Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Το τέλος του Gaza Freedom March



Φίλοι Cynical & GR,



Δύο προσπάθειες για σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας έγιναν τις τελευταίες μέρες του 2009

1) Ένα convoy 200 φορτηγών με υλική βοήθεια προσπάθησε (και προσπαθεί ακόμη) να μπει στη Γάζα χωρίς αποτέλεσμα

2) 1.360 άνθρωποι από όλον τον κόσμο (29 από την Ελλάδα) προσπαθήσαμε να μπούμε από την Αίγυπτο, (Ράφα), για μια συμβολική πορεία μαζί με τους παλαιστινίους το βράδυ της πρωτοχρονιάς.


Η Aιγυπτιακή κυβέρνηση ενώ επίσημα και για εσωτερική, κυρίως, κατανάλωση μιλάει για συμπαράσταση προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς, μπλόκαρε και τα δύο. Επίσης, παράλληλα με τους Ισραηλινούς χτίζει το δικό της τείχος στα σύνορα για να αποκλείσει πιο αποτελεσματικά τη Γάζα. Το τείχος είναι ενισχυμένο με ατσάλι και θα μπει σε βάθος 18 μέτρων μέσα στο έδαφος ώστε να αχρηστέψει τα τούνελ των παλαιστινίων μέσω των οποίων περνάν κάποια ελάχιστα εφόδια. Το τείχος χρηματοδοτείται από την Aμερικανική κυβέρνηση και κομμάτια του κατασκευάζονται στη Γερμανία. Η Γάζα, είναι το τελευταίο ελεύθερο κομμάτι γης που έχουν οι παλαιστίνιοι, γιατί στη Δυτική όχθη ο Ισραηλινός στρατός μπαίνει όποτε θέλει και δολοφονεί όποιον θέλει όπως έκανε πριν λίγες μέρες, στις 26 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, για να μπει στη Γάζα πρέπει να κάνει πόλεμο. Και γι’αυτό η Γάζα πρέπει να τιμωρηθεί.


Δυό λόγια για την περιπέτεια της Ελληνικής αποστολής.

Με την άφιξή μας στο Κάιρο βρεθήκαμε υπό στενή και αρκετά φανερή αστυνομική παρακολούθηση στο ξενοδοχείο, στο φαγητό, στις μετακινήσεις μας, παντού. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάθε συνάθροιση άνω των 6 ατόμων θεωρείται διαδήλωση και είναι παράνομη. Επίσης ότι θα εμποδίσει ακόμη και την προσέγγιση στα σύνορα. Κατόπιν τούτου οι διάφορες ομάδες κινήθηκαν σχετικά αυτόνομα. Κάποιοι Ισπανοί που είχαν ήδη φτάσει κοντά στα σύνορα κρατήθηκαν. Κάποιοι Γάλοι έκαναν μια καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τη Γαλλική πρεσβεία. Οι Αμερικανοί που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση, (χωρίς να έχουν εξασφαλίσει επίσημη συναίνεση της Αιγύπτου), προσπάθησαν να κάνουν κάποιον συντονισμό χωρίς μεγάλη επιτυχία.


Η Ελληνική αποστολή μαζί με μια ομάδα Γάλλων προσπάθησε να πάει στα σύνορα.


Λίγο έξω από το Κάιρο μας σταμάτησε η αστυνομία και αφού κρατηθήκαμε για μερικές ώρες μέσα στα Πούλμαν γυρίσαμε με αστυνομική συνοδεία στο Κάιρο.


Σημειώστε ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι ουσιαστικά μια δικτατορία και βρίσκεται σε οξεία αντίθεση με το «λαϊκό αίσθημα». Έτσι, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να παίξει το παιχνίδι των media, μέσω της πρώτης κυρίας, της Κας Μουμπάρακ, μας έκανε, υποτίθεται, το «δώρο» να επιτρέψει σε μια αντιπροσωπία 100 ατόμων να μπει στη Γάζα. Η Ελληνική αποστολή θα εκπροσωπείτο από 2 άτομα. Κάποιες άλλες αντιπροσωπίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, (κι εμείς για να πούμε την αλήθεια, αποφασίσαμε με βαριά καρδιά να στείλουμε τους 2 αντιπροσώπους).


Τότε το Αιγυπτιακό υπουργείο εξωτερικών έκανε μια ανακοίνωση ότι τα 100 αυτά άτομα είναι οι «πραγματικοί αλληλέγγυοι» του παλαιστινιακού λαού, και οι υπόλοιποι του Gaza Freedom March είναι «συνωμότες». Κατόπιν τούτου οι εκπρόσωποί μας και πολλοί από άλλες χώρες αρνήθηκαν να πάνε. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση με τη σειρά της γέμισε με όποιον μπόρεσε να βρει τα 2 πούλμαν κι έστειλε μια αποστολή – παρωδία 80 ατόμων στη Γάζα. Κάπου εδώ τέλειωσαν όλα αν και κάποιες νέες ενέργειες διαμαρτυρίας έγιναν και υποτίθεται ότι γίνονται ακόμη.


Η ουσία είναι ότι οι Παλαιστίνοι έχουν μπροστά τους έναν μακρύ και μαρτυρικό δρόμο να τραβήξουν. Και νομίζω ότι για πολλούς λόγους το πρόβλημά τους μας αφορά όλους...



Επισυναπτόμενες 2 φωτογραφίες απο την Διαμαρτυρία στη Γαλλική πρεσβεία (σε στενό Αστυνομικό αποκλεισμό...)

Χαιρετισμούς,
NP

Y.Γ. Για το Gaza Freedom March, πάλι από τον NP, εδώ.

11 σχόλια:

Γκιωνης είπε...

. Καλή Χρονιά CYNICAL, Καλύτερη Χρονιά για όσους αγωνίζονται για μία ( έστω και μία ) καλύτερη ημέρα !
. Δεν θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε κάτι για τη Γάζα ; Από επιστολές σε δεν ξέρω ποιούς, έως πχ μιά κοινή, ταυτόχρονη συγκέντρωση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα ( ; ). Δεν χρειάζεται να 'μαστε χιλιάδες. Με την καλή δημοσιοποήση και την αξιοποίηση τού γεγονότος οτι : "οι bloggers λένε....." μπορεί να είναι λίγο, αλλά θα είναι "κάτι" μπρός στο τίποτα !

. Το ευκολώτερο όλων και το ελάχιστο γι αυτήν την υπόθεση, είναι έστω να ορισθεί μιά ημέρα κοινής ανάρτησης ενός κειμένου τού κάθε ιστολόγου, μιάς μικρής ανταπόκρισης τού ΝΡ και φωτογραφιών που είτε θα επιλεγούν από τον κάθε ένα μας, είτε που θα σταλούν τώρα από τη Γάζα ή την Αίγυπτο, για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

. Την Κοινή Ανάρτηση τών Ελλήνων bloggers για την Γάζα.

Υ.Γ. Το έστειλα και στον RIDER το πρωί, μόλις διάβασα την ανάρτησή του....

cynical είπε...

Kαλή Χρονιά και σε σένα Γκιώνη,

Θα δω τι σκοπευει να κανει το ελληνικο παραρτημα του gaza freedom march και θα επανελθω.

cirut είπε...

Μπράβο στον ΝΡ και στον ακτιβισμό.

Μην έχοντας τα κότσια νάμαι εκεί αφιερώνω, έναν ανώδυνο συλλογισμό:

http://nosferatos.blogspot.com/2009/05/cirut_16.html

@Cyn ελπίζω να μην ενοχλεί το Link

Swell είπε...

Kαλά, αυτός ο ΥΠΕΞ, ο γιος του Αντρέα, ο μάγος της Διεθνούς πολιτικής, τί κάνει ο έρμος;

akrat είπε...

μπράβο σας κα cynical γνωρίσατε εκ πρώτης όψεως το παιχνίδι που παίζετε εκείθε...
εύχομαι να μάθατε...
να πάτε καμμιά φορά στην Ιορδανία να ρωτήσετε τι εστί ΜΑΥΡΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ....
να πάτε στον Λίβανο να ρωτήσετε τι γίνετε στους Παλαιστήνιους εκεί...
Πάνω από όλα να μάθετε ότι αν
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΟΙ δεν αγωνιστούν για μια ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ δεν θα υπάρχει τέλος εκεί...

ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ

ΧΑΜΑΣ

ΑΙΓΙΠΤΙΟΥΣ

ΣΥΡΟΥΣ

ΙΟΡΔΑΝΟΥΣ

και όποιους άλλους ΝΤΑΒΑΔΕΣ

δεν γίνετε...

ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΚΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ στους ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ... τους γύρω γύρω εννοώ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΦΑΞΟΥΝ γίνετε...

Ο αγώνας για ένα δίκαιο κόσμο δεν γίνετε με

ΚΟΡΑΝΙΑ
ΤΟΡΑ
ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
ΠΡΟΔΩΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ
ΨΕΥΤΟΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥΣ

γίνετε με τον διεθνιστικό αγώνα που συνενώνει τους εργάτες...

Μα μια που πήγατε στην Αίγυπτο αγαπητή μου

ΜΙΑ ΛΕΞΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΒΡΙΚΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ???????
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΤΕΣ???????
ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΕΣΦΑΞΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ...


ΤΕΤΟΙΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΕΡΩΤΑ.....


Αυτή η αγαστή συνεργασία

ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΟΥ ΓΕΥΕΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΞΩΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΔΙΑΡΑΚΩΣ ακόμα δεν σας έχει βάλει σε σκέψεις??
Πως εσείς μια γραμματιζούμενη .... Πως.... Τέτοιο εννιαίο μέτωπο αφεντικών παρακεντέδων και δούλων....
΄Ολοι με ένα σκοπό....


ΔΟΥΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΑ

διάβολε κάτι θα γλύψουμε και τα τσανάκια μας οι αριστοκράτες έλληνες εργάτες και η αριστερά που τους εκπροσωπεί...

εμπρός να κτήσουμε ΝΤΟΥΜΠΑΙ
ΛΙΒΥΗ
ΑΙΓΥΠΤΟ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ

το κεφάλαιο μας να είναι καλά...

καλή χρονιά και καλές εξορμήσεις

cynical είπε...

Γεια σου cirut,

πολυ γλυκεια η ιστορια με τα χελιδονακια. Δεν ειναι ομως ολοι οι νοικοκυραιοι τοσο καλοι οσο οι γονεις σου.

cynical είπε...

Swell,

άντε παλι...

cynical είπε...

akrat,

προς αποφυγη παρεξηγησης, εγω δεν πήγα στη Γαζα.

Καταλαβαινω το σκεπτικό σου, αλλα μεχρι να επιτευχθει ο σοσιαλιστικος μετασχηματισμος της περιοχης, (που θα αργησει), θα καθομαστε με σταυρωμενα χερια;

cirut είπε...

@Cyn,

δυστυχώς στην περίπτωση της Παλαιστίνης καμιά λύση, που θάβρισκε και "ο κοινός νους", όπως έλεγες κάποτε, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω σχέσεων εξουσίας και μίσυς.

Στέργιος είπε...

Τι να πούμε; Ότι οι αστικές εξουσίες όσο διαφορετικές και αν φαίνονται έχουν ένα υπόγειο ακατάλυτο δεσμό που βγάζει φωτιά και ατσάλι για τους λαούς, δικούς τους ή ξένους. Οι παλαιστίνιοι το έχουν ζήσει με τα ατελείωτα ξεπουλήματα από τις εξουσίες των αραβικών ηγεσιών κάθε τύπου. Σιγά τώρα οι εξουσίες μην άφηναν τους ακτιβιστές να τους χαλάσουν τη σούπα. Βουτηγμένοι το αίμα των δικών τους λαών είναι, στους Παλαιστίνιους θα κολλούσαν; Φυσικά και είναι λογικό να μην αφήσουν καμία βοήθεια…

Αντί σχολίου για το τι εστί ξενοκίνητη δικτατορία του Μουμπάρακ αναγράφω μια σημερινή είδηση (7/1/10):

«Ένας Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά Παλαιστινίων προερχόμενων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του αστυνομικού, ηλικίας 21 ετών, διευκρινίζοντας ότι αυτός υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους στη διάρκεια των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξέσπασαν στα σύνορα κατά της ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ για να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση όπλων μέσω σηράγγων.
Οι στρατιώτες ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΟΠΛΩΝ ΟΤΑΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΠΕΤΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και νοσηλευτικές πηγές».

Άραγε πόσες άλλες ομοιότητες με τους Ισραηλινούς κατακτητές χρειαζόμαστε για να το καταλάβουμε;;;;;

ΥΓ1.τιμή και ευγνωμοσύνη για λογαριασμό όλης της προοδευτικής ανθρωπότητας σε όσους αποτόλμησαν με τέτοιες συνθήκες να δώσουν αυτή τη μάχη σε εντελώς αφιλόξενα και εχθρικά μέρη. Αυτό που σήμερα φαίνεται χαμένο καταγράφει το κερδισμένο αύριο. Μπράβο ΝΡ και όσοι πήγατε εκεί….

ΥΓ 2. Για όσους δεν ξέρουν ιστορία οι πρώτοι σφαγμένοι στην νεώτερη Αίγυπτο δεν είναι οι Κόπτες αλλά οι Αριστεροί…. Είδος ανύπαρκτο σήμερα λόγω φυσικής εξόντωσης.
Αλλά οι αστικές εξουσίες δεν έχουν κοράνια και βίβλους. Έχουν το Κεφάλαιο που πρώτα τους ενώνει σαν βαθύς εξ αίματος συγγενικός δεσμός και μετά εξαπολύουν τις Βίβλους, τα Ευαγγέλια, τα κοράνια και τις Χαμάς ,τις Χαγκάνες, τις Αλ Κάϊντα, τους Ιεραπόστολους κλπ για να σφαχτούν οι λαοί μεταξύ τους, ώστε να μοιραστεί ο πλούτος του κόσμου μεταξύ των εξουσιών και ποτέ φυσικά μεταξύ των λαών. Ας μη πέφτουμε στο λάκκο που μας σκάβουν. Οι λαοί υποφέρουν εξ ίσου και δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα.

cynical είπε...

Στεργιο

εστειλε νεωτερα ο ΝP, σχετικα με αυτα που γραφεις και τα ανεβασα πριν λιγο.