Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Ενας Φίλος Ήρθε Απόψε απ' τα Παλιά....


Τελευταία, όπως αντιληφθήκατε υπάρχει μεγάλη αναταραχή στον κόσμο λόγω πιστωτικής κρίσης, λόγω κρίσης εμπιστοσύνης, λόγω κρίσης ρευστότητας, λόγω κρίσης δυσκοιλιότητας, όπου όλοι τρέχουν και δε φτάνουν. Εκτός από τους Ιρλανδούς που μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι λόγω ισχυρής κρατικής προστασίας, και εσχάτως και από τους Έλληνες, που αυτοί έτσι κι αλλιώς είχαν εξ απ’ ανέκαθεν το χάρισμα να κοιμούνται ήσυχοι, λόγω, στην προκειμένη περίπτωση, της πατρικής προστατευτικής φτερούγας της MIG και του μεγάλου μας φίλου, κ. Βγενόπουλου.


Στενέψανε τα λούκια στις τράπεζες και το χρήμα δεν χωράει να περάσει απ’ τις κάνουλες. Σταγόνα, σταγόνα κατεβαίνει το ρημάδι, άσε που και στο βάθος του σωλήνα ακούγεται απειλητικός ο βρυχηθμός του αέρα που πάει να μπουκάρει και να τα πάρει όλα σβάρνα. Κι όμως κανένας σ’ αυτή τη χώρα δεν ανησύχησε, κανενός δεν ίδρωσε τ’ αυτί, όχι από παχυδερμία, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι με το που έσκασε μύτη στον ορίζοντα το πρώτο σύννεφο, την ίδια στιγμή ο κ. Βγενό επιστράτευε τον αεροπορικό στόλο της χώρας για να μεταφέρει με αερογέφυρα φρέσκια σοδιά δολαρίων από τις πετροφυτείες του Ντουμπάι, από τα πετροχώραφα των Εμιράτων, θα σας γελάσω, στα διψασμένα χωράφια της πατρίδας μας. 5 δις ευρώ ήταν αυτά. 5 δις ολόφρεσκα ευρώπουλα που, για του λόγου το αληθές, τα εξέθεσε μάλιστα σε ειδική γυάλινη πυραμίδα στο Σύνταγμα, να τα βλέπει ο λαός και να εφησυχάζει.


Και για να μην πάει κανενός ο νους στο κακό, σε επιθέσεις δηλαδή και σε εξαγορές, καθ’ ότι ως γνωστόν ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, ο μεγάλος μας φίλος σαν άλλος αρχηγός άρχισε να υπογράφει δεξιά κι αριστερά σύμφωνα μη επίθεσης και διαρκούς φιλίας. Όλοι φίλοι, σε λίγο και στο Facebook ο κ. Βγενό. Δεν θα προφταίνει να μαζεύει φίλους και καρδούλες και ποιηματάκια αφοσίωσης.


Έτσι από κοινωνία πολιτών θα περάσουμε στην κοινωνία των φίλων. Με πρώτο και καλύτερο τον κ. Βγενό.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι έχω και κάθε λίγο και λιγάκι τα βάζω μαζί του. Τίποτα συγκεκριμένο, που να πηγάζει από κάποια προσωπική εμπάθεια. Τουναντίον μπορώ να πω ότι τον συμπαθώ κιόλας τον άνθρωπο, που με το να βρίσκεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα και να μας πληροφορεί για τις κινήσεις του και τις καινοτομίες του, μας καθιστά τον καπιταλισμό περισσότερο see through. Έτσι, για να μην αποκοιμιόμαστε.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως αγαπητή μου επιτρέψτε μου να πω ότι διακρίνω μια εμπάθεια με τον Βγενο, κάτι σαν η Κόντρα Λακη-Ντενιση, μου φέρνει το όλο πράμα.

Υ.Γ Μήπως εσείς υπο την επιστημονική σας ιδιότητα είστε και επίτιμο μέλος της Θύρας 7?

Greek Rider είπε...

@cynical μου άρεσε πολύ το καταπληκτικό σκίτσο που έβαλες. Μετά από κάποιους μήνες πιο ψύχραιμης σκέψης νομίζω ότι αν δεν υπήρχε ο Βγενο θα έπρεπε να ευχόμασταν να γεννηθεί ένας.

Κατ' αρχήν τα χώνει στους πολιτικούς και δείχνει πόσο σαθρό, αδύναμο και εξαρτημένο είναι το πολιτικό μας σύστημα.

Κατά δεύτερον βγαίνει με μια φοβερή επιθετικότητα παντού και φοβερίζει με επιθετικές εξαγορές, δηλώνει ότι λογοδοτεί μόνο στους μετόχους του κτλ

Νομίζω ότι είναι η προσωποποίηση του καπιταλισμού ο οποίος καπελώνει την πολιτική ολιγαρχία και κυβερνάει (ο καπιταλισμός) με τα χρήματά του μέσω αυτής. Το φοβερό που είχε πει, ότι λογοδοτεί μόνο στους μετόχους του είναι η πραγματικότητα του καπιταλισμού όπως είχε πει ακριβώς με τα ίδια λόγια και ο ίδιος ο Φρίντμαν όταν μπήκε στη συζήτηση το ζήτημα της ηθικής των επιχειρήσεων. Το ξέκοψε από την αρχή.

Αν λοιπόν είχαμε πιο πολλούς σαν αυτόν όλοι θα καταλάβαιναν τι αντιμετωπίζουν. Αντίθετα οι καλλωπισμένες όψεις του καπιταλισμού με πολλές δόσεις δήθεν επιχειρηματικής ευθύνης και ήθους το μόνο που κάνει είναι να ξεγελάει τους αφελείς, όπως ξεγελούσε και εμένα κάποτε.

Συνεπώς δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας από το Βγενο αφού δεν υπάρχει καμία δημοκρατία. Κινδυνεύουμε μόνο από την αφέλειά μας να πιστεύουμε ότι υπάρχουν και καλές καπιταλιστικές όψεις. Το σκίτσο που έβαλες περιγράφει το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού όπως τον βιώνουμε καθημερινά.

cynical είπε...

Καλησπέρα de Profundis. Για να προλάβω ακριβώς τέτοια σχόλια, γιαυτο το λόγο περιέλαβα και την τελευταία επεξηγηματική παράγραφο στο ποστ. Ο κ. Βγενό είναι το μπρούτο πρόσωπο του καπιταλισμού. Δεν ξέρει να κρύβεται ή επειδή αισθάνεται ισχυρός δεν τον νοιάζει να αρχίσει τα μασκαρέμματα και να τρεχει σε φιλανρωπικες εκδηλώσεις και να μοιράζει μπαλόνια και σοκολάτες σε νηπιαγωγεία οπως κανουν πολλοί. Γιαυτο μου αρέσει. Επειδή είναι καθαρός και ανεπιτήδευτος!

cynical είπε...

Καλησπέρα @Rider. Είναι τόσο ευθυς ο κύριος και τοσο καθαρες οι προθεσεις του που τελικά τείνεις να τον εκτιμάς κιολας. Απ' ότι βλέπω στα προγράμματα σπουδών των απανταχού buisiness schools το μαθημα business ethics ειναι από τα πρώτα-πρώτα που μπαίνει. Καλή κοροιδία. Αμφιβάλλω αν τα πιστευουν και οι ιδιοι που το διδάσκουν.

cynical είπε...

@Rider, αμα σε φερει ο δρομος δες και το blog Threat to reason που το κανω link, στο τελευταιο του ποστ, σχετικά με τον Martin Wolf chief commentator των FT, που ονoμαζει τους managers ...civil servants!!

κάκος είπε...

"...ονoμαζει τους managers ...civil servants...".!

Αυτό σίγουρα θα πάω να το δω !!!

Για τον "φίλο" που ήρθε απόψε από τα παλιά ... όπως δείχνει το πράγμα έχουμε δύο λογιών από δαύτους , είναι και οι Μυλωνάς type ,που ότι δεν τους σκοτώνει , τους κάνει πιο δυνατούς ....


καλησπέρα σας

katerina είπε...

Cynical, ο Βγενόπουλος, έχει χρέος βαρύ σε εμένα....
Δηλαδή και προσωπικό μπορώ να πω.

Όχι μωρέ, δεν δουλεύω στην ΜIG, και δεν μου δίνει τα μισθά μου, αλλά να, παρότι οι αισθήσεις είχαν ξυπνήσει από καιρό και οι παραισθήσεις αρνούνταν πια να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Βγενό, έδωσε μια και κλωτσησε και τις τελευταίες αυταπάτες μου.

Χωρίς πλάκα η ...απολογία του Βγενόπουλου στην Βουλη, με σόκαρε. Ο Βγενόπουλος μου έδειξε την φτώχεια, την ανεπάρκεια, των πολιτικών μας, των κοινοβουλευτικών τουλάχιστον ανδρών μας.

Το έχω πει ότι λειτουργούμε με το θυμικό περισσότερο από ότι με την λογική. Δεν λέω μεγάλα λόγια, αλλά έχω παραιτηθεί πια από την ελπίδα ότι κάποτε θα αλλάξω πολιτικές πεποιθήσεις (όχι κομματικές, αναφέρομαι σε πολιτικές), είναι πια εργαλείο ζωής, εργαλείο σκέψης, εργαλειο που χρησιμοποιώ να βλέπω τα πράγματα.

Εξομολογούμαι ότι δεν θα καταφέρω ποτέ (σωστά ή λάθος) να προσεγγίσω με τον θυμικό, να ταυτιστώ με την άποψη του κάθε, του όποιου Βγενόπουλου (ορθολογικά σωστή ή λαθος), με απωθεί ισχυρά, και όταν βλέπω ότι, τόσο ευκολα, τόσο απολυτα, ο Βγενό, που είναι αυτό που έμαθα να σιχαινομαι, απογυμνώνει ότι πίστεψα και επενδυσα, ε...... απλά αποστασιοποιούμαι.
Του λέω μάγκα, δίκιο έχεις, αλλά δεν είσαι εσύ καλός, οι άλλοι είναι κακοί και εγώ που τους ανέχομαι ακομα χειρότερη.

Τώρα όλη αυτή η ψυχική οδύνη, που μου προξένησε, αυτή η τελευταία κλωτσιά που έδωσε στις ....επιλογές της ζωής μου, ε, δεν αξίζει να μου δώσει και αυτός το κατι τις του;;;

Εδώ σε θέλω, πόσα να του ζητήσω, όχι τσιγκουνιές, μιας που δεν έχει και πρόβλημα ρευστότητας....

VAD είπε...

cynical,κάποτε αναρωτιόσουν άν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.Μα δε χρειάζεται,οσο μπορεί να κινεί τα νήματα απ'το παρασκήνιο!Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτό κάνει τώρα;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω, του Βγενό ευρώπουλα είναι ή αραβόπουλα;

Μην έχεις αυταπάτες και νομίζεις ότι κανενός το αυτί δεν ίδρωσε με την διεθνή κρίση. Ο φορολογικός νόμος που εξαφάνισε το αφορολόγητο από τους μικρομεσαίους και τους παίρνει το χιλιαρικάκι συν τα άλλα με την περαίωση συν τα ληξιπρόθεσμα με ταυτόχρονη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των Α.Ε κατά 20% τι είναι;;;; Στο ποιος θα πληρώσει τη κρίση προκαταβολικά δεν απαντάει;

Και η κρίση δεν ήρθε ακόμα στη πραγματική οικονομία. Όταν έρθει θα κλάψουν μανούλες.

Κατά τα άλλα την ώρα που η Αμερική και η Αγγλία κρατικοποιούν εδώ ιδιωτικοποιούμε… ε, να μη δώσουμε ότι προλάβουμε κοψοχρονιά και μετά, έχει ο θεός κρατικοποιούμε πάλι σε καλές τιμές. Αθάνατη άρχουσα τάξη μονά ζυγά κερδίζεις όσο υπάρχουν οι υπήκοοι.

Κατερίνα, μη κοπιάζεις να βρει τι να ζητήσεις από τον Βγενό. Δεν έχει τίποτα να σου δώσει και μη σε ξεγελάνε τα ευρώπουλα. Το μόνο που μπορεί να δώσει στάζει από παντού και δεν το θέλεις εσύ. Έχασες και πάλι…

Στέργιος

marianaonice είπε...

Κι όμως κοιμόμαστε, κοιμόμαστε!!!
Δυστυχώς!!

cynical είπε...

Γειά σου Κάκο. Public servants τους ονομάζει, δηλ. όπως θα έπρεπε να είναι κατ' ουσίαν οι civil servants.
Για τον Μυλωνά δεν ξέρω, δεν τον εχω παρακολουθησει ποτέ, τα πώς και τα γιατί του.

cynical είπε...

Kαλησπέρα Κατερίνα. Μπορείς να το δεις και αλλιώς. Αντί να του ζητησεις εσυ του Βγενό να σου ζητησει αυτος , επειδη σου "ανοιξε τα μάτια" με την αγόρευσή του στη βουλή. Αν και δεν χρειαζοταν. Το πράγμα ...βρωμούσε από καιρό. Αυτό που γίνεται εντος και εκτος βουλης, ε, δεν εχει και πολύ σχέση με την πολιτική. Να μη τα ξαναλέμε... Το μαγαζί θελει στησιμο από την αρχή με άλλους κανόνες. Δεν μπορεί να επιτρέπεται να εκλέγονται αυτοί οι οποίοι γράφουν καλύτερα στο γυαλί, λένε μεγαλύτερες παρλαπίπες, είναι δηλαδή περισσότερο ... επικοινωνιακοί και για οποιονδηποτε λόγο αναγνωρίσιμοι Αλλιώς η βουλη θα καταντησει σε λιγο αποκλειστικά παρέλαση σαλτιμπάγκων.

cynical είπε...

Καλησπέρα VaD. Απ' ευθείας κολλεγιές με πολιτικούς δεν έχω αντιληφθει να εχει. Μαλλόν και δεν θα εχει, διοτι αισθανεται πιο σημαντικος και ισχυρος από αυτούς και δικαιως. Κινει πάντως την οικονομια, και μέσω αυτης ισως δουμε και απτά αποτελέσματα και επί της πολιτικής. Ιδωμεν.
Το ξεκαθαριζω πάλι. Ο Βγενο σαν πρόσωπο δεν μ' ενδιαφέρει. Με ενδιαφερει ομως σαν ιδεότυπος: σ' αυτόν βλέπω την απαρχη και τα βηματα ενος ανθρωπου που θελει να κατακτησει τα παντα. Εχει ενδιαφερον η ιστορια του και το τι κανει για να το πετυχει.

cynical είπε...

Καλησπέρα Στέργιο. Θεωρείς οτι τα προσφατα φορολογικά μετρα ειχαν σχεση με την εξωθεν κριση και οχι με την ντοπια κακοδιαχείρηση; Νομίζω ότι συμβαίνει το δευτερο .
Στεργιο στην ελλαδα οι μοδες ερχονται παντα με διαφορα φασης. Οταν τελειωσουμε με την ιδιωτικοποίηση τοτε θα ξεκινησουμε με τις κρατικοποιησεις. Μηπως και πριν γινουν οι προηγουμενες κρατικοποιησεις μεταπολεμικα, πάλι ιδιωτικοποιημενα δεν ηταν; Δεν υπάρχει τελειο συστημα διακυβερνησης και οικονομικης διαχειρησης που να ισορροπει όλους τους δείκτες. Οπότε οι κοινωνιες θα παραπαίουν ανάμεσα στο ένα, ή στο άλλο, αναλογα των συγκυριών. Νομίζεις οτι υπάρχουν πολλές χοντρικες επιλογές;
Οταν αρχισε το 80 η οικονομια να πέρνει μια νεοφιλελευθερη στροφη, μήπως δεν υπήρχαν προβλήματα με τα κευνσιανά; Πληθωρισμος, στασιμοτητα, ανεργια. Ο νεοφιλελευθερισμος μήπως δεν εδωσε μια ευφορια στις αγορες , δεν μειωσε την ανεργια, τον πληθωρισμο, κ.λ.π.; Τώρα που τα αδιέξοδά του φάνηκαν και γιγάντωσαν, προς τα πού έχουν οι κυβερνήσεις να στραφούν; Στο κράτος και πάλι, και πάει λέγοντας...

cynical είπε...

Γεια σου Μαριάννα. Τι να κάνουμε, τα βλογς δεν μπορούν να συναγωνιστουν την τηλεόραση την υπνοφόρο!

OnWine είπε...

Για το Βγενόπουλο, τα είχα γράψει από παλιά, τότε που "αγόρευσε" στη Βουλή υπό τα ...έκπληκτα βλέμματα των βουλευτών... τότε που τους είχε πει ότι ήσαν ...υπηρέτες του.

Συμφωνώ με την ...εναλλαγή των τάσεων του καπιταλισμού... όταν η μιά "ξεθυμαίνει" έρχεται η άλλη να σώσει την κατάσταση. Είναι όμως εντυπωσιακό, ότι πιά η όποια διόρθωση αναζητείται ΜΕΣΑ στο καπιταλιστικό σύστημα. Ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις Κευνσιανά μέτρα παίρνουν... η ουσία του καπιταλισμού δεν αμφισβητείται, και όσοι ακόμα μιλούν -λανθασμένα- γιά κατάρρευση του καπιταλισμού, συγχέουν -είτε από άγνοια είτε επειδή ...βολεύει- τον καπιταλισμό με μιά τάση του, τον νεοφιλελευθερισμό.

Greek Rider είπε...

@Cynical καλησπέρα, μπήκα και το είδα αυτό που λες.

Για τα μαθήματα ethics στα business schools ένα έχω να πω: όσοι τα πιστεύουν αυτά πρέπει να είναι μεγάλα κορόιδα!

Εσύ πώς σχολιάζεις αυτό που γράφει ο Martin Wolf;

katerina είπε...

Βρε cynical, συμπάθα με αλλά θα επιμείνω.
Συμφωνώ και επαυξάνω με το σχόλιο σου, και τελικά αυτό λέω και εγώ, ότι ο όποιος Βγενοπουλος, αρκει να σταθεί 2 ώρες και να εκφωνήσει τον όποιον υπερφίαλο δεκάρικο, για να καταδείξει την γύμνια των πάντων.

Αλλά δεν βλέπω την λύση.
Εμείς ψηφίσαμε, όλο αυτόν τον συρφετό που πια σύσσωμη η κοινωνία έχει αποστρέψει το βλέμμα της από αυτούς.
Παλεύει να τους τιμωρήσει, άλλοτε απαξιώνοντας και άλλοτε με τις όποιες δημοσκοπήσεις, εργαλεία και αυτές στα χέρια των διαφόρων.
Αλλά όσο εμείς αποστασιοποιουμαστε τόσο αυτοί οργιάζουν στην χυδαιότητα.

Όσο εμείς κάνουμε πίσω, τόσο αυτοί καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο.
Είτε τους δώσουμε το χέρι, είτε τους μουντζώσουμε, αυτοί τελικά το χέρι μας θα το φάνε.

Ο συνδικαλισμός, η δικαιοσύνη και .....ο Ύψιστος ήταν πάντα τα αποκούμπια του Πολίτη.
Αλλά και ο συνδικαλισμός, και η δικαιοσύνη ξεπουλημένα ακόμα χειρότερα και από την Πολιτική.

Και φαίνεται ότι και ο Ύψιστος, δεν μπορεί να τα βάλει πια, με τους εκπρόσωπους Τυπου του. Οι πάσης φύσεως Εφραίμ, έγιναν ότι ο Ρουσόπουλος για τον Καραμανλή. Άρα;;;;
Μάλλον μόνο χιουμορ, τουλάχιστον να γλυτώσουμε τα έξοδα στον ψυχιατρο.

cynical είπε...

Καλημέρα @sxoliasti.
Πολύ εύστοχο το λογοπαιγνιο του Βγενοπουλου, περι υπηρετών. Ειτε σαρκαστικο είτε κυριολεκτικό, έγραψε πάντως. Και η αριστερά στα πλαισια του καπιταλισμού οικοδομει το πρόγραμμά της, που λιγο πολύ είναι καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Τωρα δεν ειναι καιρος για επαναστάσεις. Δεν υπάρχουν και πρότυπα. Ποιος μιλαει για κατάρρευση του καπιταλισμού; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι με τις προγνώσεις!

cynical είπε...

καλημέρα Rider.
Σχετικά με τα λεγόμενα του Martin Wolf, δεν τον βρίσκω να εχει άδικο. Αυτό ειναι αυτονοητο, για μας, ότι πρεπει να πανε σπιτι τους οι κυριοι. Φυσικά δεν ειναι και η λύση, όπως ειναι επίσης αυτονόητο.

cynical είπε...

Καλημέρα Κατερίνα. Αυτό τον συρφετό που λες, και δε διαφωνώ, θα τον ξαναψηφίσουμε σαν κοινωνια. Γιατι μας μοιαζει, γιατι τον θελουμε έτσι του χεριου μας, να τον εκβιάζουμε και μεις και να μας περνάει τις χαριστικές τροπολογίες τα μεσάνυχτα. Η απογοητευση μου Κατερινα ειναι ολικη. Νομιζω οτι η διαφθορα έχει περάσει σε ολα τα στρωματα. Και η απαίτηση τουλαχιστον για χρηστή διοίκηση ειναι μαλλον επιδερμική. Παρά τα γκάλοπ, πιστευω οτι στις εκλογές παλι τα ιδια θα ψηφίσουν. Και θα συνεχισουν να λαδώνουν και να λαδώνονται. Διαμαρτυρήθηκε κανενας για το λάδωμα;
Να κατεβουν ολοι με πλακατ στους δρομους, αγανακτισμένοι και να βροντοφωναξουν, ΟΧΙ πια ΛΑΔΩΜΑ, ΌΧΙ πια ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ, ΟΧΙ πια ΜΙΖΕΣ. ΟΧΙ πια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ.

Τίποτα Κατερινα. Το μονο που σκεφτονατι ειναι πώς θα τα πάρουν από τον άλλον, αυτά τα οποία τους παίρνει ο προηγούμενος.
Σιχασια...

Κούκος είπε...

Τουναντίον μπορώ να πω ότι τον συμπαθώ κιόλας τον άνθρωπο

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

cynical είπε...

Έλα κούκε, συγχώραμε!. Έδειξα λίγο υπερβάλλοντα ζήλο, στην προσπάθειά μου να δείξω ότι δεν εχω καμιά εμπάθεια προς το πρόσωπό του. Παρά μονον σε ό,τι αντιπροσωπεύει. Δρα σαν συνεπής καπιταλιστής. Σε αντιθεση με άλλους που άλλα ορκιζονται οτι ειναι και άλλα κάνουν. Και αποτελούν και την πλειονοτητα.