Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Όταν τα Μυρμήγκια Αποκήρυξαν το Σεξ…



Ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω από αυτό που διάβασα χθες, ότι δηλαδή κάποια φάρα μυρμηγκιών αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα ν’ αποχωριστεί τ’ αρσενικά της. Όχι εξορίζοντας ή φυλακίζοντάς τα, αλλά ξεπαστρεύοντάς τα εντελώς και γονιδιακώς με οριστική πράξη διαγραφής από τα δημοτολόγια της έμβιας ζωής!


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή.


Τα περισσότερα κοινωνικά έντομα όπως σφήκες, μέλισσες και μυρμήγκια έχουν συνηθίσει για αιώνες να τα κουτσοκαταφέρνουν χωρίς πολλά-πολλά αρσενικά στα πόδια τους. Υπήρχε ένας στρατός από τίμιες και αμόλυντες αδερφές για να κάνουν το κουμάντο στην αποικία, καθώς και μια σοδειά από κηφήνες για να κρατούν τη βασίλισσα happy, ώστε να γεννοβολά εξ ίσου happy μυρμηγκόπουλα και να διαιωνίζεται το γένος.


Αυτά βέβαια μέχρι χθες. Γιατί από σήμερα, χάρις στις άοκνες προσπάθειες γερμανών και βραζιλιάνων ερευνητών, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στην αποικία των μυρμηγκιών Mycocepurus smithii κάπου μεταξύ Παναμά και Πουέρτο Ρίκο αρσενικό μυρμήγκι δεν κυκλοφορεί ούτε για δείγμα. Όχι ότι τα έπιασε τα θηλυκά κάποιο αμόκ στα ξαφνικά και την πέσανε ομαδικά στ’ αρσενικά και τα κατασπαράξανε. Μακριά από τέτοιες βαρβαρότητες και κανιβαλισμούς. Απλά ανακάλυψαν τη δύναμη μέσα τους, δηλαδή ότι η βασίλισσα μπορεί ν’ αναπαράγεται και από μόνη της, καθιστώντας τα ήδη άχρηστα αρσενικά ακόμα πιο περιττά και άχρηστα.


Στη φύση, είδη που αναπαράγονται ασεξουαλικώς είναι πολύ σπάνια, επειδή δεν κατορθώνουν να μακροημερεύσουν. Ο λόγος είναι ότι επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ανάμιξη και ανανέωση των γονιδίων από γενιά σε γενιά, οι απόγονοι γίνονται ολοένα και πιο ελαττωματικοί με αποτέλεσμα το είδος να φθίνει και στο τέλος να αποθνήσκει. Βέβαια η μέθοδος παρέχει και πλεονεκτήματα, όπως την ταχύτερη, μέχρι και διπλάσια, αναπαραγωγή, διότι όπως είναι εύλογο, άλλο να αναπαράγεσαι μόνος σου και στα γρήγορα, κι άλλο να ξεροσταλιάζεις περιμένοντας το κατάλληλο έτερον ήμισυ για να ενώσεις μαζί του τους γαμέτες σου. Όπως και να το κάνουμε παίρνει χρόνο που φρενάρει την ταχύτητα εξέλιξης του είδους.


Είδη που αναπαράγονται με ένα μόνο γονιό είναι όλοι οι μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως τα βακτήρια για παράδειγμα. Ομοίως κάποια είδη φυτών και μυκήτων.


Επομένως η ανακάλυψη ότι και πολυκύτταροι οργανισμοί μπορούν να αναπαράγονται ασεξουαλικώς και επιτυχώς έχει μεγάλη επιστημονική σημασία. Δεν χρειάζεται να επισημάνω πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω μελέτη της πρωτότυπης αυτής αποικίας, μπας και μάθουμε κανένα από τα μυστικά της!



ΥΓ. Η είδηση ότι άγγλοι επιστήμονες έφτιαξαν σπερματοζωάρια από γυναικεία βλαστοκύτταρα δεν έχει ακόμα διαψευστεί.



48 σχόλια:

Στεργιος είπε...

Σιγά την επιστημονοτρομοκρατία. Δεν μας τρομάζει τίποτα. Άλλωστε βάλαμε κι εμείς μπρος να γεννάμε εξωσωματικά σε σωλήνα χωρίς τη μεσολάβηση γυναίκας και του ωαρίου της. Έτσι κι αλλιώς τις είχαμε του πεταματού για χιλιάδες χρόνια, τώρα θα κολλήσουμε; Όσο για την ανακάλυψη των μυρμηγκιών παρηγοριά στον άρρωστο!

Και ώσπου ο σωλήνας να έρθει, θα γεννάμε με εμφύτευση στη πλάτη. Σιγά μη το κουβαλάμε στη κοιλιά να υποφέρουμε όπως τα υποζύγια.

Swell είπε...

"Είδη που αναπαράγονται με ένα μόνο γονιό είναι όλοι οι μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως τα βακτήρια για παράδειγμα. Ομοίως κάποια είδη φυτών και μυκήτων." Ετσι εξηγείται γιατί έχουμε τόσους πολλόύς τέτοιους πολιτικούς.

grsail είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
grsail είπε...

Σε πρόσφατη και πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψή μου στο καταφύγιο Λύκου του Νυμφαίου (Αρκτούρος) έμαθα ότι η αγέλη των Λύκων επιλέγει ένα μόνο ζευγάρι στο οποίο επιτρέπεται το sex και μετέπειτα η τεκνοποίηση … ένα ζεύγος και μόνον ! το πλέον εύρωστο και ισχυρό !

Τα λυκάκια με το που θα γεννηθούν φρουρούνται στενά από ικανό τμήμα της αγέλης ενώ άλλο τμήμα φροντίζει για την εύρεση της τροφής για την μητέρα και τα νεογνά !

Αυτή η υπέρτατη έκφραση αλληλεγγύης και προστασίας του Είδους (που έχει σχετικό μερικό αντίστοιχο στην αρχαία Σπάρτη) μάλλον δεν έχει ανάλογο πουθενά στην φύση !

Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι η βέλτιστη – από όλες τις πλευρές – λύση για το θέμα υλοποιείται με μέγιστη επιτυχία από το δικό μας περίπλοκο και φαταούλικο είδος … ας ζηλεύουν λοιπόν τα μυρμήγκια :-))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το νέο είναι λίγο προκλητικό. Οι δύο γονείς σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης κι εξέλιξης στο είδος.

ο κύριος "αμ" είπε...

Οταν λες : "Δεν χρειάζεται να επισημάνω πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω μελέτη της πρωτότυπης αυτής αποικίας, μπας και μάθουμε κανένα από τα μυστικά της!" , ποιούς ακριβώς εννοείς ότι πρέπει να το μελετήσουν ;

Cynical moy , δεν λέω , καλή , χρυσή , άγια , αλλά με κάνεις και φοβάμαι !

καλό σαββατόβραδο !

ο κύριος "αμ" είπε...

...και καλή Κυριακή εννοείται :)

athinovio είπε...

η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα μυρμήγκια και στον άνθρωπο είναι ότι τις βαριές και ανιαρές δουλειές, τις αναλαμβάνουν οι άντρες, όπως καλλιέργειες, οικοδομές, οδικά έργα...

Νοσφεράτος είπε...

ετσι ο προτεσταντης μερμηγκας καταδικαζεται σε εργασια χωρις χρά
ενώ ως πιο σεξουαλιαρικο και ανέμελο ειδος παραμένει ο μαλλον ανιμιστης Τζιτζικας

ELvA είπε...

God afton,kära @cynical!(Βαζω ολο και πιο δυσκολα,καθε φορα,ετσι;) :)

Ξερεις,εκτος των αλλων το φαινομενο
αυτο εχει το καλο οτι τα θηλυκα δεν
εχουν αγχος να γνωρισουν καποιο
αρσενικο και αυτο και μονο πρεπει να επιδρα ειρηνικα στις σχεσεις μταξυ των μελων της.. μυρμηγκo-
κοινωνιας που θα πρεπει λογικα να ειναι...αρμονικοτερες! :)
To oτι δεν υπαρχουν αρσενικα μυρμηγκια, εκει, δεν φαινεται να ενοχλει κανενα,ουτε φυσικα σημαινει
περισσοτερη δουλεια για τα θηλυκα, σωστα; Εξ αλλου αν ολα τα θηλυκα
ειναι ιδια δεν υπαρχει ανταγωνισμος
και αυτο μαλλον ειναι θετικο! Αφου η πατριαρχια τοσων και τοσων αιωνων μας εχει απογοητευσει, μηπως το παραδειγμα των μυρμηγκιων δειχνει, τελικα, το δρομο προς τη..
μητριαρχια; :)

Θανασης Ξ. είπε...

Και ξέρετε τώρα τι θα συμβεί στο μέλλον: Θα περάσει τυχαία από την αποικία ένας αρσενικός ..Τερμίτης και θα ...γυρίσουν το 'Ο Ταρζάν και οι Αμαζόνες' !!!...

VAD είπε...

Δηλαδή μας απειλείτε,κυρια μου:)
Εγώ πάντως Σβαρτσενέγκος δεν προτίθεμαι να γίνω:))

cynical είπε...

Στεργιο,

θελω βιβλιογραφια που ν' αποδεικνυει τα επιτευγματα των ανδρων στο θεμα της αυτο-αναπαραγωγής. Αλλιως λογια που μονο πανικο δείχνουν!

cynical είπε...

Swell,

θελεις να πεις οτι οι πολιτικοι ειναι ετσι που ειναι λογω γενετικων σφαλματων απο ασεξουαλικη αναπαραγωγή

cynical είπε...

grsail,

Σκεψου επιστημονες ν' ανακαλυψουν μια μερα οτι οι λυκοι λαδώνονται από το ζευγαρι που θα επιλεγει!

Παντως το ζωικο βασιλειο εχει τοση ποικιλια και ποικιλια κοινωνικης οργανωσης που σε ξεκουφαινει με την ευρηματικότητά του!

cynical είπε...

@Δημο,

Ειναι σπανιο το φαινομενο. Κανονικα θα επρεπε να ειχε εξολοθρευτει το ειδος αυτο των μυρμηγκιών. Δεν γινεται ετσι μειξη γονιδιων. Αν το περιβαλλον ειναι σταθερο υπαρχει καποια πιθανοτητα. Αν ομως μεταβληθει, υπαρχει μηδενικη ικανοτητα προσαρμογής και πανε ολοι ...άπατοι!

cynical είπε...

Καλημερα σας κε "αμ",

Ε!, λεω να δουμε πώς θα ξεχωρισουμε τα τσανακια μας. Ο Στεργιος λεει οτι τωρα και οι ανδρες θα μπορουν να αυτο-αναπαραγονται. Εμεις στο Βορειο ημισφαιρειο, εσεις στο Νοτιο. Ας δοκιμασουμε μια νεα οργανωση πια της κοινωνιας και να συγκρινουμε τ' αποτελεέσματα.

cynical είπε...

καλημερα Athinovio,

δλδ εξυπονοεις οτι το σφουγκαρισμα, πλυσιμο, κολλαρισμα, σιδερωμα, ξεσκονισμα, στριφωμα, μαγειρεμα, ζύμωμα, φούρνισμα, μπάλωμα, πλέξιμο με βελόνες και βελονάκι, ειναι δουλειες με μεγάλο ενδιαφέρον και επιπλέον παρεχουν και ψυχικη και πνευματικη καλλιεργεια...

cynical είπε...

Νοσφεράτε,

ας μη βιαστουμε να βγαλουμε συμπερασματα. Οι επιστημονες δειχνουν σκεπτικοι ως προς τη σεξουαλικη ζωη των τζιτζίκων. Νεες ερευνες δειχνουν οτι τα πραγματα δεν ειναι πολυ ροδινα γιαυτους. Πιο πολυ μοστρα ειναι παρα ουσια!!!

cynical είπε...

Καλά Ελβα,

επρεπε να το ειχα βρει.
God afton=good afternoon !
Τι ευκολα που ειναι τελικα τα σουηδικα!!

Η εν λογω πρωτοποριακη αποικια αποτελει ανωτερο εξελικτικο σταδιο, μιας και φυσιολογικα απεβαλε απο τους κολπους της οτιδηποτε περιττο. Οπως εμεις για παράδειγμα, αποβαλλαμε τις ουρες, οταν κατεβηκαμε απο τα δεντρα και φτιαξαμε τον παρθενώνα.

Με την προοδο στα βλαστοκυτταρα, νομιζω πλεον οτι το ειδος που θα κυριαρχησει στον πλανητη θα ειναι το γυναικειο... Αναμφίβολα!

cynical είπε...

Θαναση,

εγω πιο πολυ φοβαμαι μην περάσει απ' έξω ο Μπάρκουλης!

cynical είπε...

Αγαπητε VaD,

εγω απλως διαβαζω τις βουλές της φυσης. Ο,τι και να κανετε, το πεπρωμένο φυγειν αδυνατον!

katerina είπε...

Το καλυτερο των καλυτερων... E, όταν είδα βέβαια την ετικέτα σαρκαστικά...χαμογέλασα λίγο, αλλά το σημερινό σαρκαστικό, μπορεί (ελπιζω δηλαδή ότι μπορεί να ειναι η αυριανή πραγματικότητα)

Πριν 2 χρόνια, στις 16/2/2008, διαβάζοντας για τον Karim Nayerna, ενθουσιασμένη είχα γραψει «Ε, που θα πάει δεν θα ωριμάσουνε;;;;»
http://agauch-katerina.blogspot.com/2008/02/blog-post_16.html

Εκατομμύρια ώρες έχουν ξοδευτεί σε γυναικοκουβέντες με προσφιλέστατο θέμα την ανεπάρκεια των ανδρών, χιλιάδες όρκοι μεταξύ απελπισμένων, έξαλλων ή προδομένων γυναικών έχουν κατατεθεί στο αρχείο του Ύψιστου.

Και προφανώς ο Karim Nayerna, φύλακας άγγελος όλων αυτών των πληγωμένων θηλυκών, άκουσε τους λυγμούς μας.

Εκεί στο θλιβερό Newcastle, βρήκε τον τρόπο να σας εξαφανίσει αρσενικά μου. Να σας εκφυλίσει. Σαν τους ανύπαρκτους φρονιμίτες μου. Με τον πιο πανούργο τρόπο, παίρνει το αίμα και τα δάκρυα δισεκατομμυρίων θηλυκών συντροφισσών μου πίσω.

Δημιούργησε πρώιμα σπερματοζωάρια από θηλυκά βλαστοκύτταρα.
Δηλαδή οδεύουμε ολοταχώς προς την αυτογονιμοποίηση.
Δηλαδή, θα τεκνοποιούμε μόνες μας. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά επειδή διαθέτουμε μόνο το χρωμόσωμα Χ, θα γεννάμε μόνο κορίτσια.

Για όσες φορές περιμέναμε πάνω από τη συσκευή του τηλεφώνου, που δεν χτύπησε.
Για όσες φορές ξοδέψαμε ένα μηνιάτικο στο Hondo και στον Αεράκη, αλλά το Filmnet είχε Ολυμπιακό.
Για όσες φορές είχατε συνέλευση, meeting, επαγγελματικό δείπνο ή η μαμά σας είχε ανεβάσει πίεση
Για όσες φορές το κινητό σας ήταν κλειστό, δεν είχε μπαταρία, σήμα, μονάδες
Για όσες φορές κοιτάξατε το καστανοκόκκινοχρυσοχαλκομες μαλλί μας, αξίας 3 ωρών και 200 ευρώ, και είπατε το κλασικό «πως έγινες έτσι;;;»
Για όσες φορές το βλέμμα σας , περνούσε από πάνω μας, χωρίς να μας ακουμπήσει, για να εστιάσει στην απέναντι δίμετρη
Για όσες φορές μας είπατε «κάτσε μωρή χαμούρα σπίτι σου, που πας με τη BMW;;»
Για όσες φορές αφού συμβουλευτήκαμε τσελεμεντέδες, μαμάδες, Μαμαλάκηδες και Βέφες, μεγαλουργήσαμε ανακατεύοντας πεσκανδρίτσες με φυτά που μόνο μάγοι άγριων φυλών γνωρίζουν, η μόνη σας παρατήρηση ήταν ότι πεθυμήσατε τα γεμιστά της μαμάς σας
Για όσες φορές μας είπατε ότι δεν φταίμε εμείς, αλλά να απλά πρέπει να απομακρυνθείτε λίγο για να ξαναβρείτε τον εαυτό σας
Για όσες φορές πασαλειφτήκαμε με μεθυστικά έλαια jojoba, γιασεμί, βανίλιες και σας βρήκαμε να ροχαλίζετε
Και τέλος για όσες φορές μας είπατε «τι θές και γκρινιάζεις συνέχεια ρε παιδί μου»

Για όλες αυτές τις φορές, τόσα πρώιμα σπερματοζωάρια θα παρασκευάσει στο εργαστήριο του στο θλιβερό Newcastle, ο Karim Nayerna.

Και που θα πάει;; Δεν θα ωριμάσουν τα πρώιμα;;
Και εν πάση περιπτώσει, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να ωριμάσουν τα ρημάδια πριν ωριμάσετε εσείς.


Σε παρακαλώ Cynical, για βρες τιποτα για τις σχεσεις ανθρώπων με ...μυρμηγκια. Μεχρι Nobel παιζει, κι ας ανδροκρατείται η Σουηδική Ακαδημία. Εδω το πήρε ο Ομπάμα.

Unknown είπε...

Παρακμάζουμε που παρακμάζουμε, ας παρακμάσουμε μια ώρ’ αρχύτερα!

vague είπε...

Λες να καταλάβουν τα αρσενικά ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητα και να αποχωρήσουν ειρηνικά και ψύχραιμα (και προπαντός χωρίς να σπρώχνονται);
:)))))

psephis είπε...

Μυρμηγκια με ένα φύλο: ένα σπάνιο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον κανόνα για την ανάγκη δύο τουλάχιστον φύλων - και λέω "τουλάχιστον" επειδή κάπου είχα διαβάσει για οργανισμούς που έχουν μέχρι οκτώ (8) φύλα! Θα ψάξω να σας βρω και σχετική πηγή.

psephis είπε...

Ιδού:
http://www.greenexpander.com/2007/11/13/10-amazing-facts-about-animal-mating/

de profundis είπε...

Και δε μου λέτε κυρία μου χωρίς τα αρσενικά ποιος θα ανοίγει τα μπουκάλια το κρασί? ποιος θα αλλάζει τις καμένες λάμπες ποιος θα συντονίζει τα κανάλια της τηλεόρασης?

Είναι προφανές ότι ο ρόλος μας είναι σημαντικότατος.

NdN είπε...

Ανησυχησα το ομολογώ. Μετά διαπίστωσα ότι αυτά τα μυρμήγκια δεν αντεχουν το κρύο της Γηραιάς Αλβιώνας και νομίζω κανένα άλλο είδος που δεν λατρεύει το σεξ. Μάλλον θα μείνω εδώ και απλα θα αρκεστώ στο να πω..βρε τον κακόκοιρο τον μέρμυγκα. Πάντως, μακριά από εμάς και ας είναι και στα μυρμήγκια του Περού.

Καλή χρονιά αγαπητή μου Cynical!

Kος Μηδενικός είπε...

Αυτό που μπερδεύουμε το σεξ με την αναπαραγωγή...έλεος πια! Χαχαχα!! Νομίζω ότι ένας τεράστιος αριθμός ανδρών θα σας έλεγε...κάντε καλέ παιδί μόνες σας. Λίγο σεξάκι εμείς οι δόλιοι ζητήσαμε..μην το κάνουμε τόσο θέμα! Χαχαχα!!!

Όταν η βασίλισσα των μυρμηγκιών ανακαλύψει τη χαρά του σεξ...τότε έλα να μου πεις αν θα γεννάει μόνη της!!!

cynical είπε...

κατερινα,

η εξαφανιση του αρσενικου φυλου ειναι πια μονοδρομος. Και κανεις, φυσικα, δεν μπορει να μας κατηγορησει γιαυτο.

Τωρα μεταξυ μας, καναμε και μεις τις λαμογιες μας. Μη τα φορτωνουμε ολα στην αλλαη πλευρα. Μην την κακοκαρδιζουμε τωρα που ειναι και στα τελευταια της!

cynical είπε...

Darthiir,

πω, πω!! Σας λυπαμαι με το νεο φόβο που οικονομήσατε!!

cynical είπε...

Riski,

η φυση, η πανσοφη απο μονη της αποβαλλει οτιδηποτε περιττο. Νομος ειναι αυτος!

cynical είπε...

psephis,

αναρωτιεμαι μονο, τι νοημα εχει το φυλο σε ενα μονοκυτταρο οργανισμο που ειναι η Paramecium amelia με τα 8 φυλα!

Eδω βρηκα οτι αναπαραγεται ασεξουαλικως με διαιρεση.
http://www.saburchill.com/ans02/chapters/chap050.html

Κι ομως εδω αναφερεται ότι εχουν εντοπίσει μονοκυτταρο οργανισμο που αναπαράγεται σεξουαλικως.
http://www.news-medical.net/news/2005/01/26/7508.aspx

Ποσο περιεργη ειναι η φυση!!

cynical είπε...

de Profundis,

εμεις σας θελουμε. Η Φυση δεν σας θελει και σας εξοριζει. Και δυστυχως τιποτε δεν μπορουμε να κανουμε επ' αυτού!

cynical είπε...

Καλη Χρονια και σε σενα NdN!

Με την κλιματικη αλλαγη, που το Λονδινο θα γινει Περου, θα ερθουν και σε σας αυτα τα μυρμήγκια!

Μην σας ξεγελαει ο προσφατος κακος καιρος και νομιζετε οτι ετσι θα παει παντα!Χα!

cynical είπε...

Zero Point,

Δυστυχως ο ανθρωπος, ο οποιος ειναι ακι σχεδον ο μονος που διαχωριζει το σεξ απο την αναπαραγωγη, αποτελει μειοψηφια οικτρη στη φυση. Ολοι οι αλλοι οργανισμοι αναπαραγονται μονοκούκι!

ο κύριος "αμ" είπε...

να σας θυμίσω αυτό

cynical είπε...

Κυριε "αμ", ξεχασατε να δωσετε το Link..

psephis είπε...

ΟΚ, ένα τελευταίο σχόλιο για τα paramecia και τέλος για απόψε.

α) βρήκα ότι το σωστό είναι "paramecium aurelia" (και όχι "amelia")

β) αναπαράγονται και ασεξουαλικά και σεξουαλικά. Δείτε εδώ:
en.wikipedia.org/wiki/Paramecium_aurelia
εδώ:
http://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Paramecium
και εδώ:
http://www.microbiologyprocedure.com/genetics/genetically-important-organisms/life-cycle-of-paramecium-aurelia.htm

γ) Τα "8 φύλα" που ονομάζονται "syngens" δεν ξέρω αν είναι φύλα ή κάτι άλλο. Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο που συζητά εκτενώς το θέμα, εκεί παραθέτει απόψεις ορισμένων ότι πρόκειται για διαφορετικά είδη που "ταυτίζονται μορφολογικά" (πιασ' το αυγό και κούρευτο) αλλά δεν είμαι βιολόγος για να καταλάβω τις διακρίσεις των εννοιών και τους χρησιμοποιούμενους όρους, οπότε αν ξέρει κάποιος καλύτερα...
το citation είναι: M. Hori et al. Molecular Phylogenetics and Evolution 38 (2006) 697–704

cynical είπε...

S'ευχαριστω psephis,

Ουτε εγω ειμαι βιολογος. Εψαχνα τι ειναι Meiosis και mitosis και επεσα πανω σ' αυτο

"...Male bees, wasps, and ants are haploid organisms because of the way they develop from unfertilized, haploid egg cells..."
στο site
http://en.wikipedia.org/wiki/Haploid#Haploid_and_monoploid

αυτο που καταλαβα ειναι οτι ειναι ηδη γνωστο οτι τα μυρμηγγια μπορουν να αναπαραχθουν απο αγονιμοποιητα ωαρια. Αρα προς τι η ανακάλυψη των εν λογω ερευνητων;

Απο τα λινκς που δινεις δεν βρηκα κατι για "φυλα". Ισως μου διεφυγε. Θα κοιταξω ομως το περιοδικο αυριο.

Aris Gem είπε...

"Η είδηση ότι άγγλοι επιστήμονες έφτιαξαν σπερματοζωάρια από γυναικεία βλαστοκύτταρα δεν έχει ακόμα διαψευστεί."

Οπότε μένει μόνο να εφευρεθούν ωάρια από αντίστοιχα αντρικά.
Η εμφύτευση στην πλάτη πιθανότατα θα είναι επιβλαβής στο νευρικό σύστημα.

cynical είπε...

Αγαπητε Tim,

ακομα και η επιστημη, που ειναι ανδροκρατουμενη, συνωμοτει εναντιον των ανδρων και δεν προωθεί την ανδρικη εγκυμοσυνη.

Unknown είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω τί σε κάνει να πιστεύεις ότι (α) φοβόμαστε, (β) ακόμα και αν φοβούνται κάποιοι, μπορείς να γενικεύεις!

Ως γνωστών, οι διπλωματικές μου σχέσεις με το φόβο είανι χειρότερες από αυτές Ρωσίας - Αμερικής κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου!

(Ακόμα περιμένω να σερβίρεις εκείνον τον καφέ...)

cynical είπε...

Darthiir,

προσπαθω να εντοπισω τους νεους φοβους της δεκαετιας.

Για τον καφε, όλο ψηνω κουλουρακια για να μην τον βγαλω σκετο, και όλο μου καιγονται. Ατυχία!

Unknown είπε...

Εκεί ακριβώς θέλω να καταλήξω...
Ατυχία που οδηγούμαστε στην ατυχία!

Tyler Durden είπε...

υπαρχουν και μια ακρίδα η Saga pedo και μια σαύρα η Aspidoscelis uniparens

cynical είπε...

Τyler,

με ολο και καινουργια ειδη χωρις αρσενικα στους κολπους τους, να ερχονται στο φως, καιρος ειναι να ακουσουμε και την ειδηση βομβα οτι και σε καποιες ανθρωπινες κοινωνιες δεν υπαρχουν αρσενικα!!