Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Αμερική-Ισραήλ: Εκλεκτικές Συγγένειες


Κάποια χρόνια πίσω, είχε πέσει στα χέρια μου ένα ενδιαφέρον βιβλίο, “Key Words in American Life: Understanding the United States”, γραμμένο από δυο καθηγητές πολιτισμικών σπουδών, ένα Γάλλο και έναν Αμερικανό, σχετικά με την κατανόηση του αμερικανικού λαού μέσα από την παρουσίαση, στην ιστορική τους προοπτική, βασικών λέξεων και εννοιών, οι οποίες διατρέχουν το συλλογικό του φαντασιακό και αποτελούν τη στόφα του. Ενδεικτικά, το βιβλίο εξετάζει την ιστορική προέλευση και το ιδεολογικό βάρος σε όλες τις περιόδους, εννοιών όπως, Σύνταγμα, Ελευθερία, Εφευρετικότητα, Εργασία, Σύνορο, Πρόοδος, Πλουραλισμός, Επιτυχία, Δημοκρατία, και άλλες πολλές. Τελευταία άφησα την έννοια της «Γης της Επαγγελίας» την οποία θα απομονώσω και θα αναπτύξω λίγο παρακάτω.

Πριν λίγο καιρό, με τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και την σφαγή που ακολούθησε, καθώς και με την επιβεβαίωση για άλλη μια φορά της φιλο-ισραηλινής στάσης των Αμερικανών, αναβίωσε στο μυαλό μου ένα παλιό ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να είναι αυτό που κάνει το δέσιμο των δυο αυτών λαών τόσο ισχυρό. Φυσικά υπάρχει η πραγματιστική εξήγηση περί των στρατηγικών πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας συμμαχίας, πλεονεκτήματα όπως ο έλεγχος μιας πετρελαιοπαραγωγού ζώνης και η διαίρεση των Αράβων της περιοχής, αλλά και πάλι η εξήγηση αυτή δεν μου φαινόταν και τόσο επαρκής.

Ώσπου σήμερα οι δυο προηγούμενοι παράγραφοι ήρθαν και έπεσαν η μια πάνω στην άλλη, και νομίζω ότι η σύμπτωση αυτή έδωσε ένα καινούργιο νόημα στην ισχυρή, έως σκανδαλώδη, αμερικανο-ισραηλινή φιλία, η οποία, ομολογουμένως, ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια μιας συμβατικής συμμαχίας δυο κρατών με κοινά συμφέροντα.

Αν πάμε πίσω στο χρόνο, οι πρώτοι πουριτανοί άποικοι που, διωγμένοι από τα μέρη τους είτε για θρησκευτικούς λόγους, είτε επειδή είχαν χάσει τη γη τους, ξεμπάρκαραν στις ακτές της Νέας Αγγλίας γύρω στο 1630, συνέκριναν τους εαυτούς τους με τον εκλεκτό λαό της παλαιάς Διαθήκης και συνταυτίζονταν με τους Εβραίους κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Ήταν πολύ εύκολο γι αυτούς να συγκρίνουν τις ταλαιπωρίες που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια του πολύμηνου ταξιδιού τους διασχίζοντας τον ωκεανό, με τις αντίστοιχες των Εβραίων διασχίζοντας την έρημο του Σινά. Ο δε καινούργιος τόπος ταυτιζόταν με τη Γη της Επαγγελίας, όπως έχει καταγραφεί σε ποικίλα βιβλία εκείνης της περιόδου, ενώ οι φυλές των γηγενών Ινδιάνων παρομοιάζονταν με τους Χανανίτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει και κατοικούσαν στην Παλαιστίνη.
Από τότε και για τρεις περίπου αιώνες, οι άποικοι συνέχιζαν να βαφτίζουν τα παιδιά τους με εβραϊκά ονόματα της παλαιάς Διαθήκης, και η Βοστόνη απετέλεσε για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, σημαντικό φιλοσημιτικό κέτρο. Η θεοκρατική δε οργάνωση των πρώτων αποικιών, ενδυνάμωσε επιπλέον την αναλογία με τις φυλές του Ισραήλ. Κατά τους 17ο και 18ο αιώνες τα Εβραϊκά ήταν η γλώσσα των μορφωμένων, ενώ οι χαιρετιστήριες ομιλίες στο Harvard δίνονταν στην ίδια γλώσσα.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η Εβραϊκή ηγεμονία στην αμερικανική πολιτική οφείλεται εν πολλοίς στην ιδεολογική συνάφεια των δυο λαών, η οποία περιλαμβάνει παρόμοιους μύθους για την ίδρυση των κρατών τους. Το ότι οι δυο αυτοί λαοί μοιράζονται και αρκετά χαρακτηριστικά και αξίες από πολύ παλιότερες εποχές, νομίζω ότι αρκούν για να δώσουν μια εξήγηση για την ξεχωριστή θέση που έχει το Ισραήλ στην καρδιά και την πολιτική της Αμερικής.

57 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον post!

Νομίζω ότι θα έπρεπε, ίσως, να προσθέσουμε και έναν ακόμα παράγοντα στην διαμόρφωση αυτής της "συγγένειας".
Και αυτός είναι η επιβίωση. Αν αναλογιστούμε ότι το Ισραήλ, είναι ο μόνος πολιτισμός-λαός που επέζησε, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει μια αρραγή ταυτότητα καθόλη τη διάρκεια της Ιστορίας...
Αν αναλογιστούμε ότι αυτό έγινε, όχι στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου, αλλά στη Διασπορά, κάτι που το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο...
Αν αναλογιστούμε ότι το Ισραήλ κατάφερε να επιβιώσει ειρηνικά από χιλιάδες διωγμούς...
Τότε γίνεται ευνόητο, γιατί όλοι οι λαοί θα ήθελαν να έχουν μια συγγένεια με το Ισραήλ...
Ειδικά, λαοί με πολύ πιο "σύντομη" ιστορία που προσβλέπουν, όμως, στο μέλλον.

Σκέφτομαι ότι στην Αμερική κατά κάποιον τρόπο
συμβαίνει σε συλλογικό επίπεδο, αυτό που εγώ "νιώθω" σε ατομικό (μα εντελώς ατομικό) επίπεδο:
Το Ισραήλ (και το am-λαός- Israel και το medinat-κράτος- Israel) αποτελεί σημείο αναφοράς της προσωπικότητάς μου, σε βαθμό ανάλογο με αυτόν της αρχαίας
Αθήνας. Όχι, ως θρησκεία, αλλά ως παγκόσμια πολιτιστική/πνευματική κληρονομιά. Και επιπλέον, ως ελπίδα για το μέλλον.
Ένα παράδειγμα για το τι εννοώ:
http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Writing-and-Humanistic-Studies/21W-765JSpring2004/CourseHome/index.htm

Και τελικά, ίσως να μην είναι και τόσο ατομικά-δική μου, αυτή η "συγγένεια", αυτό το αδιόρατο νήμα με το Ισραήλ.
Ίσως, να είναι περισσότερο συλλογικό και εδώ, περισσότερο
από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε:
Ίσως, σε αυτήν την "απωθημένη" εκλεκτική συγγένεια, να οφείλεται
το πάθος των Ελλήνων με
το Ισραήλ και τους Εβραίους, το οποίο σχεδόν καθημερινά, βλέπουμε να εκδηλώνεται με μεγάλη σφοδρότητα

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα. Αυτό που λες είναι πολύ πιθανό για τα πρώτα χρόνια, πάντως από τα μέσα του 1800 και μέχρι το 1945 υπήρχε έντονος αμερικανικός ρατσισμός εναντίον των Εβραίων όπως είχα δει.

Προσωπικά θεωρώ την πιο πιθανή εξήγηση της συμπάθειας τους σε συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της Μ.Ανατολής και στα εξελιγμένα εβραικά λόμπι διεθνώς.

grsail είπε...

- Έχει σίγουρα μία βάση αυτό που λές αλλά θα συμφωνήσω με τον GR. Η πραγματικότητα είναι συνήθως περισσότερο πεζή από όσο θα θέλαμε.

- Επί πλέον να μην ξεχνάμε ότι ο εκδιωχθείς από τους Γερμανούς πληθυσμός των εβραίων κατέφυγε στις ΗΠΑ όπως οι ακρίδες που πηγαίνουν από χωράφι σε χωράφι! Έτσι μάλλον εξηγείται και το ισχυρότατο αμερικανοεβραϊκό λόμπι.

VAD είπε...

Δυο συντηρητικότατες ιδεολογίες κι όμως κυβερνούν τον κόσμο.
-Η αναφορά σου στους πρώτους αποίκους μούφερε στο μυαλο την ταινία
Οι Μάγισσες του Σάλεμ,πλήρης σκοταδισμός

Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε...

Ωραίος συλλογισμός.

Σημείωση προς φίλο GR: Η Αμερική ακόμα εν πολλοίς κυβερνάται από τα "οχυρά" των WASPs της Νέας Αγγλίας. Το αντι-εβραϊκό κοινό αίσθημα αφορά κυρίως στις δυτικές πολιτείες και το Νότο.

Βέβαια, τα συμφέροντα παίζουν - και αυτά - το ρόλο τους. Τόσο σήμερα, στη μεταπολεμική Μέση Ανατολή, όσο και ιστορικά, στην ανάγκη του νεοσύστατου αμερικανικού κράτους για κεφάλαια από την Ευρώπη του 1800...

cynical είπε...

Aγαπητέ @Ανώνυμε, καλημερα

κατανοώ την πνευματικη σου συνάφεια με τον Εβραικο λαό, κι ουτε επισης μπορουμε να αρνηθούμε την συνεισφορα του στην ευρωπαικη κουλτουρα με τους ορους που η ιδια εθετε όμως. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν ήταν η ιδιαιτερη εβραικη πολιτισμικη παραδοση που μπόλιασε την ευρωπαική, αλλά συνεβη το αντιθετο μαλλον. Δεν ήταν το ταλμουδ ή η καμπάλα ή άλλα κειμενα που αγνοω, τα οποια αφησαν το στιγμα τους στον ευρωπαικο πολιτισμο.


Αν ομως δουμε τους διωγμους που υφιστατο διιστορικα απο διαφορες χωρες μεσα στην Ευρωπη, μαλλον δεν μπορω να υποστηριξω το "...γιατι όλοι οι λαοί θα ήθελαν να έχουν μια συγγένεια με το Ισραήλ...". Το αντιθετο συμπεραινω, μαλιστα .

Οι αμερικανοι βρηκαν πιο πολλα κοινα στοιχεια με τους εβραιους, οπως δειχνω και στο κειμενο γιαυτο και τους αποδεχτηκαν ευκολα. Και οι πρωτοι αμερικανοι τροπον τινα διωγμενοι εφυγαν απο την ευρωπη, και ξεκινησαν απο το μηδεν.

Η σημερινη σχεση των ελληνων με τους εβραιους επισκιαζεται απο την πολιτικη. Αλλα και παλιοτερα νομιζω οτι η σχεση δεν ηταν σχεση πληρους αποδοχης και όσμωσης.

cynical είπε...

@Rider καλημερα,

το κοιταξα κι εγω αυτο που γραφεις, για το κυμα αντισημητισμου στην αμερικη απο την περιοδο του εμφυλιου μεχρι τον μεσοπολεμο. Απ' ότι ειδα οντως ετσι συνεβη, αλλα δεν χαρακτηριζοταν απο ιδιαιτερη ενταση ή εξαπλωση, και ηταν μαλλον συγκυριακο. Άλλωστε, μετα τον WWΙΙ, παρατηρηθηκε ελαττωση. Σημερα, εχουν αναμειχθει αρκετα με τον υπολοιπο πληθυσμο , ενω οι αμερικανοι συστηματικα δηλωνουν την συμπάθεια τους προς το ισραηλ σε ποσοστα μεγαλυτερα του 50%, ενω το αντιστοιχο για τους παλαιστνιους δεν ξεπερνα το 15%.

Δεν αντιλεγω οτι ειναι τα συμφεροντα πρωτα και μετα ολα τα άλλα. Αλλα διερωτωμαι, γιατι το ισραηλινο λομπυ να εχει τετοια επιδραση και οχι αυτο αλλων κρατών; Γιαυτο προσπαθω να ανιχνευσω καποια υποσυνειδητη ψυχολογικη προδιαθεση που εχει παλιοτερες ριζες. Αλλωστε it takes two to tango...

cynical είπε...

Καλημερα @grsail.

προφανώς και δεν μπορω να βαλω σε μια ζυγαρια και να σταθμισω, τι απο τα δυο βαραινει πιο πολυ. Πιστευω οτι η ιστορια και η προσληψη της δημιουργουν ευνοικα ψυχολογικα υποστρωματα.

Μπορει κανεις να εξηγησει βασει συμφεροντων γιατι νοιωθουμε λατρεια για τους "αδελφους μας" τους σερβους;

cynical είπε...

καλημερα @VaD,

ας μην ξεχναμε ομως οτι στην Ευρωπη, τη φωτεινη, τις καιγανε!

Προσωπικα, δεν αισθανθηκα ποτε κατι να με τραβαει προς την ιδιαιτερη εβραικη κουλτουρα. Μου κανει ομως εντυπωση πώς καποιοι, καθόλα ευηπόλυπτοι διανοούμενοι βρισκουν καποια αξιομνημονευτα στοιχεια, π.χ. ο Walter Benjamin.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον χρειάζονται δεύτερες και τρίτες αναλύσεις για ένα φαινόμενο που εμπλέκονται κράτη, ιδεολογίες, θρησκείες, γεωστρατηγικά συμφέροντα, ιδεοληψίες κλπ για να εξηγηθούν οι εκλεκτικές σχέσεις Ισραήλ-Δύσης, ιδίως των ΗΠΑ.

Πάντως δεν ήταν έτσι αυτές οι σχέσεις παλιά – το αντίθετο. Φαντασθείτε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι λαοί της φάνταζαν ως Γη της Επαγγελίας σε κάποιες ιστορικές φάσεις για τους όπου γης διωγμένων Εβραίους.

Σήμερα άλλαξαν οι καιροί μετά τη μετατροπή του Ισραήλ σε «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ και τη μετατροπή του σε επί πλέον «Πολιτεία» τους. Αφού ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι συγκοινωνούν δοχείο με τον προϋπολογισμό του Ισραήλ όπως και οι διάφορες «υπηρεσίες» τους.

Οι Εβραίοι δεν είναι ένα ενιαίο σύνολο. Είναι ταξική κοινωνία με εθνικοθρησκευτικά χαρακτηριστικά και έχει όλες τις αντιθέσεις που έχουν οι άλλες κοινωνίες. Επί πλέον δεν πρέπει να μνημονεύουμε μονόπλευρα τους Εβραίους ως κακούς κεφαλαιούχους αφού αυτοί είναι μια μικρή μειοψηφία και να μη μνημονεύουμε τη τεράστια συμβολή τους στη διακίνηση προοδευτικών ιδεών, στην συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων πολλων χωρών, στις επαναστατικές κινήσεις, και τη μεγάλη συμβολή τους στη φιλοσοφία , τις επιστήμες, τη κοινωνιολογία, και τη σοσιαλιστική ιδεολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι στα επαναστατικά κινήματα βρίσκονταν πάντα πολλοί εβραίοι ως πρωτοπόροι κάτι που πλήρωσαν ακριβά βέβαια.

Μελανό σημείο είναι πάντα η ποδηγέτηση του λαού αυτού από τους θρησκευτικούς ηγέτες που στο όνομα του μικρότερου κακού ξεπουλούσαν συνολικά τους Εβραίους στη κάθε εξουσία. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν η απαγόρευση να βγαίνουν οι Εβραίοι στην αντίσταση και στα ανταρτικά κατά την Ναζιστική κατοχή. Μόνο όσοι αρνούνταν αυτή τη σχέση με το ιερατείο τους (κάτι πολύ δύσκολο σε ξένους τόπους) κατάφεραν να δράσουν μόνοι. Οι άλλοι με τμήμα της ηγεσία τους μαζί πήγαν συντεταγμένα και ιεραρχημένα στο θάνατο.

Χθες 24/2 έβλεπα ένα ντοκυμαντέρ στο Μέγκα όπου η κόρη του υπαρχηγού της Μοσάντ ήταν αντιρρησίας συνείδησης για ό,τι κάνει η κυβερνητική εξουσία σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, αρνήθηκε τη στράτευση σε έναν στρατό κατοχής, την έβαλλαν δυο φορές φυλακή, έκανε αππεργία πείνας, ο πατέρα της την έχει στην απομόνωση και μαζί με άλλους νέους, που μπήκαν και αυτοί φυλακή, παλεύει για ένα Ισραήλ που θα σέβεται εξίσου Εβραίους και Παλαιστίνιους. Αυτή τη κοπέλα δεν θα τη κατέτασσα στου «κακούς Εβραίους» του παγκόσμιου κεφαλαίου κλπ. Κλπ.

Αναμένω σχόλια διαφωτιστικά ως προς τη σημερινή σχέση και ιδίως στα οικονομικά ΗΠΑ – Ισραήλ και τη τροφοδοσία του με κάθε τεχνικό πολεμικό μέσο ως προέκταση των δοκιμών όπλων των ΗΠΑ κλπ . Και χωρίς αντισημιτισμό για να μη πέσουμε σε σκοταδιστικές ιδεοληψίες. Μπορεί η εβραϊκή θρησκεία και το Ιερατείο της να είναι ό,τι πιο αντιδραστικό, όπως κάθε θρησκεία γενικά, αλλά ας μη ταυτίζουμε το λαό που τη πιστεύει με το σκοταδισμό ακόμα και όταν τους οδηγεί σε σκοταδιστικές πράξεις. Άλλωστε οι Εβραίοι γνώρισαν καλά τι θα πει σκοταδιστική ιδεολογία έστω και αν οι ηγέτες τους δεν έβαλαν μυαλό και κάνουν τα ίδια.

cynical είπε...

@Κωνστ. Μπόγδανε καλημέρα και καλωσόρισες.

μεγαλύτερη συμπάθεια στους ισραηλινους δειχνουν ακριβως οι Wasps, οι ρεπουμπλικανοι, οι νοτιοι και οι ευαγγελικοι χριστιανοι. http://findarticles.com/p/articles/mi_m4021/is_2002_June_1/ai_88679080

Οι νεωτεροι και οι περισσοτερο μορφωμενοι δειχνουν μεγαλυτερα ποσοστα συμπάθειας προς τους παλαιστνιους.

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Ένω είναι θεμιτή η πολιτιστική συσχετιση,ως υπόβαθρο ΄μιας εξήγησης είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΣΤΑΘΗΣ.
Πριν 60 χρόνια ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (στην γενικευμένη παλαιοσυντηρητική γενίκευση ,όπως όλες οι νεαντερταλ γενικευσεις) ήταν το όχημα του Σιωνισμού.
Με την ίδια μεθοδολογία θα μπορούσες να το "αποδείξεις" εκ των υστέρων.(εισαγωγικά εις πολλαπλουν)
Παρομοίως μεθαυριο θα ανακαλύψουμε την ισλαμική ριζοσπαστική αναγέννηση (υπάρχει αλλα συκοφαντείται) είναι το υπόβαθρο διεθνους πολιτικής με σοβαρές μουσουλμαμικές μειονότητες (Κίνα,Δ.Ευρώπη κλπ)
Ενδιαφέροντες οι συσχετισμοί στο επίπεδο των ιδεών ,αλλά ΜΗ διαψευσιμοι οταν είναι εκ των υστέρων.

grsail είπε...

@cynical
Ναι είναι σχετικά εύκολο να εξηγήσει κανείς τον ιστορικό ‘έρωτα’ των Ελλήνων με τους Σέρβους.
Το εύκολο : Σε όλες τις ιστορικές μας προσπάθειες δεν ήταν ποτέ απέναντί μας
Το δύσκολο : Το πλέον ευγενικό όραμα που αφορούσε τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη είναι η Χάρτα του Ρήγα – όραμα που καταπίπτει αμέσως χωρίς τους Σέρβους. Αν δεν υπήρχε η ‘αβαθής’, άκαιρη και αμφιλεγόμενων κινήτρων εξέγερση του ‘21 τα πράγματα θα ήταν αλλιώς σήμερα ... Ναι;
(είμαι εκτός θέματος – συγγνώμη !)

Αυτό που θα με γέμιζε αισιοδοξία είναι ένας σκληρότατος συνειδητός αντι-εβραϊκός ρατσισμός με έδρα την Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εννοώ έναν ρατσισμό σκληρό μεν αλλά ήρεμο με επιχειρήματα και με σαφή ημερομηνία λήξης: την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους. Αν ‘ο λαός του Ισραήλ’ υποφέρει για 2.000 χρόνια τότε και ‘ο λαός του Ισμαήλ’ δηλαδή οι φίλοι μας οι Φοίνικες υποφέρουν επίσης για 2.000 χρόνια.

Από την πλευρά του πολιτισμού θα έλεγα – χωρίς την ιστορική αλαζονεία του Έλληνα – ότι ο λαός αυτός πολιτιστικά δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα. Πάντοτε τραβούσε τα πράγματα προς τα πίσω! Οι εβραίοι που κοσμούν το πάνθεον των προσωπικοτήτων στην επιστήμη και αλλού είχαν _δυτική_ κουλτούρα και ‘έπαιξαν’ πάντα με _δυτικούς_ όρους!

grsail είπε...

Ο/Η LEFT LIBERAL SYNTHESIS ανέφερε τον όρο «ισλαμική ριζοσπαστική αναγέννηση» !! (η οποία όχι μόνον συκοφαντείται αλλά και αποκρύπτεται συστηματικά).
Να ένα θέμα για πολύ ψάξιμο και πολύ συζήτηση!

Swell είπε...

Eμένα μου αρκούν για την εξήγηση της "ερωτικής" σχέσης οι δύο παράγοντες, το πετρέλαιο και η συμβολή του Ισραήλ στη διάσπαση των Αράβων και τη διατήρηση των ανελεύθερων καθεστώτων στις χώρες τους.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical,

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των διωγμών, όπως το έθεσες, ναι, έχεις δίκιο, κανείς δε θέλει τέτοιου είδους «συγγένεια».
Εγώ, όμως, έγραψα για το ζήτημα της επιβίωσης απέναντι στους διωγμούς.

Σε ό,τι αφορά το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, νομίζω ότι το προγενέστερο διαμορφώνει το νεότερο.
Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, αυτό του Κάφκα. Το μεγάλο του πάθος ήταν η αναζήτηση της εβραϊκής του ταυτότητας. Και το έργο του διαμόρφωσε τον σύγχρονο Ιουδαϊσμό.
(Σκέψου ότι ο αδελφός ενός φίλου του, σήμερα θεωρείται ο πρώτος Baal Teshuvah, με τη σύγχρονη έννοια του όρου, διότι όταν ζούσε σήμαινε κάτι άλλο ο όρος αυτός και φυσικά δεν είχε αποκτήσει ακόμα τη σύγχρονη έννοια)

Από την άλλη ένα χαρακτηριστικό του Κάφκα, είναι η κατάταξη του έργου του, εκ των υστέρων και φυσικά με μεταγενέστερα κριτήρια, ως πρωτοπόρο του μοντερνισμού. Υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά ο Κάφκα εισάγει στη λογοτεχνία τον αποξενωμένο άνθρωπο σε ένα ακατανόητο-μηχανιστικό Σύμπαν. Και εδώ φαίνεται ότι έχεις δίκιο.
Παρόλα αυτά, όμως, ο Κάφκα από την υπαρκτή δυσκολία του να είσαι Εβραίος, πέρασε στο γενικότερο: τη δυσκολία του να είσαι άνθρωπος. Και από την άποψη αυτή, φαίνεται ότι έχω εγώ δίκιο…

Η Αμερική δε νομίζω ότι εύκολα βρήκε κοινά με τους Εβραίους. Αυτό αποδεικνύεται από τα πραγματολογικά δεδομένα. Κάποια στιγμή επί Χίτλερ, σφράγισε τα σύνορά της στους Ευρωπαίους Εβραίους. Και μπορείς να βρεις και ομιλίες στη Γερουσία με αντι-σημιτικό περιεχόμενο. Μην ξεχνάς και την κατηγορία που δεχόντουσαν οι εβραίοι ότι ήταν αριστεροί. Μεγάλη ιστορία και αυτή…

Σε ό,τι αφορά την τέχνη, το στερεοτυπικά καταφύγιο των «περιθωριακών», θα βρεις ότι συνθέτες-μουσικοί της κλασικής jazz ήταν μαύροι και εβραίοι…
Θα βρεις πολλούς θεατρικούς συγγραφείς της Κραχ εποχής, εβραίους που εντάσσονται στον ρεαλισμό και γράφουν για προβλήματα μειονοτήτων αλλά και για αμιγώς εβραϊκά θέματα.
Μην ξεχνάς ότι το Actor's Studio το δημιούργησαν εβραίοι.
Και φυσικά, θα βρεις και ταινίες… Η πρώτη ομιλούσα ταινία «The Jazz Singer» (κάπως έτσι αν θυμάμαι καλά) έγινε από Εβραίους για Εβραίους.
Όπως, επίσης, και κινηματογραφικές ταινίες στα γίντις, ή σήριαλ στα γίντις…
Τώρα, εάν το καταφύγιο εκείνων των κατατρεγμένων, έγινε τελικά μια επικερδής βιομηχανία και μηχανισμός προώθησης της κυρίαρχης αμερικανικής κουλτούρας παγκοσμίως, είναι μια άλλη υπόθεση…

Σε τελική ανάλυση, δεν ξέρω και εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό που περιγράφεις ως ηγεμονία του εβραϊκού λόμπι…
Μακάρι να υφίσταται, δηλαδή, αλλά δεν το πολυ-πιστεύω.

Δες ένα πρόσφατο παράδειγμα από το Hollywood: Η ταινία Waltz with Bashir δεν πήρε το Όσκαρ. Αντίθετα, απέσπασε το Όσκαρ η υποτονική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας του The Reader. Όπως συνήθως παίρνουν Όσκαρ ταινίες με θέμα τη Σοά… Βέβαια, στη συγκεκριμένη ταινία είχαμε και το απίστευτο:
Ο αναλφαβητισμός ως δικαιολογία για την δολοφονία Εβραίων!!!

Χμ! Και τώρα τι δείχνει αυτό;
Ότι υπάρχει εβραϊκό λόμπι ή μάλλον το αντίθετο: Ότι, δηλαδή, οι αμερικανοί θέλουν να βλέπουν τους Εβραίους μόνο ως θύματα;

Ανώνυμος είπε...

Ο επιστημονικός απλουστευτισμός στην λαμπρότερη μορφή του: Ενα συν Ενα κάνουν εικοσιπέντε.

Είμαι βέβαιος ότι πρώτα είδες την φωτο των εμπλεκομένων σημαιών και μετά αποφάσισες να γράψεις αυτή την εμπνευσμένη ανάρτηση.

Και ο αντισημιτισμός καλά κρατεί και στην χώρα σας. Ιδιαίτερα στο blog αυτό, που τείνει να καθοερωθεί σαν σημαιοφόρος του.

Στη θέση σου θα πρόσεχα περισσότερο.

cynical είπε...

@Paramount,

...τρια πουλακια καθονταν και πέταγαν πετρούλες...

cynical είπε...

καλημερα Στεργιο,

μια μικρη παραμετρο προσεθεσα κι εγω, που τη θεωρησα οτι μπορει να συμβαλει στην κατανοηση της σχεσης αυτης.

Η ευρωπη ειχε πολυ διαφορετικη σχεση με τους εβραιους, που δεν ηταν η καλυτερη. Η Οθωμαν. αυτοκρατορια που τους δεχτηκε ηταν ακρως πολυπολιτισμικη, όπου καθε μιλιετ ειχε θρησκευτικη και εν μερει διοικητικη αυτονομια.

cynical είπε...

@LLS,
δεν επιχειρω μονοδιαστατη εξηγηση. Ενα μικρο υπομοχλιο προσθετω.

Παρα ταυτα, πιστευω οτι λαοι που μοιραστηκαν κοινους ιδρυτικους μυθους και ζυμωθηκαν με αυτους δυσκολα ξεκοβουν συναισθηματικα. Πως να το κανουμε, αποτελουν αυτο που ονομάζουμε "καλό κλίμα" μεταξυ δυο λαων.

Τα υπολοιπα που γραφεις, συγνωμη, αλλα δυσκολευομαι να τα καταλαβω...

cynical είπε...

Το οτι οι Σερβοι δεν βρεθηκαν ποτε εναντιον μας στους νωτερους χρονους, και οτι ηταν και αυτοι ορθοδοξοι, ειναι οντως σημαντικοι λογοι για να τους "αγαπήσουμε". Για το βαλκανικο οραμα του Ρηγα και ποσο αυτο θα μπορουσε να αποτελεσει συγκολλητικη ουσια, εχω τις αμφιβολιες μου.

Τα υπολοιπα που ανεφερεις δεν με βρισκουν συμφωνη.

βαγγελης ιντζιδης είπε...

Αγαπητή Κυνική
μήπως θα μπορούσες να με βοηθήσεις. Λες πως για όλα φταίνε οι Εβραίοι; Γιατί δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο. Λες απλά (αν κατάλαβα καλά γιατί μπορεί να κάνω κι εγώ λάθος) ή η ανάρτησή σου αυτό θέλει να πει πως για όλα φταίνε οι πολιτικές επιλογές,λόγου χάρη οι ακροδεξιοί εβραίοι της κυβέρνησης του Ισραήλ που φυλακίζουν νεαρά παιδιά-εβραίους επειδή αρνούνται να στρατευθούν για να καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Καταλαβαίνω επίσης πως αυτό που λες είναι ότι π.χ. οι ΗΠΑ πρέπει να διευρύνουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών τους δίχως σύνδρομα και δε λες (αν σε καταλαβαίνω) ότι ο Πούτιν (μαζί με τους ολογάρχες) είναι δημοκρατικός επειδή το ΑΕΠ είναι στα χέρια μιας ολογαρχίας ενώ ο λαός υποφέρει, οι εφημερίδες κλείνουν όταν του κάνουν κριτική και βέβαια η ρωσική μαφία καλά κρατεί (αλλά κι εκεί υπάρχουν ρωσοεβραίοι στη Γκασπρόν - Μωρέ λες? Οπότε πάει ο θαυμασμός ορισμένων ημεδαπών και προς τον Πούτιν!!!). Κι επίσης δεν λες πως επειδή στο Χάρβαρντ μιλούσαν και εβραϊκά (κάπου το είδα σε ένα σχόλιο) πως είσαι κατά των σημιτικών γλωσσών γιατί εγώ κατάλαβα πως δεν είσαι κατά της γλώσσας των Παλαιστινίων (κατεξοχήν σημιτικής γλώσσας).
Ο Εντουάρντ Σαϊντ, Παλαιστίνιος της διασποράς, που πάλεψε σε όλη του τη ζωή για το κράτος των Παλαιστινίων λέει για την σημιτική ταυτότητα του Μωυσή, των εβραίων και των Παλαιστινίων, αναφερόμενος και στο Φρόυντ. Επίσης ο Σαίντ λέει πως κάθε δαιμονοποίηση μιλώντας για τη δαιμονοποίηση του Ισλάμ ως κακού στον πλανήτη είναι στοιχείο ολοκληρωτισμού και ύπουλου κτυπήματος στη δημοκρατία και την ανάληψη ευθυνών.
Προφανώς λοιπόν δεν λες ότι για όλα φταίνε οι Εβραίοι διότι τότε να πάω να σταθώ έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία και για τα χεράκια που βάλανε κάτι εκατομμυριάκια στη τσέπη τους με τα ομόλογα και το Βατοπέ(αί)διο...Θα βόλευε πολύ να φταίνε για όλα οι Εβραίοι κι έτσι να είμαστε αθώοι. Εκτός κι αν εννοείς πως οι Εβραίοι είναι τόσοι πολλοί που τα κάνουν όλα και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οπότε τόσο λίγοι είμαστε οι μη-εβραίοι! (α εδώ θα διαφωνήσω). Ο Walter Benjamin ήταν εβραίος τι να κάνω να τα δωρίσω τα βιβλία του (τώρα που λόγω λιτότητας δεν έχω και λεφτά για δωράκια σε επισκέψεις ονομαστικών εορτών και άλλα τέτοια;).
Εν ολίγοις η δαιμονοποίηση δεν εξυπηρετεί τη δημοκρατία. Κι ασφαλώς δεν είναι θέμα κουλτούρας (με την οποία δεν έχεις συγγένεια και δεν σε ενδιαφέρει αλλά από ό,τι βλέπω ολόκληρη ανάρτηση της αφιέρωσες). Είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Και ως προς αυτή δεν με ενδιαφέρει (εμένα προσωπικά ως ΄Ελληνα της Ιωνίας δίχως το τουρκικόν ΚΑΡΑ- στο επώνυμό μου)η φυλετική καταγωγή κάποιου μήτε το dna του αλλά τι λέει και κυρίως τι πράττει. Αυτό δε λες κι εσύ;
Σε διαφορετική περίπτωση ας πάρουμε τους διαβήτες και τα μοιρογνωμόνια κι ας μετρήσουμε τα μέτωπα για να δούμε ποιος έχει και ποιος όχι σημιτικό κρανίο! Αλλά για στάσου εγώ υπέγραψα όλα τα κείμενα κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ και των όσων κάνει ο ακροδεξιός σιωνισμός στη Γάζα.Αλλά κάτι αντισημίτες ρήτορες φυλάχτηκαν(;) και δεν υπέγραψαν. Μωρέ λες κι αυτοί να χρηματοδοτούνται από Εβραίους;
Νομίζω πάντως πως δε λες κάτι τέτοιο εκτός κι αν σε κατάλαβα λάθος οπότε σου ζητώ συγγνώμη και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον να σε καταλάβω.
ΕΠΩΝΥΜΩΣ ΚΑΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ (όπως εξ άλλου έτσι υπέγραψα και κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων)
Βαγγέλης Ιντζίδης
υγ ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΝΙΚΗ
ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΤΙ ΛΕΓΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΛΕΓΑΝΕ Απαγορεύεται η είσοδος σε Εβραίους, ΄Ελληνες και ποντίκια.
Κι αν σε ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα για ψάξε στο φυλετικό σύστημα της Νοτίου Αφρικής, γνωστό και ως απαρτχάιντ (ρώτα ανθρώπους που τα έζησαν) σε ποια φυλετική κατηγορία είχαν κατατάξει τους ΄Ελληνες οι καθεστωτικοί του Απαρτχάιντ - στους μη-καθαρόαιμους λευκούς.
Θα είχε επίσης ενδιαφέρον τι γράφει ο Νίτσε στην αδελφή του και στα κείμενά του για την ηλίθια μνησικακία των αναρχικών και των αντισημιτών στη γερμανία.
Εκτός κι αν είναι αλήθεια τα όσα διατείνονται όσοι πουλώντας την αλήθεια τους-εκδόσεις τους στα κανάλια. Αλλά αν αυτή είναι η αλήθεια τότε πώς πουλιέται και κυρίως πόσο;
Μωρέ λες κι αυτοί;
Β.Ι.

βαγγελης ιντζιδης είπε...

A KI ENA MEΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ
ενώ λες στον τίτλο σου Αμερική - Ισραήλ έχεις κάνει ένα λάθος αντικειμενικό
Αμερική είναι η ήπειρος και όχι το κράτος των ΗΠΑ (δεν ταυτίζεις - φαντάζομαι μια ολόκληρη ήπειρο με τις ΗΠΑ αυτό ούτε στα πιο τρελά του όνειρα ο Μπους δεν το είχε φανταστεί)
Από την άλλη το κείμενο της ανάρτησής σου αναφέρεται σε εβραίους, εβραϊκή γλώσσα και κουλτούρα κλπ και δεν λέει τίποτα για τους πολίτες του Ισραήλ που δεν είναι μόνον εβραίοι αλλά και άραβες.
Δημιουργείται έτσι σύγχυση - αγαπητή Κυνική - με τον τίτλο και το κείμενο και ίσως εξ αυτού να παρεξηγείται το πνεύμα της ανάρτησής σου.
Από την άλλη θα είχε ενδιαφέρον να δεις πως τα γίντις που ακόμη και σήμερα κάποιοι υπερήλικες ομιλούν είναι γερμανική ιδιόλεκτος και ουδεμία σχέση έχουν με τα εβραϊκά (για την ανασύσταση των οποίων ως γλώσσα έχω να σε πληροφορήσω ότι είναι μια γλώσσα που δεν μιλιόταν ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο αλλά ανασυστήθηκε κατά και μετά το 1948 ως επίσημη γλώσσα του κράτους Ισραήλ).
Και μη το ξεχάσω
ίσως να σε ενδιαφέρει το βιβλίο του Εντουάρντ Σαϊντ, Ισλάμ (ακριβώς για τις δαιμονοποιήσεις ενός πολιτισμού από έναν άλλο- εν προκειμένω το δυτικό). Εγκυρο βιβλίο μπορείς να το πάρεις και από τον πλασιέ γωνία Ομήρου και Σκουφά σε πολύ καλή τιμή (και όχι από άλλους πλασιέδες- στο συστήνω)
Δεν ξέρω για τα ΄Οσκαρ και την Γιουροβίζιον επίσης- απλά ξέρω πως ο τρόπος που αμύνεται κανείς μπροστά στα προσωπικά του κόμπλεξ μπορούν να τον οδηγήσουν κάλλιστα στη μνησικακία και τον ολοκληρωτισμό αλλά και το κάψιμο ανθρώπων...
Για αυτό μήπως βοηθούσε να αμυνόμαστε υπέρ πατρίδας και δημοκρατίας και όχι υπέρ των προσωπικών μας παθολογιών οπότε δίνουμε κώνειο και στην πατρίδα και στη δημοκρατία;

cynical είπε...

@Βαγγέλη Ιντζιδη καλημερα,

Ολος αυτος ο διανοητικος πλουτος κρυβοταν πισω απο την αναρτηση μου;; Ουτε που το ειχα διανοηθει!!


Για τους αραβες του ισραηλ μπορεις να βρεις πολλα ενδιαφεροντα εδώ: http://e-cynical.blogspot.com/2009/01/blog-post_08.html


Το εν λογω βιβλιο του Σαίντ το εχω ηδη.

Αντε να το κανω ΗΠΑ στον τιτλο, αν και δεν νομιζω να εχει κανεις μπερδευτεί.

Το Ισραηλ στον τιτλο, ειναι ΟΚ. γιατι αναφερομαι σε κρατη , οχι σε εθνη.

cynical είπε...

@Swell,
εγω πηγα να δώσω καποιο στοιχειο ανιδιοτελιας στην εν λογω ερωτικη σχεση, και συ μ' επανεφερες στη σκληρη πραγματικοτητα!

cynical είπε...

Αγαπητέ @Ανώνυμε,

το θεμα των εκτεταμενων διωγμών των Εβραιων το εχω στο μυαλο μου απο καιρό, χωρις να μπορεσω να βρω τις πραγματκες του αιτιες. Οχι και οτι το εψαξα και συστηματικα, ειναι αληθεια... Αλλα ας μην το πιασουμε αυτο τωρα.

Δε διαφωνω, άλλωστε το γραφω καθαρα, ότι η συναφεια που ενοιωθαν οι πρωτοι αμερικανοι με τους εβραιους, ίσως ηταν οτι και αυτοι ήταν διωγμενοι απο τις εστιες τους στην Αγγλια.

Να σου πω τη μαυρη αληθεια, η ευρωπαικη κουλτούρα ειχε τοση μεγαλη συνεισφορα απο εβραιους διανοούμενους που ειναι δυσκολο να πεις ότι δεν την συνδιαμορφωσαν. Αλλα οταν εγω διαβαζω τον Καφκα, ή τον Roth, ή την Arendt, ή τον Herman Broch, ή τον Isaiah Berlin, ton George Steiner, και πολλούς αλλους δεν εχω την αισθηση οτι μετεχω σε κατι διαφορετικο. Δεν μπορω να ξεχωρισω τα στοιχεια της εβραικης ιδιαιτεροτητας τους, αν βεβαια υπάρχει, με την εννοια μιας θρησκευτικης εμμονης ή κατι αλλου περα απο αυτο που συνιστα το "ευρωπαικό". Ολοι αυτοι και αλλοι πολλοι ασχολουνται με τον δυτικο ανθρωπο και τις παθολογιες του και με τη δυτικη κοινωνια.

Δεν καταλαβαινω σε ποια άλλη παγκοσμια εβραικη κληρονομια αναφερεσαι και με την οποια ταυτιζεσαι. Ποια ειναι αυτη;

Αν εκλεισε τα συνορα της η αμερικη στον πολεμο, τα εκλεισε για το ιδεολογικο τους κομματι και οχι για την εθνικη τους ταυτοτητα. Νομιζω, οτι κανει μια μεγαλη διαφορά. Και αυτο ηταν ενα συγκυριακι γεγονος, και οχι καποια φυλετικη εμμονη.

Θεωρεις οτι οι εβραιοι σε καποια περιοδο στην αμερικη ηταν υπο διωγμο; Το ανεφερε πριν ο greek rider και το διασταυρωσα και γω. Γιατι συνεβη αυτη η μεταστροφη, και γιατι μετα ξανάλλαξε; Εχεις καμια ιδεα;

Σχετικα με το εβραικο λομπυ, αν εχεις αμφιβολιες για το κατα ποσον υφισταται, αστο καλυτερα. Μολις βαλω τη λεξη στη google, θα στενάξει το διαδικτυο απο το βαρος των πληροφοριων. Δεν θελω να μπω σε μια τετοια αντιδικια.

Την ταινια δεν την ειδα, ουτε τα οσκαρ. Δεν γνωριζω γιαυτα, ξερω μονο καποια στοιχεια για το μεγεθος της οικονομικης βοηθειας που στελνει η αμερικη στο ισραηλ.

Ανώνυμος είπε...

Χαρακτηριστικό δείγμα του Εβραϊκού αιώνιου αρνητισμού είναι το σχόλιο του Paramount (με την κλεμμένη διεύθυνση).

- Αρχίζει με υποτίμηση.
- Συνεχίζει με κατηγορίες.
- Καταλήγει σε απειλές.

Δεν ξέρω τι φταιει αλλά κάτι έχουν αυτοί οι άνθρωποι, κάποιο βαθύ και αδιόρθωτο ελάττωμα!

βαγγελης ιντζιδης είπε...

Αγαπητή Κυνική
δεν είναι διανοητικός πλούτος. ΄Εγραψα αυτό το σχόλιο για να λάβω κι από εσένα μια διαβεβαίωση ότι όντως κατάλαβα καλά πως δεν είσαι αντι-προς κάποια φυλή και πως δεν μετέχεις του ολοκληρωτικού λόγου που κατασκευάζεται υπό αυτήν την ρητορική. Χαίρομαι που - όπως καταλαβαίνω από την απάντησή σου-
δεν αναζητάς άλλοθι στη νομιμοποίηση του αντισημιτισμού για να νομιμοποιηθεί έπειτα κάθε κατάλυση δημοκρατίας. Θεωρώ λοιπόν-αφού αποκαλείς το σχόλιό μου που σε ρωτά αν κατάλαβα καλά ό,τι κατάλαβα "διανοητικό πλούτο"- ότι επιλέγεις τη δημοκρατία. Επιπλέον δεν είναι διανοητικός πλούτος να επιλέγει κανείς να μην καίει ανθρώπους εξαιτίας της φυλετικής τους καταγωγής (Roma, Zint, Εβραίους, Παλαιστίνιους, Χούτου ή Τούτσι(στην Ουγκάντα), Μουσουλμάνους και Χριστιανούς στον εμφύλιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας). Γιατί στη χώρα μας κοντεύουμε να λησμονήσουμε τη φωτογραφία ναζί αξιωματικών μπροστά σε ξεκοιλιασμένα πτώματα εγκύων γυναικών, παιδιών, νέων και υπερηλίκων στο ΔΙΣΤΟΜΟ. ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΘΡΗΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΑΠΟ ΤΟΤΕ.
Και φαντάζομαι πως όταν δεν μιλάς για το διπλανό σου που σφάχτηκε τότε μην περιμένουμε να μείνει κανείς για να φωνάξει για το δικό μας χαμό.Για το λόγο προστατεύουμε τους συνανθρώπους Παλαιστίνιους και Εβραίους, τους πάντες από κάθε μνησίκακο αφανισμό.
Χαίρομαι λοιπόν που συμφωνείς πως δεν συγγενεύει καμιά ΗΠΑ, και ποια φυλή της άλλωστε από την πολυσελλεκτικότητά της με τους Εβραίους μέρος κι αυτοί της πολυπολιτισμικής αμερικανικής δυτικής δημοκρατίας και χαίρομαι επίσης που συμφωνείς πως το ζήτημα δεν είναι οι φυλές και τα κράτη αλλά οι πολιτικές επιλογές. Δεν με αφορέ ο Τσόμσκυ ή ο Εβραίος κάτοικος όποιας πόλης του κόσμου. Οι ολοκληρωτικές επιλογές που βάζουν τον άνθρωπο κάτω από σκοπιμότητες και παράνοιες μας αφορούν όλους.ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ. Κι όποιος διαβάζει ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ δεν μπορεί να νομιμοποιεί τίποτα εξ αυτών. Οι απαίδευτοι - αυτοί που δεν έχουν μάθει τίποτα από τον παιδεμό της ζωής τους - είναι οι μνησίκακοι που επιζητούν ύπαρξη - όπως τα βαμπίρ- από την ύπαρξη - άρα παιδεμό και παιδεία των άλλων (και παιδεμό και παιδεία έχουμε όλοι).
Τουτέστιν προς τι ο Κυνισμός.
Αλλά εγώ δεν θα σε δαιμονοποιήσω αφού θεωρώ κάθε δαιμονοποίηση ψυχοπαθολογικό παραλήρημα.
Να μου είσαι καλά
Βαγγέλης Ιντζίδης
πάντα ενυπογράφως και πάντα επωνύμως

βαγγελης ιντζιδης είπε...

Α και μην το ξεχάσω
δες και στο youtube
τις εβραίες γυναίκες που κατέλαβαν προξενεία του Ισραήλ κατά της γενοκτονίας των αδελφών τους Παλαιστινίων
Δες τις οργανώσεις στο google που αντιστρατεύονται τον ολοκληρωτισμό στους φονταμενταλιστικούς κύκλους του Ισραήλ και των αραβικών κρατών με μέλη από κάθε λαό της περιοχής
Δες επίσης στο Υοu Tube ραβίνους της Νέας Υόρκης να ζητούν ένωση με τα"αδέλφια τους τους Παλαιστινίους" και κατάργηση του κράτους του σιωνιστικού (δηλαδή = ολοκληρωτικού φονταμενταλισμού) κράτους του Ισραήλ. Μάλιστα όπως το ακούς και θα το δεις.
Επίσης - και επειδή διαβάζεις Ιζάιαχ Μπερλίν αλλά φαντάζομαι και τους άλλους που γράφεις και Κάφκα κλπ - θα έχεις καταλάβει πως το πνεύμα είναι σημαντική παρηγοριά σε αυτή τη διαπάλη του ανθρώπινου με το απάνθρωπο.
Αγαπητή Κυνική
τι τα θες οι ναζί εξολόθρευσαν και τους Ρομά ως κατώτερα είδη...και πολλούς μουσουλμάνους ως συγγενικές σημιτικές φυλές (δηλ. βεδουίνους και άλλους στον πόλεμο της Αφρικής).
Σεβόμενος τους νεκρούς του ελληνικού στρατού στη Βόρεια Αφρική αξίζει να πούμε πως δεν θα τους ξεχάσουμε σήμερα όπως και τους νεκρούς του ελληνικού λαού στα βουνά της Αλβανίας κατά του μουσολινικού ολοκληρωτισμού και στα οχυρά του Ρούπελ κατά του ναζιστικού ολοκληρωτισμού.
Και δεν θα γίνουμε εμείς οι ΄Ελληνες οπαδοί κανενός παραληρηματικού ολοκληρωτισμού. Εδώ που διδαχτήκαμε δημοκρατία από την Αντιγόνη του Σοφοκλή στα θέατρα και τις Αγορές των διαλόγων.
Λοιπόν ας αφήσουμε τα μοιρογνωμόνια και τους διαβήτες για να σχεδιάσουμε επιτέλους και σε αυτή τη χώρα παιδεία - ελευθερία του λόγου - αντιγραφειοκρατία και ευελιξία για έναν πολίτη της ελληνικής δημοκρατίας ευτυχέστερο και προπάντων με ανθρώπινη αξιοπρεπή υγεία (ρώτα με που τρέχω σε αντικαρκινικό πρωτόκολλο να σου πω τι σημαίνει αυτό).
Αυτά μας απασχολούν. Αλλά αυτά θέλουν πολιτική βούληση. Κι όσοι δεν την διαθέτουν ως μοσχάρια που είναι λένε μας φταίνε πάντα οι άλλοι και ο κακός μας ο καιρός. Ο στρατηγός άνεμος ή τα τσιπάκια των δορυφόρων.
Αυτά και συγγνώμη που επανέρχομαι αλλά μερικά πράγματα χρειάζονται ανθρώπους και όχι αναισθησία.
Β.Ι.

cynical είπε...

Αγαπητε Βαγγελη,

τώρα τι να πω! Δεν θα βρεις ουτε μια λεξη στις περιπου 250 αναρτησεις του βλογ που να παραπεμπει σε αντι-ανθρωπισμο, και ολοκληρωτισμο. Μαλλον θα αστιευεσαι παραθετωντας τις ανησυχιες σου και διερωτώμενος για το τι θελω να πω τελος παντων..

Αν εχεις καποια μερα την υπομονη να περιηγηθεις στο βλογ, θα διαπιστωσεις ιδιοις ομμασι.

Απορω ομως γιατι οτιδηποτε γραφεται για εβραιους απαλείφει αμεσως το λογικο και κανει τους ανθρωπους να χανουν την ψυχραιμια τους και να βλέπουν αλλα απο αυτα που ειναι γραμμενα. Δεν παιρνω κανενος το μερος, ουτε στρεφομαι εναντιον κανενος.

Να καταλάβω προσπαθω !!

Και αυτό πια, ειναι τοσο δυσκολο να γινει κατανοητό;;;

grsail είπε...

Από αυτά που διαβάζω στα αμέσως προηγούμενα posts θα πρέπει να συμπεράνω ότι ως 'πολιτισμένοι' άνθρωποι που είμαστε, ανεκτικοί και εκλεπτυσμένοι κλπ κλπ. Θα πρέπει να δώσουμε συγχωροχάρτι στην πλέον σκληρή φασιστική μηχανή και στον πλέον εξτρεμιστικό ρατσισμό του αιώνα μας (21ος) που εκφράζεται από το συγκεκριμένο κράτος τους υπηκόους και την διασπορά του;

Αν θυμάστε, τα επανειλημμένα γκαλόπ κατά την διάρκεια της πρόσφατης γενοκτονίας έδειχναν υποστήριξη στην εισβολή από το 80% του πληθυσμού στο Ισραήλ (το άλλο 20% είναι Άραβες!).

Η λογική του ‘γλυκερού’ δήθεν πολιτισμού που προτείνεται θα οδηγούσε αναλογικά στην ανοχή και δικαιολόγηση ενός άλλου γενοκτόνου του 20ου αυτή την φορά αιώνα ο οποίος μάλιστα είχε και πολύ πιο εκτεταμένη και ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση.

Ο λαός αυτός με τις μεγάλες ευθύνες έχει την παγκόσμια ιστορική ευρεσιτεχνία να βυθίζει τους επικριτές του στην σύγχυση που δημιουργείται έντεχνα συδαυλίζοντας τις υπαρκτές ή και ανύπαρκτες καμιά φορά ιστορικές τους ενοχές.

Εμπρός λοιπόν να συγχωρήσουμε και να προστατεύσουμε πίσω από την λήθη τους γενοκτόνους των Αρμενίων, τον Χίτλερ, τους βομβαρδισμούς των Αμερικάνων, τους Εβραίους στρατοκράτες ... τους Πάντες!

Εμείς είμαστε εκλεπτυσμένοι, χάσαμε την όρασή μας και έχουμε πνιγεί ασφυκτιώντας μέσα στον ίδιο μας τον πολιτισμό!

βαγγελης ιντζιδης είπε...

Αγαπητή Κυνική (όπως και αυτός ο χαιρετισμός) αφορά το χιούμορ και ένα λεκτικό παιχνίδι.
Αν έχεις δει στο μπλογκ μου ανήκεις στα μπλογκ που διαβάζω και επομένως προτείνω και σε όποιους φίλους ή απλούς συμπολίτες μου να διαβάζουν...΄Αρα;
Απλά πρέπει να διερευνούμε πάντα όχι εσένα...αλλά αυτά που γράφονται από όποιον γράφεται και λέγει...ένα είδος στοχαστικής αποστασιοποίησης...Μη λησμονείς ότι εμένα κυκλοφορεί η υπογραφή μου κατά του Ισραήλ στα γραφεία του Υπουργείου ΄Αμυνας αφού εκεί στάλθηκε η συγκεκριμένη επιστολή με στόχο τις αποφυλακίσεις νεαρών παιδιών που είναι ενάντια στη στράτευσή τους για λόγους γενοκτονίας Παλαιστινίων...επομένως;
Απλά λοιπόν σχολιάζω
και σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία σου
ΚΥΡΙΩΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ (και επειδή το παλεύω ξέρω τι είναι η ψυχοπνευματική δύναμη και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάθε μνησίκακη στιγμή στον οργανισμό μας - πάθημα/μάθημα - για αυτό προσπαθώ να σχολιάσω)
Να είσαι λοιπόν καλά ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ
Β.Ι.

βαγγελης ιντζιδης είπε...

καμία στρατοκρατία και κανενός είδους γενοκτονία δεν συγχωρείται
Ιδού τα κείμενα ιδού και οι υπογραφές ΄Οποιος τα καταδικάζει τα καταδικάζει. Και ουδείς λόγος περί γλυκερού. Είπαμε το Ισραήλ και όχι οι απανταχού της γης φυλή ή όποια φυλή τέλος πάντων του όποιου κράτους θα ενοχοποιηθεί συλλήβδην. ΄Οπως δεν θα καταδικάσουμε συλλήβδην και το γερμανικό λαό. Ποιος είπε κάτι τέτοιο;
Ας είναι
Υγεία
και ό,τι είναι βαρβαρότητα είναι καταδικαστέα
Πάντως είναι έξοχος ο διάλογος στην ανοιχτή ηλιόφωτη αγορά της Αθήνας, της πόλης της δημοκρατίας και αυτό μη το ξεχνάμε φίλτατοι συμπολίτες
Καλή υγεία σε όλες και όλους

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη,


Αφού ευχήθηκες σε όλους και σε όλες υγεία, ευχήθηκες και σε μένα. Σε ευχαριστώ πολύ!

Να σου ευχηθώ κι εγώ από την μεριά μου - και πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους παρόντες και όλες τις παρούσες σ' αυτόν τον διάλογο:

Να βγείς νικητής και να 'σαι σιδερένιος!


Χαιρετώ.

cynical είπε...

Αγαπητέ @Βαγγέλη,

σ' ευχαριστω, και με εξεπληξες προς στιγμην με τις .. αποριες σου, γιατι ειχα την εντυπωση οτι γνωριζες σε ποιαν απευθυνοσουν, ( το συνολο των κειμενων μου αποτελει μαρτυρια της ταυτοτητας μου).

Τα γραπτα μου απεικονιζουν τις σκεψεις μου, τις αμφιβολίες μου, τις αποριες μου, τις βεβαοτητες μου που προσπαθω να τις διατυπώνω με όσο πιο μεγαλη σαφηνεια γινεται και με τεκμήρια.

Ετσι μου κανει εντυπωση, πώς αυτη η αναρτηση "διαβαστηκε" με δυο εντελως διαφορετικους τροπους, και σαν αντι-σημητικη και σαν φιλο-σημητική. Και στην περιπτωση αυτή, δεν υπήρχε τιποτε το διφορούμενο ή ασαφες.
Ηταν πολυ απλα ελληνικα...

Σου ευχομαι δυναμη και στο τελος νίκη!

Ανώνυμος είπε...

Στη θέση σου θα πρόσεχα περισσότερο.

Αυτή η φράση του PARAMOUNT τα λέει όλα και ακόμα περισσότερα,μετά από αυτό τι να πεί κανείς και τι να σχολιάσει.

βαγγελης ιντζιδης είπε...

για να αισιοδοξούμε φίλες και φίλοι
(κάθε πολίτης είναι ένας συμπολίτης) προς ώρας είμαι οκ
και κάθε χρόνο για άλλα τρία θα το βλέπουμε (είναι από αυτά που για οκτώ χρόνια είσαι στο όριο και λες τώρα θα την κάνω αλλά τελικά δεν την κάνεις):):):):)(κι αυτά των γιατρών πρέπει να το ελέγχουμε και να το βλέπουμε κλπ) Και ζαλίζω και τον κόσμο με τις φοβίες μου και τα μπλα-μπλα-μπλα μου!!!!Μην ανησυχείτε.
Το μήνυμα είναι: αυτό που παραλάβαμε να το δώσουμε στους επόμενους έστω ίδιο βρε αδερφέ ή έστω κατά τι καλύτερο. ΄Εστω... κι αν είναι και πιο επαναστατικό...άντε και πιο επαναστατικό...
Αλλά όταν πάω για τις εξετάσεις του follow up και βγαίνω λέω καλά είναι πάμε και για τα καλύτερα τώρα.
Κι όταν ανοίξω την τηλεόραση και βλέπω πάλι τα ίδια και τα ίδια λέω ε καμιά φορά μην έχοντας τι να κάνουμε αρχίζουμε τα μνησίκακα και τα σκάνδαλα...Τα σκάνδαλα διερευνώνται και τιμωρούνται άπαξ όχι συνέχεια σκάνδαλα...για τα άλυτα προβλήματα πότε θα αρχίσουμε να συζητάμε...ή μήπως τα σκάνδαλα μας βολεύουν γιατί δεν απαιτούν σκέψη...τα σενάρια και η ηθικολογία τι σκέψη να απαιτούν...εκεί το πώς θα συνεννοηθείς με τον άλλο πως θα κάτσεις να δεις πώς θα λειτουργήσουν μερικά πράγματα καλύτερα...εκεί θέλει σκέψη...
καμιά κουβέντα πώς θα λύσουμε ένα ανθρώπινο καθημερινό μας πρόβλημα υπάρχει; (και συμπαθάτε με αλλά καλός κι ο σοσιαλισμός αλλά θα πω στη γιαγιά στην ουρά του ΙΚΑ περίμενε την επανάσταση για να επιλυθεί ένα απλούστερο πρόβλημα;) ή Θα τις πω...Καημένη γιαγιά είσαι ένα ακόμη υλικό στοιχείο στον μεγάλο προορισμό της ιστορίας και όταν έλθει η νέα τάξη πραγμάτων (τώρα για αυτή από τον Στάλιν μέχρι τον Μπους όλη για αυτή μιλάνε...άγνωστος Χ αυτή η τάξη του επέκεινα και άλλο πιο επέκεινα)
δέξου τη μοίρα σου να πεθάνεις από αναμονή...Εμείς έτσι κάνουμε για τους δικούς μας ανθρώπους;
Επίσης - για να δείτε κι εσείς ότι είμαι κι αδιόρθωτος - στην ταινία ΠΤΩΣΗ με τον εγκλεισμό του Χίτλερ κλπ είχα πάθει κατάθλιψη για τον ίδιο του τον εγκλεισμό (και μου έλεγε η παρέα ότι δε πάω καλά όταν αυτός έκλεισε όλη την Ευρώπη σε ένα στρατόπεδο)
Αυτό προσπαθώ να προλάβω...αυτή την κακοήθεια, την νεοπλασία της ψυχής πώς είναι δυνατόν ο αγαπητός γείτονάς μας, ο περιπτεράς μας με τον οποίο κάθε πρωί ή απόγευμα τα λέμε και γελάμε να μετατραπεί σε ένα τέρας όταν οι συνθήκες του το επιτρέψουν...πώς είναι δυνατόν εμείς οι ίδιοι μερικές φορές να γινόμαστε τέρατα...Κι από τη στρατιωτική μου θητεία- και όχι μόνον -έμαθα ότι δεν μπορώ να κατανοήσω τι είναι αυτό το ρημάδι που μας κάνει να ξεσπάμε στο νεότερο ή στον ιεραρχικά νεότερο στη δουλειά ή ό,τι τέλος πάντων...Τι είναι αυτό που μας κάνει ενώ έχουμε περάσει ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ από τις δυσκολίες μας και από τα αδιέξοδά μας να θέλουμε ντε και καλά να τα περάσει κι ο άλλος αντί να προλάβουμε την επανάληψη αμα τη γέννησή της...Γιατί όποια λογική πολιτική, πολιτική στερημένη τον ανθρωπισμό και την σκέψη για το πεπερασμένο της ύπαρξης μου φαίνεται αδιανόητη...Και καμιά ιδεολογία δεν μπορεί να σκεπάσει κανενός είδους πτώματα...Επί τη ευκαιρία τι λέτε για το κατάπτυστον της Τεχνόπολης Πήραν πτώματα από τα αζήτητητα ανθρώπων καταδίκων μάλλον και μας τα εκθέτουν ως τέχνη!!!! Και ο κατάδικος έχει δικαίωμα και ας έχει εμένα τον ίδιο σκοτώσει...
Καλά φλυάρησα τώρα αλλά να...αν βρήκα απάντηση; βρε διαβάζω εδώ διαβάζω εκεί και θεολογία και ό,τι θέλετε...άκρη δε βρήκα...Μόνον μια πρόταση...λιγουλάκι ας το πάρουμε αλλιώς πιότερο στοχαστικά το πράγμα και ας είμαστε χρήσιμοι στο συμπολίτη μας...
Να ας πούμε γιατί δεν ψάχνουμε να δούμε πως μπορούμε και στη χώρα μας να κάνουμε ή έστω να συνδεθούμε με μια τράπεζα των φτωχών...
Δεν είμαι αφελής και γνωρίζω την εξόντωση και την αντιδραστική έννοια της ισότητας που λέει: Αφού είμαστε όλες και όλοι ίσοι και ίσες τότε κι εγώ που έχω τον άμπαγκο πρέπει να πάρω ίση ποσότητα όπως κι εσύ που έχεις να φας εσύ κι άλλοι πέντε στο σπίτι. Είδες η ισότητα; Αμ πώς! που θα λεγε κι ο Θύμιος".
Επειδή ζούμε σε άνιση κοινωνία θέλουμε ένα άνισο δίκαιο με θετικές διακρίσεις (γιατί από αρνητικές διακρίσεις χόρτασε η ιστορία και τα νεκροταφεία επίσης)
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η ΑΓΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΖΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ
Και μη φοβάστε το τέλος του τέλους (γιατί αυτό μας κάνει ολοκληρωτικούς και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τα καθεστώτα αυτό τα κάνει εν τέλει δολοφονικά: η επίγνωση του τέλους και ο φόβος για το τέλος του τέλους του κόσμου ή της ιστορίας.Για δείτε γύρω από το πεπερασμένο του θανάτου τι πάθια τραβά η αγωνία του Κρέοντα να ελέγξει το τέλος. Από φόβο του τέλους του ο Κρέοντας τραβολογάει και όλη τη φαμίλια του και την Αντιγόνη μαζί στο μαρτύριό του)
Φίλες και φίλοι
ο φόβος για το τέλος δεν υπάρχει
αφού δεν θα είμαστε εκεί να το ζούμε εμείς!
Πάμε και εις άλλα με υγεία...
ΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΑ
ΑΦΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ!!!! (2012 μπρρρρρρμπρρρ...! Αποκριές τριήμερα και καρναβάλια. Καλά να τα περάσουμε)
ΟΛΟΙ
ΜΑ ΟΛΟΙ

grsail είπε...

Αγαπητέ κύριε Ιντζίδη,

Το προηγούμενο σχόλιό μου απευθυνόταν αποκλειστικά σε εσάς οπότε σωστά κάνατε και εμμέσως το σχολιάσατε. Αυτό που κυρίως ήθελα να πω είναι ότι ακόμη και μια ‘σκληρή’ θέση μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνεται για ένα ζήτημα ή μια συμπεριφορά όταν πράγματι υπάρχει λόγος.

Είναι προφανές ότι για τίποτα δεν μπορεί να φταινε ‘όλοι οι Έλληνες’, ‘όλοι οι Αμερικανοί’, όλοι οι Γερμανοί, οι Εβραίοι, οι Κινέζοι κλπ. Αυτό – ως θέση - εκτός από άδικο θα ήταν και απελπιστικά ηλίθιο!

Από το σχόλιό σας κρατάω το:
"Πάντως είναι έξοχος ο διάλογος στην ανοιχτή ηλιόφωτη αγορά της Αθήνας”

Να είστε καλά!


Θανάσης Σ. Κοντονάτσιος

katerina είπε...

Αχ, ο Πατέρας Παίσιος με προστάτεψε το πρωί και δεν σχολιασα στο blog σου Cynical.

Ευτυχώς που εκλεισαν και το Γκουαντανάμο...ξέρεις ποσους θα έχει στειλει και η Μοσσάντ εκει; Σε βλέπω να ...παραθεριζεις σε μέρη ...εξωτικά ....

Άσε που εκει δεν θα εχεις και adsl… και θα πρέπει και εγω να κόψω το κολομβιανό χαρμάνι το πρωί....

Προσεχε Cynical παιδί μου, τα σημάδια να τα λαμβάνεις υπόψη σου.
Ακουσε και τον de profundis, εντάξει, να πουμε και την αλήθεια, δεν διαβάζει πολύ στις εξετάσεις, αλλά τι λέγαμε στην προηγούμενη αναρτηση για τους φυτουκλες...
Δεν ειναι αυτοί οι έξυπνοι.... Πολυ δε περισσότερο οι σοφοί....
De profundis, σοφά την συμβουλευεις, εν Χριστώ συχωριανέ μας

βαγγελης ιντζιδης είπε...

ευτυχώς που έκλεισε και το γκουαντάναμο γιατί με τις υπογραφές που έχω βάλει κατα εκεί με βλέπω και μένα σίγουρα
τι τα θέλετα παιδιά
έτσι είναι η ζωή ένας ανοιχτός διάλογος και καμία φορά έχει και λοιδορίες
αλλά το Γκουαντάναμο έκλεισε
μένει ανοιχτό το Γκουαντάναμο της μνησικακίας
με λίγο χιούμορ θα κλείσει και αυτό τι να κάνουμε
Gracias a la vida
β.ι.

cynical είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη,

είδες τι τροπή μπορεί να πάρει μια ανάρτηση; Απο πού ξεκινησαμε και τι συζηταμε τωρα; Ενα κυκλο τον φεραμε τον κοσμο και την ιστορια!

Οι ανθρωποι προσδιοριζονται απ' τις συνθηκες και τις συνθηκες πάλι αυτοί τις κάνουν! Σε καποιες περιπτωσεις ειναι δυσκολο να κρατησεις την ανθρωπια σου. Και οι καιροι τώρα, δεν ειναι και πολύ ευνοικοι για να το κανεις. Ολοι ειναι απασχολημενοι με τον εαυτο τους. μπορει να μην σφαζουν με μαχαιρι, αλλα σφαζουν με μπαμπακι.

Και γω αυτο πιστευω βαγγελη, οτι η αξια μιας ζωης και η ικανοποιηση που παιρνει καποιος, ειναι απο το ποσο φανηκε χρησιμος στους αλλους τελικα. Κανενα βιβλιο δεν δινει νοημα στη ζωη. Οι αλλοι που μας τιμουν και μας αγαπουν, τα πραγματα, λογια, εργα που αφηνουμε , αυτα θα μας δωσουν νοημα.

Μας τρομαξες λιγο, αλλά τελος καλο, ολα καλα.

cynical είπε...

Κατερινα, de Profundis,
τρελλαθηκατε μου φανεται. Παραζαλιστηκατε απο το πολυ διαβασμα! Αλλη φορα δεν θα σας βαζω τοσο δυσκολα θεματα.

κοιμηθειτε ησυχα τεκνα μου..

Ανώνυμος είπε...

πότε θα ξαναγράψετε ποίηση ?

cynical είπε...

κε Κ.Κ.Μοίρη,
τωωωρα;; το τρενο της ποίησης πέρασε γιαυτο το μήνα.
θα δω τα δρομολογια του Μαρτιου και θα σας ενημερωσω αυτοπροσώπως.

Ανώνυμος είπε...

@grsail

Έχω μια απορία. Γράφετε:
"Θα πρέπει να δώσουμε συγχωροχάρτι"

Μα ποιοι είστε τελοσπάντων εσείς, οι κριτές των πάντων;η Άρεια φυλή; Ποιος σας διόρισε εισαγγελείς στο Σύμπαν; εσάς που οι μόνες πρωτιές που έχετε παγκοσμίως είναι στα τροχαία και στη διαφθορά;
Ποιοι είστε εσείς οι αμόλυντοι που θα δώσετε συγχωροχάρτι; Και στην τελική, ποιος σας το ζήτησε; -

"στην πλέον σκληρή φασιστική μηχανή"

Σκληρή φασιστική μηχανή είναι το ελληνικό κατεστημένο που "επέστρεφε" τούρκους διπλωμάτες σε φέρετρα (ξέχασα ότι και στις δολοφονίες υπαλλήλων πρεσβείας έχετε παγκόσμια πρωτιά)

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά όταν μιλάτε για το Ισραήλ, δε μιλάτε για την Ελλάδα, αλλά μιλάτε για μια αυθεντική δημοκρατία. Μιλάτε για μια χώρα που από την ίδια μέρα της διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της, βρέθηκε στρατιωτικά αμυνόμενη. Και ουσιαστικά δεν έχει ακόμα ζήσει σε Ειρήνη. Και παρά, το ότι βρίσκεται συνέχεια απειλούμενη, δεν επιδιώκει "ισχυρή κυβέρνηση" (όπως εδώ) αλλά έχει εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής.
Και στο Ισραήλ οι υποψήφιοι στις εκλογές δεν είναι παιδάκια ή ανιψάκια ή εγγονάκια κυβερνώντων, αλλά ούτε και επαγγελματίες άνεργοι. Και εκεί δικάζονται και κυρίως καταδικάζονται πολιτικοί...

Μακάρι να είχαμε και στην Ελλάδα, το σύστημα της απλής αναλογικής, θα ζούσαμε σε άλλη πραγματικότητα. Προσωπικά ως νέα, βλέπω ότι εδώ δεν έχω μέλλον. Και έχω σιχαθεί να βλέπω τα τρωκτικά και τους θαμώνες των βουλευτικών γραφείων, να έχουν μπαστακωθεί παντού και να χώνουν από τα παράθυρα και τα, συνήθως πολύ χαμηλής νοημοσύνης, παιδάκια τους.
Και μετά αναρωτιέστε γιατί όλα πάνε κατά διαόλου;
Διότι οι καλύτεροι, οι πιο έξυπνοι και παραγωγικοί Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν έξω.
Διότι με τέτοια αναξιοκρατία, αργομισθία και πνευματική ραστώνη, έχετε σαπίσει ενώ ζείτε ακόμα.

Επίσης, γράφετε:
"κατά την διάρκεια της πρόσφατης γενοκτονίας"
Προφανώς μιλάτε για το Νταρφούρ, 450.000 νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες-εκτοπισμένοι και δυστυχώς ακόμα συνεχίζεται.

Θέλετε να επιμένετε ότι στη Γάζα έγινε γενοκτονία; Οι αριθμοί είναι αδιαπραγμάτευτοι: δείτε πόσοι άραβες μουσουλμάνοι ζούσαν στα εδάφη το 1948 και πόσοι ζουν σήμερα... Αν εσείς, αυτό το αποκαλείτε "γενοκτονία", δεν είμαι εγώ αυτή που θα σας μάθω ούτε ελληνικά, ούτε στοιχειώδη μαθηματικά, ούτε λογική...

@cynical
Ο Freud σε μια εβραϊκή μετάφραση έργου του, σημείωνε (δεν το θυμάμαι mot à mot)ότι το έργο του έχει μια ουσία εβραϊκότητας, χωρίς να μπορεί ο ίδιος να την προσδιορίσει.
Αφού δεν μπόρεσε ο Freud, εγώ καν δε θα τολμήσω να επιχειρήσω να σου περιγράψω αυτήν την ουσία...
Πάντως, υπάρχει.
Και αφού τους ανέφερες, δες τη μεταξύ τους σύνδεση: Gershom Scholem, Benjamin Walter, Frantz Kafka...
Όσο για τα χρήματα με τη μορφή βοήθειας, 900 εκατ. δολάρια υποσχέθηκαν μόλις προχθές οι αμερικανοί στους Γαζιώτες.
Και αλήθεια, πόσα κληρονόμησε η χήρα του Αραφάτ; και από που τα βρήκε για να της τα αφήσει ο συγχωρεμένος;

cynical είπε...

Αγαπητη Ανωνυμη,

μου βαζεις δυσκολα, να κανω συγκριτικη αναλυση λογοτεχνικου υφους. Πανω απο τις δυναμεις μου! Παντως θα το εχω στο νου μου για οταν το ξανασυναντησω.

Πριν απο καποιο καιρο εδωσα στοιχεια για το υψος της οικ. βοηθειας στις δυο πλευρες και απο την Αμερικη. Η διαφορα ειναι τεραστια.Υπαρχουν εξηγησεις, που δεν ειναι του παροντος. Δεν ειναι μυστικο οτι η βοηθεια προς Ισραηλ παει σε εξοπλισμους,(πώς αλλιως;), ενω η βοηθεια προς παλαιστινη καταληγει σε τσεπες, και της χηρας βεβαιως, βεβαιως...

grsail είπε...

Αγαπητή ανώνυμη (12:41)

- Με το συγχωροχάρτι εννοούσα τα 6 περίπου δις που βρίσκονται τώρα στον πλανήτη, όχι εσάς και εμένα φυσικά!

- Τα περί ‘αυθεντικής δημοκρατίας’ (!) που καταφέρνει να λειτουργεί την εξοφθάλμως σκληρή φασιστική μηχανή αυτού του κράτους θα μου επιτρέψετε να μην τα σχολιάσω.

- Για την Ελλάδα και λίγα είπατε, ελπίζω να διορθωθούμε στο μέλλον, αλλά – και εδώ ζητώ την συμβολή της λογικής σας – η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αιμοσταγής! Αυτή είναι η μέγιστη διαφορά.

- Παρακαλώ δεχθείτε ότι η τραγική κατάσταση στο Νταρφούρ δεν σχετίζεται με την συζήτησή μας.

- Όσο για την Γάζα και τους Άραβες (ο γιοι του Ισμαήλ γιου του Αβραάμ, θυμάστε Ε;) σας παραπέμπω – αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας - προς πληρέστερη ενημέρωσή σας στο post:
http://grsail.blogspot.com/2008/12/blog-post_29.html

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω η ιδεολογική συνάφεια που αναφέρεις, δε βρίσκεται στην αναζήτηση της γής της επαγγελίας μα στην επενδυτική δεινότητα μέσω της διαχείρισης χρηματοδοτικών μέσων που αφορά τους Εβραίους της Διασποράς εν Αμερική.
Αυτό είναι άλλο βέβαια απο τον Σιωνισμό και το κράτος του Ισραήλ που αποκαλύπτει τη συνάφεια της Αμερικής με την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου, με τη διαφυλετική οργάνωση της κοινωνίας απο την Ελληνιστική εποχή και μετέπειτα, μέχρι τη πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και το τεμαχισμό της σε Ναπολεόντια κρατίδια.
Φιλοσοφικά η συνάφεια με τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου και του Πλάτωνα είναι ισχυρότερη αλλά δεν απεικονίζεται εύκολα σε συμμαχίες διακρατικές αλλά στη λειτουργία των ίδιων των θεσμών της.

Ανώνυμος είπε...

Ηξερα οτι η ζεστη χτυπαει
στο κεφαλι, αλλα δεν διανοηθηκα

οτι το ιδιο μπορει να συμβαινει
και με το ψυχος...

Δεν εχεις να δεις ποσοι ηταν οι
Παλαιστινιοι το 1948 και ποσοι

σημερα αγαπητη cynikal για να
αποφανθεις με πασα βεβαιοτητα,

οτι ουδεποτε υπηρξε γενοκτονια
του αραβικου αυτου λαου, απο

τον φιλειρηνικο αυτο λαο που
ψηφιζει κατα 80% ακροδεξια-

χιτλερικα κομματα. Ετσι ΑΥΤΟΜΑΤΑ

καταπεφτει στην κυριολεξια και
το εβραικο επιχειρημα περι

γενοκτονιας απο το τριτο ραιχ!!!
αφου σημερα οι Εβραιοι ειναι

τουλαχιστον διπλασιοι απο οσους
ηταν πριν το ολοκαυτωμα...ας

προσεχαν.

Το ομολογω εχω διαβασει αμετρητα
ψεματα και ασυναρτησιες στα ελληνικα ιστολογια , αλλα τοσο

μεγαλη ηλιθιοτητα ειλικρινα
ΔΕΝ εχω ξαναδιαβασει....

Απο μια ιδιοφυια
που απευθυνετε προς ολους εμας

τους ανοητους ελληνες(προφανως
η ιδια δεν ειναι για να μας

απευθυνεται...σε τριτο προσωπο) που διακρινομαστε για την...

πνευματικη μας ραστωνη, αλλα
θα προσθετα προσωπικα και για

την απεριοριστη...ανεκτικοτητα μας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical

Δεν ήταν συγκυρία η άρνηση της Αμερικής να δεχθεί ευρωπαίους εβραίους. Αν ψάξεις θα βρεις πολλά στοιχεία για τον αντι-σημιτισμό της εποχής.

Επίσης, για τους τρεις συγγραφείς δεν εννοούσα σύγκριση του ύφους.
(Κανείς δεν τα αντέχει αυτά)


Εννοούσα καταρχήν τη σχέση Scholem με Benjamin, προσωπικές του μνήμες από την οποία μας μεταφέρει στο Walter Benjamin: the Story of a Friendship.

Και εννοούσα ότι είναι και οι δυο κυρίαρχα εμποτισμένοι από την εβραϊκή σκέψη.

Επίσης, εννοούσα ότι ο Benjamin ερμηνεύει το έργο του Kafka (Franz Kafka: On the Tenth Anniversary of his Death, The Correspondence of Walter Benjamin, 1910-1940 και Illuminations: Essays and Reflections),
ενώ ο Scholem εντοπίζει τη σχέση Kafka-Kabbalah.

Επίσης, μπορείς να δεις και το Necessary Angels: Tradition and Modernity in Kafka, Benjamin, and Scholem του Robert Alter.

cynical είπε...

Αγαπητε Utopia,

μην αποδιδεις σε μενα σχολια που εγιναν απο αλλους. Απεφυγα να μιλησω περι γενεοκτονιας εδω.

Για το δημογραφικο, όπως και τις casualties αμφοτερων των μερων, όπως και για τις λεπτομερείς πληθυσμιακες μετακινησεις εκουσιες και ακουσιες, εχω μιλησει με πολλά στοιχεια σε εφτα κειμενα κατω απο το LABEL: Παλαιστινιακο. Αν εχεις διαθεση διαβασε τα προσεχτικά. Εχω κανει καλή και προσεκτικη δουλεια!! Οπως, έχει γινει και πολλή κουβεντα εκει.

cynical είπε...

Αγαπητή Ανώνυμη,

τωρα ειδα πως εχεις αποδωσει την πρωτειά στους ελληνες, αναφορικα με τους νεκρους στους δρομους ετησιως, (~0.02%). Σημερα εμαθα ότι στο Ιραν ειναι 0.11%. Αρα, δεν ειμαστε πρωτοι.

Τον Scholem δεν τον ειχα ξανακούσει. Κοιταξα γιαυτον τωρα και ειδα τη σχεση του με τη Καμπαλα. Δεν τα παω καλα με το μυστικισμο και ο Μπενγιαμιν ο ιδιος, μου φαινεται κι αυτος λιγο φευγατος, αν μου συγχωρέσεις το χαρακτηρισμο. Για τον Καφκα δεν μου ειχε περασει ποτε απ' το μυαλο οτι θα υπήρχαν συσχετισμοι με καμπαλα, για παραδειγμα. Τον ειχα εξ ολοκληρου καταχωρησει στην δυτικη υπαρξιστικη λογοτεχνια. Απ' ότι λες μπορει και να μην ειναι απολυτως ετσι.

Παντως σ' ευχαριστω για τις πληροφοριες και τις υποδειξεις.

cynical είπε...

Αγαπητέ @airgood,
δεν μπορω να πω οτι σε πολυκαταλαβα. Δεν ειναι η ιδεολογικη συγκενεια, όσο η ψυχολογικη εγγύτητα που θα διεβλεπα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ-ή Utopia,

αν θεωρείς "αραβική γενοκτονία"
το δικαίωμα του Ισραήλ
να αμύνεται,
θα πρότεινα να πας μια εκδρομή στο Νότιο Ισραήλ,
εκεί που ακόμα και σήμερα
"προσγειώνονται" (ναι, παρόλο που έχουμε εκεχειρία)
οι φιλικοί
και ειρηνικοί πύραυλοι-ρουκέτες
της Χαμάς...

Από τον Αύγουστο του 2005 στη Γάζα δεν υπάρχει ούτε ένας έποικος. Τα ισραηλινά σπίτια εκκενώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και οι συναγωγές
καταστράφηκαν-βεβηλώθηκαν από τους φιλ-ειρηνιστές άραβες.

Παρόλα αυτά αντί οι άραβες να ασχοληθούν με την οργάνωση του κράτους τους, προτίμησαν να επιδοθούν σε άλλες ασχολίες...

Διότι τα τελευταία ο χ τ ώ χρόνια, Κασσάμ και Κατιούσες (Grad type) δεν σταμάτησαν να εκτοξεύονται αποκλειστικά εναντίον αμάχων, σχολείων, παιδικών σταθμών και σπιτιών, κυρίως στις Σντερότ και 'Ασκελον...

Αλλά, όπως λες και εσύ, είτε με ζέστη, είτε με ψύχος, στο κεφάλι κάποιων,
πάντα θα φταίει το "κακό" "σατανικό"
"αιμοδιψές" "χιτλερικό"
Ισραήλ. Θα φταίει, διότι, πολύ απλά,
υ π ά ρ χ ε ι...

- Ευχαριστώ πολύ, Cynical ;) -

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη cynical με συγχωρεις
το λαθος ειναι πιθανον δικο

μου. Απαντωντας στην ανωνυμη κυρια
απευθηνθηκα και σε εσενα ως

οικοδεσποτης του σαιτ. Πως λεμε
κυριε προεδρε ενα τετοιο πραγμα.

Γνωριζω καλα οτι δεν θα μπορουσες
ποτε να διατυπωσεις ενα τοσο

"φαιδρο" επιχειρημα....
Παρ' ολο που δεν συνηθιζω

να ανοιγω διαλογο με ανθρωπους
που πιστευουν τοσο πολυ σε αυτα

που λενε, ωστε υπογραφουν ως
ανωνυμοι θα κανω μια εξαιρεση...

Ξερεις αγαπητη ανωνυμη αν
διατυπωνες ενα τετοιο επιχειρημα

στην χωρα που τοσο θαυμαζεις,
αλλα και σε ολοκληρο τον δυτικο

κοσμο θα ελεγα...θα σαπιζες
στην φυλακη μιας και η αμφισβητηση

του ολοκαυτωματος που μεσα στην
ανοησια σου διατυπωνεις, διωκεται

ποινικα σε ολο τον λεγομενο
πολιτισμενο πλανητη...

Αντ' αυτου επιστρεφεις δριμυτερη
με νεο επιχειρηματικο οπλοστασιο

το οποιο ειναι αντιστοιχο τις
προηγουμενης τοποθετησης σου...

και ανταξια του Αδολφου θα ελεγα.

Και δικαιωνεις εκατο τοις εκατο
τους εξτρεμιστες της Χαμας για

τις επιλογες τους...δυστυχως.

Πραγματι αντι οι Παλαιστινιοι
κατοικοι να επιλεξουν να

πεθανουν απο το εξοντωτικο και
εξιαθλιωτικο εμπαργκο που τους

επεβαλε το Χιτλερικο κρατος του
Ισραηλ, προτιμησαν να πεθανουν

ορθιοι φτυνοντας στα μουτρα
τον κακομαθημενο νανογιγαντα

της μεσης Ανατολης...

Ανώνυμος είπε...

Το Γκουανταναμο δεν εκλεισε
για να μην λεμε και οτι θελουμε..

Υπαρχει δεσμευση οτι ΘΑ κλεισει
σε χρονοδιαγραμμα ενος ετους...

Και να κλεισει ομως υπαρχει το
νεωτερο Γκουανταναμο...η λωριδα

της Γαζας ανοικτον και καθημερινα
εφημερευον...

"Απορω ομως γιατι οτιδηποτε γραφεται για εβραιους απαλείφει αμεσως το λογικο και κανει τους ανθρωπους να χανουν την ψυχραιμια τους και να βλέπουν αλλα απο αυτα που ειναι γραμμενα. Δεν παιρνω κανενος το μερος, ουτε στρεφομαι εναντιον κανενος.

Να καταλάβω προσπαθω !!

Και αυτό πια, ειναι τοσο δυσκολο να γινει κατανοητό;;;"

Τα ειπες ολα αγαπητη cynical...

Ανώνυμος είπε...

@Utopia
Γράφεις:
"θα σαπιζες
στην φυλακη μιας και η αμφισβητηση

του ολοκαυτωματος που μεσα στην
ανοησια σου διατυπωνεις"

1) Δεν διατύπωσα καμιά αμφισβήτηση της Σοά. Είπα ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται-όπως κάποιοι ισχυρίζονται- "διαρκής γενοκτονία" των Παλαιστινίων από το 1948 ως σήμερα και να έχει πολλαπλασιαστεί ο παλαιστινιακός πληθυσμός.
Το Ολοκαύτωμα συνέβη ΤΟΤΕ, και οι αριθμοί των θυμάτων δείχνουν ότι τα 2/3 του ευρωπαϊκού εβραϊσμού δολοφονήθηκε.
Εσύ, "μέσα στην ανοησία σου" έκανες το λογικό άλμα και το προέκτεινες στο σήμερα...
Για το Νταρφούρ, όμως λέξη! Τέτοια επιλεκτική ευαισθησία...

2) Με IQ 156, το βρίσκω τουλάχιστον "ουτοπικό" το να με αποκαλείς "ανόητη"...
Θέλεις να γίνω και εγώ cruel σαν και εσένα;
Υποπτεύομαι ότι έχεις τουλάχιστον τα διπλάσια χρόνια μου
και ότι δουλεύεις στο δημόσιο...
Είπαμε:
αργομισθία, αναξιοκρατία και πνευματική ραστώνη...

3) Εμπάργκο στη Γάζα;;;
Ψάξε να βρεις πόσοι τόνοι τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού κ.λ.π. περνούν καθημερινά από το Ισραήλ. Μέχρι και αυτοσχέδιες χειροβομβίδες απο μπουκαλάκια ισραηλινών φαρμάκων χρησιμοποίησαν τα συντρόφια σου οι Hamas-holes, εκείνες τις ημέρες...

Για τα υπόλοιπα;
Εσύ αν σου έριχναν Κασσάμ-Κατιούσες-Γκραντς επί 8 χρόνια
θα τους άφηνες ανοιχτές διόδους;

Και εννοείται θαυμάζω το Ισραήλ: Μακάρι να είχαμε τέτοια δημοκρατία
και απλή αναλογική και στην Ελλάδα.
Βέβαια, τότε τύποι σαν και εσένα, δε θα μας είχαν καβαλήσει...
Οπότε, καλά κάνεις και τους μισείς, βρε. Ακούς εκεί; Πολιτισμός;
αδελφότητα, ισότητα, δικαιοσύνη;
Μα θα μας χαλάσει την πιάτσα το παλιο-Ισραήλ;