Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μια Μέρκελ αλλιώτικη...



Μπορεί η Ευρώπη σύσσωμη να τα έχει βάλει με τη Μέρκελ και να τις σέρνει τα μύρια όσα, μπορεί να είναι σήμερα η Καγκελάριος μιας παντοδύναμης χώρας, όχι όμως τόσο παντοδύναμη όσο παλιά, μπορεί να έχει πια μπει για τα καλά στα μεγάλα σαλόνια, αλλά αν γυρίσουμε πίσω είκοσι χρόνια, θα βρούμε την Άγγελα αφοσιωμένη ερευνήτρια της φυσικοχημείας, να εργάζεται στην Ακαδημία Επιστημών της Ανατολικής Γερμανίας, στο Βερολίνο, με προηγούμενο σταθμό τη Λειψία.


Μιας και πιάσαμε λοιπόν από χτες τα επιστημονικά, με όλο αυτό το αστροβιολογικό πανηγύρι της NASA, δεν ξέρω πώς μου ήρθε και κάθισα και εξέτασα το επιστημονικό παρελθόν της. Καθόλου δύσκολο. Με το πρώτο ψάξιμο, το βρήκα να ξετυλίγεται μπροστά μου εν είδη 13 δημοσιεύσεων, εκ των οποίων οι 7 σε αμερικάνικα και αγγλικά επιστημονικά περιοδικά, καλύπτοντας την περίοδο από το 1980 ως το 1992. Οι υπόλοιπες σε ανατολικογερμανικά, τσέχικα και ουγγρικά.


Δεν θα την χαρακτήριζα σαν μεγάλη παραγωγή, αλλά σ’ αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι τότε και τα υπολογιστικά μέσα ήταν λιγότερα και όχι τόσο ισχυρά όσο σήμερα, ούτε επικρατούσε ο σημερινός πυρετός των δημοσιεύσεων κάτω από το κυρίαρχο δόγμα του «publish or perish». Οι Γερμανοί μάλιστα, και εννοώ τους δυτικογερμανούς ήταν οι τελευταίοι σ’ ολόκληρο το δυτικό κόσμο που το ασπάστηκαν, υπερασπιζόμενοι ως το τέλος την κουλτούρα του «λίγα, αλλά μεστά και καλά». Και όντως, το γερμανικό επιστημονικό προϊόν ήταν της ίδιας ποιότητας και αξιοπιστίας, με τις γερμανικές μερσεντές. Σήμερα όχι πια, μια και το αίτημα της αυξημένης παραγωγής επισκίασε το αίτημα της πληρότητας, της πρωτοτυπίας και της ποιότητας.


Για να ξαναγυρίσουμε στην Άγγελα, το πεδίο δραστηριοτήτων της ήταν η θεωρητική φυσική χημεία, ένας κλάδος που είναι περισσότερο προσιτός στους φυσικούς παρά στους χημικούς, για το λόγο ότι απαιτεί αρκετά μαθηματικά και υπολογισμούς με το χέρι. Η νυν Καγκελάριος τα έκανε και τα δυο, και αναλυτικούς υπολογισμούς με μολύβι και χαρτί και χρήση υπολογιστικών προγραμμάτων. Μια γρήγορη δε ματιά που έριξα στις εργασίες της, μου άφησαν καλές εντυπώσεις. Αναλυτικές, μεθοδικές και καλά επεξεργασμένες, τόσο ώστε να μην έχω ενδοιασμούς στο να εμπιστευτώ τα αποτελέσματά της. Μάλιστα, ανάμεσα στους συνεργάτες της ξεχώρισα δυο γνωστά ονόματα του χώρου, όπως τον Haberland από τη Λειψία και τον Zulicke από το Πότσνταμ.


Η Μέρκελ πέρασε τα νιάτα της ασχολούμενη με μικρά ανόργανα μόρια και ιόντα όπως το (ΒΗ2)+, με στοιχειώδεις χημικές αντιδράσεις, όπως η παρακάτω CH3F+H- -> CH4+F-, με αυθόρμητες διασπάσεις δεσμών όπως του C-H δεσμού στο μεθύλιο, CH3, και με άλλα παρόμοια χαριτωμένα ζωάκια, τα οποία λόγω του ότι συνίστανται από μικρό αριθμό ατόμων, μπορούν να προσεγγιστούν με καλή ακρίβεια, έτσι που να επιτρέπονται και συγκρίσεις με το πείραμα.


Δεν την κακίζω που τελικά την κέρδισε η πολιτική. Είναι σαφώς πιο πολυδιάστατη και ενδιαφέρουσα απ΄ ότι τα παιχνίδια με τα χαριτωμένα μικρά ζωάκια. Ας μην ξεχνάμε, ότι εις τας επιστήμας, αυτοί που έχουν την τύχη να νοιώσουν την απογείωση μιας ανακάλυψης είναι λίγοι, πολύ λίγοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, που λένε. Οι υπόλοιποι, χαμένοι στις ψευδαισθήσεις τους.


11 σχόλια:

Napo είπε...

Λενε πως μελος τοτε της κουμμουνιστικη νεολαιας το πρωτο πραγμα που εκανε αυτοι και οι φιλες της οταν κατερρευσε ο πρωην δηθεν υπαρκτος πηγε στο ακριβοτερο ξενοδοχειο της δυτικης γερμανιας για να φανε για πρωτη φορα στη ζωη τους στρειδια (!)


προφανως τα νεανικα ονειρα και προθεσεις εδωσαν τη θεση τους στον ρεαλισμο και της σκληρη απανθρωπη πραγματικοτητα της αυστηρης λογικης
Η ιδεολογια του νεανικου συναισθηματος της καρδιας εδωσε τη θεση της στη ωριμη λογικη του μυαλου

Επισης λενε πως η ευρωπη στην ιστορια της εχει πολυ καιρο να δει σοβαρους και μεγαλους ηγετες απο την εποχη του χιτλερ και του τσορτσιλ.
Οι μονες 2 εξαιρεσεις ηγετων με @@ ειναι η Μερκελ και η Θατσερ.

Οσο φαλλοκρατης και να ειμαι η αληθεια να λεγεται.

ΑΠΟΛΛΩΝ είπε...

Κι έτσι αποφάσισε να κάνει "πειράματα" στους ανθρώπους της Ευρώπης.

Ω, πόσο τυχεροί πρέπει να αισθανόμαστε που μία τόσο λαμπρή επιστήμονας (;) καταδέχθηκε να ασχοληθεί με μας κάτω από το "μικροσκόπιο" της !

...

Και το "ιερατείο" καλά κρατεί ...

Ανώνυμος είπε...

"... η πολιτική είναι σαφώς πιο πολυδιάστατη" την οποία η Μέρκελ απλοποίησε και την έκανε ενδιαφέρουσα αφού αρνήθηκε την ακαδημαϊκή ευκολία.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η ανάρτηση, αντίδοτο στην εύκολη, πιασάρικη έως χυδαία δαιμονοποίηση που "in away" δείχνει τα "πολυπολιτισμικά" της όρια-χρήσιμα αναλγητικά και στους εντόπιους θιασώτες τους:

A Protestant lady, without children, being divorced, coming from the East as the chancellor of Germany, would have been completely unthinkable without multiculturalism. So in a way she should be thankful that we have a multicultural society. If you talk about multiculturalism, that does not just include people of color

http://panaretos.blogspot.com/2010/11/o-cem-ozdemir-merkel.html

de profundis είπε...

Κορακας κορακου ματι δεν βγαζει χα χα χα

Ανώνυμος είπε...

μακαρι να μας κυβερνουσαν κι΄εμας επιστημονες.

the elf at bay είπε...

Ώστε έτσι η Μέρκελ; Το κακό είναι ότι λουζόμαστε καθημερινά όλο τον ολοκληρωτισμό της ευρωπαϊκής λαίλαπας που δείχνει επιτέλους το πραγματικό της πρόσωπο.

στελιος είπε...

Καλύτερα θα τα κατάφερνε με την άσπρη ποδιά στο εργαστήριό της.
Δεν κάνει και για γκόμενα σαν την Πέλιν τουλάχιστο.

not_me είπε...

καλησπερα,

περα απο τι λεγεται αριστερα και δεξια... η πραγματικη γνωμη των δυτικων γερμανων για την Μερκελ ειναι αυτο:

https://www.titanic-magazin.de/shop/index.php?action=showdetails&from=list&pageNr=1&productId=42bbf20cb18d3

χαιρετω!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Από τα καλύτερα και πιο καλογραμμένα και πρωτότυπα βιογραφικά σημειώματα.

Κλαζoμένιoς είπε...

Αγωνιώδες φυσικοβιοχημικό ερώτημα:

Την Μέρκελ τήν κέρδισε η πολιτική, τί όμως κέρδισε η πολιτική απ' την Μέρκελ;;;

[απαντήσεις που έχουν και ...αρσενικό μέσα, απαγορεύονται αυστηρώς!]

Όμως μέ τσίμπησε ποιητικός οίστρος σήμερα...
Ιδού μικρό δείγμα:


Αλλοί, αλλοί και τρισαλλοί,
κρίσις των κρίσεων δεινή
επί των κεφαλών μας
επέπεσεν ως αμαζών
και θέλει το κακό μας.

Κρίση που ούτ' ο Πάγκαλος
απ' την πολλή χαμάρα,
να τήν φαιδρύνει δεν μπορεί
με κάποια σαχλαμάρα.

"Δείγμα" διότι είπα να μην φορτώσω τα σχόλιά σας με όλο το μακρυνάρι...
Το υπόλοιπο του ωραίου {αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας...} ποιήματός μου θα τό βρείτε στο:

kakiokakies.blogspot.com