Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Το Έξυπνο Πουλί


Η εξυπνάδα, πώς να το κάνουμε, θεωρούνταν εξ απανέκαθεν μια καλή προίκα για να πορευτεί κάποιος στη ζωή του. Όχι ότι οι λιγότερο έξυπνοι ήταν προδικασμένοι να αποτύχουν. Η μαμά φύση φρόντιζε να δίνει κι σ’ αυτουνούς το κάτι τις τους, για να τα φέρνουν βόλτα, πολλές φορές καλύτερα μάλιστα κι από τα έξυπνα πουλιά. Ξέρετε δα, διάφορες άλλες αρετές, που άμα τις ξαπλώναμε στο πάτωμα θα έπιαναν όλο το φάσμα, από το πλην έως το συν άπειρο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ξέρω πώς, η εξυπνάδα συνέχισε να θεωρείται σημαντικός ατομικός και κοινωνικός πόρος, να εξυμνείται, να επιδεικνύεται, να μετριέται, να βαθμολογείται και να επιδιώκεται με πολιτικά μάλιστα μέτρα. Δεν ξέρω πότε ακριβώς, αλλά να, ο σεβαστός Πρόεδρος Μπους ο νεώτερος είχε υποσχεθεί να αυξήσει το IQ της Αμερικής. (Έκφραση μάλλον ατυχής, καθότι το IQ μετράει την απόκλιση από μια μέση τιμή, και συνεπώς είναι ένας σχετικός και όχι απόλυτος δείκτης. Εν πάση περιπτώσει μικρό το κακό).

Έτσι με τα χρόνια, από επιθετικός προσδιορισμός ατόμων, το «έξυπνο» άρχισε να ζητάει μερτικό και από τα άψυχα δημιουργήματα των, υποτίθεται, έξυπνων ανθρώπων, που μπορούσαν κι αυτά να ονομάζονταν πλέον έξυπνα, όπως έξυπνη κάρτα, έξυπνο πλυντήριο, έξυπνο τσιπ, έξυπνο σπίτι, έξυπνο σχολείο, έξυπνο χρήμα, και άλλα πολλά που μου διαφεύγουν. Αλλά έξυπνο σπέρμα;

Πρώτη φορά μου τύχαινε ν΄ ακούσω κάτι τέτοιο. Επιστήμονες και πάλι, (όλα κι όλα, ό,τι σας μεταφέρω εδώ είναι έγκυρο και επιστημονικώς τεκμηριωμένο), ανακάλυψαν ότι καλύτερης ποιότητας σπέρμα, δίνει και καλύτερης ποιότητας μωρά, μωρά veritable που λέμε, που το γράφουν και στην ούγια.

Το συνταρακτικό αυτό γεγονός έρχεται να ανατρέψει δοξασίες αιώνων ότι γενικώς οι έξυπνοι (εγκεφαλικά) γονείς έχουν κάποια παραπάνω ελπίδα να βγάλουν και έξυπνα παιδιά, όχι ότι το αντίθετο δεν το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Γνωρίζαμε επίσης, και μάλιστα τελεσιδίκως, ότι η ευφυΐα συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο, γνώση όχι αυταπόδεικτη, μιας και οι άνθρωποι πίστευαν για χρόνια ότι γι αυτήν ευθύνονταν, μπορεί, και η καρδιά, μπορεί και το διάφραγμα, (Αριστοτέλης), μπορεί και το αίμα (Εμπεδοκλής), μπορεί και άλλα. Τόσα ξέρανε, τόσα λέγανε. Εκτός βέβαια από τον Ιπποκράτη και τον Πλάτωνα που ψυχανεμίζονταν τα σωστά.

Με μια όμως κυκλωτική κίνηση, μερικοί σημερινοί έξυπνοι επιστήμονες, μας ξαναπήγαν πάλι πίσω και προσγειώθηκαν, όχι στα όργανα που θεωρούνταν εκείνη την ωραία εποχή σημαντικά, αλλά σ’ αυτά που ανατιμήθηκαν και υπερτιμήθηκαν στη δική μας, κοντολογίς, στα πουλιά. Ποιος λοιπόν, μπορεί ν’ αρνηθεί ότι η ιδεολογία δεν καβαλικεύει καμιά φορά την επιστήμη; Και ότι απ’ αυτό το καβαλίκεμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκύψουν και κάποια πολύ ανόητα παιδιά;

Η μελέτη αυτή καταδεικνύει, δίχως άλλο, την απ’ ευθείας σύνδεση της σπερμικής με την εγκεφαλική λειτουργία, πράγμα που δίχως άλλο εμείς οι γυναίκες, το γνωρίζαμε από παλιά, δεν είχαμε όμως τρόπο, έως τώρα, να το αποδείξουμε. Από δω και πέρα, λοιπόν μπορούμε να το ξεστομίζουμε άφοβα, χωρίς να κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι επαναλαμβάνουμε ανυπόστατα περί φύλων στερεότυπα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, η παράβλεψη της συνεισφοράς της μαμάς και της ποιότητας του ωαρίου της στην ποιότητα του βρεφικού εγκεφάλου, δύναται να εκληφθεί σαν τυχαία και αμελητέα παράληψις μόνο.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι: Το έξυπνο παιδί από το σπέρμα φαίνεται...

Ενώ προς τεκμηρίωσιν των ανωτέρω μπορείτε να ανατρέξετε στην πηγή.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα κατάλαβαίνω τι εννοούν οι γυναίκες οταν μου λένε οτι το δυνατό μου σημείο είναι η εξυπνάδα μου.

pentanostimi είπε...

αδυνατώ να πιστέψω πως η συμβολη του ισχυρου φύλου ειναι τέτιας σημασίας
θα ανατρέξω στην πηγή σου

akrat είπε...

η κοπέλλα μου... ιατρός αγροτικός πρόσφατα έκανε επίσκεψη εις ασθενήν έχων συνταξιοδοτηθεί εκ του επαγγέλματος ΣΠΕΡΜΑΤΟΧΥΤΗΣ δια τας αγελάδας...
Λέτε να μην έχει πάρει σύνταξη?!!!!!!!!!!!!!
Λες γμτ?????????
σπεύδω εις τα άγρια όρη ταχέως
την ώρα μου.............

Swell είπε...

@De profundis: Δε σε απασχόλησε ποτέ μήπως στο έλεγαν λόγω κατανόησης και ευαισθησίας για το πρόβλημά σου;

barel είπε...

Παντού αυτά τα γονίδια.

VAD είπε...

Ως γονεύς πανέξυπνων παιδιών(αν δεν παινέψεις το σπίτι σου..)δικαιούμαι να καμαρώνω για την ...πηγή :))))

Καλό τριήμερο.....

Swell είπε...

Aγαπητή μου Αλσήνικαλ, όταν κάποιος(ή μάλλον το σπέρμα του) αποδεικνύεται καρπερό και ο ίδιος χαρακτηρίζεται έξυπνος (λέμε τώρα) τί γίνεται, μήπως μειώνεται η μεταφερόμενη ποσότητα της εξυπνάδας;

cynical είπε...

Καλημέρα de Profundis. Ειναι αυτό μάλλον που έλεγαν από παλιά οι γιαγιάδες μας, ότι η εξυπνάδα τρέχει απ' τα μπατζάκια. Και τότε μπατζάκια ειχαν μονο τα αρσενικα.

cynical είπε...

Αφου το λέει η Επιστήμη, Πεντανόστιμη. Και επιστημονικώς είμεθα οντα κατώτερα.

cynical είπε...

Καλημέρα @akrat. Βάζω στοίχημα ότι το επάγγελμα αυτο θα ειναι και στα Βαρέα!

cynical είπε...

Καλωςόρισες Barel!.
Ό,τι μας δυσκολεύει, ό,τι μας ενοχοποιεί, βρήκαμε σε ποιονού καμπούρα θα το φορτώνουμε. Στο γονιδιακό μας αποτύπωμα! Και ποιός θα τολμήσει να φερει αντιρρηση στην Επιστήμη;

cynical είπε...

@Αλσουέλ, τί θέλεις τώρα και χαλάς τις ψευδαισθήσεις του de Profundis?

Σχετικά με το conflict εξυπνάδας/ποιοτητας σπερματος, δεν νομίζω ότι τιθεται τετοιο ζήτημα. Ισα ισα το δευτερο (καλό σπέρμα) προυποθέτει μονοσήμαντα το πρώτο (εξυπνάδα). Όχι το αντίστροφο. Αυτα ακριβως λεει η επιστήμη. Επομενως το οτι εισαι εξυπνος (λέμε τώρα) οφείλεται στο ότι έχεις καλο σπερμα (μένει να αποδειχτεί). Μη φοβασαι λοιπόν.

cynical είπε...

Δεν εισαι πιο ευτυχισμενος τώρα, που το τεκμηρίωσες κιόλας @VaD? ΑΠλά πράγματα, αντί να κάθεσαι και να ξεσκαλίζεις γενιες και γενιες προς τ απίσω.
Καλό ΠΣΚ. Υπάρχει τετοιο πραγμα στο Σουδαν;

OnWine είπε...

Αδυνατώ να προσθέσω κάποια ...εξυπνάδα (το θέμα μας, άλλωστε) εφάμιλλη των όσων ήδη εκτέθηκαν και όσων πρόκειται να εκτεθούν (έχω ιδιαίτερα χαμηλό IQ, αλλά αυτό το ξέρατε ήδη...), ως εκ τούτου, θα γράψω ...σοβαρά.

Νομίζω ότι η εξυπνάδα συναγωνίζεται την αλήθεια στις ...υπερτιμημένες ίδιότητες της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως την ανταγωνίζεται επίσης και στα ...ουσιώδη εν (πλήρη... μα ΠΛΗΡΗ) ανεπαρκεία... και γιά όποιον αμφιβάλλει, τον παραπέμπω σε δυό εξαιρετικές ταινίες, την πρώτη το Goodby Mr. Chance, με τον Peter Sellers, και την δεύτερη, και πιό πρόσφατη, το Φορεστ Γκαμπ... που και οι δύο πραγματεύονται την ...επιτυχία της βλακείας, και επομένως το ...αχρείαστο της εξυπνάδας.

Θα προσθέσω ότι, αντί γιά έξυπνος, θα προτιμούσα στην σημερινή κοινωνία μιά άλλη ιδιότητα, μάλλον υποτιμημένη, γιατί η αξία της στην χώρα μαςπλησιάζει το ...άπειρο: την καπατσωσύνη... καμμιά σχέση με την εξυπνάδα... και δεν καταλαβαίνω, Cynical, γιατί χάνεις τον καιρό σου στην εξυπνάδα, που μάλλον αχρείαστη είναι, και όχι στην καπατσωσύνη, που είναι το κλειδί των πάντων...

Θα μπορούσες να μετρήσεις, π.χ. τα απαραίτητα ...συστατικά, τις δόσεις τους γιά την σωστή ...παρασκευή της καπατσωσύνης: Πόση βλακεία, πόση αναίδεια, πόσο θράσος, πόση αναλγησία κλπ.

Τώρα, γιά το σπέρμα και την σύνδεσή του με την...εξυπνάδα, σε αντιπαράθεση με την ...απουσία σσυσχέτισης με το ωάριο... ε... μας προκαλείς... να σου υπενθυμίσω ότι οι γυναίκες, μέχρι κάποια χρόνια πριν, ούτε ...ψήφιζαν! (και μην το θεωρήσεις ...εξυπνάδα).

OnWine είπε...

...και κάτι ακόμα, γιά να προλάβω τον Στέργιο...

Πάντα στα νειάτα μου είχα φίλους αριστερούς, γιατί ήσαν έξυπνοι, πνευματώδεις... ποτέ δεν άντεξα τους δεξιούς, που συνήθως ήσαν βλάκες και ανεγκέφαλοι... αλλά, γαμώτο, γιατί η ιστορία με διέψευσε τόσο σκληρά???

cynical είπε...

Γειά σου Σχολιαστή. Νομίζω ότι η εξυπνάδα είναι μια υπερκείμενη ιδιότητα η οποία, σε οποιους την κατέχουν, τους βοηθάει να βρουν το δρομο για μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα με τα κριτηρια που εχουν αποφασισει οι ίδιοι οτι συνιστουν την καλή ζωή. Αν αυτο επιτυγχάνεται με την καπατσοσύνη, ή με μια εσκεμμένη επίδειξη βλακειας, με το γλύψιμο, ή με τη βλακεια την ιδια, ειναι αδιάφορο. Εξυπνάδα, δεν είναι μόνον να ειναι κανεις καλός στα μαθηματικά, να λύνει ασκήσεις, να έχει μεγάλη ικανότητα αφηρημενης σκέψης, ή προσανατολισμού ή κατι αλλο που θεωρουν οι μαμαδες οτι συνιστα την εξυπναδα ή το υψηλο IQ. Τωρα οσον αφορα τον ορισμό της, τετοιος δεν υπάρχει, όσο και να ψάξεις, ούτε κάποιο αξιόπιστο μέτρο βαθμολόγησής της, που να ειναι απηλαγμένο απο ιδεολογικές προκαταλήψεις.
Υπάρχουν πολλές παράμετροι που καθιστούν ενα ατομο ικανο να ζησει καλά. Βιολογικοί, κοινωνικοί, η τύχη, το περιβάλλον, κ.α.
Το γιατι δεν ψηφιζαν ας μην το αναλύσουμε τώρα..
Παλιότερα ειχα γραψει περί Βλακειας:

http://e-cynical.blogspot.com/2008/03/blog-post_17.html

Όσο, για το δεύτερο σχόλιο, αν τσιμπήσει ο Στέργιος, θα δωσει καλυτερη απάντηση!

OnWine είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
OnWine είπε...

Διαφωνώ κάθετα αλλά... δεν πειράζει... εξ' άλλου, πρώτη φορά θα είναι...

Και μιά πραγματική ιστορία...

Κάποτε είχαμε τελειώσει (αρχιτέκτονες εμείς) ένα τετραώροφο κτίριο στην Αθηνάς, γνωστού Εβραίου εμπόρου υφασμάτων. Γιά να το εορτάσουμε, μας πήγε και μας κέρασε ...πορτοκαλλάδα(!) στην Πλατεία Δημαρχείου... και στη συζήτηση επάνω, μας είπε πόσο θαυμάζει τους επιστήμονες σαν και εμάς... μετά χαμογέλασε πονηρά και είπε:
"Ξέρετε... εμείς έχουμε αναβάσει τους επιστήμονες στο ψηλότερο βάθρο... γιατί αν εσείς όλοι οι έξυπνοι, πέφτατε στο εμπόριο, αλλοίμονο σε εμάς... εσείς λοιπόν τη δόξα, ε... και εμείς τα χρήματα"

Τα συμπεράσματα ...δικά σας...

cynical είπε...

Σχολιαστή, μου ηταν πιο ευκολο να καταπιαστω με τη βλακεια (εκ των υστερων ειδα οτι εγινε πολυ της μοδας τελευταια), παρά με την εξυπνάδα. Μπορψ να το κοιτάξω όμως ..επιστημονικώς το θεμα, αν και υποψιαζομαι οτι θα βρω αποσπασματικοτητες και ψελλισματα.

Οι επιστημονες ειναι (ήταν μαλλον) ανεβασμενοι σε βαθρο για μια κυριως αρετη που ειχαν σε περίσσεια, αυτη της ανιδιοτελειας και του υπεράνω χρημάτων. Ξοδευονταν και ξοδευαν κυνηγώντας πράγματα ακατανοητα για τους πολλούς και κυριως γιατι δεν μεταφραζονταν αυτά σε χρηματα. Αυτο έλεγε και ο δικος σου ο πελάτης, ότι, δηλαδή, ειστε έξω απο χρήματα, παρ' ότι έξυπνοι...

katerina είπε...

Ο Ρομπιν Ουίλιαμς όταν τον ρωτούσαν οι γυναίκες πως ενώ είναι τόσο ευφυής σε όλες τις άλλες παραμέτρους της ζωής του λειτουργεί τόσο βλακωδώς στις σχέσεις του με τις γυναίκες είπε:

"See, the problem is that God gives men a brain and a penis, and only enough blood to run one at a time"

Πραγματικά νομίζω ότι η μαγική αυτή ρήση εξηγεί την βιολογική παράμετρο της ανδρικής ευφυίας.
Καταλαβαίνεις βέβαια ότι, δεδομένου ότι για την σύλληψη απαιτείται υψηλή πίεση αιματος ..... τι γίνεται εκεινη την ώρα στον εγκέφαλο.

Ανώνυμος είπε...

"Τωρα οσον αφορα τον ορισμό της, τετοιος δεν υπάρχει, όσο και να ψάξεις, ούτε κάποιο αξιόπιστο μέτρο βαθμολόγησής της, που να ειναι απηλαγμένο απο ιδεολογικές προκαταλήψεις."

Έτσι όπως όρισες την εξυπνάδα, όντως, δεν υπάρχει μέτρο βαθμολόγησης της. Για πιο "στενούς" ορισμούς της νοημοσύνης υπάρχουν μέτρα επιστημονικά επαληθευμένα ως προς την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα τους. Γνωστοί είναι και οι σημαντικοί συσχετισμοί IQ με life outcomes. Βέβαια συνήθως οι αριστεροί δεν αποδέχονται τα IQ tests --οι θρησκείες γενικά δεν τα πάνε πολύ καλά με την επιστήμη.

cynical είπε...

Γειά σου Κατερίνα, αυτό που γραφεις αποδεικνύει πόσο καθηστερημενα ερχεται η Επιστημη ν' "ανακαλύψει" αυτό που είναι κοινός τόπος!

cynical είπε...

Καλησπέρα Ανώνυμε. Αν μπλέξουμε με την ιστορία περί της αξιοπιστίας των IQ tests, δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ. Υπάρχουν πολλές έρευνες επί τούτου. Μια πρόσφατη που διάβαζα στο NewScientist σχετικά με το IQ των μαυρων της Αμερικης, οι οποιοι υπολοίπονται κατα 15 μοναδες στα εν λόγω test, η περαιτέρω διερευνηση έδειξε ότι τούτο οφείλεται σε αμιγώς κοινωνικούς παράγοντες και μάλιστα σε μια συνιστωσα της black culture που παγιδεύει τα μέλη της σε συγκεκριμενες συμπεριφορές. Αμα ψαξω θα βρω πολλες παρόμοιες.
Όταν έγραφα Περί Βλακείας,

http://e-cynical.blogspot.com/2008/03/blog-post_17.html

είχα πέσει στην πραγματεία του Cipolla, (σοβαρος ανθρωπος) The basic laws of human stupidity, που όριζε τους ετφυείς σαν αυτούς που επιτυγχανουν τα μεγαλύτερα οφέλη στο εαυτο τους χωρις να προκαλουν ζημια στους άλλους.

Ο ορισμος της ευφυία όπως αντιλαμβανεσαι θα επιχειρειται παντα σε ενα γλιστερο έδαφος. Εσυ ο ιδιος μαλιστα αποδεχεσαι οτι υπάρχει διαφορετικη αντιληψη μεταξυ δεξιων και αριστερων, βορειων ή νοτίων..

Ανώνυμος είπε...

Τα έξυπνα γκάλοπ

Ποιά σπέρματα, εδώ έχουμε έξυπνα… γκάλοπ!
Μόλις είδα στο ΑΛΤΕΡ (18.10.08, 19.20΄) ένα κατευθυνόμενο γκάλοπ για το ωράριο. Όλοι ανεξαιρέτως οι «καταναλωτές» εντελώς συμπωματικά(!!!) ήθελαν να είναι πάντα ανοικτά τα καταστήματα και τις Κυριακές… «γιατί όχι θα είναι καλό, θα μας εξυπηρετήσουν!» έλεγαν! Τόσο απλά!

Αφήνω το ποστ της C στη τύχη του γιατί τα πήρα στο κρανίο. Με έκλεψαν! Και γω το βρήκα αυτό! Με τόσα χρόνια στους μικρομεσαίους είχα τη τύχη να κάνω τα δικά μου «έξυπνα» γκάλοπ ("επιστημονικώς"… τεκμηριωμένα με το... DNA!) που έδειξαν τα απίστευτα, ότι όλοι οι καταναλωτές ήθελα εντελώς συμπτωματικώς τα εξής ίδια πράγματα:

Να είναι συνεχώς ανοικτά τα καταστήματα συνεχώς και τις Κυριακές για να ψωνίζουν.
Να είναι ανοικτές συνεχώς οι κρατικές υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται.
Να δουλεύουν συνεχώς τα μέσα μεταφοράς.
Τα δικαστήρια να είναι συνεχώς ανοικτά για να δικάζουν τους κακούς και όχι να παραγράφονται υποθέσεις.
Το χρηματιστήριο να δουλεύει συνεχώς για αν αυξάνουμε τα… κέρδη μας!
Να δουλεύουν τα πάντα συνεχώς για να εξυπηρετούμαστε!
Και οι μικρομεσαίοι και αυτοί ήθελαν να είναι συνεχώς ανοικτά για να… πλουτίσουν!
Οι βάρδιες εργασίας να είναι 12ωρες με λεφτά 8ωρου για να μην ανεβαίνουν τα κόστη.

Μιλάμε για γκάλοπ αλληλοεξόντωσης. Σαν το γκάλοπ που ανακάλυψε ότι οι εργαζόμενοι στις πολεμικές βιομηχανίες των εμπολέμων χωρών ψηφίζουν μαζικά υπέρ της συνέχισης του πολέμου για να μη χάσουν τη δουλειά τους! Για τη ζωή τους ή των παιδιών τους δεν είπαν!

Έψαξα και βρήκα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών είναι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι.
Μετά πήγα και ρώτησα τους εργαζόμενους αν θέλουν να είναι ανοικτά και τις Κυριακές οι άλλοι. Ναι μου είπαν πως θα εξυπηρετηθούμε εμείς που δουλεύουμε μέχρι το Σάββατο. Τους ρώτησα αν θέλουν να δουλεύουν οι άλλοι 12ωρο και να πληρώνονται 8ωρο για να μην αυξάνουν οι τιμές. Ναι μου είπαν, πως θα τα βγάλουμε πέρα με αυξημένες τιμές. Μετά τους ρώτησα αν θέλουν να είναι ανοικτά αυτοί και τςι Κυριακές για να εξυπηρετηθούν οι άλλοι. Όχι μου είπαν αν είναι έτσι τότε εμείς δεν θα μπορούμε να εξυπηρετηθούμε ποτέ! τους ρώτησα αν θέλουν να δουλεύουν 12ωρο και να πληρώνονται 8ωρο. Όχι μου είπαν για κορόιδα μας περνούν;

Καλά πως το κατάλαβαν;;; Σε τι κλίμακα να τους κατατάξουμε;

Για τους «έξυπνους» της C θα σχολιάσω όταν συνέρθω από τη τσατίλα με τα κατά παραγγελία γκάλοπ. Μόνο καλού κακού δηλώνω δεν ανήκω στους έξυπνους αριστερούς, να μην ανησυχεί ο Σχολιαστής.

Στέργιος

NdN είπε...

Και εγώ που νόμιζα ότι οι γυναίκες με προτιμούν επειδή είμαι...απλά παιδαράς! Δεν τις θέλω τέτοιες αλήθειες Cynical προτιμώ να ζω με τις ψευδαισθήσεις μου...

cynical είπε...

Καλημέρα Στέργιο. Και στημενο να μην ηταν το γκαλοπ του Alter, οι ανθρωποι παντα στις απαντήσεις τους τεινουν να βγαζουν τον εαυτο τους απ' εξω. Μην τους ζητάς τώρα να κανουν και πολύπλοκες σκεψεις, δηλ. τι θα συνεβαινε αν έρχονταν στη θεση αυτων που επρεπε να δουλευουν με τις συνθηκες που περιγραφεις..

cynical είπε...

Καλημερα NdN, κοίταξε δεν πρεπει να απογοητευεσαι, γιατι η επιστημη ειναι παλι με το μερος σου. Καθ' ότι μελετες εχουν δειξει οτι και οι ομορφοι εχουν καλυτερο σπερμα. Συμφωνα δε, με την παρούσα μελέτη ειναι και εξυπνοι. Οπότε εισαι καλυμενος απο όλες τις πλευρες!

Ανώνυμος είπε...

"Αν μπλέξουμε με την ιστορία περί της αξιοπιστίας των IQ tests, δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ. Υπάρχουν πολλές έρευνες επί τούτου. Μια πρόσφατη που διάβαζα στο NewScientist σχετικά με το IQ των μαυρων της Αμερικης, οι οποιοι υπολοίπονται κατα 15 μοναδες στα εν λόγω test, η περαιτέρω διερευνηση έδειξε ότι τούτο οφείλεται σε αμιγώς κοινωνικούς παράγοντες και μάλιστα σε μια συνιστωσα της black culture που παγιδεύει τα μέλη της σε συγκεκριμενες συμπεριφορές."

Δεν την έχω διαβάσει, αλλά από την περιγραφή δεν φαίνεται να αμφισβητεί την αξιοπιστία των ΙQ tests καθ' εαυτών.

Όποιος ενδιαφέρεται για τις νοητικές διαφορές μεταξύ φυλετικών ομάδων θα βρει ενδιαφέροντα τα παρακάτω:

http://www.gnxp.com/blog/2007/10/james-watson-tells-inconvenient-truth_296.php

http://www.psychpage.com/learning/library/intell/mainstream.html

http://psychology.uwo.ca/faculty/rushtonpdfs/2008%20Med%20Hypotheses.pdf

cynical είπε...

Γειά σου Ανώνυμε. Τα IQ tests θεωρούν οτι η ευφυία ειναι αντικειμενική, εμφυτευμένη στα γονίδια και οτι εφαρμοζουν παντού και πάντα. Σ'ευχαριστω για τα links. Θα τα κοιταξω για μελλοντικη αναρτηση.