Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Και Κερατάς και Δαρμένος!


Απ’ όσο φαίνεται και από τις ειδικότητες που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη οι καταστάσεις που καθ’ ένας απεύχεται να συμβούν ακόμα και στον εχθρό του είναι μετρημένες στα δάχτυλα: σοβαρή αρρώστια με ισχνές προοπτικές επιβίωσης, θάνατος κοντινού προσώπου, διαζύγιο, και φυσικά απόλυση και ανεργία.


Για τα τρία πρώτα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, ούτε να απαιτήσουμε μαζική διαπραγμάτευση και παρέμβαση, για το τελευταίο όμως υπάρχουν δυνατότητες που παρέχει η πολιτική μέσω της μαζικής δράσης και αντίστασης. Και οι οποίες με αγανάκτηση παρατηρώ ότι στη σημερινή συγκυρία παραμένουν εντελώς αναξιοποίητες και εκτοπισμένες στη σφαίρα του φανταστικού.


Αν δούμε εν τάχη το εργασιακό τοπίο μέσα από στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΥΕ, στο δ’ τρίμηνο του 2009 το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 10,3%, έναντι 9,3% το γ’ τρίμηνο του 2009, ενώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2008 το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 7,9%. Τα ποσοστά δε αυτά αντιστοιχούν σε 514.401 ανέργους, αυξημένους κατά 121.733 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. 121,733 επιπλέον άνθρωποι στο δρόμο και χωρίς δουλειά!


Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2010 θα είναι πιο κοντά στο 4% έναντι 0,3% που είναι σήμερα, ενώ η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί μέχρι 7,5% σωρευτικά την περίοδο 2010-2012 με την ανεργία να αγγίζει το 20%, (2012), [1].


Παράλληλα με την διογκούμενη ανεργία, η κυβέρνηση εν μια νυκτί περικόπτει κατά 15% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι μόλις προ ολίγου ορκιζόταν στα κόκαλα των γονιών της ότι ο 14ος μισθός αποτελεί κόκκινη γραμμή, και παρά το γεγονός ότι οι μισθοί και οι συντάξεις βρίσκονται μακράν από το να αποτελούν την αιτία των ελλειμμάτων, (δες μια από τις επόμενες παραγράφους).


Η κυβέρνηση αντί άλλων, συνεχίζει την ίδια καταστρεπτική πολιτική των προκατόχων της, αδυνατώντας να ξεφύγει από τη μέγκενη των τραπεζών και του εκβιαστικού διεθνούς κεφαλαίου καταφεύγοντας στον υπέρογκο δανεισμό και την πίεση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του κράτους οι πληρωμές για τα δάνεια που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις της χώρας εκτινάχθηκαν από 23,8 δις ευρώ το 2000 στα 84,2 δις ευρώ το 2009. Δηλαδή από το 17,4% του ΑΕΠ το 2000, στο 35% του ΑΕΠ το 2009, όπερ σημαίνει ότι το 140% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του δανεισμού της χώρας. Και το σπουδαιότερο είναι ότι απ’ αυτόν τον νέο δανεισμό του 2009 μόλις το 3,1% κατά μέσο όρο πήγε στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Όλα τα υπόλοιπα πήγαν στην αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, [2].


Στην εικόνα που διαμορφώνεται μέχρις εδώ, ας προσθέσουμε και μια άλλη, η οποία βασισμένη σε οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ τεκμηριώνει την αναλογική σχέση μεταξύ χρέους και ύφεσης. Αν τα κράτη δανείζονται για να καλύψουν ελλείμματα και να επιφέρουν ανάκαμψη το μόνο που κατορθώνουν είναι να βυθίζουν τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Για παράδειγμα, το 1966 κάθε δολάριο αύξησης του χρέους των ΗΠΑ προσέθετε $0.90 cents στο ΑΕΠ της χώρας. Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια και το χρέος μεγάλωνε, όλο και λιγότερο ΑΕΠ έβγαινε από κάθε καινούργιο δολάριο χρέους. Στο τέλος του 2009 λοιπόν για κάθε δολάριο φρέσκου χρέους, η επιβάρυνση (μείωση) στο ΑΕΠ ήταν κατά $0.45 cents, [3].


Η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση από τις ΗΠΑ, και παρ’ όλα αυτά η δυνατότητα συνέχισης δανεισμού της χώρας με τις ίδιες απεχθείς συνθήκες χαιρετίστηκε με καθαρά ξεδιάντροπο τρόπο σαν μια μεγάλη νίκη!


Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο λοιπόν, και σαν παρόν, αλλά ακόμα χειρότερα και σαν μέλλον, με τους ανέργους να πληθύνονται, τους μισθούς να πετσοκόβονται και τις επιχειρήσεις να στενάζουν και να κλείνουν, τι παρατηρούμε;


Έναν ολόκληρο λαό ευνουχισμένο και υπνωτισμένο να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Απαθή και μοιρολάτρη, φοβισμένο ή παράλογα αισιόδοξο, ανίκανο να σταθμίσει την πραγματικότητα και γαμώτο(!) ν’ αντιδράσει. Ενώ θα έπρεπε να σείονταν οι δρόμοι και οι πλατείες από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, ενώ θα έπρεπε να είχε παραλύσει το σύμπαν όλο, η καθημερινότητα γύρω μου όπως την αντιλαμβάνομαι συνεχίζει να κυλά εν ηρεμία και σε εφησυχασμό.


Και έρχομαι τότε στην εξής δυσάρεστη σκέψη: Αν σε κανέναν δεν φάνηκαν τα χρήματα που του έκλεψαν, αν κανένας δεν κατάλαβε τι συμβαίνει γύρω του, τότε λέω ότι δυστυχώς θα έχουν δίκαιο όλοι αυτοί που κάθονται και διαδίδουν ότι ο λαός παρ’ όλα αυτά έχει μαύρο χρήμα αρκετό για να πορεύεται.


Αν αυτό δεν είναι αλήθεια, ας το αποδείξει τέλος πάντων, κι ας ξεσηκωθεί. Τι κάθεται λοιπόν; Και κερατάς και δαρμένος;


[1] http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=140845

[2]http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html

[3] http://www.market-talk.net/index.php/id/8412


32 σχόλια:

tsaousa είπε...

Κοίταξε, ο λαός είχε μέχρι πρόσφατα μαύρο χρήμα, αλλά απ΄ό,τι βλέπω το έφαγε (μόνο 30% για το Πάσχα φέτος η πληρότητα των ξεν. μονάδων).

Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα βγει ο λαός στους δρόμους είναι για να εξασφαλίσει ξανά πηγές μαύρου χρήματος.
Το σκέφτεται όμως, γιατί πού να τρέχει κιόλας ο Έλληνας.

Και τελικά, μια και αναρωτιέσαι, για να μη βγαίνει στους δρόμους ο λαός, μάλλον δεν ισχύουν τα νούμερα.

Προσωπικά, δεν πιστεύω στα νούμερα.
Μόνο στα μάτια μου.

Άρα,

tsaousa είπε...

..Άρα, ούτε κερατάς, ούτε δαρμένος.
Ξεβολεμένος μόνο.

(με όλο το δικαίωμα που μου δίνει η ιθαγένεια μου, ο τόπος κατοικίας μου, οι επαφές μου, και η αντίληψη μου).

Και φυσικά, δεν συμπεριλαμβάνω στα λεγόμενα μου τις εξαιρέσεις.

monahikoslikos είπε...

Όταν οι πολιτικοί μεταλλάσσονται σε λογιστές, οι δημοσιογράφοι σε επιχειρηματίες των media, τα κόμματα και τα συνδικάτα σε μηχανισμούς αναπαραγωγής της μιζέριας, ο κόσμος αισθάνεται ξεκρέμαστος και φοβισμένος μην χάσει κι αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα που του 'χουν απομείνει.
Κι όσο θα 'χει κάτι περισσότερο από τις αλυσίδες του θα περιχαρακώνεται σπίτι για να το προστατέψει.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΕΜΕΙΝΑΜΕ, από ηγέτες, ιδεολογίες και οράματα!!!

katerina είπε...

Cynical, σε λίγο τα ΜΜΕ, αυτα παρακεντρα της εξουσίας, αυτά τα μπουκωμένα απο την εκαστοτε εξουσία, θα μας προτρέπουν σε λίγο να κάνουμε δημοσιες μετανοιες στην πλατεία Συνταγατος για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας.

Στις τρεις μεγαλυτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες σήμερα, διαβασα αναλύσεις για την συνολική ενοχή των πολιτών, για τις τεμπελιές των εργαζομένων, για τις σπάταλες των καταναλωτών... Ετσι χυμα, «φταιτε σας λέμε φταίτε», με αυτην εκπληκτική αποτελεσματικότητα του λαικισμού, της προπαγανδας και της χυδαιότητας. Της επικοινωνίας.

Σημερα η Ελευθεροτυπία έχει μια συνεντευξη του Παπακωσταντίνου, που εν πολλοις λέει... μα για ιδεολογίες θα μιλάμε τωρα; Και ο δημοσιογραφος... δεν του πανταει ότι αν δεν μας αφορουν πια οι πολιτικές, τι τους θέλουμε τους πολιτικους, τα κομματα, την δημοκρατία ρε αδερφε; Διαχειριστές της μιζεριας μπορουμε να βρουμε και φτηνοτερους και αποτελεσματικότερους.

Πάντως μην παραγνωρίζεις πολλά ιστορικά προηγουμενα που δειχνουν ότι όσο η κριση οξυνεται τόσο η κοινωνια συντηρικοποιείται. Αυτός ο βουβός τηλεθεατής των αυτιστικών δελτίων των 8, ο αναγνωστης αυτών των εφημεριδων των πληρωμένων συμβολαιων, φοβάμαι ότι δνε θα πάρει τις πετρες. Θα χωσει το κεφάλι του στα γονατα, μεχρις ότου τα ΜΜΕ, αποφασίσουν ότι αρκετά φαγανε απο αυτήν την κατασταση και θα προετοιμάσουν την επομενη. Ο φασισμός του φοβου θα εκτοξευεται απο όποιο διαθεσιμο μέσο. Πεθαινουμε απο γριπη, πεθαινουμε απο χρεωκοπία, πεθαινουμε απο "πατριωτισμό", κοκ

Ως προς το παρόν, ευτυχώς οι Τζουλιες γυριζουν και καμμια τσόντα και θα εχουμε να ασχοληθούμε με τις βαρυγδουπες «κοινωιολογικές» αναλυσεις της ...προσωπικοτητας της.

Υ.Γ. Αλλωστε o κερατάς ειθισται αν λειτουργεί και ως «δαρμένος», πάντα έχει ενοχες, μήπως το ετερον ημισυ τον κερατωσε γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ...εραστής.

cynical είπε...

Τsausa,
Εστω και ξεβολεμενος, γιατι να μην βγει να διεκδικησει ξανα το βολεμα; Γιατι να μην διεκδικησει ξανα διακοπες στη Μυκονο; διακοπες στις Μπαχαμες;
Ας βγει στο δρομο και μετα βλεπουμε. Κατι παραπανω θα υποψιαστει.

cynical είπε...

Γεια σου Μοναχικε Λύκε,

Το ελλειμμα ηγεσιας και οραματων φανηκε καθαρα αυτες τις μερες σε πανευρωπαικο επιπεδο. Σαρκοζι, Μερκελ, Μπραουν, αλλα και Ομπαμα, ερμαιο των "Αγορών" Ανικανοι να σταθουν στο υψος ηγετων ενος δις κοσμου. Απλα τον παραδιδουν αμαχητι στη σφαγη.

cynical είπε...

Κατερινα,

μου φαινεται θα αναβαθμισω τα μαστιγια. Χρειαζονται πιο αιχμηρα. Αυτα που εβγαλαν απλως τους χαιδευουν την πλατη.
Το ιδιο μου ελεγε και ενας φιλος πριν λιγο. Απο τον κοσμο γυρω του που ακουει, βρισκεται σε μια κατασταση βαθιας ενοχης. Ξαφνικα απο το προσκηνιο εχουν εξαφανιστει οι τραπεζες που του τα πηρανε διπλα και τριπλα, αυτοι που ρημαξανε το δημοσιο με μιζες και εργολαβιες (-50 δις) δημοσιων εργων, ή τα νοσοκομεια με -17 δις, και τα βαζει με τον εαυτο του που τολμησε να δανειστει 5,000 για να συμπληρωσει να παρει ενα αυτοκινητο 1600 κυβικων, ή που πηρε την οικογενεια να πανε διακοπες στην Ιταλια.

Ας οργανωσουμε την Παρασκευη ενα ομαδικο ψυχοθεραπευτικο μαστιγωμα στο Συνταγμα, μηπως και τελειωνουμε με αυτη την ενοχη που μας φορτωσαν.
Ειναι και το Πασχα που ερχεται. Ας το μελετησουμε.

katerina είπε...

Ειμαι βαθυτατα στεναχωρημενη Cynical. Απελπισμένη μπορώ να πω. Αν διαιρεσεις τις μιζες για τα υποβρυχια με τις περικοπές των μισθων, πρέπει για να ερθουμε στα ίσα μας ως χωρα, να υπάρχουν 5.000.000 δημοσιοι υπάλληλοι για να τις ξεπληρωσουν.

Επειδή αυτά τα νουμερα Δ.Υ.ουτε ο σεβαστός κ. Αδριανοπουλος, δεν μπορεί να τα "τεκμηριώσει" δια του γνωστου τρόπου του, φοβούμαι ότι ειμαστε εντελώς άχρησστη ως χωρα. Ουτε τις παλιομιζες κάποιων υποβρυχίων για την ...Πατρίδα, δεν μπορουμε να ξεπληρωσουμε. Ντροπή!!! 1.000.000 μετανοιες εις εκαστος.

Στέργιος είπε...

Φιλεργασιακό κήρυγμα!!!

Η ανεργία είναι το λιμάνι των τεμπέληδων! Είναι πλασματική και κρύβει όσους δεν θέλουν να δουλέψουν. Βλέπεις ο νεοφιλελευθερισμός ανέβασε στα… ύψη τα μεροκάματα με αποτέλεσμα να γίνουν ασύμφορες οι προσλήψεις! Η πρότασή μου για εξαφάνιση της ανεργίας μέσα σε 10 μέρες είναι η εξής: Να συλλαμβάνονται πάραυτα όσοι άνεργοι αρνούνται να δουλέψουν με 1 ευρώ μεροκάματο. Για λόγους ισονομίας να συλλαμβάνοντα επίσης άμεσα οι εργοδότες που δίνουν κάτω από 1 ευρώ!

Για να δούμε τώρα το κεφάλαιο με ποιόν θα είναι με τον νεοφιλελευθερισμό ή με τον κρατικό παρεμβατισμό; Στη Κίνα δλδ με ποιόν είναι; Γι αυτό σας λέω, μη μασάτε. Το κεφάλαιο λέει ψέματα όταν μιλάει τάχα για ελευθερία των πάντων.

Λέτε να δίνω ιδέες;;;;

tsaousa,

Δεν κατάλαβα, δηλαδή ο λαός δεν αποπλήρωνε δάνεια ως τώρα, μόνο έπαιρνε και κατανάλωνε;;; Και καλά δηλαδή, τα 300 δισεκ. τοκοχρεολύσια που δώσαμε σε 10 χρόνια στους δανειστές (και θα τους δώσουμε άλλα τόσα για τα ίδια δανεικά) από πού τα πήρε το κράτος για να τα δώσει, από τους μιζαδόρους ,τους τραπεζίτες, τους "μαυροχρήματους" που με το φορολογικό τους αμνηστεύει, τους λαθρέμπορους,τους εργοδότες της Κούνεβα, τέλος πάντων αυτοί οι καλοί και αναξιοπαθούντες πολίτες έβγαλαν τα ασημικά τους και τα έδωσαν για τη πατρίδα;

Μήπως σε φορολογούσαν και νόμιζες ότι σου χάριζαν χρήμα; Δηλαδή όταν βάζεις βενζίνη και σε κάθε 100 ευρώ το κράτος σου παίρνει τα 61 για να δώσει τα 43 από αυτά στους δανειστές – τοκογλύφους, αισθάνεσαι ότι σου χαρίζει;;; Δηλαδή εσύ πήρες τα δανικά και δεν το ξέρουμε; Τότε αυτοί με τις φρεγάτες από πού πήραν μίζες, από τη σημαία;;;; Της Ντέμλερ, της Ζήμενς κ.α. οι μίζες από πού πληρώθηκαν από τους γερμανούς ή από τους έλληνες φορολογούμενους μέσω υπερτιμολογήσεων; Ρωτάς αν έφτασε ποτέ ευρώ από τα δάνεια μέχρι το λαό ή αν στη διαδρομή πήγαν όλα αλλού; Σε μας μόνο ο λογαριασμός φτάνει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Μήπως έχασες τους λογαριασμούς;

Στέργιος είπε...

Φιλεργασιακό κήρυγμα!!!

Η ανεργία είναι το λιμάνι των τεμπέληδων! Είναι πλασματική και κρύβει όσους δεν θέλουν να δουλέψουν. Βλέπεις ο νεοφιλελευθερισμός ανέβασε στα… ύψη τα μεροκάματα με αποτέλεσμα να γίνουν ασύμφορες οι προσλήψεις! Η πρότασή μου για εξαφάνιση της ανεργίας μέσα σε 10 μέρες είναι η εξής: Να συλλαμβάνονται πάραυτα όσοι άνεργοι αρνούνται να δουλέψουν με 1 ευρώ μεροκάματο, να δέρνονται και να φυλακίζονται. Για λόγους ισονομίας να συλλαμβάνοντα επίσης άμεσα οι εργοδότες που δίνουν κάτω από 1 ευρώ! Άμα λέμε κερατάς και δαρμένος να το εννοούμε…

Για να δούμε τώρα το κεφάλαιο με ποιόν θα είναι με τον νεοφιλελευθερισμό ή με τον κρατικό παρεμβατισμό; Στη Κίνα δλδ με ποιόν είναι; Γι αυτό σας λέω, μη μασάτε. Το κεφάλαιο λέει ψέματα όταν μιλάει τάχα για ελευθερία των πάντων.

Λέτε να δίνω ιδέες;;;;

tsaousa,

Δεν κατάλαβα, δηλαδή ο λαός δεν αποπλήρωνε δάνεια ως τώρα, μόνο έπαιρνε και κατανάλωνε;;; Και καλά δηλαδή, τα 300 δισεκ. τοκοχρεολύσια που δώσαμε σε 10 χρόνια στους δανειστές (και θα τους δώσουμε άλλα τόσα για τα ίδια δανεικά) από πού τα πήρε το κράτος για να τα δώσει, από τους μιζαδόρους ,τους τραπεζίτες, τους μαυροχρήματους που με το φορολογικό τους αμνηστεύει, τους λαθρεμπόρους, τους εργοδότες της Κούνεβα, τέλος πάντων αυτοί οι καλοί και αναξιοπαθούντες πολίτες έβγαλαν τα ασημικά τους και τα έδωσαν για τη πατρίδα;

Μήπως σε φορολογούσαν και νόμιζες ότι σου χάριζαν χρήμα; Δηλαδή όταν βάζεις βενζίνη και σε κάθε 100 ευρώ το κράτος σου παίρνει τα 61 για να δώσει τα 43 από αυτά στους δανειστές – τοκογλύφους, αισθάνεσαι ότι σου χαρίζει;;; Δηλαδή εσύ πήρες τα δανικά και δεν το ξέρουμε; Τότε αυτοί με τις φρεγάτες από πού πήραν μίζες, από τη σημαία;;;; Της Ντέμλερ, της Ζήμενς κ.α. οι μίζες από πού πληρώθηκαν από τους γερμανούς ή από τους έλληνες φορολογούμενους μέσω υπερτιμολογήσεων; Ρωτάς αν έφτασε ποτέ ευρώ από τα δάνεια μέχρι το λαό ή αν στη διαδρομή πήγαν όλα αλλού; Σε μας μόνο ο λογαριασμός φτάνει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Μήπως έχασες τους λογαριασμούς;

Στέργιος είπε...

συγνώμη για το τεχνικό λάθος αλλά φτααίειτο διαδίκτυο!

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Κατανοούμε την απορία σου και την αγανάκτηση που κρύβει. Για να μη περιμένουμε όμως κοινωνικές αντιδράσεις σε megaκλίμακα πριν την ώρα τους και απελπιζόμαστε πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ο νόμος της αδράνειας -που τον ξέρεις πολύ καλά ως φυσικός- έχει εφαρμογή και στις κοινωνικές διεργασίες.

Το κοινωνικό σώμα (σου άρεσε η ...διανοουμενιά;) λειτουργεί ακόμα με το ιδεολόγημα της ατομικής διεξόδου που εγκαθιδρύθηκε (σχεδόν αμαχητί από την Αριστερά) από το '89 και μετά.

Θέλει υπομονή και κουράγια. Όταν βγαίνει ακόμα και κοτζάμ Παπαρήγα και λέει "μακάρι να λυνόταν το πρόβλημα με μία έφοδο, αλλά δεν λύνεται έτσι", εσύ, που είσαι έξυπνο κορίτσι και δεν πιστεύεις στα θαύματα, πρέπει να προμηθευτείς πολύ νερό και να προτρέψεις και άλλους να κάνουν το ίδιο: Το μέλλον μας έχει ακόμα πολύ ξηρασία...


Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

O Μη... που ότι λέει είναι σοφό, δήλωσε στον Παπαχελά ότι το μοναδικό που φοβάται είναι η κοινωνική αναταραχή, γιατί πολιτικός αντίλογος στα μέτρα δε μπορεί να υπάρξει.

Ευτυχώς ή δυστυχώς οι Έλληνες είναι θρασύδειλοι και θα κάτσουν στ' αυγά τους και τα μπλογκ τους.

Ανώνυμος είπε...

μα μήπως βιάζεστε? στους εκπαιδευτικούς βάλανε το δώρο ολόκληρο και ούτε περνά από το μυαλό τους πως το 30% θα κρατήθει αργότερα. Ακόμα δεν νιώσαμε στην τσέπη μας τις συνέπειες και εκεί παίζετε...

Xavier είπε...

Κι εγώ νομίζω ότι ακόμα είναι νωρίς και δεν υπάρχει καλή εικόνα ακόμα. Εκτός αυτού στο περιβάλλον μου, όλοι οι μεγάλοι σε ηλικία ΔΥ που έχω μιλήσει είναι εξοργισμένοι μεν, αλλά έχουν και μια δόση ενοχής όπως αναφέρουν και πολλοί εδώ. Όσο για τους μικρότερους σε ηλικία ΔΥ, μάλλον περιμένουν τους γονείς τους να κάνουν κάτι, όπως έχουν μάθει σε όλη τους τη ζωή...

Unknown είπε...

Πας καλά παιδάκι μου;
Θα αντιδράσει ο άνθρωπος που πήρε δάνειο για να πάρει την υπεργαμάτη σούπερντούπερ τηλεόραση και να μπορεί να απολαμβάνει τις ξάπλες του στον καναπέ;
Πάλι καλά που υπάρχουν και τα δανεικά να λες!

Alexandros είπε...

Οι περισσότεροι άνθρωποι (λόγω του ότι είναι εκ φύσεως συντηρητικοί) δεν επαναστατούν για το ξεβόλεμα παρά μόνο όταν απειλείται η επιβίωση τους. Εδώ δεν επαναστατούσαν οι πολίτες του πρώην ανατολικού μπλοκ και θα ξεσηκωθούν οι πολίτες της Ε.Ε.; Τα πιστεύετε πραγματικά αυτά που γράφετε; Την έχω την απορία, ειλικρινά..

Alexandros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
tsaousa είπε...

@Cynical γιατί όπως λένε εδώ κάποιοι, αισθάνεται ενοχές.
Ξέρεις πόσο τις αγαπώ αυτές τις ενοχές; Σε αυτές ελπίζω να γίνει ο Έλληνας ευσυνείδητος πολίτης.
Και μετά θα τον δεις να βγαίνει στους δρόμους και για τα ραπανάκια.


@Στέργιε, δεν είπα ότι δεν πληρώνουν τα δάνεια. Αλλά πώς τα πληρώνουν; Πού τα βρίσκουν; Πού τα έβρισκαν; Μήπως με βολέματα, φοροδιαφυγές και δημοσιοϋπαλληλικά γκαραντί;
Και τώρα πώς θα τα πληρώσουν; Δεν ήξερα να φορολογούμαι εγώ για τα πληρώνει την τζιπάρα του ή το εξοχικό του ο Δημόσιος υπάλληλος, ή τα ακριβά κολλέγια του παιδιού του στο εξωτερικό.
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι Δ.Υ. οι περισσότεροι Έλληνες ξεσαλώσανε τα τελευταία χρόνια σε ό,τι έχει να κάνει με τα λεφτά.
Παίξανε το παιχνιδάκι των τραπεζών και την πατήσανε ελλείψει ρεαλισμού (τουλάχιστων).
Τώρα, τα δάνεια που παίρνει το κράτος όλο και κάτι δρόμοι γίνονται, όλο και κάνα μηχανηματάκι σε νοσοκομεία, τα υπόλοιπα όμως, όντως δεν ξέρουυμε πού σκατά πήγαιναν.
Λέω πήγαιναν, γιατί πιστεύω πως τώρα θα κοπούν και αυτά, όπως κόβονται και τα βολέματα του Έλληνα.
Φυσικά και περιμένω διαφάνεια και σοβαρότητα και από τις δυο πλευρές.
Και ακόμα πιο πολύ θα ήθελα να δω μαντρωμένους όλους αυτούς τους π***δες που ρημάξανε τα ταμεία.
Αλλά δεν θα τους δούμε.
Θα επικρατήσει το σκεπτικό "τα ξεχνάμε όλα και από δω και πέρα πέφτουν κεφάλια" μια και δεν γίνεται να μαντρωθεί το 50% του πολιτικού κόσμου.
Για τα κεφάλια αυτά θα ήθελα να κατέβει ο κόσμος τους δρόμους.
Αλλά ούτε γι αυτό θα κατέβει.

Τι άλλα; Αυτά.
Όσο ξύνεις τον πάτο, τόσο βγάζεις.

Rodia είπε...

το φιλμ του Alain Resnais ειναι ολα τα λεφτα! Οι ατακες σπανε κοκκαλα. Γυρισμενο το '83, αλλα λες και γυριστηκε σημερα. Δείχνει ενα κοσμο με ολες τις μεταπτωσεις του: συμπραξεις, ασυνεννοησια, τσακωμους χωρις νοημα, φιλιες, λυκοφιλιες, πειραματα, παντα καλες προθεσεις απο ολες τις πλευρες, κλπ, και ολα αυτα μεσα σε ατμοσφαιρα γελοιωδως παραλογη! Ενας ακριβης καθρεφτης της κοινωνιας των ανθρωπων, όπου καθενας μας καλειται να βρει/διαλεξει το ρολο που θα παιξει.
Θα σου αρεσει -νομιζω.
Ψαξε και δες το: La Vie est un Roman (Life is a bed of Roses)
http://www.newwavefilm.com/french-new-wave-encyclopedia/alain-resnais.shtml

cynical είπε...

κατερινα

να ηταν και σοι το υποβρυχιο, χαλαλι του!

Αλλα μου ειπαν οτι ειναι και κουτσο!

cynical είπε...

Στεργιο,

για να σου δωσουν επιδομα ανεργιας πια στην Αμερικη πρεπει να κανεις οποιαδηποτε δουλεια σου βρισκουν!

cynical είπε...

@LeftG700

δώσε μου διανόηση και πάρε μου το ..σώμα!

το κοινωνισκο σωμα για να αρχισει να σαλευει θα πρεπει να κανει πρωτα δυο πραγματα
1. να αποτιναξει την ενοχη οτι αυτο φταιει για οσα ακολουθουν και
2. να παψει να πιστευει οτι η αδικια ειναι αναγκαια.

Οσο και να μαλλιαζει η γλωσσα μου, εγω θα συνεχισω να κινουμαι πανω σε αυτους τους αξονες με συνεχες μπουρου-μπουρου και οσα στοιχεια βρισκω περι του αντιθετου...

Νερο υπαρχει μπολικο, μονο μην προλαβουν και το ιδιωτικοποιησουν κι αυτο.

cynical είπε...

Ανωνυμε,

με το "διορατικό" μου μάτι βλέπω ότι το στρίμωγμα θα πεσει το Σεπτεμβριο.
θα εχουν μαζευτει πολλα εξοδα (διακοπες, σχολεια, φροντιστηρια κλπ) ,ενω θα εχει κρατηθει ενας και βαλε μισθος (0.66 απο Πασχα+αδειας) συν το 12% απο μισθους 8 μηνων.

cynical είπε...

Xavier,

πρεπει να εντεινουμε τη ψυχοθεραπεια. Αν δεν πεισθει οτι δεν φταιει αυτος, αν καταλαβει ποιοι τα εφαγαν, με την ουρα στα σκελια θα ειναι..

cynical είπε...

Darthiir,

δεν την εχει ακομα βαρεθει την πλασμα; παλιωσε εδω και καιρο!

cynical είπε...

Αλεξανδρε

δεν ξερω το θα κανει ο ενας και ο αλλος, ξερω ομως οτι αυτο που συμβαινει ειναι πολυ "ανηθικο" για να μιλησω με τη γλωσσα της ηθικης, που πιθανον να την καταλαβαινουν καλυτερα.

Σαν ατομο θεωρω οτι με προσβαλλει αφανταστα, και οτι με βιαζει. Αυτο θελω να εκφρασω και να δικαιολογησω.

cynical είπε...

Τσαουσα

το εχω πει πολλες φορες, οτι οι ενοχες των μεν και των δε δε μπαινουν στην ιδια ζυγαρια. Δεν ειμαστε ολοι συνυπευθυνοι στον ιδιο βαθμο, οπως καλιιεργειται. Αυτο θελω να σπασω.
Μετα τα ξαναλεμε!

cynical είπε...

Ροδια

γεια σου

υπαρχει σε DvD?

Αλλιως!!

tsaousa είπε...

Αχ, εγώ θεωρώ ότι είμαστε πιο υπεύθυνοι από όλους. Κι απ΄αυτούς που λέω πιο πάνω πως θέλουν μάντρωμα.

Εμείς φταίμε για όλα. Μα όλα.

cynical είπε...

Ενταξει τσαουσα,
δεν θα μαλωσουμε κιολας! Εγω παντως ειμαι ασπιλη σαν το αρνακι γάλακτος!

Unknown είπε...

Τη βαρέθηκε, γι' αυτό τώρα βγαίνει η καινούργια, η 3D!