Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Credit-Crunch Mental Disorder


Δεν ξέρω πως σας φάνηκαν τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απ’ ότι άκουσα δεν πρέπει να είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί από το πάγωμα των μισθών των υψηλόμισθων (από 1701 ευρώ μικτά και πάνω) δημοσίων υπαλλήλων δεν θα φτάνει ούτε για στραγάλια, οπότε τζάμπα η αναστάτωση και τζάμπα οι αναλύσεις.

Ενώ σε τελευταία ανάλυση, who cares για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ό,τι και συμβεί τουλάχιστον δεν θα χάσουν τη δουλειά τους, και όσο να ‘ναι θα ‘χουν λιγάκι αλατάκι τις δύσκολες μέρες για ν’ αλατίζονται, κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση της προστασίας της εργασίας και της ψυχικής υγείας των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν πάρθηκε ως τα τώρα, μιας και το κράτος είναι πεπεισμένο ότι πρόκειται περί μιας ιδιαιτέρως ανθεκτικής και προνομιούχας ράτσας. Κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς θα είναι δυνατόν να επιβιώνουν από δω και πέρα με τον μισό μισθό, μιας και ή μισή εργασία είναι ήδη προ των πυλών και πώς θα μπορέσουν να βολέψουν τα αβόλευτα διατηρώντας κι από πάνω τας φρένας σώας .

Οι Εγγλέζοι, για παράδειγμα, σαν πιο πρακτικός και επινοητικός λαός προνόησαν και αναρωτήθηκαν, τους μέτρησαν από δω, τους μέτρησαν από κει και τους έβγαλαν 2 εκατομμύρια τους άνεργους, με τάσεις σαφώς ανοδικές. Κωλυόμενοι προς το παρόν, για κάποιους δικούς τους λόγους να τους εξασφαλίσουν εργασία, το μόνο μέτρο κοινωνικής πολιτικής που βρήκαν προσφορότερο να υιοθετήσουν, ήταν αυτό της παρηγορητικής συνδρομής των απολυμένων, ρίχνοντας για το λόγο αυτό στην αγορά περί τους 3,600 νέους ψυχολόγους, ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές, για να παρέχουν δωρεάν συμβουλές, χάπια, ζουρλομανδύες κ.λ.π., και να κρατάνε επιπλέον τσίλιες στα γεφύρια γι αυτούς που θα θέλανε να δοκιμάσουν καμιά βουτιά απ’ τα ψηλά.

Σου λέει, 6 εκατομμύρια είναι προς το παρόν οι καταθλιπτικοί στη χώρα, άσε και που αποτελούν το 40% των παντελώς ανίκανων προς εργασία που στηρίζονται, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, σε κρατικά επιδόματα, αν σ’ αυτούς προστεθούν και τα άλλα 2 εκατομμύρια των νεοαπολυμένων, τότε πάει το κάψαμε το μαγαζί. Αμ δε!

Οι Εγγλέζοι δεν κάνουνε τίποτε στα κουτουρού. Μπορεί οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας τους προς το παρόν να ασθενούν, αλλά με την πολιτική αυτή είναι φανερό ότι στοχεύουν στην τόνωση του ιδιαίτερου κλάδου της ψυχικής υγείας και δη των φαρμακοβιομηχανιών, θεσμοθετώντας την credit crunch mental disorder, σαν την καινούργια και επίσημη ασθένεια της χώρας. Με το ρυθμό δε που εξαπλώνονται οι απολύσεις ανά την υφήλιο, οι προοπτικές εξάπλωσης της εν λόγω ασθένειας είναι πάρα πολύ καλές, όπως επίσης και οι προοπτικές ανάπτυξης την εμπλεκόμενης φαρμακευτικής βιομηχανίας, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να τραβήξει μπροστά και να ξελασπώσει την οικονομία ολόκληρης της Αγγλίας και γιατί όχι, και της υφηλίου.

Αχ ρε Ελλάδα, κάποιοι άλλοι σε φάγανε πάλι στη στροφή!

20 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα @Cynical.

1) Εκτός όλων των άλλων φοβούνται αντιδράσεις, κατάθλιψη όπως λες που θα προστεθεί στους υπάρχοντες αριθμούς καθώς και αυτοκτονίες ή άλλες ταραχές..

2) Στα ψιλά, όπως πάντα, πέρασε η εξαγγελία για μείωση μισθών και επιδομάτων των νεοπροσλαμβανομένων από το επόμενο έτος στο δημόσιο όπως έγινε με τις ΔΕΚΟ.

Αλλά στις ΔΕΚΟ υπήρχαν και ορισμένοι υψηλοί μισθοί....

Ξέρεις ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών όπως λέγεται σήμερα..) πριν 4 χρόνια είχε αρχίσει να κάνει μεγάλο θέμα την φυγή στελεχών του προς το δημόσιο...Και είχε επανειλημμένως ζητήσει από την κυβέρνηση μέτρα ώστε να μην είναι ανταγωνιστικός ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα!!

Τα μέτρα που ζήτησαν οι βιομήχανοι ελήφθησαν και ο δημόσιος τομέας ασφαλώς θα συνεχίσει να υπολείπεται σημαντικά σε ανταγωνιστικότητα. Τουλάχιστον δεν θα χάνουν τα στελέχη τους τα παιδιά...

3) Για το χάλι που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα δεν έχω λόγια να εκφραστώ, είμαι φοβερά αποκαρδιωμένος. Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να συνεχιστεί, η κατάσταση της "νόμιμης" ανασφάλιστης εργασίας και μαύρης εργασίας επειδή το κάνουν όλοι καθώς και οι συνθήκες εργασίας δεν μπορεί να συνεχιστούν.

4) Είναι τέτοια η αναρχία που επικρατεί στην αγορά εργασίας (Αναρχοκαπιταλισμός) στον ιδιωτικό τομέα που πιστεύω με πολύ ισχυρά στοιχεία ότι αυτό γίνεται επίτηδες σε όλα τα επίπεδα.

cynical είπε...

καλησπέρα @Rider,

εμενα αυτη η πρωτοβουλία δεν μου χτυπησε καλα στο ματι. ανηκει στην ταση να χειριζονται πια τους ανθρωπους, σε ό,τι και να τους συμβαινει σαν ασθενεις. Σε αυτο τεραστιο μερτικο εχουν οι κλαδοι της ψυχολογ/ψυχιατρ, που πιο πολύ κακό κανανε παρα καλό. Αντι να βρει τροπους η κυβερν. να τους ενσωματωσει ή να τους εκπαιδευσει, τους στελνει στους ψυχοτετοιους! Δεν ειναι για φτυσιμο;

πολλα θ' αλλαξουν πιστευω με την κριση. Ενα απο αυτα θα ειναι η αναγεννηση και αποδοχη των συνδικατων. Μην απελπίζεσαι!

grsail είπε...

Αγαπητή cynical,

Αν μη τι άλλο ορισμένα από τα θέματα που επιλέγεις μου είναι ιδιαιτέρως προκλητικά με την έννοια ότι και αυτά (... μεταξύ και άλλων ... ) λειτουργούν ως εργαλεία διατήρησης της σκέψης μου σε αποδεκτά - για την εποχή - επίπεδα :-)

Ευχαριστώ θερμά !

Μετά από αυτό το αμφιλεγόμενο ίσως αλλά ειλικρινέστατο κομπλιμέντο, ήθελα να πω ότι πολλές φορές οι αφετηρίες ‘ρατσιστικής θέσης’ ή ‘κοινωνικού στιγματισμού’ ή απλής απέχθειας είναι περισσότερο απλές και άμεσες από ότι θα περίμενε ένας θεωρητικός της κοινωνιολογίας ή της πολιτικής επιστήμης.

Για παράδειγμα η ‘κατάταξη’ ή ‘αξιολόγηση’ ή ‘τοποθέτηση’ που αυθόρμητα υιοθετείται από την δική μου συνείδηση για το συγκεκριμένο κράτος και ιδίως το συγκεκριμένο έθνος καθορίζεται κυρίως από την αιματηρή επί αιώνες εκμετάλλευση λαών (πχ την Ινδία), από τον απαξιωτικό για το ανθρώπινο είδος αποκλεισμό του Μεσολογγίου, όπως και από τον (νεότερο) συνειδητό αποκλεισμό της Αττικής κατά τον Β’ πόλεμο που οδήγησε στην λιμοκτονία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Εάν σήμερα η ιστορία προχωρώντας αρχίζει να κατατάσσει την χώρα αυτή και τον αχόρταγο λαό της εκεί όπου του πρέπει, διακοσμώντας τον ταυτοχρόνως με ιδιάζουσες ψυχικές ‘ευαισθησίες’, έχει καλώς !

Βεβαίως οι ‘ευαισθησίες’ αυτές γίνονται κάλλιστα εργαλείο και αφορμή ανάπτυξης σχετικής βιομηχανίας ‘ανακούφισης’ ένθεν κακείθεν του στενού της Μάγχης.

Για τον καπιταλισμό των φιλελε όλα ακόμη και η ακούσια και δικαιολογημένη ανθρώπινη αδυναμία μετατρέπονται σε προϊόντα.

Ακόμη και η ανθρώπινη δυστυχία σήμερα μπορεί να πουληθεί και μάλιστα ακριβά.

Ανώνυμος είπε...

"Πιστεύω ότι ο άνθρωπος ξεμπερδεύει με τον Θεό όσο περισσότερο εξοικειώνεται με την ιδέα του θανάτου" Ιρβιν Γιάλομ.

Μάλλον αλλάζουνε σειρά
ποιός πίσω ποιός μπροστά
σα τη σκιά του Βουκεφάλα

ange-ta είπε...

καλό!!

Χαπακώστε τον λαό, για να μην διαματρυρηθεί! Κάπου το ξέρω αυτο το σενάριο.
Μήπως είναι ο θαυμαστός κόσμος του Χαξλεϋ;

Είμαι πολύ ευτυχισμένη, που δεν είμαι 20 χρονών χωρίς ελπίδα για το αύριο! (Η ευτυχία έγκειται στην ηλικια μου, που έχει αφήσει τα 20 εδω και κάποιες δεκαετίες πίσω και όχι γιατι έχω ελπίδες για το αύριο)

Ανώνυμος είπε...

Τώρα επιτέλους κατάλαβα τι σημα'ινει η φράση Τους χρύσωσαν το χάπι.

k1 είπε...

Αυτός ακριβώς είναι ο απώτερος στόχος: με μια πρώτη ματια να φαίνεται η κοινωνική ευαισθησία του κράτους, στην πραγματικότητα όμως να αντιμετώπιζει τους άνεργους ως ασθενείς που χρήζουν θεραπείας. Ο πλήρης αποπροσανατολισμός δηλαδή.

cynical είπε...

@grsail καλησπέρα,

δεν ειναι μονο οι αγγλοι, αλλα και αλλοι που με τη βοηθεια της ψυχιατρικης αναγουν καποιες συμπεριφορες ή καταστασεις σε ασθενειες. Στην αμερικη επισης, οταν γυρω στο '90 υπήρχε επισης επιδημια απολυσεων, οι ιδιες οι εταιριες που σε απελυαν σε εστελναν για counceling και therapy.

μεγαλη κοροιδια για τον εργαζομενο.

cynical είπε...

@airgood, τεινω να πιστευω οτι ο Γιαλομ εχει δικαιο.

cynical είπε...

καλησπέρα @ange-ta

αυτοι που τους φεραν σ' αυτη την κατασταση, τους στελνουν τωρα για θεραπεια! Κανονικα ολοι πρεπει ν' αρνηθούν να πάρουν τα ...χαπια τους και τους ευχομαι ν' αφηνιάσουν!

cynical είπε...

@de Profundis,
καλο, πολύ καλό!

cynical είπε...

καλημέρα @k1,

και υποτιμηση και υποκριτικη φιλεσπλαχνια. Ειναι σαν να σε πετανε στο δρομο και να σου δινουν και από μια κουβερτα για να πορευτεις.

alex_m είπε...

Καλησπέρα ,
από ότι φαίνεται , ο Βρετανός καπιταλιστής είναι πάλι στην πρωτοπορία !
Εδώ , είμαστε ακόμα πολύ πίσω .
Δεν υπάρχει καμία μα καμία πρόνοια για τους καταθλιπτικούς απολυμένους του ιδιωτικού τομέα και τους υποψήφιους προς απόλυση .
Σε εκμεταλλεύονται μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο κι όταν θελήσουν , παύεις να είσαι ο "συνεργάτης" και σε πετάνε σαν στημένη λεμονόκουπα .
Εχω όμως την εντύπωση , πως δεν θα μπορούσαν να δείξουν και ανθρωπιστικές διαθέσεις , έτσι δεν είναι ;
Μήπως , πρέπει , η κατάσταση αυτή όπως διαμορφώνετε σήμερα πια , να δώσει το έναυσμα στους εργαζόμενους για παραπέρα δράση , ακόμα και πέρα από τον συνδικαλιστικό τους φορέα που ούτως ή άλλως κοιμάται ;

NdN είπε...

Δηλαδή να μην αγχώνομαι καθόλου, έτσι; Αν με απολύσουν θα έχω δωρεάν τα φάρμακα μου και την...ψυχολόγο μου. Καλά, ΟΚ, αν είναι όπως η Leslie Caron στην κλασσική "A Very Special Favor"...δεν θα έλεγα και όχι.

Ανώνυμος είπε...

"...τείνω να πιστεύω ότι ο Γιάλομ έχει δίκαιο". Όταν τα γράφω με ψευδώνυμο πολυαγαπημένη μου Cynical, κατεβάζεις "μούτρα". Όταν με τσιτάρουν, συμφωνείς! Νομίζω ότι είναι άδικο!

Yours sincerely, Irvin D.Yalom

cynical είπε...

καλησπέρα @Κάκο,

αυτο ειναι το προσωπο του καπιταλισμου, απ' τη μια στα παιρνει ολα, κι απ' την αλλη σου δινει συμβουλες και σε χαπακώνει, φέρνοντάς σε στη θεση να αισθανεσαι οτι εσυ τελικά φταις για την κατασταση της απολυσής σου και οτι το προβλημα ειναι ατομικο .
Με το να δημιουργει δε ολα αυτα τα κεντρα συμπαραστασης, φτιαχνει το ιδιο ατμοσφαιρα καταθλιψης.

Σιγουρα την επαυριο της κρισης το τοπιο δεν θα ειναι το ιδιο.

cynical είπε...

@ΝdN παιδι μου,

για το φυλο του/της ψυχολογου και τις σωματικες προδιαγραφες πρεπει να κλεισεις απο τωρα θεση, μην και βρεθεις προ απροοπτου. Οταν, ό μη γενοιτο, απολυθεις μπορει να εχει μεινει μονο ο κατιμας!

cynical είπε...

Αγαπημένε μου @Rive gauche, welcome back!

Η θέση μου που αποδιδει την εμφανιση ή την διατηρηση της θρησκ. πιστης σε πολυπαραγοντικα αιτια, περιλαμβανει και την αποψη του γιαλομ.

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς εσείς λειτουργείτε σαν το Prozac μου

αν με δείτε να βουτάω με τα μούτρα βάλτε φραγή

cynical είπε...

δεν θα βουτηξετε κε @Κ.Κ.Μοιρη.

Από αυριο θα σας αυξησω τη δοση: οι αναρτησεις που θα υποχρεούστε να διαβαζετε ημερησιως θ' αυξηθουν από μια σε δυο.