Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Μια Γενναία Πράξη


Σήμερα κανονικά. θα έπρεπε να πανηγυρίζω. Δεν είναι δα και μικρό αυτό που τόλμησα και κατάφερα να κάνω. Αν και απλό, δεν είναι κάτι με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι. Θα μπορούσα να το έκανα από καιρό, απ’ ανέκαθεν, αλλά το απέφευγα όπως ο διάολος το λιβάνι. Δεν τολμούσα ούτε καν να το σκεφτώ ότι θα μπορούσα να το κάνω. Φόβος και ντροπή, αλλά και ψιλο-μπαγαμποντιά και ιδιοτέλεια. Απ’ τη μια, μεμφόμουν τον εαυτό μου που δεν αποφάσιζε να παραμερίσει τις χαμερπείς αυτές σκέψεις και συναισθήματα κι απ’ την άλλη τον δικαιολογούσα πως φερόταν τάχατες λογικά και κατά το συμφέρον του.


Μέχρι σήμερα όμως. Τον φώναξα στο σπίτι ν’ ανοίξει μια πόρτα, να περάσει μια κλειδαριά και ν’ αλλάξει ένα χερούλι. Από τα πριν είχαμε συμφωνήσει την τιμή, στα τόσα. Όταν ήρθε με το καλό κι έκανε ό,τι έκανε έβγαλα να τον πληρώσω στα συμφωνημένα. Και τότε, με αποφασιστική και σταθερή φωνή, την οποία όλο το προηγούμενο βράδυ πρόβαρα μπροστά στον καθρέφτη, ξεστόμισα το βλάσφημο και μέχρι χθες ανείπωτο:


«Παρακαλώ, θα ήθελα και μια απόδειξη».


Κι αυτό συνέβη έτσι απλά, χωρίς υπερβολές και παρακάλια, πληθυντικούς ευγενείας και υπερσυντέλικους του στυλ, «Σας παρακαλώ, μήπως θα μπορούσα να είχα μια απόδειξη;», ή τού «Μήπως θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να μού κόβατε μια αποδειξούλα». Τίποτα απ’ όλα αυτά τα δουλικά και τα αναξιοπρεπή.


Ο κλειδαράς, αφού με κοίταξε αποσβολωμένος σαν να τού ‘ρθε ταμπλάς, παραμέρισε τα διαρρηκτικά του εργαλεία και από τον πάτο ανέσυρε ένα χιλιοφθαρμένο μπλοκ.


«Ξέρετε, το νέο φορολογικό...», τραύλισα προς στιγμήν, πηγαίνοντας να δικαιολογηθώ για το ξεδιάντροπο του αιτήματός μου.


«Κανένα πρόβλημα κυρία μου», απάντησε έχοντας φανερά ανακτήσει την αυτοκυριαρχία του. «Συν 20% ο ΦΠΑ και είμαστε εντάξει». Όχι ότι δεν είχα προετοιμαστεί, αλλά άλλο να το φαντάζεσαι κι άλλο να τ’ ακούς. Αλλά σήμερα είχα αποφασίσει να πέσω ηρωικά και δεν επρόκειτο να υποχωρήσω και να το παζαρέψω.


«Μπράβο, μαλάκα», είπα από μέσα μου. «Σ’ εσένα έπεσε ο κλήρος για ν’ αποκτήσει φορολογική συνείδηση ο κλειδαράς. Να σε δω τι θα κάνεις τη Δευτέρα με τον γκαραζίστα που τα συμφωνήσατε στα 500 και δεν τόλμησες να τον ρωτήσεις καν, αν θα είναι με ή χωρίς. Και σκέψου ν’ αλλάξει γνώμη ο Παπακωνσταντίνου, (μήπως η πρώτη θα είναι;), και να πει τέρμα οι αποδείξεις. Πάλι εσύ θα την πληρώσεις, ηλίθια μητέρα Τερέζα!».


Παιδιά, τα ‘χω μπλέξει και δεν ξέρω τι να κάνω τη Δευτέρα. Να ικανοποιήσω την τσέπη μου ή την Ελλάδα;


42 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

cynical είπε...

@elf,

Ολα τα σπασμενα της ελλαδας πληρωνουμε. Εγω λεω, "Για την τσεπη!"

papajohn είπε...

Νομίζω ότι υποχρεωτικά πρέπει να ζητήσεις και πάλι απόδειξη. Αλλιώς περιμένω να δω άρθρα σου στο eroosters. :-p

cynical είπε...

papajohn

δεν με βοηθάς, δεν με βοηθάς!

ellinaki είπε...

Μέχρι το πρώτο στάδιο (δηλαδή την ατάκα που ζητάς απόδειξη) το πας μια χαρά.

Το μόνο που μένει είναι να προβάρεις στον καθρέφτη τη φράση "500 συμφωνήσαμε. Αυτονόητο δεν ήταν ότι θα μου κόβατε απόδειξη;" με ένα ελαφρώς ενοχλημένο και εκνευρισμένο ύφος.

Ζησης είπε...

Να μην πληρώσεις Φ.Π.Α ,
να μήν πάρεις απόδειξη ,
αλλά να μοιραστείται
το φόρο που θα γλυτώσει.

Sophia είπε...

Δε μού 'λεγες να σου δώκω το Fabia? Τώρα το πρόκαμε άλλος, το κελεπούρι! Άκου 500!!! Τί στο καλό θα του κάνουνε του άμοιρου του τετράτροχου? Πάντως, η δουλειά στα συνεργεία έχει συγκεκριμένη ταρίφα (λέμε τώρα... ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ...)και τα ανταλλακτικά το καθένα έχει την δική του τιμή, εμένα συνήθως μου τα γράφουνε χωριστά το καθένα.

cynical είπε...

ellinaki,

ενταξει αυτο το προβαρα. Το εμαθα και το πω. Θα μου απαντησει ομως, οτι "εγω τον ΦΠΑ δεν θα τον πληρωσω".

Και μετα;
Πρεπει να εχω μαζι μου και καποιον "παζαρτζή" να αναλαβει τα περαιτερω διοτι εγω κωλύομαι.

ο κύριος "αμ" είπε...

Πάντως φάνηκες ότι ήσουν έτοιμη για το πισωγύρισμα !!!!
Εχω την εντύπωση πως μας υποβάλλεις σε test !
Αλλά εγώ θα σου πω :
Πρώτα απ' όλα , ο κύριος , επειδή δεν "πουλά" χονδρικώς , είναι υποχρεωμένος να αναφέρει την τελική τιμή .
"Τι να το κάνω κύριέ μου το τόσο με και το τόσο χωρίς , δεν υποβάλλω δήλωση ΦΠΑ για να με ενδιαφέρει " , ίσως αυτή να ήταν μια καλή απάντηση και να γλύτωνες το φέσι .
Απ' την άλλη , αν έδειχνε αδιάλαχτος κι επειδή κράταγε και διάφορα εργαλεία κι επειδή προφανώς , προφανέστατα , ήσουν μόνη στο σπίτι , άρα και απροστάτευτη (είδες τελικά που χεριάζονται κι αυτά τα ρημάδια τ΄αρσενικά) , ίσως να έπιανε το εξής : " Δεν θέλω απόδειξη παροχή υπηρεσιών , αλλά επειδή εσύ θα κερδίσεις περίπου 30 μην σου πω και παραπάνω % , να το μοιραστούμε το κέρδος σου οπότε κόψε μου και 15% .
Τέλος κάνε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε .
Δεν στο λέω , προτιμώ να το μαντέψεις γιατί την τελευταία φορά που έβαλα σύνδεσμο , αυτός δεν δούλεψε :)))))) και φυσικά δεν ξέρω να τον διορθώσω !!!!

καλό σ/κ και καλά ξεμπερδέματα

cynical είπε...

Καλησπερα Ζηση,

και πώς θα υπολογισω τον φορο;

Θα πρεπει να παρω μαζι μου μηπως και φοροτεχνικο;

Μηπως για να τον μπερδεψω να ου πω να του πληρωσω το μισο ΦΠΑ;

cynical είπε...

Γεια σου Σοφια,

ξερεις απο φλάντζα; Μπορει και ναι μπορει και οχι! Το αυτοκινητο πίνει το νερο του. Τι ειναι;; (και δεν εχει διαρροη!)

Θανασης Ξ. είπε...

Μπράβοοοοο cynical !

Ήταν όντως γενναία πράξη. Εγώ απ' την πρωτοχρονια και μετά έχω χάσει ΔΥΟ αποδείξεις: Μία που έπλυνα το αμάξι κι επειδή ΠΟΤΕ δεν ζητούσα το σκέφτηκα αφού είχα φτάσει στο σπίτι, κι άλλη μια απ' το ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ που πήρα κάτι ασήμαντο, ΚΑΚΩΣ βέβαια. Τώρα, που θα πάω το παιδί στον οδοντίατρο θα σας πω...

Πολύ καλή η ιδέα της πρόβας στον καθρέφτη. Θα το εφαρμόσω...

ΥΓ Μην ακούς τις φωνές που λένε να διαπλακείς, να μοιραστείς τον φόρο κλπ. Τους φόρους θέλουμε δεν θέλουμε θα μας τους πάρει ο Παπακωνσταντίνου. Αυτό που παίζεται είναι ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ θα τους πάρει...

cynical είπε...

Κυριε αμ,

αρα αν δεν δωσει αποδειξη, θα του ζητησω ενα επιπλεον σκοντο 15%

Μοιαζει καλο. Αλλα ετσι συνεχιζω να συνηγορω στο κλεψιμο της ελλαδας!

Βεβαια μπορω να παω και στο επισημο συνεργειο. Εκει θα μου δωσουν και αποδειξη και καφε, και κουλουρακια, αλλα γενικώς θα μού πιασουν και τον κ...

Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα.

Τωρα θυμηθηκα ομως τι ελεγε ο Adam Smith: οτι οποιος κοιταει το ατομικο του συμφερον, αυτοματα μετατρέπεται και στο συμφερον της κοινωνιας.

Δλδ αν δεν παρω αποδειξη, θα ειμαι σε συμφωνια με τον μεγαλο αυτο γκουρου και θα έχω και τον σκυλο χορτατο και την πιτα ολακερη!

cynical είπε...

Ξερεις τι φοβαμαι Θαναση;
Οτι οταν σου υπολογιζουν δηθεν τον ΦΠΑ, δεν ξερεις ποση ειναι η κανονικη τιμη και ποσο σου φουσκωνουν παραπανω.

Πρεπει να βρουμε απο τα σωματεια των διαφορων επαγγελματιων τιμοκαταλογους.
Με τον οδοντογιατρο, τωρα η κατασταση ειναι πιο δυσκολη γιατι εχει καποιος προσωπικη σχεση. Και αν δεν επαιρνε μεχρι τωρα αποδειξη, πώς θα τη ζητησει στα ξαφνικα, χωρις να βαλει σε κινδυνο τη σχεση;

Θεε μου, πώς τα καταφεραμε ετσι σαν χωρα; Τι μεγαλη διαπλοκη ειναι αυτη;

Greek Rider είπε...

Cynical εγώ θα έθετα το εξής ερώτημα: ποιος είναι μεγαλύτερος απατεώνας, ο απατεώνας που σου παίρνει π.χ. 400 ευρώ για να σου αλλάξει λάδια, μπουζί και τακάκια στο αυτοκίνητο σου στην αντιπροσωπεία ή ο ένοπλος ληστής που σου λέει ψηλά τα χέρια και σου ζητάει τα λεφτά σου;

Πολύ δυσκολεύομαι να απαντήσω.

Εσύ τι θα προτιμούσες, να κάνεις παζάρια με τον κλέφτη που αύριο το πρωί θα μπορούσε να ληστέψει το παιδί σου ή και να σκοτώσει κάποιον τυχαίο περαστικό ή αν μπορούσες να τον αφοπλίσεις τον απατεώνα;

cynical είπε...

Γεια σου Greek Rider,

ο ληστης ειναι η αντιπροσωπεια. Ειναι καθαρο, εφ οσον βεβαια ο κανονικος ληστης δεν κραταει οπλο. Γιαυτο και την εχω αποκλεισει, παρ' όλη την αποδειξη που θα παρω και τον καφε και το κουλουράκι που θα μού προσφέρουν στο σαλονακι με τα περιοδικα και το βιντεο.

Και προτιμαω στο κυρ-Μητσο τον γκαραζιστα στη γωνια. Ο κυρ Μητσος θα χρεωσει σαφως φτηνοτερα. Αλλα δεν θα δωσει αποδειξη. Γιαυτο και χρεωνει φτηνα. Αν του ζητησω αποδειξη θα φάω ενα φεσι 20% τουλαχιστον.

Πώς τον παλευω λοιπον τον κυρ-Μητσο; Ηρωικα με αποδειξη;
Με τον συνηθη τροπο, δλδ χωρις αποδειξη;
Με παζαρια;
Ή με απειλη οτι θα καλεσεις το ΣΔΟΕ αν σου ζητησει το 20%, ενω δεν στο ειχε πει απο την αρχη;

katerina είπε...

Cynical έπεσες στην λουμπα. Δεν διαβασες καλά για το νέο φορολογικό... και σας είπα ριχνετε και μια ματιά στην διαβουλευση, μου το παιζετε υπεράνω.

Λοιπόν το νέο φορολογικό, προβλέπει και φοροκαρφωμα. Αν αυριο δεν δω σκαναρισμένη, και ποσταρισμένη την αποδειξη σου απο το συνεργείο, αλοιμονο σου. Θα σε καρφωσω και θα πάρω εγώ την φοροαπαλλαγή. Μην διανοηθεις να σβήσεις την αναρτηση(δεν θέλω ...Κουτουπιές). Την έχω σωσει... σε αντιγραφο.

Η φίλη σου Κατερίνα σε ρόλο Τριανταφυλόπουλου.

Στέργιος είπε...

Ας πρόσεχε…. Ποιος όμως;

Καλά να πάθεις… τόσα χρόνια δεν ενδιαφερόσουν να μάθεις τι πληρώνεις. Ε, λοιπόν πρέπει να ξέρεις ότι ο νόμος απαγορεύει στη λιανική εμπορευμάτων και υπηρεσιών να έχουμε τιμές με και χωρίς φόρο. Έχουμε πάντα μια τιμή και σε αυτή πάντα μα πάντα περιλαμβάνονται όλοι οι φόροι είτε είναι ΦΠΑ είτε ειδικοί φόροι, είτε τέλη. Ακόμη και στις πωλήσεις με δόσεις και στις εκπτώσεις οι δυο τιμές πριν και μετά περιλαμβάνουν πάντα τους φόρους μέσα. Ποτέ δεν λέμε στον τελικό καταναλωτή «η τιμή είναι τόσο συν ΦΠΑ». Αυτό το λέμε στις χονδρικές τιμές που κόβουμε τιμολόγια με χωριστή στήλη ΦΠΑ για να εκπέσει. Μπορεί επίσης κάποιος που αναγράφει λιανικές τιμές να παρέχει γραπτή ανάλυση της νέτης τιμής εμπορεύματος, τον ΦΠΑ, τον Δημοτικό φόρο ή τέλος, τον ειδικό φόρο κλπ., δεν απαγορεύεται αλλά η τελική τιμή είναι πάντα μία με όλα μέσα και ποτέ δεν εκφωνείτε ή εγγράφεται χωρίς τους φόρους.

Άρα τη πάτησες και αντί να ρωτήσεις "πόσο λιγότερο θα πληρώσω χωρίς τον ΦΠΑ" σου είπε αυτός πόσο περισσότερο θα πληρώσεις με ΦΠΑ! Η πονηρή φοροφυγού νοικοκυρά δλδ θα έλεγε: «ναι αλλά αν μοιραστούμε τον ΦΠΑ πόσο λιγότερο θα πληρώσω για να υπολογίσω αν με συμφέρει να μη κόψω απόδειξη;». Δυο φορές ξερός ο τεχνίτης!

Άρα λοιπόν η σωστή απάντηση στον επισκευαστή όταν σου είπε «συν το ΦΠΑ» είναι: «Ας πρόσεχες! Η τιμή που είπατε και συμφωνήσαμε είναι πάντα και εκ του νόμου με ΦΠΑ. Αν θέλετε μπορείτε να μου πείτε πόσο κάτω είναι η τιμή σας χωρίς τον ΦΠΑ αλλά αυτό δεν έχει κανένα νόημα γιατί εγώ θα τον πληρώσω»!!! Πουλάς και εντιμότητα άμα λάχει να πούμε!!! Αν πει «μα, μου, σου» πείτε του «να πάρουμε την εφορία να ρωτήσουμε;;;;». Καλού κακού έχετε σε χρήση το τηλ. 1520 της Γ..Γ Καταναλωτή.

Αλλά πόσοι έχουμε τη παιδεία να διεκδικούμε το αυτονόητο που έγινε πλέον αμάρτημα και ενοχή; Μήπως και όταν πληρώνουμε «φακελάκι» ή «γρηγορόσημο» το ίδιο δεν γίνεται; Νομίζουμε ότι τους χρωστάμε και ευγνωμοσύνη από πάνω! Όταν η διαφθορά γίνεται πρώτη φύση της εξουσίας και της άρχουσας τάξης τι περιμένεις από τους φτωχοπρόδρομους… Εγώ φυσικά δεν το δέχομαι αλλά «ποιος είμαι εγώ;»

Μια ακόμη συμβουλή. Να ρωτάτε τη τιμή και αμέσως μετά να του λέτε με ύφος εφοριακού ότι «αυτή είναι η τιμή με απόδειξη γιατί έτσι λέει ο νόμος για τις τιμές». Να μη προλάβει δλδ ούτε να την αυξήσει από τα πριν ούτε να μπορεί να την αλλάξει μετά.

Α/Δ 14/1989 - Άρθρο 74

"Υποχρεωτικός ο υπολογισμός του Φ.Π.Α. στις τιμές που αναγράφονται στις πινακίδες"
1. Οι λιανικές τιμές όλων των ειδών (ελεγχομένων ή μη) που αναγράφονται στις
πινακίδες, τιμοκαταλόγους, ετικέτες, συσκευασίες κ.λ.π. υποχρεωτικά περιέχουν και
την αξία του Φ.Π.Α.
2. Οι ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κάθε μορφής προς τους καταναλωτές.

Ιστοσελίδα της ΓΓ Εμπορίου: http://www.gge.gr/home/index.html
και ειδικότερα:
http://www.gge.gr/up/files/AGORANOMIKI_DIATAXI_7_2009.pdf


Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση!

athinovio είπε...

Ευχαριστώ τον ανώνυμο για τη διαφωτιστική του απάντηση.

Εναλλακτικά, κομπίνα στην κομπίνα, θα φρόντιζα να συστηθώ ως κυρία Εφοριακού

cynical είπε...

Κατερινα, Κατερινα,

κι εδω διαβούλευση κανουμε: πώς να πάρουμε την ερμη την αποδειξη, χωρις φόβο και πάθος, χωρις να γδαρθουμε διπλά και χωρις να κινδυνευουμε να βρεθουμε στη μαυρη λιστα των τεχνιτών!
Σκεφτεσαι να σκασει βρωμα στην αγορα οτι η cynical ζηταει αποδειξη; Κανενας δεν θα ερχεται πια. Και οσοι θα ερχονται θα εχουν κακο σκοπο στο μυαλο τους, να χαλασουν κι οχι να διορθωσουν.
Τι μπλεξιμο!

Κατερινα, η Τριανταφυλλοπούλεια βουλημια σου δεν κορενεται με την αποδειξη του κλειδαρα; Αυτη θα την αναρτησω παραυτα. Θελεις και του γκαραζιστα; Θα με χαντακωσεις

Δε μου λες, δεν ερχομαστε σε συννενοηση;, Αν σου δωσω μια αποδειξη απο φροντιστηριο;

cynical είπε...

Στεργιο,

στα περισσοτερα συνεργεια δεν υπαρχει ανηρτημενος τιμοκαταλογος. Οποτε θα πρεπει να ζητησεις να τον δεις. Αυτο δεν γινεται αυτοματα, αλλα μετα απο ενα πονο στο στομαχι, διοτι σημαινει οτι αμφισβητεις απ' ευθειας την αξιπιστια του γκαραζιστα. Και την επομενη φορα θα σου την εχει στημενη. Εκτος κι αν καθε φορα μετακινεισαι και σε αλλο συνεργειο.

Τωρα αν του πεις οτι δεν αναγνωριζεις τιμη χωρις ΦΠΑ, οποτε και δεν πληρωνεις το επιπλεον που θα σου ζητησει, αναγκαστικα θα δημιουργηθει μια δυσαρεστη κατασταση του "πληρωσε - δεν πληρωνω".
Αν ακολουθησω τη συμβουλη σου και του πω "Ας προσεχες", θα πρεπει να εχω κατεβασει καμια δεκαρια lexotanil απο τα πριν. Γιατι αλλιως δεν μου βγαινει...

Ολο το βραδυ θα αποστηθιζω τις ατακες και το 1520.
Θα κανω ασκησεις θαρρους οπως ο Λαζοπουλος στου 12 μικρους Μητσους!

Α, ρε Παπακωνσταντινου τι μάς εκανες! Να αποκτησουμε χαρακτηρα τωρα στα γεραματα, γιατι εσυ δεν εχει τ' αρχ... να το κανεις για μας. Τι Υπουργος εισαι, ορε;

cynical είπε...

Γεια σου Athinovio,

Καλού κακού, κάνε και καμια προβα από τα πριν!

VKP είπε...

δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει να πληρώνω την Ελλάδα, όταν όλο το κόστος απο τον ΦΠΑ μετακυλίεται σε μένα. Εγώ θα πληρώσω το μεγαλύτερο κόστος και όχι οι επαγγελματίες. Αυτοί κάνουν ΄τωρα ότι κάνουν οι βιομηχανίες που αντί να τους βάζει πρόστιμο το κράτος για τη ρύπανση που παράγουν, τους επιδοτεί τον περιβ/κό εξοπλισμό, και αυτοί συνεχίζουν και παράγουν ακόμα περισσότερο. Έτσι και οι κάθε είδους μάστοροι θα επιδοτούνται ουσιαστικά απο εμάς. Να μου πεις, ούτε τα πρόστιμα αποδίδουν, δημιουργούν μαύρες αγορές και κακό κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά.

Θα πρέπει να υπάρξει δημοσιοποίηση και ενιαίος καθορισμός του κόστους κάποιων υπηρεσιών. Εμφανής τιμοκατάλογος και έλεγχος απο το κράτος. Ωστόσο, όλο αυτό το πράγμα έχει τόση γραφειοκρατία όση και οι ανώτατες τιμες που επέβαλλε το κράτος στο παρελθόν, συν το καπέλο που πληρώναμε στη μαύρη αγορά για να βρούμε το προιόν, συν το γεγονός ότι έχεις να κάνεις με τόσες πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες που προσφέρουν πολλά διαφορετικά προϊόντα για τα οποία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κοινή τιμολόγηση. Αλλά απο αυτό μέχρι τις εμφανείς προσπάθειες των διαφόρων επαγγελματιών να κλέψουν τον πελάτη, υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Πρέπει επίσης και εμείς ως καταναλωτές να αποκτήσουμε συνείδηση. Να κάνουμε έρευνα πριν αγοράζουμε πράγματα και υπηρεσίες και να ψάχνουμε στο ίντερνετ που σχεδόν όλα είναι πιο φθηνά απο την ελληνική αγορά.
Το ερώτημα που έχω εγώ είναι, ποιος θα ελέγξει τις αποδείξεις που θα καταθέσουμε στην εφορία? Μήπως καμιά 1000 νέοι εφοριακοί υπάλληλοι του ΥΠ. ΟΙΚ. που θα κοστίσουν μερικά εκ. ευρώ στον τακτικό προυπολογισμό? Ή μήπως η καταμέτρηση και βεβαίωση θα γίνει επί τόπου. Έ, ρε ουρές..........Λέω τώρα, δεν ξέρω.

psephis είπε...

Κατ' αρχήν παίζει και το ενδεχόμενο ο γκαραζίστας να μην έχει πρόβλημα να δώσει απόδειξη με την τιμή που συμφωνήθηκε - ακόμη και να τη δώσει από μόνος του. Υπάρχουν και... τέτοιοι, ας μην προκαταλαμβανόμαστε.
Αν πάλι, παίξει το κλασσικό σενάριο, τόσα χωρίς, συν τόσα με, κάνε ένα παζάρι μήπως ρίξεις την τιμή, προσφερόμενη να μη ζητήσεις απόδειξη και εξιλεώσου δίνοντας αυτά που γλίτωσες ως donation για την Αϊτή.

k2 είπε...

Τι να πω βρε Cynical...
Δύσκολο και το δίλημμά σου, δύσκολο και να το σερβίρεις στον γκαραζίστα... Και, πάντως, και με τον γκαραζίστα είναι προσωπική η σχέση (α, τη Λουλού μου την πάω πάντα και μόνο στον Βαγγέλη), όπως και με τον οδοντίατριο και με τον γυναικολόγο (αυτός ο τελευταίος κι αν βγάζει μαύρο χρήμα, ε; αλλά πώς να τον αλλάξεις;). Πάντως αυτά τα λεξοτανίλ που έλεγες μην τα πάρεις, αν είναι να οδηγήσεις :)

k2 είπε...

Α, και διάβασε αυτό αν θες, είναι από παλαιότερη ρύθμιση αλλά έχει ενδιαφέρον:
http://xasodikis.blogspot.com/2007/10/blog-post_24.html

NdN είπε...

Γεια σου Cynical,

αν είχες ορεξη για καυγά δεν έπρεπε να πληρώσεις τον κλειδαρά. Αληθινη ιστορία κάπου στη Θεσσαλονίκη πριν αρχισει αυτή η τρέλα με τις αποδείξεις. Τέσσερις φίλοι τα πίνουν σε ένα μπαρ και πριν πληρώσουν κοιτάνε τις αποδείξεις στο σφηνοπότηρο και αντιλαμβάνονται ότι το άθροισμα είναι μόλις 8 ευρώ. Ο "γιγαντας" της παρέας αφήνει 10 στο μπαρ λέγοντας "και τα ρέστα δικά σου γιατί ειμαι large" και στις διαμαρτυρίες του μπάρμαν απαντά "αυτός εκεί (δειχνοντας τον πιο μικροκαμωμένο της παρέας) είναι καλός στα μαθηματικά, αλλά και πάλι δεν σου εγγυώμαι ότι θα καταφέρει να μετρήσει πόσες έφαγες".

Στα σοβαρά πάντως το ΥΓ του Θανάση τα λέει όλα.

navarino-s είπε...

Για το "σαλονάκι" της Μυστακίδου κόψατε κυρία μου απόδειξη;

Unknown είπε...

Τσκ τσκ τσκ...

Και δεν του είπες: "Ξανακλείδωσέ τη και φύγε!";

Ανώνυμος είπε...

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του θέματος:
"Α,πολύ ωραία δουλειά έκανες.Θα μπορούσες αύριο να περάσεις και απο τη δουλειά μου στη Δου,να μου αλλάξεις κι' εκει την κλειδαριά;"
Η με δήθεν αδιάφορο ύφος λες:
"Είδες τι ανακοίνωσαν απο το υπουργείο;Οποιος καταδίδει φοροφυγά,θα εχει φοροαπαλλαγή.Λες να έχει επιτυχία αυτό το μέτρο;;"

cynical είπε...

VKP,

υποτιθεται οτι overall γινεται στο τελος thermalization του ΦΠΑ. Δλδ πληρωνεις εσυ καποιου αλλου, και αυτος ο καποιος αλλος πληρωνει τον δικο σου. Ουτως ωστε και οι πολιτες οn the average να μην ζημιωνονται και το κρατος να μαζευει λεφτα.

Υπαρχουν κοστολογημενες υπηεσιες απο τις αντιστοιχες επαγγελματικες ενωσεις, αλλα κανεις δεν τις αναρτα σε εμφανες μερος, ουτε τις ακολουθει.

Με τα προιοντα λιγο πολυ υπαρχει ελεγχος και μικρα περιθωρια κλεψιας. Εκει που γινεται το σωσε ειναι με τις υπηρεσιες και τις εργασιες και το παζαρι με τον ΦΠΑ.

Σαν δραστικη λυση (που θελει ομως εξασκηση) ειναι να μην δεχομαστε να τον πληρωσουμε σαν καπελο και να εκλαμβανουμε απο δω και περα την τιμη που μας δινεται σαν την τελική συμπεριλαμβανομενου και του ΦΠΑ. Και να επιμενουμε, λεγοντας οτι αλλιως δεν πληρωνουμε.

Τι να κανουμε για λιγο καιρο θα πρεπει να βασιζομαστε και στα lexotanil για να μη χανουμε την ηρεμια μας!!

Ο ελεγχος των αποδειξεων θα γινεται δηγματοληπτικα. Αμα ομως σε πιανουν, να σου κοβουν το κεφαλι!

cynical είπε...

psephis,

τον συγκεκριμενο δεν τον κοβω για τετοιο. Κλασσικο μουτζούρικο!

cynical είπε...

γεια σου @k2,

διαβαζοντας την πονεμενη ιστορια στου χασοδικη, κατεληξα στο να μην ζητησω αποδειξη.

Κατι ειχα ακουσει κι εγω για τις ρυθμισεις.
Αρα ολα αυτα θα πρεπει να πανε πακετο. Μου φαινεται οτι δεν θα μπορεσει ο υπουργος μας να κλεισει τον κυκλο ελεγχων, η ολη ιστορια με τις αποδειξεις θα σταματησει και οι δικες μου αγαθοεργιες δεν θα εκτιμηθουν απο κανεναν αλλοα εκτος του γκαραζιστα.

Α! μου εσκασε βλαβη και στον θερμοσιφωνα. Την αλλη βδομαδα αρχιζουν τα νταλαβερια και με υδραυλικους και ηλεκτρολογους.
Ορε γλέντια! Γιατι σε μενα ολα αυτα μαζι; Γιατι ;;

cynical είπε...

NdN,

ποσο θελει μεροκαματο αυτος ο μικρος της παρεας;

cynical είπε...

καλημερα navarino-s,

καλα που εισαι κι εσυ και μαθαινω τι γινεται στον κοσμο!

cynical είπε...

@Darthiir,

μπορουσα να τον ειχα κλειδωσει εγω μεσα μεχρι να ερχοταν το ΣΔΟΕ, αλλα ελα που οι ιδεες μου εχονται παντα πολυ αργοτερα;

cynical είπε...

Ανωνυμε/η,

οταν μου εκοβε την αποδειξη με ρωτησε επαγγελμα, αφου ομως ειχε βαλει πανα δεξια το ποσο. Προς στιγμη μου περασε απο το μυαλο να πω εφοριακος, αλλα ρε συ, δεν τα καταφερνω...

Αυτος ο Παπακωνσταντινου να δεις στο τελος θα χαλυβδωσει και τους χαρακτηρες μας και θα μας ανυψωσει σαν γενος. Πολυ φοβιτσιαρηδες και υποτακτικοί γιναμε στο καθενα μικρο-νταβατζή που κυκλοφορει.

Θαρρος παιδια, θαρρος!

grsail είπε...

.
φυσικά και δεν πρόκειται να ζητήσω από κανέναν ταλαίπωρο βιοπαλαιστή απόδειξη

είναι "δική τους" δουλειά να «συλλάβουν την φορολογητέα ύλη»

είναι «δική τους» δουλειά να μας πείσουν _πρώτα_ ότι δεν θα σπαταλήσουν (και πάλι) ασύστολα τα τυχόν επί πλέον έσοδα

δεν δανείστηκα ούτε ξόδεψα από αυτά που δεν είχα

δεν έχω κλέψει ποτέ την εφορία

από τις πάσης φύσεως εισφορές μου τα τελευταία χρόνια ζουν άνετα _τέσσερεις_ δημόσιοι υπάλληλοι

επίσης ας μας εξηγήσουν «αυτοί» γιατί πχ οι Ελληνικοί δρόμοι κοστίζουν 3 έως 7 φορές πάνω από τους Ευρωπαϊκούς κλπ κλπ

«αυτοί» επίσης να μας πουν τι μέτρα θα πάρουν για την μείωση της σπατάλης «τους», δεν είδα ακόμη κανένα απολύτως τέτοιο μέτρο !!!

τι έγινε σχετικά με τους «μηδενικούς» προϋπολογισμούς ; (= κάθε έξοδο του προϋπολογισμού εξετάζεται πάντα από μηδενική βάση και αν δεν χρειάζεται καταργείται)

Ενδιαφέρον επίσης έχει η, περισσότερο ποιητική, προσέγγιση εδώ :

http://fontas0.blogspot.com/2010/01/blog-post_16.html


Συμπέρασμα:

Μην ζητάτε/μαζεύετε αποδείξεις !
Μην πληρώνετε φόρους !

Να κάνουν "αυτοί" το πρώτο βήμα !
.

cynical είπε...

@grsail καλησπερα,

σωστα αυτα που επισημαινεις, αλλά αν εμεις οι πολιτες συνεχισουμε να φοροδιαφεύγουμε,θα χασουμε το ηθικό πλενέκτημα με το οποίο θα μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε δυναμικα. Εως πολύ δυναμικα. Ενω τώρα...

Greek Rider είπε...

Ρε παιδιά έχουμε την απόλυτη ατομιστική κοινωνία όπου ο κάθε ένας σκέφτεται τον εαυτό του και μετά μας λένε "μην σκέφτεσαι τον εαυτό σου και ζήτα απόδειξη".

Ζούμε σε μια πολιτεία όπου η πολιτική και η ιδεολογία έχουν διωχθεί ως σταλινικά απολιθώματα αλλά όπου μας λένε να έχουμε ως δια μαγείας κουλτούρα φορολογικής συνείδησης!

Στο εταιρικό πλαίσιο, ένας εργαζόμενος, για να μπορέσει να ακολουθεί την εταιρική ιδεολογία και να ενταχθεί στην γλώσσα και κουλτούρα της εταιρείας, του κάνουν καθημερινά πλύση εγκεφάλου (μίτινγκς, συγκεντρώσεις, Σαββατοκύριακα, τηλεδιασκέψεις, ταξιδάκια, σεμινάρια κτλ). Σε κοινωνικό όμως επίπεδο όλα αυτά απαγορεύονται, άλλος είναι ο ρόλος του σχολείου, ο πολίτης άλλωστε είναι ώριμος από μόνος του να αποφασίσει αν θα ζητήσει απόδειξη!...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πιστεύω ότι κάπου στο δρομο χάνουμε το στόχο μας. Κάπου στο δρομο κι η κυβέρνηση χάθηκε και κάπου χανόμαστε κι εμείς μπροστά στον κοντόφθαλμο φόβο μας για τη φτώχεια που βιώνουμε χρόνια τώρα.

cynical είπε...

Δήμο,

η κυβερνηση ειναι στο "ο,τι κάτσει".