Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Η Χαρούμενη Επιστήμη



Κατά τα μέσα Οκτώβρη, όταν με τις βροχές, ο κουρνιαχτός του καλοκαιριού έχει για τα καλά κατακάτσει και όταν τα πάθη και οι προσδοκίες, που κατά κανόνα φουντώνουν στις ζέστες, έχουν πια αποκτήσει την κανονική τους θερμοκρασία, τότε ακριβώς αρχίζουν στις πόλεις τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια και οι βραβεύσεις, εγκαινιάζοντας το ρυθμό με τον οποίο θα κινηθούμε μέχρι το τέλος των βροχών και του χιονιού, (άμα κάτσει).

Μέσα Οκτώβρη ανακοινώνονται και τα πολυαναμενόμενα Νόμπελ Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας, Ιατρικής, κ.λ.π. τα οποία θα τροφοδοτήσουν λογής-λογής κουτσομπολιά στους αντίστοιχους ιδιαίτερους κύκλους και θα καταστήσουν πολύ πλουσιότερους τους νεο-βραβευθέντες.

Αρχές Οκτωβρίου όμως, στο επιβλητικό θέατρο Sanders του Harvard και όχι στη Στοκχόλμη, λαμβάνει χώρα μια άλλη, εξ ίσου λαμπερή τελετή, κατά την οποία απονέμονται τα άλλου είδους Νόμπελ, από πραγματικούς μάλιστα νομπελίστες, τα επονομαζόμενα Ig-Nobels, πολύ πιο ενδιαφέροντα από τα προαναφερθέντα, τα οποία τιμούν αξιόλογους επιστήμονες για ευφάνταστες, πρωτότυπες και με ιδιαίτερο χιούμορ εργασίες, καθ’ όλα άψογες επιστημονικά, που σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοργανωτών μάς κάνουν «να γελάμε και να σκεφτόμαστε»,.

Τα βραβεία αυτά σκοπεύουν να τιμήσουν, με συμβολικό χρηματικό αντάλλαγμα, το ασυνήθιστο και το ευφάνταστο και να κεντρίσουν έτσι το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τις επιστήμες, την ιατρική και την τεχνολογία. Είναι δέκα τον αριθμό και απονέμονται από το 1991. Σκοπός τους είναι να τιμήσουν το μεγάλο μπέρδεμα της ανθρωπότητας, και τα κριτήρια επιλογής είναι απλά. Τα βραβεία είναι για επιτεύξεις που δεν μπορούν και δεν υπάρχει λόγος να αναπαραχθούν και δεν στοχεύουν να τιμήσουν την αριστεία όπως συμβαίνει με τα ολυμπιακά μετάλλια (λέμε τώρα) και τα ορθά βραβεία Nobel.

Για να πάρουμε μια ιδέα των εργασιών που βραβεύονται, μερικές από τις οποίες είναι δημοσιευμένες στα πιο έγκυρα περιοδικά του πλανήτη, όπως το Physical Review Letters, το Science και το Nature, θα παραθέσω μερικά παραδείγματα από προηγούμενες χρονιές.

Έχουμε και λέμε:


το 2007:
Το βραβείο Ιατρικής πήγε στην εργασία «Κατάποση Σπαθιών και Παρενέργειες» που είχε ήδη δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

Το βραβείο Φυσικής πήγε στην εργασία «Πώς τα σεντόνια ζαρώνουν με την εφαρμογή τάσεων», εργασία δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature.

Το βραβείο Γλωσσολογίας, σε εργασία που μελετούσε γιατί τα ποντίκια μερικές φορές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους ανθρώπους που ομιλούν Γιαπωνέζικα ανάποδα από αυτούς που μιλούν Ολλανδικά ανάποδα.

Το βραβείο Ειρήνης, σε εργασία από το Air Force Wright Laboratory, στο Dayton της Αμερικής για της έρευνα και ανάπτυξη χημικού όπλου το οποίο θα διέγειρε τη σεξουαλική επιθυμία ανάμεσα σε εχθρικά στρατεύματα.


Ενδεικτικά, το 2006,
Το βραβείο Ορνιθολογίας πήγε στην εργασία για τις αιτίες που ο τρυποκάρυδος δεν υποφέρει από πονοκεφάλους.

Το βραβείο Ειρήνης, πήγε στη ανακάλυψη ηλεκτρομαγνητικής συσκευής που απωθεί εφήβους, καθώς και ringtones που μπορούν να ακουστούν από τους εφήβους αλλά όχι από τους καθηγητές τους.

Το βραβείο Μαθηματικών πήγε στον υπολογισμό του αριθμού των φωτογραφιών που μπορεί να πάρει κάποιος, έτσι ώστε κανένας στην ομάδα να μην έχει τα μάτια του κλειστά.

Το βραβείο Φυσικής στην εργασία που διερευνά τις αιτίες που ένα λυγισμένο άψητο μακαρόνι σπάει σε περισσότερα από δυο κομμάτια. Η εργασία αυτή επίσης δημοσιεύτηκε στο περιώνυμο Physical Review Letters,


Το 2005,
Το βραβείο Οικονομικών πήγε στην ανακάλυψη ενός ξυπνητηριού το οποίο όταν χτυπάει τρέχει και κρύβεται, και άντε να το πιάσεις.

Το βραβείο Χημείας στην ερευνητική εργασία για το αν ο άνθρωπος κολυμπάει γρηγορότερα στο νερό ή στο σιρόπι.


Το 2004,
Το βραβείο Ιατρικής πήγε στην εργασία «Η επίδραση της μουσικής Κάντρυ στις τάσεις αυτοκτονίας»

Το βραβείο Φυσικής για την διερεύνηση και επεξήγηση της δυναμικής συμπεριφοράς του hula-hooping.


Το 2002
Το βραβείο Φυσικής για την ζωντανή επίδειξη του Νόμου Εκθετικής Απόσβεσης που διέπει την εξαφάνιση του αφρού της μπύρας.

Το βραβείο Λογοτεχνίας στην εργασία: «Η επίδραση των προηγούμενων σημειώσεων με μαρκαδόρο σε ένα βιβλίο, στο διάβασμα».

Το βραβείο Ειρήνης στον ηλεκτρονικό αυτόματο μεταφραστή της γλώσσας του σκύλου στον άνθρωπο.


Και η ζωή συνεχίζεται. Ποιος είπε ότι οι επιστήμονες δεν είναι τρελοί;


Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν παραπέρα, η ως άνω πρωτοβουλία ανήκει στο περιοδικό Annals of Improbable Research, το οποίο εκδίδεται ανά διμηνία.

19 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

Καλημέρα cyn,

"Το βραβείο Ειρήνης, σε εργασία από το Air Force Wright Laboratory, στο Dayton της Αμερικής για της έρευνα και ανάπτυξη χημικού όπλου το οποίο θα διέγειρε τη σεξουαλική επιθυμία ανάμεσα σε εχθρικά στρατεύματα".

Μας έχεις γράψει κάτι γι΄αυτό? Αν όχι, δεν κάνεις μια προσπαθεια:))

cynical είπε...

Αγαπητέ homo sapiens, για ριξε μια ματια σε αυτη τη διευθυνση.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gay_bomb

Αν δεν απαντα στις ερωτησεις σου, θα προσπαθησω να μπω στα αρχεια του Πενταγωνου για να βρω το πρωτοτυπο αρθρο.
Η προιστορια του βρισκεται στο ιδιο εργαστηριο εδω:

REFERENCE: “Harassing, Annoying, and ‘Bad Guy’ Identifying Chemicals,” Wright Laboratory, WL/FIVR, Wright Patterson Air Force Base, Ohio, June 1, 1994.

http://www.sunshine-project.org/incapacitants/jnlwdpdf/wpafbchem.pdf

Ανώνυμος είπε...

"σε νερό ή σιρόπι"...

σε ποιόν φορέα θα υποβάλλω τη μελέτη μου για ύπτιο σε σοκολάτα ;

(δεν τολμώ να γράψω "πεταλούδα σε σοκολάτα" γιατί θα με τσακίσουν οι φιλοζωικές)

Ανώνυμος είπε...

Όσοι με γνωρίζουν έχουν να λενε για τις διασυνδέσεις μου τόσο στα επιστημονικά ,όσο και στα καλλιτεχνικά και πολιτικά lobby .Αυτές οι γνωριμίες μου έδωσαν κάποιες αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες ,άντε, θα μοιραστώ μαζί σας.

Οι επικρατέστερες εργασίες για να πάρουν τα φετινά βραβεία είναι

Η Φρακταλικη φύση του ατέρμονος στοχασμού.

Η συμβολή των αυγών στη Πειραματική επιστήμη

Η θεωρία των Πελαργών

Η αναπαραγωγή των κονίκλων και ο δρόμος προς το χάος.

Η τελευταία εργασία φέρεται ι και ως φαβορί.

Όποιος δεν έχει εντρυφήσει στα παραπάνω δεν είναι άξιος αναγνώστης του βλογ

Ανώνυμος είπε...

@κ.κ Μοιρη οταν λέτε Πεταλούδα σε σοκολάτα αναφέρεστε στο γνωστό έντομο η στην ιδιότητα κάποιων γυναικων οι οποίες αναφέρονται και ως Πεταλόυδες της νύχτας?

Αν ισχύει το δεύτερο ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω στην έρευνα εστω και ως παρατηρητής.

VAD είπε...

Το Βραβείο Χημείας απονέμεται στον Αλογοσκούφη ,διότι έκανε το ευρώ σκ@τ@!
-Η φωτο της ανάρτησης μεταβάλλει και την κλασική απορία σε:ο κόκορας έκανε το αυγό ή ...κτλ.κτλ.
Καλησπέρα σας...

nelly είπε...

ε θα την πω την μπηχτη μου κι ας γινει εδω μεσα του Κολαστηριου! (για να μην απομακρυνομαστε και πολυ):
αριστεροι ανθρωποι... κι αντι να καθεστε να παρακολουθειτε συζητησεις περι μεθοδων και τροπων που θα αλλαξουν τον ρου της Ιστοριας της Ανθρωποτητας, καθεστε και παρακολουθειτε ερευνες σχετικα με το γιατι τα ποντικια δεν καταλαβαινουν σουαχιλι αναποδα αλλα καταλαβαινουν κορακιστικα πορτογαλικα ? ? ?

Σοβαρα τωρα: Ωραιες ερευνες. Εξαιρετικες συλληψεις, χωρις πλακα.
Αυτο το ξυπνητηρι που σε ξυπναει και μετα τρεχει να κρυφτει το θελω... για να το βασανισω! (χε,χε,χε)

ΥΓ: ο τιτλος θα μπορουσε να ειναι "Η πολυτελεια του να εισαι Επιστημων της Πολυτελειας"

cynical είπε...

Στο R&D τμήμα της σοκολατοποιίας ΙΟΝ, κ.Κ.Κ.Μοίρη. Εμεις εδώ ειδικευομαστε μονον στις μυγες.

cynical είπε...

Κε. de Produndis, προβιβάζεστε και με τιμητικη διάκριση. Ειμαι υπερηφανη για τις επιδόσεις σας! Τωρα ειστε ετοιμος να αρχισετε το διδακτορικό σας στο βλογ του κ. Κ.Κ.Μοίρη, στην έρευνα περι πεταλούδων.

cynical είπε...

Καλησπέρα σας κ. VaD. Το ποιος θα παρει το νομπελ χημειας για την καινοτομο αυτη χημικη αντιδραση, απασχολει πολυ εντονα την κριτικη επιτροπη, λογω πολλών υποψηφίων που διεκδικουν την πατέντα στην ευρυτερη γειτονια μας. Το δε βραβειο με το κοκορι δείχνει το το προβλημα το οποιο εφ οσον λυθει θα σηματοδοτησει και το τελος της επιστημης.

cynical είπε...

Γεια σου Νέλλη!
Όπως λέμε τεχνη για την τέχνη, έτσι θα μπορούσαμε να πουμε και επιστημη για την επιστημη. Ασε που ερευνώτας για την ικανοτητα των ποντικιων να μαθαινουν Σουαχίλι, στρέφουμε καο το βλεμμα της ανθρωποτητας στην γλωσσα αυτη που χανεται απο τις γνωστες ιμπεριαλιστικες γλωσσες.

Επειδη βλεπω οτι τελευταια ανακατευεσαι πολύ με τα κολαστηρια, θα ηθελα να σε πληροφορησω ότι υπάρχει και βραβειο για ερευνα που απεδειξε ότι μια μαυρη τρυπα εχει τις προσηκουσες προδιαγραφες για να αναπαραστησει την κολαση.

Θα μπορουσαμε να πουμε και ο Επιστημων ως καλλιτεχνης.

Καλε, και το γελιο που χαριζουν αυτες οι εργασιες (που δεν απορροφουν και τιποτε δημοσιους πορους), γιατι δεν το εκτιμάτε; Αμαν...

NdN είπε...

Καλησπέρα Cynical,

Δεν ξέρω αν ζητάω πολλά, αλλά μήπως γίνεται να ανακαλύψει κάποιος ένα χημικό όπλο το οποίο θα διέγειρει τη σεξουαλική επιθυμία ανάμεσα σε εχθρικά στρατεύματα, γιατί θέλω να κυρήξω πόλεμο σε κάτι σουηδέζες γειτόνισσες, αλλά ταυτόχρονα να αίρεται η δράση του όταν πλησιάζουν "συμμαχοι" (δηλαδή η κοπελιά μου);;

Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιον από αυτούς τους επιστήμονες θα γνωρίζεις. Σε ευχαριστώ πολύ.

Καλό βράδυ!

akrat είπε...

πάντως εγώ σκέπτομαι να κάνω μελέτη στο θέμα...

"τα κολεόπτερα μετά την ενηλικίωσήν τους και οι επαγωγικές επιπτώσεις της ζωής τους εις τα διεθνή χρηματηστήρια..."

cynical είπε...

Nomizw NdN oti to provlima einai xwrotaxiko. San mixanikos pou eisai 8a valeis tin porta tou spitiou sou etsi, wste oi symmaxoi pou 8a bainoun sto spiti na einai ektos volis.

cynical είπε...

@akrat kalimera,
Nomizw oti to 8ema einai poly geniko. Prepei na to exeidikeuseis, an prokeitai gia koleoptera Amazoniou, Asias Afrikis, k.l.p.

Alexandros είπε...

Να είσαι καλά cynical για τις πληροφορίες και το χιούμορ που μας προσφέρεις!

Στην εργασία: «Η επίδραση των προηγούμενων σημειώσεων με μαρκαδόρο σε ένα βιβλίο, στο διάβασμα» , απορώ τι διαφορά υπάρχει στην επίδραση αν οι σημειώσεις είναι με κόκκινο ή μαύρο χρώμα. Και αν όλα τα αποτελέσματα τροποποιούνται στην περίπτωση που οι σημειώσεις είναι με μολύβι.

Δεν παίζονται οι τύποι...

Ανορθόδοξος είπε...

Πιστεύω οτι το επόμενο νόμπελ φυσικής πρέπει να πάει στον πατέρα Ευφραίμ του Βατοπεδίου! Κατάφερε να «εμφανίσει» μια ιδιοκτησία λίμνης από το πουθενά και στη συνέχεια να την «ανταλλάξει» με ένα ακίνητο πολλαπλάσιας αξίας!! Ούτε ο Τέσλα δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα...

cynical είπε...

Geia sou Alexandre. H vraveumeni ergasia milaei gia highlighted keimeno me tous fluo markadorous. Opote apokleietai to mauro xrwma. Isws se kapoia alli meleti.
Pantws den exoun kai poly adiko. An vlepeis ypogrammismenes selides einai san na sou ypagoreuoun ti 8a diavaseis.

cynical είπε...

Kalws orises anorthodoxe! H kainotomia, mia me ton Alogoskoufi kai mia me to Vatopedi, apotelei endimiki katastasi sti xwra mas! Alla giati den vraveuomaste
pou8ena?