Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Σφάξε με Πασά μου ν’ Αγιάσω!


Έχω κουραστεί πια να με κουρσεύουν κάθε βράδυ οι τύψεις, να με έχουν στο κυνήγι οι Ερινύες, να ξεσκίζω μέχρι αίματος τις σάρκες από τις ενοχές, να έχουν πρηστεί τα βλέφαρα από τον θρήνο και τον κοπετό, να έχουν βγάλει κάλους τα γόνατα από τις γονυκλισίες, τις ικεσίες και τις παρακλήσεις,


έχω εξαντληθεί, έχω ρέψει, έχω σιχαθεί, μέχρι εμετού έχω αηδιάσει, έχω θυμώσει, έχω βγει έξω από τα ρούχα μου, έχουν πεταχτεί ένα μέτρο τα μάτια μακριά από τη λύσσα και την οργή,


είπα τέρμα πια,


δεν θα σηκώσω άλλο τις ενοχές αυτού του μάταιου και άδικου κόσμου, τα ανομήματα των αμαρτωλών και των δικαίων ανεξαιρέτως, δεν θα γίνω ο αποδιοπομπαίος τράγος, το τραγί που το σφάζουνε στο τρίστρατο με μια μαφιόζικη φαλτσέτα, το ορνίθι που του βρήκαν το ραγιάδικο κουμπί και κάθε βράδυ στις 8 το αποκεφαλίζουν, δεν θα γίνω η Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί για ν’ αποπλεύσει πάλι πλησίστιος ο στόλος των κουρσάρων με τα αμπάρια του γεμάτα απ’ το δικό μου βιός,


δεν θα τους κάνω το χατίρι, δεν θα ανεχτώ άλλο τα λακτίσματα και τη διαπόμπευση που μου ασκούνε μήνες τώρα τα ασκέρια των Φαρισαίων και των Φιλισταίων, δεν θ’ αφήσω τους ώμους της μικρής Μαρίας να σηκώσουν το βάρος απ’ το Μεγάλο Πλιάτσικο, για το γλυκό που έκλεβε από το βάζο.


Και αυτό γιατί είμαι πεπεισμένη ότι η διόγκωση των ελλειμμάτων της χώρας την τελευταία χρονιά, χρονιά παγκόσμιας κρίσης, δεν συνέβη από την δική μας κακοδιαχείριση και μόνο. Πιστεύω (δεχτείτε το χωρίς αποδείξεις, αλλά αν αμφιβάλλετε καταθέστε τις δικές σας) ότι το δικό μας μερτικό είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που αναλογεί στο διεθνή οικονομικό τζόγο. Πώς ακριβώς δεν ξέρω, αλλά σίγουρα υπάρχει ο δρόμος να βρεθεί.


Η κακοδιαχείριση αποτελεί ελληνικό ενδημικό φαινόμενο και δεν μπορώ να βρω λόγους γιατί να επιταθεί τόσο πολύ στην τελευταία συγκυρία. Τα ελλείμματα δεν αποτελούν δικό μας προνόμιο μιας και ολόκληρος ο ΟΟΣΑ χρωστάει και κάποιες χώρες μάλιστα περισσότερο από μας. Θα καταλογίσουμε και σε αυτούς κακοδιαχείριση και ρουσφετολογία και πελατειακές σχέσεις; Θα κατηγορούσε κανείς τη Βρετανία γι αυτό; Την Ιρλανδία; Ή μήπως η κακοδιαχείριση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά σαν γεννημένοι ραγιάδες δεν βλέπουμε στραβά παρά μόνο σε μας ενώ στους άλλους όλα είναι καλώς καμωμένα; Ή μήπως τα ελλείμματα έχουν άλλη γενεσιουργό αιτία, που εδώ στην Ελλάδα σαν σε μαζική τύφλωση και χωμένοι μέσα σ’ ένα ομαδικό μαζοχιστικό παραλήρημα δεν θέλουμε να δούμε;


Γιατί είμαστε λοιπόν τόσο πρόθυμοι να πληρώσουμε; Γιατί σκύψαμε τόσο εύκολα τον κώλο στο κωλοδάχτυλο της Αφροδίτης; Γιατί αφήνουμε το κάθε τσουτσέκι να μάς γελοιοποιεί; Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτή τη στιγμή δίνεται το τελευταίο θανατηφόρο χτύπημα στον κόσμο της εργασίας; Πιστεύει κανείς ότι αυτό που χάνεται τώρα, αυτή τη στιγμή μεσ’ τη δική μας ραγιάδικη ύπνωση και γλυκιά αποχαύνωση θα ξανακερδηθεί ποτέ πίσω;


Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε πέρα από τις 24ωρες-48ωρες απεργίες; Αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η κρίση αποτελεί μια καλή ευκαιρία, (προφανώς εξυπονοεί την τεράστια αναδιανομή του πλούτου που επιχειρείται), τότε μπορεί όντως να αποτελέσει μια εξ ίσου καλή ευκαιρία και για τον κόσμο της εργασίας. Με ποια έννοια;


Μα με το να επιζητήσει συνένωση, αλληλεγγύη και συντονισμό δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Αν μια απεργία στην Αθήνα σημαίνει κάτι, μια απεργία διαρκείας ταυτόχρονα σε Αθήνα, Ρώμη, Μαδρίτη, Παρίσι, Λισσαβόνα και αλλού θα είναι μια μεγάλη απειλή και για τώρα και για το μέλλον. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και ότι είναι πλέον καιρός να αρχίσουμε να τον παίρνουμε.


48 σχόλια:

navarino-s είπε...

Πόσο δίκιο έχεις ρε φιλενάδα!
Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα και πολύ σωστό το "δια ταύτα" σου που διατυπώνεις στο τέλος, καλά κάνεις και το λες, όσο ουτοπικό και απλησίαστο να φαίνεται από τους σκυμμένους ανθρώπους του σήμερα!

Swell είπε...

Oταν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων εργατικών ομοσπονδιών (δικαίως) αισθάνονται ότι βρίσκονται στον προθάλαμο της Βουλής, τι να περιμένει κανείς. Γι' αυτό είναι σωστή η πρότασή σου Cynical, για συντονισμένη δράση με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Η Αγγλία πάντως, αν και έχει κι αυτή τεράστια ελλείμματα, δεν της μιλά κανείς γιατί είναι έξω από το ευρώ.
Η Ιρλανδία βρίσκεται στο απυρόβλητο, γιατί ήδη πήρε πολύ σκληρά μέτρα.

Στη φωτό, δεν νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε, περιγράφεται ως σφαγή.

cynical είπε...

Νavarino,

δεν το βλεπω τοσο ουτοπικο. Το κανει να φαινεται έτσι η μυωπια της αριστερας που εδω και τωρα της δινεται η ευκαιρια να βγει απ' το καβούκι της και να ξανοιχτει. Και δεν εννοω μονο κομματα αλλα σωματεια εργαζομενων να δραστηριοποιηθουν ανεξαρτητα και να φτιαξουν δικτυα. Δυναμικα.

Οταν ακομα η αλληλογραφια γινοταν με γραμματα και βουλοκερια και με αμαξες και με αλογα ειχαμε φτιαξει ήδη Τεσσερις Διεθνείς. Τωρα με το ιντερνετ και τα sms, γιατι δεν μπορουμε να φτιαξουμε την Πέμπτη;

cynical είπε...

Σουελ,
το πιστευω οτι ειναι εντελώς εφικτο. Να φτιαχτουν αν οχι μια μεγαλη συνομοσπονδια, αλλα κλαδικα δικτυα με ταυτοχρονη επικοινωνια και προς αλλους κλαδους.

πρεπει να εκπαιδευτουν οι συνδικαλιστες οσο το δυνατον πιο γρηγορα σε μια ξενη γλωσσα και στη χρηση computer. Να δεις ποσο γρηγορα θα κυλησουν μετα οι διαπραγματευσεις.

cynical είπε...

Για οσους πιστευουν οτι μονο εμεις ειμαστε οι αναλγητοι που κατεβαινουμε συνεχεια σε πορειες και δεν αφηνουμε τον κοσμο ησυχο να ψωνισει,

ας εχτε υπ' οψιν σας την ιστοσελιδα της αστυνομιας του Λονδινου η οποια ανακοινωνει απο τα πριν και ενημερωνει τον κοσμο για ολες τις πορειες που θα λάβουν χώρα στο κεντρο της πολης.

http://www.met.police.uk/events/index.htm#march6

Αμα τις μετρησετε θα δειτε οτι δεν ειναι και λιγες.

Στέργιος είπε...

«Για τη πατρίδα και το μισθό μου»!!!!! «Όλοι λένε ναι στις θυσίες»!!! Ξυπνήστε ρε το είπε ο ΓΑΠ ότι του το είπαν οι εργαζόμενοι εφοπλιστές και τραπεζίτες που τους το είπαν οι εργάτες της βιομηχανίας που τους απέλυσε!

Δεν το ζήτησε ο ΟΛΙ ΡΕΝ, το ζήτησαν οι εργαζόμενοι! Κόψε 14ο, κόψε 13ο, κόψε και έναν μισθό, κόψε επίδομα, βάλε φορολογία, κόψε και συντάξεις… Όλα αυτά τα ζήτησαν οι εργαζόμενοι και το είπε ο ΓΑΠ χωρίς ντροπή σε επίσημες και δήθεν δραματικές, δακρύβρεχτες δηλώσεις, γεμάτος συγκίνηση, για τη θυσία!

Η μεγαλύτερη επικοινωνιακή απάτη, που έγινε ποτέ! Ούτε ο Ανδρέας δεν είχε σοφιστεί κάτι τέτοιο.

Και συ ονειρεύεσαι απεργίες πανευρωπαϊκές. Μωρέ αν δεν μπορείς να πιάσεις ψάρια στον τόπο σου… όχι δεν διαφωνώ αλλά δεν ελπίζω σε ξένη σωτηρία αν δεν σώσω εγώ τον εαυτό μου. Μπορώ να συντονιστώ μαζί τους αλλά πρέπει πρώτα να έχω το δικό μου οβολό για τον κοινό αγώνα. Και αυτό είναι το ζητούμενο ακόμη. Ακόμη… γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η έκρηξη που θα κάνει τον ΓΑΠ να τρίβει τα μάτια του πώς αυτοί που θυσίαζαν χθες τον μισθό τους…

Το ξέρεις φυσικά εκείνο το καθόλου χιουμοριστικό τραγουδάκι του Μ. Λοΐζου γΙΑ τον Μέρμηγκα ΓΑΠ:

(…)
Και τα μικρά του τα μερμηγκάκια
Χειροκροτάνε μ' ενθουσιασμό
Εν' δυο....προσκυνάμε
Εν' δυο...πολεμάμε
Εν' δυο...μα πεινάμε

Πριν προφτάσω να του πω το σύστημα ν' αλλάξει
πλάκωσ' όλο το χωριό το μέρμηγκα να χάψει

Και τα μικρά του τα μερμηγκάκια
Χειροκροτάνε μ' ενθουσιασμό
Εν' δυο...προσκυνάμε
Εν' δυο...μα πεινάμε
Εν' δυο..θα σε φά ά με!

Το «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» το είπε ο μεγάλος 162 χρόνια πριν. Πολλές φορές λοιδορήθηκε σε στιγμές εθνικής «ευτυχίας» των εργατικών τάξεων όταν οι ξεπουλημένοι στο κεφάλαιο εργατοπατέρες ανέλαβαν τα συνδικάτα. Να όμως που ξανα-ξεθάβεται ως σωτήριο σύνθημα και εργαλείο σωτηρίας των εργαζομένων και σωστά. Όπως σε λίγο θα ξεθαφτεί το «ξεχασμένο» «φάντασμα» που πλανάται πάνω από τον κόσμο ενώ κάποιοι νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν μαζί του το 1990. Όχι δεν κάνω όνειρα, όνειρα κάνουν εκείνοι που νομίζουν ότι το κεφάλαιο θα περάσει το ποτάμι της κρίσης χωρίς να βραχεί.

Sophia Kollia είπε...

Ε, ΛΟΙΠΌΝ, ΑΚΤΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΩ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΠΟΣΤ!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΟΥΝ!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

ange-ta είπε...

τα στεγανά της μπλογκόσφαιρας.

Υπάρχουν κάποια μπλόγκ, που σκίζουν τα ιμάτια τους για το πόσο δίκιο έχουν οι Γερμανοί να μας βρίζουν τέτοιοι που είμαστε.

Αν τα επισκεφτείς θα φρικάρεις με τα σχόλια!
Ομοφωνία!!
Μπήκα σε κάποια εχτές τη νύχτα, ξέχασα σε ποιά και τους έφτυσα!

Απίστευτος ραγιαδισμός!!

Να δω τι θα δούμε ακόμα.

Σκέψου να παίρνεις 700 Ευρώ το μήνα και να σου κόβουν 700 ή και 1400 το χρόνο!

Greek Rider είπε...

Μια γνωστή μου έλεγε: "να μην μας πληρώσουν για 5-6 μήνες να τα ξεπληρώσουν όλα να τελειώνουμε...", η αλήθεια είναι ότι και 5 χρόνια να τους αφήσουν όλους απλήρωτους και πάλι δεν ξεπληρώνουμε...

Όσο για τη γνωστή μου νομίζω ότι περιγράφει την ηττοπάθεια που λες.

Ο γνώριμος μαρξιστής οικονομολόγος (εδώ) λέει όντως ότι για την αριστερά η κρίση θα έπρεπε να είναι ευκαιρία (το ίδιο που αναφέρεις και εσύ).

Εγώ νομίζω ότι τόσα χρόνια οι δανεικές παροχές κοίμησαν τον κόσμο που έκανε το σταυρό του σε όλα τα καπιταλιστικά εικονίσματα.

Άντε να έλεγες τα προηγούμενα χρόνια σε κανέναν κάτι κακό για τον καπιταλισμό, θα σε σκότωνε!

Αφού στον καπιταλισμό όφειλε τις ωραίες αμοιβές του ή τις επιδοτήσεις του ή τις υψηλές τιμές που πούλησε εκείνο το οικοπεδάκι.

Και όταν ο κόσμος είναι σε μαστούρα ευημερίας άντε εσύ να του πεις κάτι κακό. Τώρα όμως κοιτάνε όλοι δεξιά-αριστερά σαστισμένοι και λένε : "τι έγινε; τι ήταν αυτό που μας χτύπησε;".

Με λίγα λόγια σήμερα αποδεικνύεται η αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας.

Καλά ξυπνητούρια σε όλους όσους ξαφνιάστηκαν...

Και αυτά είναι μόνο η αρχή.

ELvA είπε...

Πολυ σωστα!
Οπως ειπες η Ελλάδα δεν είναι η μονη χωρα με προβληματα, αφου παρόμοια ειναι η κατασταση και στην Ισπανία,Ιρλανδία, Πορτογαλία και αλλου. Παντως θα ηταν αρκετα ενδιαφερον να βλεπαμε τα ..
γουρουνια να απεργουν!
(If P.I.G.S could unite and strike!) :) =Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία
Kαι η Σουηδία οπως διαβαζουμε και..βιωνουμε, παρουσιάζει και αυτη αντίστοιχα μεγέθη σε ελλειμματικό προϋπολογισμό και αυξημενα ποσοστα ανεργίας φετος. Χαρη στο νομισμα μας, ομως, τη κορόνα, η κριση που χτυπαει τωρα την Ελλαδα δεν έχει αγγίξει ακομα την εδω οικονομία. Ενω η συντηρητικη Σουηδ. κυβερνηση φλερταρε απο καιρο με την ιδεα της εισαγωγης του ευρω, τωρα μετα απο αυτα που συμβαινουν στην Ελλαδα πιστευω οτι ολο και πιο λιγοι θα ψηφιζαν ΝΑΙ σε ενα δημοψηφισμα για το ευρω,εδω.

Ποτε ξεκινανε οι διαπραγματευσεις με τα Eυρ. συνδικατα, cynical; :)

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

όσο δίκιο και να σου δώσω..,
δεν θα καταφέρουμε τίποτ' άλλο
εκτός από το να γελοιοποιηθούμε...
είμαστε ελάχιστοι έναντι μυρίων...
δυστυχώς..!

pentanostimi είπε...

δεν σε εχω δει τόσο εξαλλη,,,,,
οχι πως διαφωνω δηλαδή
δες και εδω

http://pentanostimi.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html

αφου ειμαστε ραγιάδες ρε γμτ

cynical είπε...

Στεργιο απο αυριο δουλεια,

να βρεις τα e-mails των συνδικατων στην ευρωπη και να οργανωσεις μια πανευρωπαικη διασκεψη.
Αρχισε να ξεσκονιζεις και τα αγγλικα σου, τα ρωσσικα μαλλον δεν θα χρειαστουν ακομα!

cynical είπε...

Γεια σου Σοφια,

λοιπον στις 17/12/2008 ειχα γραψει ενα ποστ "Σταυρωστε με ή σωστε με" οπου παλι μας ειχε πιασει μαζικη υστερια αυτομαστιγωσης, για τις ευθυνες που δεν ειχαμε αναλαβει.

Ε! πόσο να αντεξει το μαστιγωμα ενας ανθρωπος οταν μαλιστα " ακουγοντας πως μαστιγωνόμαστε, πλακώσανε κι οι βλάχοι".

cynical είπε...

γεια σου ange-ta

εχει παρατραβηξει το σκοινι.

Απο ενα σημειο και μετα ο μαζοχισμος απο "σκέρτσο" κατανταει πια βίτσιο!

vripol είπε...

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ...
Από εμας περιμένουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, να δώσουμε την μάχη της αξιοπρέπειας.
Τα βλέμματα τους είναι στραμένα επάνω μας, περιμένοντας τό θαύμα..
Αν παραδοθούμε αμαχητί, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ αδέλφια..

cynical είπε...

Γεια σου Rider,

εγραψα αυτο το ποστ σαν συνεχεια ενος σχολιου που ειχα κανει σε σενα και το οποιο με ετρωγε.
τελικα ας ψαξουμε να βρουμε και να τεκμηριωσουμε ποιους τελικα (ονομαστικα) βοηθαει αυτο το κλιμα μαζικου μαζοχισμου που συντηρειται.

Ποιοι θα κερδισουν/κερδιζουν στην ελλαδα απο την κριση; Περα απο τις τραπεζες.

Πως , με ποια πειστικα στοιχεια θα πρεπει να μεταβληθει αυτο το κλιμα παρακρουσης;

Οπως εχει γινει πια φανερο, οσο σκυβουμε τοσο πιο πολλα ζητανε...

de profundis είπε...

εμπρός της γης οι κολασμένοι ,εμπρός για τη νέα διεθνή.

cynical είπε...

Ελβα,

κι ομως ειναι ρεαλιστικο! Η πεμπτη Διεθνης! Για σκέψου! Ποιος θα αναλαβει την πρωτοβουλια;
Ενα γραφειο που οργανωνει συνεδρια να πληρωσουμε, θα μας τους μαζεψει μανι-μανι. Αυτο το μηνα, οχι παραπερα, θα εχε χαθει το παιχνιδι.
Το θεμα θα ειναι η συνδιοργανωση μιαε γενικης απεργιας σε ολη την ευρωπη.
Πώς εχουν γινει παρομοια εγχειρηματα για αλλους σκοπους (οικολογικους) με ταυτοχρονες συγκεντρωσεις;

Ελβα, σε θελω πισω Ελλαδα. Δεν μπορουμε να πονταρουμε στους Σκανδιναβους. Θελεις να αναλαβεις τους Ιταλους ή τους Ισπανους;

cynical είπε...

BBimbo

κανεις δεν γελοιοποιειται γιατι αντιστεκεται. Το αντιθετο μαλιστα συμβαινει. Μα ολος ο νοτος αν συνασπιστει φτανουμε και περισσευουμε

cynical είπε...

Πεντανοστιμη,

απο περσι στις 17/12/2008 μαστιγωνομαι! Ο Καραμανλης ζητουσε απο ολους να αναλαβουμε τις ευθυνες μας και ολοι παλι μαστιγωνομασταν. Ειχα κανει σχετικο ποστ.

Ειδαμε τι ευθυνες ανελαβε ο Καραμανλης και τι μαλακες ημασταν. Τωρα παλι τα ιδια. Πολυ βιτσιο ρε παιδι μου!

Ναι ειμαι εξαλλη! Φαινεται;

cynical είπε...

Πεντανοστιμη,

δεν τολμαω και να παρω κανενα χαπι να ηρεμησω. Τα εθαβα προχτες και δεν παει να μηδίσω τώρα!

cynical είπε...

Βριπολιδη

οσο παραδινομαστε τοσο και μας πηδανε! Καθε φορα στελνουν κι αλλον, για να ξεκουρασουν τυς παλιους.

cynical είπε...

de Profundis,

θα συνταξεις το οργανωτικο πλανο της επιχειρησης "Διεθνης"; Αντε κανε και κατι χρησιμο για το λαο!

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

..αφου το έχεις πάρει απόφαση
,συμμετέχω και μάλιστα από τώρα..,
δέχομαι σχέδια προτάσεις...
και κομμάτι εργασίας/προετιμασίας...
:-))

cynical είπε...

Bimbo

Μπραβο καλε στρατιωτη!
θα αναλαβεις τις επαφες με το die Linke!

Greek Rider είπε...

Cynical μέσα στο κλίμα μαζικού μαζοχισμού, όπως λες, εγώ έχω κάνει μια σειρά από ποστ (σε άτυπες συνέχειες τους τελευταίους 2 μήνες) που κοροιδεύω εμάς, επειδή όμως δεν αντιδρούμε.

Συνεπώς εγώ δεν ανήκω στο κλίμα μαζικού μαζοχισμού, επειδή είμαι είτε ειρωνικός (να ένα παράδειγμα) είτε καταδικαστικός απέναντι στην αδράνεια που βρίσκονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι π.χ.: Για δημοσίους υπαλλήλους θα λέμε τώρα....., το οποίο ήταν άκρως ειρωνικό.

Επι της ουσίας λοιπόν -επανέρχομαι στο θέμα- ο στόχος της ΕΕ είναι να πέσει το βιωτικό επίπεδο μας (σε πρώτη φάση) κατά 40% τα επόμενα 2-3 χρόνια (φόροι+πληθωρισμός+0νικές αυξήσεις+μειώσεις αποδοχών, επιδομάτων κτλ). Μόνο έτσι πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Κάποιες νέες γενιές θυσιάζονται αυτές τις μέρες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα είναι πόση πίεση μπορεί να ασκηθεί στην ΕΕ προκειμένου να αλλάξει την οικονομίστικη πολιτική της. Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική στάση με τις αποφάσεις να τις παίρνουν οι αιρετοί κι όχι οι γραφειοκράτες-τεχνοκράτες.

Tic Tac είπε...

Θα το πω κι ας πεσει κατου :

Καλυτερα ραγιας παρ' αποικιοκρατης.

ernesto είπε...

καλημερα,
εγω να κανω τον δικηγορο του διαβολου ?
μιλωντας χονδρικα και απλοϊκα.
Ποιος μας εφτασε εδω? οι κυβερνησεις?
Ποιος τους ψηφιζε τοσα χρονια ξανα και ξανα...και ξανα?
Μηπως εμεις? ο λαος?
Αρα γιατι να μην την πληρωσει ο λαος ???
Ας προσεχαμε θα μπορουσε να πει καποιος.Θα εχει τοσο αδικο ?

χαιρετω!

cynical είπε...

ernesto,

τι θελεις να πεις δλδ οτι φταιει ο λαος γιατι δεν ειχε στα χερια του τους μηχανισμους προπαγανδας, γιατι δεν ειχε απαιτησει την καταλληλη εκπαιδευση,
γιατι τελικα δεν εριξε τη βαστιλλη, γιατι δεν πηρε τα χειμερινα ανακτορα, γιατι δεν εστησε γκιλοτινες;

Ας το κανει λοιπον τωρα αφου ειχε τη δυναμη να το κανει παλιοτερα.

Γιατι λοιπον δεν το απαιτεις να γινει τωρα αφου θεωρεις οτι μπορει;;;

cynical είπε...

tic tac

ειμασταν ποτε στη συγχρονη ιστορια αποικιοκρατες;

Παντως δεν τιθεται θεμα συγκρισης.

Το ραγιαδιλικι και εννοω το ΤΑΞΙΚΟ κι ΟΧΙ το ΕΘΝΙΚΟ δεν εβγαλε ποτε πουθενα.

cynical είπε...

Δημο

αν δεν κοιταξουμε να δημιουργησουμε μεγαλες ταξικες συμμαχιες μεσα στην ευρωπη θα ειμαστε ερμαια των ελιτ.

Πιστευω πως αυτο πρεπει να επιδιωξουμε και να απαιτησουμε απο τα αριστερα κομματα να κανουν. Τωρα γιατι μου φαινεται ο πιο προφανης δρομος;

cynical είπε...

Καλημερα Rider,

διευκρινιζω οτι δεν σε παρεξηγησα καθολου μαλιστα!

Το κλιμα παντως ειναι αποκαρδιωτικο και εξαγριωνομαι για το ποσο ευκολα μεταπιπτει η ψυχικη διαθεση στελνοντας τη λογικη στο διαολο.

Αν δεν δρομολογησουμε τις αλλαγες πολιτικου παραδειγματος τωρα θα εχουμε χασει μια μεγαλη ευκαιρια.

ernesto είπε...

αγαπητη cynical,

αυτο που λεω ειναι το εξης απλο:
επειδη δεν μιλαμε για ενα διαστημα 5 χρονων αλλα για πανω απο 20 χρονια (!!!) και επειδη δεν μιλαμε για το "1984" και τον μεγαλο αδερφο οπου ΔΕΝ εχουμε την δυνατοτητα να ακουμε την αντιθετη γνωμη και μπορουμε ευκολα να βρουμε εναλλακτικες επιλογες το να μιλαμε για "κακομοιρος λαος αμοιρος ευθυνων,κατατρεγμενος και παραπληροφορημενος" ειναι για μενα ΛΑΘΟΣ !
Ενα πραγμα εχουμε ως δυναμη σε αυτο το "καταραμενο πραγμα" που ονομαζουμε δημοκρατια ,ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ, και την εχουμε ξεφτυλισει!
ΕΜΕΙΣ οι ιδιοι!
Δεν γινεται 30 χρονια να μας βιαζουν οι ιδιοι ανθρωποι και να συνεχιζουμε να τους χαιδευουμε ωστε να "ανακαμψουν" για να συνεχιζουν να το κανουν!
ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ το κερατο μου!
Ακομα και αυριο να ερθει καποιος και να πει "Τελος το χρεος!Το σβησαμε! ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ !" σε 20 χρονια στα ιδια θα φτασουμε γιατι ειμαστε ΠΡΟΒΑΤΑ! Π Ρ Ο Β Α Τ Α!
Συγγνωμη αλλα δεν μπορω να μην το παραδεχτω αυτο.Εμεις τους επιτρεπουμε και τα κανουν!τελεια και παυλα! ΑΡΑ ΦΤΑΙΜΕ!
Και δεν απαιτω τιποτα απο κανεναν γιατι εγω προσωπικα εχω χασει καθε ελπιδα οτι ειμαστε ικανοι να το κανουμε! Τοσο απλο ειναι ! Το ποσο ευκολα παρασυρομαστε φαινεται απο τα τελευταια γεγονοτα με το φοκους κτλ.
Δυστυχως!

χαιρετω

υ.γ
ναι το ξερω οτι ειμαι πεσιμιστης αλλα δεν εχω και καμια ενδειξη οτι υπαρχει ελπιδα.

cynical είπε...

Ernesto

Λυπαμαι αλλα δεν μπορεις να ζητας ευθυνες απο αυτους που τους εχει αφαιρεθει καθε δυναμη επειδη ακριβως τους εχει αφαιρεθει.

Ο λαος δεν εξουσιαζει τιποτε και η αλλαγη εξουσιαςστικου παραδειγματος (διοτι περι αυτου προκειται) δεν ειναι απο τα πιο ευκολα πραγματα. Αλλιως οι επαναστασεις θα συνεβαιναν συχνοτερα.

Αυτο θα το ελεγες αν ειχαν ολοι τις ιδιες ευκαιριες και το ιδιο σημειο εκκινησης σε μια κοινωνια.

Για παραδειγμα, ολοι μιλανε οτι υπαρχει κοινωνια ισων ευκαιριων, αλλα ποιος τολμα να ζητησει ευθυνες απο το παιδι του Harlem γιατι δεν τα καταφερε να μπει στο Harvard?

Οταν καποιον τον παρακαλας απο το πρωι ως το βραδυ να παρει χαμηλοτοκα δανεια για καταναλωτικα προιοντα, οταν ολοκληρη η κουλτουρα ειναι προς τον καταναλωτισμο, οταν αναγορευεσαι σε πατριωτη επειδη καταναλωνεις, και προδοτη οταν δεν, οταν ολες οι δυναμεις της κοινωνιας χορευουν τον ιδιο χορό, ποσες δυναμεις θα πρεπει να εχει ο καθενας για να αντισταθει;

Ας μη ζηταμε ευθυνες απο τα θυματα επειδη ειναι θυματα!

Και τελικα, πιστευει κανεις οτι η ψηφος εχει καποια αξια; Οτι μπορει να φερει ανατροπες; Αλλαζουν μονο οι διαχειριστες του συστηματος. Που συνεβη διαφορετικα;

ernesto είπε...

λυπαμαι αλλα εγω ειμαι λιγο πιο σκληρος με τον λαο και τις ευθυνες που αυτος εχει,γιατι μονο ετσι υπαρχει ελπιδα να αλλαξει κατι για μενα! φυσικα και καταλαβαινω τι λες.δεν ειναι ευκολο να ξυπνησει καποιος απο τον ληθαργο που καποιοι τον εχουν ριξει αλλα οπως ειπα και πριν δεν ειναι δυστυχως τοσο απλα τα πραγματα.Ειναι πολυ βολικο να το λεμε αυτο.
και ναι,εγω πιστευω οτι η ψηφος εχει οχι απλα καποια αξια αλλα τεραστια αξια!

και αν δεν ειναι ετσι οπως λεω εγω και εχεις εσυ δικιο τοτε κατι εχουμε κανει πολυ λαθος τοσα χρονια και κατι εχει παει παρα πολυ στραβα...

cynical είπε...

ernesto,

παρομοιαζεις τον λαο με ενα παιδι που ειναι κακος μαθητης και οτι γιαυτο θα πρεπει να τιμωρηθει για "να μάθει". Αλλα το συγκεκριμενο εκπαιδευτικο συστημα εχει προ πολλου απαξιωθει.
Δλδ αν καταλαβα καλα, ειναι οτι τωρα θα πρεπει να μαστιγωθουν οι λαοι!

Αλλα ξερεις φυσικα ποιοι τους μαστιγωνουν. Αυτοι που τον ειχαν εκμαυλισει, αυτοι που κερδιζαν στην πλατη του και αυτοι οι οποιοι και τωρα θα κερδισουν απο το μαστιγωμα.

Συναινεσε στο μαστιγωμα και τη τιμωρια. Αλλα τι θα κερδισει ο λαος;
Νομιζεις οτι ετσι θα χειραφετηθει; Πες μου το πιστευεις ποτε οτι τα δαρμενα παιδια χειραφετουνται σαν ενηλικες;
Ή οτι παραμενουν αιωνιως φοβισμενοι και αβουλοι;

ernesto είπε...

η απαντηση μου ειναι οχι !
ουτε ειπα οτι εγω θελω να συμβει αυτο! αυτο που λεω ειναι οτι δεν ειμαστε αμοιροι ευθυνων! το αντιθετο! φταιμε! και φυσικα δεν ειμαστε ακριβως παιδια ετσι ?
ειναι πολυ βολικο να παρομοιαζουμε εκατομμυρια ανθρωπων με παιδια που δεν ξερουν τι κανουν και τι ψηφιζουν!

να σε ρωτησω εγω κατι αλλο ?
Πιστευεις οτι στις επομενες εκλογες ο κοσμος δεν θα ψηφισει παλι τα ιδια ? δεν το βλεπεις οτι ειναι ενας φαυλος κυκλος?
Ειμαι 28 και εχω μεγαλωσει με ενα φαντασμα πανω απο το κεφαλι μου ! ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ελεγχουν τον κοσμο! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ !
ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΤΟΣΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κοσμου που επιτρεπουμε να μας πουλανε ενα τοσο ωραιο παραμυθακι???
καπως ετσι τα βλεπω εγω ολα αυτα αντιστοιχα και στον μικροκοσμο μας αν καταλαβαινεις τι λεω.. ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΕΚΕΙ λεμε συνεχεια! ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΙΑ ? εχουμε καταντησει X-FILES γαμωτο!
και ρωταω εγω αυτο που λες εσυ με τον συνασπισμο των λαων ΔΕΝ ειναι το ιδιο (και περισσοτερο αλλα ας πουμε το ιδιο)δυσκολο με το να ψηφισουν στις επομενες εκλογες οι ελληνες ΟΛΑ τα αλλα κομματα εκτος απο τα 2 που τον κατεστρεψαν?
ναι ή οχι ?

εγω λεω λοιπον οτι ουτε το ενα θα συμβει ουτε το αλλο! γιατι ειμαστε ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ γαμωτο!

cynical είπε...

ernesto,

φταιμε, οκ. Το θεμα ομως ειναι οτι μοιραζεις τις ευθυνες εξ ισου με τους θυτες. Ισως εδω να ειναι το προβλημα.

να σου πω σε 20 χρονια δεν ξερω ποιον θα ψηφιζουμε. Δεν θα υπαρχει συνεχιση δυναστειας καραμανλη, ουτε Παπανδρεου, πιθανον κατι να βγει απο το Μητσοτακεικο, , κατι παρομοιο θα ψηφιζουμε παντως.

Μια ιδεα που εχω ειναι οτι με αυτες τις εκλογικες επιλογες ο λαος εξασφαλιζει μια διακυβερνηση του αυτοματου πιλοτου. Δλδ δεν του ζηταται να συμμετεχει. Αυτο τον βολευει. Νομιζει οτι με μια ψηφο ξεμπερδευει.

Τωρα η διακυβερνηση απο την αριστερα (οχι της ερζατς) απαιτει συμμετοχη, κοπο, τρεξιμο και αυτο δεν ειναι πολυ ελκυστικο.

Ισως να ειναι μια καποια εξηγηση.

ernesto είπε...

οσο για την ψηφο και αν εχει δυναμη μια μονο απαντηση θα ηταν και αυτη:

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_4884.html

τα λεμε

ernesto είπε...

τωρα συμφωνουμε 100% με αυτο που λες! χαιρομαι που καταφερα να εξηγησω τι εννοω παρα την αγανακτηση μου (οχι φυσικα για το ποστ σου ε? Αλλα για την ολη κατασταση) και χαιρομαι που συμφωνουμε τελικα αν και δεν ηταν εκει το ζητουμενο ;)

αν και εγω δεν δινω ιδιο μεριδιο φταιξιματος σε θυτες και θυματα.
σιγουρα το μεγαλυτερο ποσοστο ειναι στους θυτες!

τα λεμε
καλο απογευμα!

ernesto είπε...

ξεχασα! ευχαριστω για την φιλοξενια! :)

cynical είπε...

Γεια σου ernesto,

καλο το κειμενο του Δελαστικ

αλλα αρκετα συναισθηματικο. Καπως τα παραλεει. Εγω παντως δεν θα εβγαζα απ' αυτο και μονο ενα συμπερασμα για τους λαους αυτους. Τα ισοπεδωνει αρκετα τα πραγματα.

Ισα ισα για τους ιρλανδους υπάρχει πολυ καλη γνωμη για τον αγωνα τους εναντιον των εγγλεζων. και ολοι τους γουσταρουμε σαν πνευματα.

Μαλλον δεν θα δικαιωνα καθολου τον Δελαστικ.

cynical είπε...

Ερνεστο

χαρηκα για το διαλογο και να μας ξαναρθεις!

ernesto είπε...

ουτε εγω συμφωνω στο συγκεκριμενο σημειο.και εγω συμπαθω τους ιρλανδους οντως!
απλα ηθελα να σου πω για την ψηφο!
κατι αξιζει και αυτη η ρημαδα που λεει και η γιαγια μου! :)
σας (σε,αφου ηδη εχω απαντηση στον ενικο) διαβαζω ,απλα δεν σχολιαζω συχνα παρα μονο αν εχω κατι να πω!

καλο απογευμα

cynical είπε...

ερνεστο,

οσον αφορα την πραξη των Ισλανδων την επικροτω, αλλα
θα ηθελα επιπλεον να υπογραμμισω οτι δεν εχει τελειωσει ακομα το θεμα των οικονομικων υποχρεωσεων της Ισλανδιας προς τριτους.
Αυτο το τελευταιο, οσον αφορα την αξια της ψηφου...

maybe yes, maybe no!

να εισαι καλα!

Unknown είπε...

Σκύψαμε γιατί τους έχουμε ανάγκη.
Γιατί;
Γιατί κανείς μας δεν είναι προετοιμασμένος να πει: Κλείνω τα σύνορα, τους στέλνω στο διάολο και ζω με τα του τόπου μου σε ανεξάρτητη οικονομία.
Όσο θέλουμε να "καταναλώνουμε" εισαγόμενα προϊόντα αντί να παράγουμε εμείς τα προς το ζειν, θα τους έχουμε ανάγκη.
Ναι, είναι λίγο πιό πολύπλοκο, μιας και δεν διαθέτουμε ορισμένους πόρου ως κράτος, αλλά σαμ πως εκμεταλλευόμαστε για τον εαυτό μας αυτά που διαθέτουμε, ή παράγουμε για τον εαυτό μας όσα χρειαζόμαστε, εισάγοντας μόνο πρώτες ύλες;