Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Ψευδοεπιστημονικά Γλιστρήματα στην ΕΤ3



Στη σημερινή συγκυρία όλο και λιγοστεύουν τα νέα παιδιά που θέλουν ν’ ασχοληθούν με τις καθαρές επιστήμες και ν’ ακολουθήσουν τον δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό κόσμο της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί, κυρίως όμως οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια τέτοια δουλειά έρχονται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη νοοτροπία του εύκολου, του γρήγορου, του αεριτζίδικου και του κερδοφόρου. Η ερευνητική διαδικασία ούτε εύκολη είναι, ούτε άμεση, ούτε αεριτζίδικη, (αυτό μερικώς παίζεται), ούτε κερδοφόρα, (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, στην περίπτωση δηλαδή, που σου κάτσει η πατέντα).

Η εξοικείωση των ανθρώπων με την μεθοδολογία και τα προβλήματα της επιστήμης, η πληροφόρησή τους για τις προόδους της σε διάφορους τομείς, αλλά και η διάχυση της κατακτημένης γνώσης για την λειτουργία του κόσμου επιτυγχάνονται μέσω της εκλαΐκευσής σε περιοδικά, βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και διαλέξεις. Αναλογικά με τον όγκο των πληροφοριών που διακινούνται σε άλλου είδους θέματα παγκοσμίως, η καθαρή επιστήμη λαμβάνει ένα απειροελάχιστο μερτικό.

Στην Ελλάδα, το τοπίο είναι περισσότερο απογοητευτικό μιας και στους μοναδικούς διακινητές της περιλαμβάνονται ένα μόνο εκλαϊκευτικό περιοδικό σε μηνιαία βάση, κάποιες σκόρπιες διαλέξεις στο Βρετανικό Ινστιτούτο (Καφέ της Επιστήμης), κάποιες σποραδικές στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, και σαν μόνη εξαίρεση, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το οποίο εδώ και χρόνια διοργανώνει τακτικούς κύκλους διαλέξεων για το κοινό σε εβδομαδιαία βάση πάνω σε θέματα αιχμής.

Επίσης, υπάρχουν οι εκπομπές της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, που παίζουν κάτι απίθανες ώρες, καθώς επίσης, (παρ’ ολίγο να το ξέχναγα), και η εγχώριας παραγωγής εκπομπή της ΕΤ3 «Το Σύμπαν που αγάπησα».

Γι αυτήν ακριβώς, θα πω δυο, τρία περισσότερα πράγματα Η εν λόγω, λοιπόν, εκπομπή παρουσιάζεται εδώ και χρόνια από τους αστροφυσικούς Δανέζη-Θεοδοσίου, Επίκουρο καθηγητή του Παν Αθηνών ο πρώτος, Αναπληρωτής, ο δεύτερος και είναι η μοναδική επιστημονικού περιεχομένου. Για να συνεχίζεται δε επί τόσα χρόνια, θα πρέπει να απολαμβάνει μια σχετική δημοφιλία, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στα θέματα περί Σύμπαντος που παρουσιάζει, από τα πλέον πιασιάρικα και απ’ τα καλύτερα δολώματα για το απαίδευτο κοινό. Μαύρες τρύπες, άσπροι νάνοι, η φαντασία δεν θέλει και πολύ ν’ αρπάξει φωτιά.

Σε λίγες γραμμές, με την πρόσβαση που έχουν στο πλατύ κοινό, οι εν λόγω κύριοι έχουν αναδειχτεί στους κατ’ εξοχήν διαμεσολαβητές της επιστημονικής γνώσης προς τα έξω, πράγμα που δεν θα ήταν επιλήψιμο, αν αυτό που διαμεσολαβείτο εκπλήρωνε και τους όρους του επιστημονικού. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, πολλές φορές σε διάφορες παρουσιάσεις τους, έπιασα το λόγο τους να μετεωρίζεται επικίνδυνα προς αντιεπιστημονικές θεωρήσεις και να περνάει μ’ ευχέρεια τα σύνορα ανάμεσα στην επιστήμη και τη ψευδοεπιστήμη, καθώς και σ’ αυτό που έχει κατοχυρωθεί ως paranormal. Τα γλιστρήματα δε, σ’ ένα πεδίο έτσι κι αλλιώς δυσκολοδιάβατο, γίνονται τόσο ανεπαίσθητα, που είναι δύσκολο για κάποιον εκτός του χώρου ν’ αντιληφθεί τί γίνεται κάθε φορά.

Τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν και χθες, Κυριακή 5/10, στις οχτώμιση το βράδυ, στην ΕΤ3, όπου το θέμα της εκπομπής ήταν η ύπαρξη νοημοσύνης και αισθήσεων στα φυτά, θέμα που απαντάται μόνο σε ιστοσελίδες σχετικές με το paranormal. Μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει. Το τι έλεγαν δεν περιγράφεται Ότι για παράδειγμα, τα φυτά μπορούν ν’ αναγνωρίζουν εγκληματίες, ότι ανταποκρίνονται στην αγάπη, ότι τα φυτά γνωρίζουν ποιος τα αγαπάει και ποιος όχι, επίσης, ότι προαισθάνονται τις προθέσεις αυτών που τα πλησιάζουν, ότι η «ενέργεια» (;) των ανθρώπων μεταδίδεται με ηλεκτρικά (;) σήματα στα φυτά, τα οποία την αποκωδικοποιούν και άλλα τόσα, που θα ήταν, αν μη τι άλλο διασκεδαστικά, αν δεν εκστομίζονταν από θεσμικούς εκπροσώπους της έγκυρης γνώσης και της επιστήμης.

Εν πάση περιπτώσει, το κραυγαλέον του θέματος με απαλλάσσει από την υποχρέωση να προσκομίσω αποδείξεις προκειμένου να σας πείσω για την ανοησία του. Δεν υπάρχει ίχνος λογικής που να στοιχειοθετεί τέτοιου είδους αναζητήσεις, μιας και τα φυτά στερούνται τόσον εγκεφάλου όσο και νευρικού συστήματος.

Καλά, δεν υπάρχει εκεί πάνω στην ΕΤ3 κάποιος που να μπορεί στοιχειωδώς να κρίνει το περιεχόμενο αυτών των εκπομπών; Και δεν χρειάζονται τρία διδακτορικά από Harvard και πέντε από Cambridge για να διακρίνει κάποιος το προφανές. Μήπως ήρθε η ώρα για το αχτύπητο δίδυμο να μετακομίσει κατά Χαρδεβέλλα μεριά;

30 σχόλια:

NdN είπε...

Κι όμως κάνεις λάθος...σε διαβεβαιώ πως τα κόκκινα τριαντάφυλλα που της πήγα εκείνο το βροχερό βράδυ του Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στην αγκαλιά της το πρωί χωρίς κανένας να τα τοποθετησει εκεί. Από μόνα τους, επειδη ένοιωσαν ότι εκεί είναι η θέση τους. Ξύπνησα και έφυγα χωρίς να μάθω έκτοτε τι απόγιναν...ούτε αυτή, ούτε τα τριαντάφυλλα...

Καλή σου μέρα Cuynical.

Greek Rider είπε...

@cynical, καλησπέρα. Οι συγκεκριμένοι κύριοι παρόλο που όντως έχουν κάνει πολύ έργο στο θέμα της εκλαΐκευσης πολλών επιστημονικών θεμάτων, έχω παρατηρήσει ότι όντως κάνουν κάποιες μεταφυσικές νύξεις.

Το θέμα βέβαια είναι πολύ βαθύτερο. Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί σε όλα τα ιατρεία οι επιστήμονες αυτοί (οι γιατροί) έχουν ένα τοίχο γεμάτο εικόνες με αγίους, χριστούς, παναγίες κτλ;

Μπορεί να είναι και θέμα μάρκετινγκ για να αισθάνεται ο ασθενής καλύτερα. Αλλά όλα έχουν ένα όριο. Τα ιατρεία των περισσότερων ιατρών είναι 50% επιστήμη και 50% ελπίδα στο θεό.

Όσο για τους φυσικούς και τους κοσμολόγους θα πρέπει όντως να παραδεχτούμε ότι πολλά από αυτά που μας λένε είναι μεταφυσικά, π.χ. τι σημαίνει ότι υπάρχουν 8 ή 12 διαστάσεις; Δεν ξέρουν ακόμη ακριβώς αν είναι 8 ή 12 και μαλώνουν γι' αυτό.

Ή γενικότερα τι σημαίνει ένα μαθηματικό μοντέλο που δεν μπορεί να σχηματοποιηθεί από την ανθρώπινη αντίληψη. Όλα αυτά δεν τα έχω καταλάβει και με μπερδεύουν. Νομίζω ότι έχει αρχίσει να χάνεται η μπάλα.

cynical είπε...

Τουλάχιστον είχαν βγάλει τα λασπωμένα τους παπούτσια (τα τριαντάφυλλα εννοω), NdN, όταν έπεσαν στην αγκαλιά της;

Άκαρδε και συ! Σου λεει, τη δουλεια θα τη κάνουν από δω και περα τα τριαντάφυλλα, εγώ τι να χρειαστώ παραπάνω! Παιρνω το καπελακι μου και φευγω....

Αντε, και καλή βδομάδα (χωρις βροχες).

katerina είπε...

Κοιτα τώρα φυτά με νοημοσύνη δεν έχω δει, αλλά φυτά με αισθήσεις;;; Η ποικιλία Δαιλάκη, δεν σου λέει τίποτα;;;
Ασε και τα τριανταφυλλα του NdN.

Αλλά πέρα από τις αισθήσεις των ....φυτών, και τις παραισθήσεις των ανθρώπων, συμφωνώ ανεπιφύλακτα μαζί σου, ότι η επιστήμη δεν εκλαϊκεύεται, και το σημαντικότερο δεν φτάνει στα νέα παιδιά. Αλλά θέλω να πάω και παρακάτω.

Πέρα από την όποια γοητεία, ή την ιερή τρέλα για την έρευνα, που δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να μεταλαμπαδευτεί, παρά μόνο αν το ζήσεις το ....σκηνικό δίπλα σε κάποιον/κάποιους ....τρελό (λοιμώδες το ....νόσημα cynical), μέσα από την έρευνα πια χτίζεται και η νέα επιχειρηματικότητα.

Δηλαδή η εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος για τον ερευνητή είναι, είτε του σαλταρισμένου ρακένδυτου που ανακατεύει μπουκαλάκια και περιμένει το θαύμα, είτε του λαμόγιου που βάζει ρακένδυτους σκλάβους να το κάνουν προκειμένου να εισπράξει άλλη μια επιχορήγηση και άλλη μια δημοσίευση.
Αλλά δεν είναι αυτός ο μέσος όρος των ερευνητών. Τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Μίλησες για την πατέντα. Σήμερα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που μετρούν την ανταγωνιστικότητα, έχουν πια εισάγει σαν δείκτη με υψηλό συντελεστή βαρύτητας, τον αριθμό ευρεσιτεχνιών.

Η επιχειρηματικότητα, που είναι και η μόνη που μπορεί να αυξήσει την πίττα, αυτήν την έρημη την πίττα, που σήμερα τόσο μίζερα παλεύουν, να μοιράσουν οι πολιτικοί.

Ποια όμως επιχειρηματικότητα σε μια αναπτυγμένη χώρα, αν όχι αυτή που θα βασίζεται στο καινοτομικό προϊόν της έρευνας;;;

Άρα, πέρα από την γοητεία ή όχι (προσωπικό το κριτήριο του καθενός) της ερευνητικής δουλειάς, αυτό που πρέπει να ειπωθεί, να τονιστεί, να γίνει στόχος, είναι ότι η έρευνα, δεν είναι αυτοσκοπός, είναι πια ένας από τους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει το νέο παιδί, για να κάνει λεφτά.

Θα μου πεις στην Ελλάδα;; Ναι ρε cynical, πιστεύω πια και στην Ελλάδα.

Και μακάρι μέσα στα κριτήρια της αξιολόγησης των ΑΕΙ, των μελών ΔΕΠ και των ερευνητικών Ιδρυμάτων να ήταν και ο αριθμός των πατεντών που καταθέτουν ετησίως.
Μακάρι να λειτουργουσε αυτό το έρημο το Εθνικό Ταμείο Καινοτομίας με την συμμετοχή των τραπεζών και την σύνδεση των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων με ΑΕΙ και ΤΑ Ερευνητικά Ιδρύματα.
Και τότε ναι η έρευνα θα έπαιρνε στα μάτια όλων αυτό το μερίδιο που της αξίζει. Γιατί πραγματικά της αξίζει, πέρα απο την γοητεία που μπορεί να ασκει ή όχι στον καθένα ξεχωριστα. ....

VAD είπε...

Γιατί είστε δύσπιστη,κυρία μου;Δεν έχετε ακούσει την έκφραση, ε ρε ,τσουκνίδα που τους χρειάζεται;
Η τσουκνίδα από μόνη της παρεμβαίνει και όπου αντιλαμβάνεται "πατάτες",
τσουκνιδίζει δεόντως τους "δράστες"!
Εξυπνότατο φυτό και δραστικότατο για τέτοιες περιπτώσεις!
Καλό σας απόγεμα και μη φοβάστε δεν κινδυνεύετε από τσουκνίδα!Χα!

cynical είπε...

Καλησπέρα Rider. Πάντως αυτά που ακούστηκαν χθες κάθε άλλο νύξεις ήταν. Θαρρείς πως άκουγα κάποιον γκουρού του New Age, αυτοί ντε που χειρίζονται τις ενέργειες σαν να ητανε στραγάλια. Μέχρι και για ενεργεια της θερμοκρασιας άκουσα χτες. Ως γνωστον η θερμοκρασια μετράει το ποσον της θερμικης ενεργειας. Η ιδια δεν ειναι ενεργεια. Μεχρι και για την ενέργεια της αγάπης ειπαν που επηρεάζει "επιστημονικώς" τα φυτά. Η αγάπη έχει οντως ενεργεια αλλά για τους ποιητες και τους λογοτεχνες. Οχι για τους φυσικούς. Τέλος πάντων.
Εκλαίκευση δεν σημαινει οτι λεω αρλούμπες. Ειμαι της άποψης ότι και το πιο στρυφνό πράγμα μπορείς να το δώσεις σε κάποιον να το καταλάβει αν το καταλαβαινεις και συ ο ιδιος σε βάθος. Όλοι μας έχουμε τέτοιες εμπειρίες από καλούς δασκάλους.

Οι επιστημονες εχουν συμφιλιωσει τη λογικη με την πιστη και δεν μου κανει εντυπωση αυτό που λες για τους γιατρούς. Ο,τι κατανοουμε χρεωνεται στην επιστημη, ό,τι δεν, χρεωνεται στους θεούς. Έτσι απλά.. Κανένα εσωτερικό conflict!

Υπάρχουν και οι ντειστικές αντιληψεις, ότι ο θεος μας εδωσε ο,τι μας εδωσε, και μετά μας άφησε ήσυχους να βγάλουμε μόνοι μας τα ματια μας. Και αυτο που κάνουμε είναι ν' ανακαλύψουμε το σχέδιο του θεού...

Αναφέρεσαι στη θεωρια των χορδών, για την κβάντωση της βαρύτητας. Δεν θεωρω οτι η εισαγωγή 6 επι πλέον διαστάσεων στις ήδη υπάρχουσες τέσσερεις συνιστά εφαρμογη μεταφυσικής σκέψης. Οταν ξεκινας να περιγράφεις ενα άγνωστο φαινομενο, το οποιο θελεις έτσι να το εξηγησεις, βαζεις κατω μια αρμαθια απο εξισώσεις και αρχίζεις να κάνεις τις υποθέσεις και τιςπροσεγγίσεις που θεωρείς ότι είναι πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες. Και προσδωκας να βγάλεις νεα αποτελεσματα, αλλά για να τα εμπιστεύεσαι οι εξισωσεις σου θα πρεπει να επαληθευουν και καποια άλλα γνωστα απο προηγούμενες δουλειές.
Στην προκειμένη περίπτωση (Θεωρια Χορδων) οι συνηθεις προσεγγισεις εδιναν απειρισμούς, οποτε κατι δραστικο επρεπε να γίνει για να εξαλειφθούν. Η ιστορια με τις παραπάνω διαστάσεις ειναι πολύ παλια και ειχε φανει να δουλευει σε άλλες ενοποιησεις δυναμεων.
Αν εισαγεις ενα υποθετικο στοιχειο (παραπανω διαστάσεις) και βλεπεις οτι η θεωρια ερχεται και καθεται και ερμηνευει και αλλα γνωστα αποτελεσματα, αναρωτιέσαι μηπως αυτο οντως συμβαινει και στην πραγματικοτητα. Βεβαια οι κλιμακες οπου εφαρμοζεται η θεωρια ειναι εκτος αμεσης εμπειριας και γιαυτο μπορεις να κανεις αποδεκτες παράδοξες παραδοχες. Τις οποιες ομως πρεπει να βαλεις σε μια ορθολογικη βαση και να τις δικαιολογησεις εστω και εκ των υστέρων. Λενε λοιπον οτι αυτες οι επι πλέον διαστασεις ισχυουν μονο σε μια πολυ χωρικη κλιμακα, και μαλιστα κλεινουν πισω σε κυκλο. Αυτα ειναι μαθηματικά, αλλά η φυσικη αυτο κανει. Μαθηματικοποιεί τη φυση. Και αυτο δουλευει. Δεν εχουμε κατι καλυτερο.

Και η κβαντικη φυσικη ειναι εναντια στην εμπειρια. Αλλά δουλευει αψογα και εχει αναπαράγει και προβλέψει ό,τι εμπιπτει στο πεδιο εφρμογης της με καταπληκτικη ακριβεια. Ο κοσμος δεν σταματαει εκει που σταματαει η αντίληψή μας. Πάει πολύ μακρυτερα. Και το οτι τολμαει το μυαλο να φανταστει εξω απο την αμεση εμπειρια του, αυτο δεν το θεωρω κακο. Ισα ισα... Μόνο που θα πρεπει ό,τι φαντάζεται να το επαληθευει κι ολας ακολουθωντας ολους τους γνωστους κανονες..

Greek Rider είπε...

@cynical κατανοητό αυτό που λες και συμφωνώ.

OnWine είπε...

Κάποτε έιχα διαβάσει το "The secret life of plants", και το είχα βρει ενδιαφερον.

Για τις "αισθήσεις" των φυτών, ασφαλώς δεν γνωρίζω, παραπέμπω μόνο σε άρθρο του New Scientist:
http://www.newscientist.com/article/mg15921534.900-sensitive-flower.html

Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η επιστήμη εξελίσσεται, και τόσα θέματα που παλαιά άπτονταν του "παραφυσικού" σήμερα είναι επιστημονικά δεδομένα. Και οι "πόλεμοι" μεταξύ επιστημόνων, με "μάχες" και κάποτε και με νεκρούς μέχρι την αποδοχή και την επικράτηση του νέου, είναι γνωστές.

Εκτιμώ τους επιστήμονες που το "Εν οίδα ότι ουδέν οίδα" το έχουν πάνω από το προσκέφαλό τους. Οι βεβαιότητες με απωθούν.

cynical είπε...

O Δαιλάκης παιδί μου, δεν εχει αισθησεις. Αυτος εχει αισθήηηηηματα.

Μάλλον Κατερινα, θα ήθελα να διαχωρισω την ερευνητικη διαδικασια από την επιχειρηματικοτητα, η οποία εκ των υστέρων ας κανει ό,τι θέλει (εντος πλαισιων παντα) και ας αξιοποιήσει το όποιο ερευνητικο αποτέλεσμα επιθυμεί. Θα προτιμούσα τα ερευνητικα κεντρα να μην ειναι παραρτήματα βιομηχανιών και εταιριών, ούτε και οι ερευνητες να τρεχουν να κατωχυρωνουν πατεντες, οι οποιες εδω που τα λεμε δεν λένε και πολλα, πληρωνεις ενα καρο λεφτά για να τις αποκτησεις, το γραφεις και στο βιογραφικο σου και μετα, αυτό ήταν όλο. Τρεις στον παρά γινανε κι αυτές. Για να ειμαι ειλικρινής, το δεσιμο της ερευνας στην επιχειρηματικοτητα και η δικαιωση και η ανταμοιβη των ερευνητικων προσπαθειων εφ' όσον οδηγουν σε εμπορευσιμο αποτελεσμα δεν μου πολυ αρέσουν. Ετσι χανεται η αυτονομια της.
Κοιταξε πως εχουν μετασχηματιστει οι ερευνητες σημερα. Τρεχουν να προλαβουν deliverables, μαθαινουν management και marketing, υιοθετωντας τεχνικες για να κανουν τα "προιόντα" τους ελκυστικά, τα εργαστηρια εχουν γινει μοναδες παραγωγής papers... Δεν ξέρω αν αυτος ειναι ο μονος δρομος προς την αυξηση της πιττας, αλλα κάτι δεν μου κάθεται καλά έτσι. Και σημειολογικά να το δεις μόνο, πας σε ένα αεροδρομιο και δεν ξερεις αν ο τυπος απεναντι σου ειναι στελεχος εταιριας ή ερευνητης. Θα μου πεις big deal! Αλλά έλα που δεν μπορώ να το χωνέψω;
Πώς θα γινει αλλιώς;;;
Δεν έχω ιδεα...

cynical είπε...

Τις τσουκνίδες VaD, τους δινω και καταλαβαινουν! Τις κανω ...πίτα.

cynical είπε...

Καλησπέρα Σχολιαστή. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να οικοδομούμε βεβαιοτητες πάνω σε αυθαιρεσίες. Αυτό ισχύει για όλους, επιστημονες και ψευδοεπιστήμονες. Το κοινο σημειο με τους δευτερους είναι ότι οι ισχυρισμοί τους δεν επιβεβαιωνονται, ουτε τα αποτελεσματα τους αναπαράγονται σε διαφορετικα πειράματα. Ετσι δεν ειναι δικο τους λαθος αν οι της αλλης πλευρας δυσπιστουν. Επίσης δεν παρεχουν εναν μηχανισμο, τον οποιον να μπορουν να ελέγξουν βημα-βημα, που να εξηγει με βασει γνωστους φυσικους νομους τα "ευρηματα" τους. Κάτω απο αυτες τις συνθηκες δεν μπορουν να γινουν πιστευτοι, και επομενως δεν θεωρω οτι προκειται για πολεμο ή άλλες συνομωσιακες εκδοχες. Στην περιπτωση των φυτων, ισχυουν και τα δυο που προανεφερα, ωστε να μην χωραει αμφιβολια περι τινος προκειται.

cynical είπε...

Σχολιαστη, το διαβασα το αρθρο που μου υπεδειξες και το βρηκα πολυ κατατοπιστικό. Σ'ευχαριστω. Σε καθε συμπεριφορα που παρατηρουν σε πειραματα, προτεινουν και καποιον πιθανο μηχανισμο που δεν ειναι τιποτε αλλο από χημεια και εκφραση γονιδιων. Αυτα που ελεχθησαν ομως στην εκπομπη και ιγα απ' αυτα αναφερω και στο ποστ δεν εχουν καμιά σχεση με το αρθρο του NewScientist.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα το βράδυ ο ΑΝΤΕΝΝΑ είχε καλεσμένο στο δελτίο ειδήσεων τον τ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαντωνιου για να μας εξηγήσει και να μας καθησυχάσει σχετικά με τη γνωστή χρηματιστηριακή και Τραπεζική κρίση.

Προσφεύγω στην κρίση σας ,για να μη πάθω εγώ κρίση ,και παρακαλώ να μου εξηγήσετε αν το παραπάνω φαινόμενο ανήκει στη σφαίρα του μεταφυσικού, του paranormal η συνέβη σε ένα παράλληλο σύμπαν η μια άλλη διάσταση.

Προς το παρόν κατατάσσω το συμβάν στο χώρο του abnormal,

katerina είπε...

Cynical θα ήταν ψέμα να μην πω ότι και για εμένα η ερευνητική εργασία , και ιδιαίτερα στο επίπεδο των καθαρών επιστημών, είναι ότι πιο ξεχωριστό, και ενδιαφέρον.
Και δεν μπορούσα, και δεν μπορώ να φανταστώ, οτιδήποτε πιο συναρπαστικό από αυτό.
Κι αν «αποδέχομαι» ότι και άλλα επαγγέλματα μπορεί να είναι γοητευτικά, το λέω για να μην μου λένε ότι είμαι απόλυτη, αλλά στην πράξη, ψέματα τους λέω.....μεταξύ μας δεν το κατανοώ.

Αλλά κανείς cynical, δεν μπορεί πια να είναι τόσο προστατευμένος. Εκ των πραγμάτων πρέπει να παράγει ένα προϊόν, που να έχει πέρα από ακαδημαϊκή αξία και εμπορική. Αλλιώς .....δεν θα έχει επαρκή χρηματοδότηση. Αλλιώς θα φυτοζωεί η ερευνητική του δραστηριότητα και πάλι δεν θα έχει καμία αυτονομία.

Και τι ζούμε αυτήν την στιγμή, ακομα κι όταν έχουμε εξαιρετικά ακαδημαϊκά προϊόντα, (εγώ θα επιμείνω στην ερευνητική επάρκεια των Ελληνικών ΑΕΙ -όχι όλων βέβαια- και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων), που άντε και κάνουν τον ακαδημαϊκό τους κύκλο, (αν τον κάνουν χωρίς τις ....γνωστες μας διαδικασίες), μετά πετιούνται στα καλάθια .

Ναι, αυτή την στιγμή το μονο που προσφέρει στις καθαρές επιστήμες επαρκη χρηματοδότηση είναι 7ο FP, και βέβαια έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τεράστιο κυκεωνα οικονομικών και διοικητικών διαδικασίων, που είναι ατέλειωτες χαμένες ώρες. Αλλά όλο αυτό θα μπορουσε να εξοικονομηθεί αν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και μπορεις να πληρώσεις και δυο συμβασιούχους έργου να ασχοληθούν με την διοικητική δουλειά.

Δεν μπορείς πια να μιλάς για ερευνητική δραστηριότητα χωρίς χρηματοδότηση.

Υ.Γ. Αυτή η σκηνή στο αεροδρόμιο....εξαιρετική. Και να σου εξομολογηθώ την αμαρτία μου...ούτε εγώ μπορώ.

pentanostimi είπε...

εμενα αυτοι οι κυριοι ...μου αρεσουν
χωρις να παρακολουθω συστηματικα βρίσκω ενδιαφεροντα πραγματα
ισως το κριτήριο σου cynikal ειναι πιο αυστηρο λογω επιστημονικής κατάρτισης στα συγκεκριμενα θέματα
σκέψου ομως το πλατυ κοινο καποια ερεθίσματα παίρνει
αντι πχ να βλεπει μπουρδες ε ολο και κάτι θα του μείνει

nelly είπε...

δεν εχω υπ'οψιν μου την εν λογω εκπομπη.Θα τολμουσα ωστοσο να πω οτι μπορει να προκειται για τρικ. You Know... το παρανορμαλ ειναι πιο attractive ως θεμα.
Οσο για το Χαρδαβελλα.... τωρα που ξεκουτιανε εντελως, εχει 3 ανθρωπους ολους κι ολους που καλει (που του εχουν απομεινει?). Εκλεισαν οι θεσεις. Ενας για τα εκκλησιαστικα, ενας για τα παρανορμαλ κι ενας για τα αστρολογικα.

Α! Και μια συγγραφεας(?)- μαϊντανος για ολα.

Παρακολουθω ανελλιπως.

Ανορθόδοξος είπε...

Πουλάνε τα φυτά cynical γι' αυτό τα βγάζουν! Πουλάει η ντομάτα, πουλάει το αγκουράκι, άντε καλέ κυρίες πάρτε καμία πατάτα, από Μαραθώνα είναι καλέ, δεν παχαίνει, ομορφαίνει!!

Ανώνυμος είπε...

είστε απολύτως σίγουρη πως δεν ανταποκρίνονται τα φυτά στην αγάπη ;

akrat είπε...

εμ άμα πας στην αγορά...
θα σε φάει το μηχανάκι... της rgb...

cynical είπε...

Καλημερα de Profundis. Ποιος άλλος εκτος του κ. Παπαντωνιου θα μπορουσε να μας καθησυχασει; Βλεπετε να κατέρρευσε η χωρα μετα το 1999;

cynical είπε...

Καλημερα Κατερίνα. Ερευνα χωρίς χρηματα φυσικα δεν γινεται. Μονο που πρεπει και να τα βρισκεις μονος σου στην αγορα. Και λεω, αν εγω επροκειτο να κανω αυτη τη δουλεια, που αρχικα δεν ηταν μεσα στα καθηκοντα του ερευνητη, γιατι να μην ακολουθουσα αλλο κλαδο εξ αρχης, και να εστηνα καποια δική μου επιχείρηση;
Τελος πάντων μεσα στη συγκεκριμενη οικονομικη δομη, η λογικη υπαγορευει να βρισκεις χρηματα, να κανεις ερευνα, να μετασχηματιζεται σε προιόν, μετά αυτό να βρισκει το δρομο του στην αγορα, κ.λ.π. Λιγους παντως ξερω που κανουν ερευνα και το χαιρονται γιατι οντως κανουν κατι χρησιμο. Οι πιο πολλοι κανουμε την τριχα-τριχιά, γυριζουμε γυρω γυρω απο μια τρυπα και πήζουμε στο ψεμα και το παραμυθι οτι κανουμε κατι τις.

cynical είπε...

Πεντανόστιμη, καλημερα. Το διδυμο ρεπει καθαρα σε ένα σχετικισμο μεταξυ επιστημης και εσωτερισμού.Εχω βρει βιντεο στο δικτυο Θα παρακολουθησω μερικα και σωςκανω αναλυτικη παρουσιαση των ατοπηματων. Δεν ειναι θεμα ειδικοτητας δικης μου. Δεν ειναι θεμα αν τα λενε σωστα ή λαθος. Το θεμα ειναι απο τη σκοπια που βλεπουν την επιστημη. Σε πολλα σημεια ειτε δινουν στον εσωτερισμο ιδιο βαρος με τον επιστημονικο λογο, είτε τον εισαγουν στην επιστημη. Το περασμα των γραμμων επισημαινω.

cynical είπε...

Καλημερα Νελλη. Με αυτους τους κυριους θεωρω οτι οι παρανορμαλ σηκωνουν κεφαλι. Τον Χαρδαβελλα δεν τον παιρνει κανεις στα σοβαρά. Αυτους ομως...

cynical είπε...

Ειπες πατατες Μαραθώνα; Αυτες ειδικα δεν παχαινουν, Ανορθόδοξε; Φαινεται εκει τις αγαπάνε περισσότερο..Καλή σου μέρα.

cynical είπε...

κ. Κ.Κ.Μοίρη, μέχρι τώρα ήξερα ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα φυτά. Το αντιθετο δεν το ειχα ποτε υποψιαστεί.

cynical είπε...

@akrat, Και το μηχανάκι στη σκετη επιστημη δεν γυρναει, ε;; Πρέπει να το γραδαρεις με μπολικες μεταφυσικες σαλτσες.

Κούκος είπε...

Κυνική,
και πως εξηγείς το γεγονός ότι ένας κρίνος κάποτε άφησε έγγυο μια παρθένα;

cynical είπε...

Κούκε καλημέρα. Αφού το έμβρυο ήταν Θεός; Η απορία μου είναι ως προς την ποικιλια του άνθους. Δεν εχουν αποδειχτεί επιστημονικά οι γονιμοποιητικες ιδιοτητες του κρινου σε σχεση με άλλα είδη.

Ανώνυμος είπε...

Ναι κατι τετοια λενε και δε μπορω να τους παρακολουθησω πανω απο μερικα δευτερολεπτα. Δεν το ηξερα οτι ειναι καθηγητες.

cynical είπε...

Ανώνυμε καλημέρα. Τί εννοείς ακριβως; Δεν μπορεις να τους παρακολουθήσεις επειδη δεν αντεχεις τις μεταφυσικες παρασπονδιες, ή επειδη δεν ειναι αρκετα σαφεις και επεξηγηματικοι οσον αφορα στα επιστημονικα;;