Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ποιος κατέχει το χρέος ποιου...




Από το Stratfor τσίμπησα τον προηγούμενο πίνακα, που δείχνει την έκθεση μιας σειράς χωρών, όπως καταγράφονται στην πρώτη στήλη, στο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες αναγράφονται με πράσινο χρώμα στην πρώτη γραμμή.


Όπως φαίνεται από τη σούμα στην τελευταία στήλη, οι γαλλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στο χρέος της Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Βελγίου, με περίπου 214 δις, που αντιστοιχεί στο 8.5% του ΑΕΠ της Γαλλίας.


Ακολουθεί η Γερμανία με 117 δις, και τρίτη με σαφώς μικρότερη έκθεση έρχεται το ΗΒ, με περίπου 39 δις.


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν περίπου 13 δις ελληνικό χρέος, ενώ οι γερμανικές γύρω στα 14 δις, γεγονός που ανατρέπει την παραδοχή ότι οι γερμανικές τράπεζες κινδυνεύουν λιγότερο από τις γαλλικές.


Στον πίνακα αυτό δεν καταγράφεται το χρέος κάθε χώρας στο δικό της τραπεζικό σύστημα, που είναι και το μεγαλύτερο.


Στην επόμενη εικόνα, φαίνεται η επέκταση του τραπεζικού κλάδου τεσσάρων χωρών της Ευρώπης, τις οποίες το Stratfor ονομάζει banking empires, λόγω της ταχύτατης επέκτασής τους. Οι χώρες αυτές είναι η Σουηδία, Αυστρία, Ισπανία και Ελλάδα. Η Σουηδία, έχει αγοράσει σχεδόν ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο των χωρών της Βαλτικής, ενώ αύξησε τη διείσδυσή της στη Δανία κατά 80% μόλις πρόσφατα. Η Αυστρία επεκτάθηκε στις χώρες τις πρώην Αυστροουαγγαρίας, η Ισπανία στη Λατινική Αμερική και η Ελλάδα στα νότια Βαλκάνια.



Ενδεικτικό είναι ότι το 17% του τραπεζικού κλάδου της Ρουμανίας είναι ελληνικό, το 27% της Βουλγαρίας, το 16% της Σερβίας, το 25% της Fyrom και το 11% της Αλβανίας.


Κι εδώ καταγράφεται η έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στις αγορές άλλων χωρών σαν ποσοστό του ενεργητικού τους.



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα το χρεος της κύβερνσης μας δεν ξεπερνα τα 30 δις € προς τις αναγραφόμενες χώρες.

Από τα αλλα 300 δις € που χρωσταει το κράτος ποσα είναι προς το εγχωριο τραπεζικό σύστημα , και πόσα ΔΝΤ ,Μνημόνια κτλ. ;;
greekjammer

cynical είπε...

στο εσωτερικο ειναι περιπου 50 δις, το μνημονιο ειναι περιπου 100, και το υπολοιπο, (εκτος αυτου προς τις προαναφερομενες τραπεζες) ειναι προς ασφαλιστικα ταμεια εξωτερικου, ιδιωτες κλπ.

καπως ετσι..

cynical είπε...

στο εσωτερικο ειναι περιπου 50 δις, το μνημονιο ειναι περιπου 100, και το υπολοιπο, (εκτος αυτου προς τις προαναφερομενες τραπεζες) ειναι προς ασφαλιστικα ταμεια εξωτερικου, ιδιωτες κλπ.

καπως ετσι..