Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Η Τύφλα τους η Μαύρη


Παρακολουθώ για αρκετά χρόνια το εκλαϊκευτικό επιστημονικό περιοδικό NewScientist άλλοτε σαν κανονική συνδρομήτρια, όταν αποφασίζοντας να προσελκύσει νέους πελάτες, κατεβάζει σημαντικά τη συνδρομή και άλλοτε, απλώς διαβάζοντας όσα άρθρα αφήνει ξεκλείδωτα στον ηλεκτρονικό του τόπο. Το θεωρώ δε ένα αρκετά προοδευτικό περιοδικό μιας και δεν κατατρύχεται από κάποια υπερβάλλουσα τεχνολαγνεία, φροντίζει να αγγίζει και να διερευνά και τις κοινωνικές διαστάσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και συχνά πυκνά δίνει χώρο και στους φιλοσόφους να λένε το μακρύ και το κοντό τους. Τέλεια!


Δεδομένου του διαφορετικού τρόπου πρόσληψης του κόσμου ανάμεσα στους θετικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, κάθε προσπάθεια σύγκλισης ή αντιπαραβολής των δυο αυτών αντιλήψεων είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Με το να είναι ο καθένας οχυρωμένος στο δικό του μετερίζι αδυνατεί να καταλάβει πως ο κόσμος έχει περισσότερες πλευρές από αυτές τις λίγες που μπορεί ν’ αναγνωρίζει. Και μένοντας μόνο σε αυτές καταλήγει ουκ ολίγες φορές σε ακραίες έως γελοίες ερμηνείες καταστάσεων που προνομιακά ανήκουν στο ερμηνευτικό πεδίο της άλλης πλευράς.


Μια τέτοια λοιπόν περίπτωση μόλις που υπέπεσε στην αντίληψή μου και αφορά στην ...οικολογική επίπτωση του σομαλικού πειρατικού εγχειρήματος. Όπως καλά ακούσατε στο τελευταίο τεύχος του καλού περιοδικού, λίγο πολύ οι πολύ ενεργητικοί Σομαλοί πειρατές με το να τρομοκρατούν τον ινδικό ωκεανό με τα ρεσάλτα τους, κατηγορούνται ότι παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της επιστήμης πολύ περισσότερο απ’ ότι τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.


Και τούτο διότι οι επιστήμονες οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη μελέτη του συνολικού οικοσυστήματος και ειδικά του πληθυσμού των ψαριών στην περιοχή, είτε δεν μπορούν πλέον να πλησιάσουν και να διεξάγουν τις έρευνές τους απρόσκοπτα λόγω του κινδύνου των πειρατών, είτε δεν βρίσκουν διαθέσιμες βάρκες, μιας και φαίνεται να τις έχουν καβατζάρει όλες αυτοί.


Προτού λοιπόν λυγίσουν τα φυλλοκάρδια μας από τη φωνή απόγνωσης των ιχθυολόγων οικολόγων επιστημόνων των οποίων η αδυναμία πρόσβασης, όπως υποστηρίζουν, θα θέσει σε κίνδυνο την οικολογική ισορροπία της περιοχής, καλόν είναι να τους υπενθυμίσουμε, ή να τους πληροφορήσουμε αν κακώς, όπως θα έπρεπε δεν το έχουν πληροφορηθεί, ότι η περιοχή δράσης των συμπαθών Σομαλών πειρατών είναι κυρίως περιοχή ανεξέλεγκτης ρίψης πυρηνικών αποβλήτων από τις λογής λογής μαφίες που λυμαίνονται το εν λόγω, τόσο εξυπηρετικό για τις κυβερνήσεις, παρεμπόριο.


Είναι φανερό λοιπόν για το ποια οικολογική καταστροφή θα πρέπει να θρηνήσουμε και δυστυχώς αυτό συμβαίνει όταν κάποιοι αδυνατούν να δούνε πέρα από τη μύτη τους. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν διδάσκουνε κιόλας σε νέα παιδιά.


Λίγη τσίπα, δεν βλάπτει, όπως θα έλεγε κι η γιαγιά μου.

lol, όπως θα έλεγε κι ο γιος μου.


Additional Information

Θετικοί vs Κοινωνικοί Επιστήμονες


Στις Γειτονιές των Άλλων


Το Σομαλικό Επιχειρηματικό Πειρατικό Μοντέλο


19 σχόλια:

Swell είπε...

Ευχαρίστως, αγαπητή Cynical, να νοικιάσω στους συμπαθείς επιστήμονες το φουσκωτό μου για να κάνουν απρόσκωπτα τη δουλειά τους. Είναι sea-worthy και ταχύτατο. Λόγω Γιωργάκη βλέπεις, του άλλου οικολόγου-φρικιού, αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα.

cynical είπε...

καλε μου Swell,

σωτηρα των ιχθύων και των οικοσυστημάτων! Με κατι τετοιες ευγενικές και απο το υστερημα, προσφορές πάει μπροστά η επιστήμη!

grsail είπε...

Μικρή διόρθωση : περιοχή ανεξέλεγκτης ρίψης _κάθε_ είδους (και πυρηνικών) αποβλήτων.

Δίδαγμα: Να μην διαβάζεις εβραίικα περιοδικά, χάθηκαν τα ευρωπαϊκά ;-)

ELvA είπε...

Αλλοι παλι λενε οτι οι Σομαλοι πειρατες ειναι πολυ καλοι για το περιβαλλον. Διαβαζα τα εξης:

—Kenyan fisherman Abdi Ali celebrates the ocean’s bounty. Fishermen in Kenya and Somalia are seeing record catches as illegal trawlers steer clear of the area out of fear of Somali pirates

“This year the amount of fish we have caught has been very good. We get about 150 kilograms to 200 and even 300 kilograms, depending on how much we fish. There were fish that had disappeared and have come back like the barracuda, oranda, red snapper and other types. We are very happy now that there are so many fish.”

Τωρα μενει να ζητησουν απο τους πειρατες να προσχωρησουν σε car-jacking (4×4), ή airplane jacking! :)

cynical είπε...

@grsail

τι αλλο ριχνουν; Πτώματα; Λεγε τωρα γρηγορα, τι αλλο ξερεις;;

cynical είπε...

@Elva,

αντε, τωρα να βγαλεις συμπερασμα.
Ειναι τελικα οι πειρατες οικολογοι ή δεν ειναι;

Θεε μου παλι δεν θα κλεισω ματι τη νυχτα!

grsail είπε...

Ένα π.χ. στα γρήγορα:

"Ahmedou Ould-Abdallah, the UN envoy for Somalia confirmed to Al Jazeera the world body has "reliable information" that European and Asian companies are dumping toxic waste, including nuclear waste, off the Somali coastline."

for more:
http://english.aljazeera.net/news/africa/2008/10/2008109174223218644.html

κλπ
κλπ

cynical είπε...

grsail

αφου το εγραψα και με bold για πυρηνικα αποβλητα...Ειδικα αυτα.

grsail είπε...

... προσπαθώ να πω ότι για εμάς τους Δυτικούς η παραλία της Σομαλίας - που είναι 3.000 Km - είναι ένα μεγάλο καλάθι αχρήστων κάθε πιθανού και απίθανου είδους μεταξύ των οποίων και πυρηνικών (τα οποία ίσως δεν είναι και τα πλέον επικίνδυνα) ... μάλλον δεν διάβασες όλο το αρθράκι της παραπομπής :-)

wolfgangius είπε...

Nομίζω ότι ετσι εξηγουνται αυτα που γράφει o/η Elva:

The 'benefit' of Somalia's pirates:

The increasing levels of piracy off the coast of Somalia have caused an unexpected spin-off, raising the levels of fish in the sea.

Fisherman in Kenya have reported bumper catches of shark and shellfish because commercial fishing boats from China and Japan have been scared away.

Now the fishermen are able to catch up to £200 worth of fish per day in an area where the average daily earnings are less than £5.

The massive factory trawlers which used to drain their fish stocks have been scared away and that means there is a huge bounty for local fishermen as well as helping to restore the health of the marine eco-system.

Eδώ υπάρχει και τo video που συνοδεύει τo άρθρο:

http://www.channel4.com/news/articles/world/africa/the+aposbenefitapos+of+somaliaaposs+pirates/3399027

ippoliti_ippoliti είπε...

Α ρε επιστήμοντες της "γυάλας", επιστήμη για την επιστήμη, έρευνα για την έρευνα, βαθιά συντηρητικά ιδεολογικοποιημένη ακόμη κι όταν μοιάζει αποιδεολογικοποιημένη.
Καλή σου ημέρα

cynical είπε...

Γεια σου wolfgangius,

καλα ολα αυτα, αλλα το Point ειναι αλλου: στο πως αξιολογει καθενας μια κατασταση. Οι "επιστημονες" στην κοσμαρα τους!

cynical είπε...

@ippoliti καλημερα,

αυτο ακριβως θελω να πω. Και οχι μονο ειναι η τυφλα τους μαυρη και άραχλη, αλλα ειναι και αλλαζονες απο πανω, οτι τα ξερουν κι ολα!

Blackened είπε...

ε, κλασσικά να βρουν τρόπο να δυσφημίσουν τους εκεί πειρατές αντί να κοιτάξουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Μια αρκετά ύπουλη περιπτωση άσκησης πολιτικής από ένα φαινομενικά μη πολιτικό περιοδικό.

Tyler Durden από άλλο ακάουντ

wolfgangius είπε...

Το άρθρο είναι φανερά στρατευμένο -το οποίο φαίνεται καθαρά και από το γεγονός ότι δεν έχει καν αρθρογράφο- για να προωθήσει κάποια συμφέροντα. Για να πετύχει το σκοπό του χρησιμοποιεί, τι άλλο, την επιστημή. Έχει γίνει της μόδας αυτό τελευταία: η σφαγή των φαλαινων που διενεργούν οι Ιάπωνες στην Ανταρκτική την έχουν ονομάσει επιστημονική ερεύνα! Για να μην αναφέρω το απίστευτα ηλίθιο επιχείρημα ότι πρέπει να χτίσουμε περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του ανθράκα μιας και οι επιστήμονες μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέμανση του πλανήτη!

Χρησιμοποιούν την επιστήμη για να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους, όπως χρησιμοποιήσανε -και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν- έννοιες σαν την ελευθερία, τη δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.
για να επεμβαίνουν κατά βούληση σε διάφορες χώρες ανα το κόσμο! Στην επιστήμη θα κολούσανε!

Δεν πρέπει να βάλουμε μόνο ενάντια στο δέντρο -επιστήμη- αλλά και ενάντια στο δάσος -κοινωνία, κράτη και γιατί όχι ενάντια στους ευατούς μας- αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και ακριβοδίκαιοι.

Στέργιος είπε...

Γιατί δεν δουλεύουν με προσφορά και ζήτηση όλοι αυτοί αφού η περιοχή είναι εντελώς ανεξέλεγκτη, δηλαδή… ελεύθερη; Να η ευκαιρία να αναδείξει ο νεοφιλελευθερισμός τη…. κοινωνική του διάσταση και να εξομαλύνει μια ανώμαλη περιοχή με τους νόμους της αγοράς. Και αν η προσφορά της μαφίας είναι καλύτερη γιατί όχι;

cynical είπε...

Γεια σου Tyler (Blackened)

Ποση προσοχη θελει! Λεει καποιος επιστημονικο περιοδικο, καιπαραμυθιαζεται.
Γιαυτο και το λεγομενο "απολιτικο" ειναι τελικα το πιο αντιδραστικο.

cynical είπε...

Wolfgangius,

α! για τα πυρηνικα εχω κανει μεχρι και ρεπορταζ απο ημεριδες εδω, "ξεσκεπαζοντας" το ολο concept!
και υστερα γιατι σου λενε ο κοσμος το γυρναει στο μεταφυσικο. Δεν ειναι η επιστημη καθ' αυτη , αλλα το πως γινεται hijacked απο την πολιτικη. και οι ηλιθιοι υποκυπτουν. Οι περισσοτεροι, στο ονομα μιας εωλης αντικειμενικοτητας.

Ο,τι μου περναει απο τα χερια το απομονωνω και το δημοσιευω αφιστωντας την προσοχη.

cynical είπε...

Εκει δουλευει ο μονοπωλιακος καπιταλισμος Στεργιο.

Υπαρχει το μονοπωλειο των πειρατων οπως υπαρχει και το μονοπωλειο των μαφιοζων με τα πυρηνικα και τοξικα αποβλητα.