Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ο Φόβος του Υπερπληθυσμού


Προσπαθώντας να μαντέψω τους νέους φόβους που η νέα δεκαετία, ή το πιο πιθανόν η επόμενη, θα φέρει στο προσκήνιο, σκόνταψα σε δυο οι οποίοι μού φάνηκαν αρκετά πιθανόν να διαδοθούν και να επικρατήσουν: 1) ο φόβος των αρσενικών για την διαφαινόμενη οριστική διαγραφή τους από τα μητρώα της φύσης [1], όπως προκύπτει από τη μελέτη ορισμένων κοινωνιών μυρμηγκιών που καταφέρνουν και αναπαράγονται ασεξουαλικώς χωρίς τη δική τους διαμεσολάβηση και 2) ο φόβος του υπερπληθυσμού.


Ο δεύτερος αυτός φόβος δεν αποτελεί καινοτομία της εποχής μας, μιας κι από γεννησιμιού της η ανθρωπότητα κατατρυχόταν από παρόμοιους εφιάλτες, ακόμα κι όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν ήταν παρά ολίγα εκατομμύρια. Για παράδειγμα, το έτος 200 μΧ, με τη Γη να στεγάζει μόνο 180 εκατομμύρια ψυχές, ο χριστιανός φιλόσοφος Τερτυλλιανός το πίστευε βαθιά όταν έλεγε ότι «είμαστε πια ένα βάρος στον κόσμο», ότι «οι πόροι μετά βίας φτάνουν για να μάς θρέψουν», κι ότι «η φύση αδυνατεί να μας συντηρήσει...».


Τα μαλθουσιανά κινήματα στην πραγματικότητα ποτέ δεν μάς στέρησαν την παρουσία τους, είτε με τη μορφή μιας άγριας πολιτικής ευγονικής με υποχρεωτικές στειρώσεις, επιβεβλημένους περιορισμούς στην τεκνοποιία, ή ακόμα και με φυσική εξόντωση, όπως συνέβη για παράδειγμα με τους Ναζί, είτε, μετά τον πόλεμο κάτω από διάφορα πιο ευπρεπισμένα καλύμματα, όπως αναπτυξιακή πολιτική, οικογενειακός προγραμματισμός, μέτρα για την ελάττωση της φτώχειας, ή δράσεις για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών, κ.λ.π.


Τα τελευταία δε 60 χρόνια το μικρό, αλλά άκρως ενεργητικό λόμπι των μαλθουσιανών καταφέρνει να βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα επαναπροσδιορίζοντας την εικόνα του ανάλογα με τα προβλήματα της εποχής, ώστε να κερδίζει την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες, την σήμερον ημέρα το εν λόγω λόμπι αποκτά χρώμα, γίνεται πράσινο και συνδέει άμεσα τους σκοπούς του με την σωτηρία του πλανήτη από την οικολογική καταστροφή. Με ποιο τρόπο;


Στην καινούργια του ατζέντα, ο υπερπληθυσμός κατηγορείται ευθέως για την κλιματική αλλαγή, εφ’ όσον ο κάθε άνθρωπος, ας πούμε ο δυτικός, στη διάρκεια της ζωής του αφήνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ισοδύναμο με το CO2 που εκλύεται από 620 πτήσεις πήγαινε-έλα ανάμεσα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.


Έτσι λοιπόν, πίσω από την περιβαλλοντική λεοντή προβάλλει το αποκρουστικό πρόσωπο της μισανθρωπίας, μιας και δεν είναι οι ρύποι πλέον και η διαχείρισή τους το πρόβλημα, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος, ως ρυπογόνο και βδελυρό υποκείμενο! Οι ρύποι δεν λογίζονται ως αδέσποτοι, αλλά προσωποποιούνται, αποκτούν κύριο και αφέντη, κοστολογούνται ευθέως σε σύγκριση με την ανθρώπινη ζωή και καθίσταται σαφές ότι η εξάλειψή τους συνδέεται ευθέως με την εξάλειψη του ενόχου του ιδίου, δηλαδή του ανθρώπου [2]. Ανατριχιαστικό; Μπορεί. Κυνικό; Μπορεί. Αναμφισβήτητα όμως ορθολογικό!


Είναι παραπάνω από σαφής ο καθ. Θ. Λιανός στο άρθρο του «Η πηγή των κακών» [3] στο ΒΗΜΑ της 10/1/2010, όταν στιγματίζει τον υπερπληθυσμό σαν την κύρια και αποκλειστική πηγή των δεινών του πλανήτη, όταν προτείνει τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 2 μόλις δισεκατομμύρια, (με ποιο τρόπο άραγε;;) και όταν προτρέπει σε καταδίκη όσους «συμβάλλουν, ενθαρρύνουν ή δεν αποτρέπουν την αύξηση του πληθυσμού...».


Με αρκετή δόση σαρκασμού έχω αναφερθεί αρκετές φορές στον τρόπο που οι παχύσαρκοι έχουν στοχοποιηθεί κοινωνικά [4], όχι μόνο εξ αιτίας της επιβάρυνσης του δημόσιου συστήματος υγείας μιας και είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ασθένειες, αλλά και εξ αιτίας της επιβάρυνσης που επιφέρουν στο κλίμα (!) λόγω του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, (carbon footprint).


Ποιος θα το περίμενε όμως ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οι κατηγόριες για την κλιματική αλλαγή θα ξέφευγαν πλέον απ’ τους χοντρούς και τα μηρυκαστικά [5], (γιατί και αυτά έχουν ενοχοποιηθεί) και ότι θα έπαιρναν αμπάριζα και τους λιγνούς και τους κανονικούς και τελικά τον καθένα μας;


Στην πραγματικότητα όμως η συζήτηση για τον υπερπληθυσμό και τα «δεινά» του δεν έχει σαν επίκεντρο το δημογραφικό πρόβλημα καθ’ εαυτό, αλλά υποκρύπτει σοβαρότερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα των ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία προκύπτουν από τους διαφορετικούς (μεγαλύτερους σε σχέση με τους μέσους ευρωπαϊκούς) αναπαραγωγικούς ρυθμούς ορισμένων πολιτισμικών ομάδων, όπως είναι οι μουσουλμάνοι. Πίσω λοιπόν από την αναβίωση της θεωρίας της «πληθυσμιακής βόμβας» βρίσκεται η αγωνία της Δύσης να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών. Και όταν συζητάει να τεθεί ένα πάνω όριο στον πληθυσμό της, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία [6], στην πραγματικότητα εννοεί να βάλει ένα όριο στη μετανάστευση, και πηγαίνοντας ακόμα πιο μακριά, ένα όριο στο πόσο θα γεννοβολάνε οι μουσουλμάνες στις πατρίδες τους.



[1] Όταν τα Μυρμήγκια Αποκήρυξαν το Σεξ…


[2] Articles on Overpopulation


[3] Η πηγή των κακών


[4] Είναι οι Χοντροί Οικολόγοι;


[5] Το Πρόβατο και το Κλίμα


[6] Let’s cap the Myth of Overpopulation


32 σχόλια:

VKP είπε...

Νομίζω ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός της γης δε θα αυξηθεί μέσα στον αιώνα. Πιθανότερο είναι να μειωθεί.

cynical είπε...

καλησπερα VKP,

Από τη wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Population_growth

"...Globally, the growth rate of the human population has been steadily declining since peaking in 1962 and 1963 at 2.20% per annum. In 2007 the growth rate was 1.19% per annum..."

O ρυθμος αυξησης δειχνει όντως να ελλαττωνεται.

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα cynical, απορώ μερικές φορές. Διάβασα το άρθρο του Λιανού στο Βήμα και φαίνεται εκπληκτικό πόσο δεδομένο θεωρούν οι άνθρωποι τον τρόπο που οργανώνουμε τις κοινωνίες μας.

Και ενώ κάποιος είναι επιστήμονας και υποτίθεται ανοιχτόμυαλος, ξεχνάει τα πιο βασικά.

Θεωρούν π.χ. πιο λογικό να μειωθεί ο πληθυσμός κατά κάποια δις ανθρώπους, παρά να αμφισβητήσουμε τον τρόπο που οργανώνουμε τις κοινωνίες μας, καταναλώνουμε, παράγουμε. Όλα αυτά είναι δεδομένα, ενώ η ζωή των ανθρώπων όχι....

Ζήσαμε λοιπόν για να μάθουμε και το εξής: Στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό οι άνθρωποι πρέπει να μειωθούν κατά μερικά δις....

cynical είπε...

Καλησπέρα @Rider,

Βλέπεις πώς εκτυλίσσεται η σκεψη του; (που ειναι κοινη σε ολο το λομπι). Το προβλημα δεν ειναι η ΔΕΗ, γραφει, που ρυπαίνει, αλλά ο άνθρωπος που ζητάει ρευμα. Αρα το προβλημα ειναι αυτος. Αντιμετωπιζουν το ζητημα σαν μονοπαραμετρικο, χωρις να λαμβανουν υπ' όψιν τους αυτα που γραφεις, αλλα και την ανθρωπινη επινοητικοτητα.

Δεν ειναι ανατριχιαστικο ποσο ευκολα θυσιαζουν τον ανθρωπο;

ARIS είπε...

Καλά όλα αυτά. Με μας τους Έλληνες που όσο πάμε και μειωνόμαστε, τι θα γίνει; Μήπως χρειάζεται να βελτιώσουμε τις επιδόσεις σας … Συνήθως στην χώρα μας συμβαίνουν τα αντίθετα . Και πάλι πρωτοτυπούμε . Μάλλον αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και μετά να το δούμε παγκόσμια ! Μην το «πάτε» οι κυβερνήσεις δεν …. δεν… . Οκ. Μην να «παίρνετε» . Έχετε δίκαιο εν μέρει αλλά κατά μια άλλη άποψη οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μας σ’ έχουν βολέψει στον καναπέ μας!

cynical είπε...

Γεια σου Αρη,

μπα! Σε ολη την ευρωπη τα ιδια συμβαινουν, και στην Ιαπωνια επισης. Ο πληθυσμος ανεβαινει εκει οπου δεν υπαρχουν καναπεδες.

Καποια δε υπουργος υγειας της Ινδιας αγορασε και μοιρασε τηλεορασεις σε αγροτικες περιοχες για να χαζευει ο κοσμος και μετα να πεφτει για υπνο χωρις κουραγιο για σεξ. Μα τω θεω, ειναι αληθεια!

Κώστας Κ. είπε...

Καλησπέρα Cynical,

έχεις δίκιο να ανησυχείς για τους φόβους που αναπτύσσονται γύρω από το ζήτημα του υπερπληθυσμού, φόβοι που κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι βίαιων και απάνθρωπων πολιτικών όχι μόνο ελέγχου των γεννήσεων ή των μεταναστευτικών ροών, όσο έμμεσης μαζικής θανάτωσης πληθυσμών μέσω πολέμων, ανθρωπογενούς προέλευσης πανδημιών ή άλλων ευγονικών μεθόδων.
Όμως, οι επίσημες προβλέψεις (ΟΗΕ) μιλούν για αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού - έστω με βραδύτερους ρυθμούς - έως τα μισά του αιώνα (κάπου στα 8-9 δισ από 6,7 σήμερα) σε μία εποχή που πλέον όχι μόνον οι οικολογικές ισορροπίες ανατρέπονται ολικά αλλά και οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται.
Νομίζω, λοιπόν, ότι ενώ σωστά προσπαθείς να αποκαλύψεις τα πραγματικά κίνητρα και τις αποτρόπαιες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος από την διεθνή πολιτική εξουσία και τις αστικές ελίτ, οδηγείσαι συγχρόνως στο λάθος να θεωρήσεις πως δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα και πως οι οικολόγοι έχουν προσχωρήσει στο μαλθουσιανό στρατόπεδο.
Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία το πρόβλημα πιστεύω πως είναι ή θα γίνει πραγματικό. Όπως, όμως, σωστά επισημαίνει και ο Greek Rider η μεγάλη διαφορά είναι στην κοινωνική λογική που προτάσσεται για την αντιμετώπισή του.
(στο γιατί εκτιμώ ως υπαρκτό πρόβλημα τον υπερπληθυσμό δες
http://dialogoi.enet.gr/post/%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9)

athinovio είπε...

"Poor people should die and reduce the surplus population" κατά τον Σκρούτζ.

Μα αν είναι έτσι, τότε δε φταινε μόνο οι χοντροί, αλλά και οι χρόνια άρρωστοι, οι γύφτοι, οι γέροι και οι ανάπηροι. Μας ρουφάνε τον αέρα!!!

Επίσης οι καλλιτεχνες που δεν παράγουν τίποτα το φαγώσιμο παρά μόνο φούμαρα ΚΑΙ μας κάνουν να αισθανόμαστε μειονεκτικά με τις κουλτούρες τους (σαν δε ντρέπονται) ΚΑΙ ζούνε σε κάτι σπιταρόνες όπου θα χωρούσε ολόκληρο πακιστανικό χωριό...

Και μια και μιλάμε για αποτύπωμα, αιτούμαι να κλείσουν παραυτα, η Ντίσνευλαντ όλου του κόσμου, το Λας Βέγκας, η Λέγκολαντ, να λυώσουμε τον πύργο του Αιφελ και το Μιλλένιουμ Μάτι για τις πρώτες ύλες...

Με ρέγουλααααα...επικίνδυνες κουβέντες είναι αυτές που ανοίγεις

cynical είπε...

Καλησπέρα Κώστα Κ.,

Στο http://en.wikipedia.org/wiki/File:World_population_increase_history.svg

υπάρχει ενα χαρακτηριστικο γραφημα που δειχνει ποσο γρηγορα πεφτει ο ρυθμος αυξησης του παγκοσμιου πληθυσμου. Αυξανει, αλλα η αυξηση αυτη ολοένα γινεται και μικροτερη. Ο λογος ειναι οτι οσο ανεβαινει το βιοτικο επιπεδο ενος λαου, τοσο λιγοτερα παιδια αποφασιζει να κανει, κλπ.

Στο γραφημα που ακολουθει
http://en.wikipedia.org/wiki/File:World-Population-1800-2100.png

υπαρχουν διαφορες εκτιμησεις του ΟΗΕ για την εξελιξη του πληθυσμου. Θα δεις οτι παιζουν ολα τα σεναρια για το μελλον, ακομα και σημαντικη μειωση.


Αλλα ακόμα και αν το προβλημα ειναι υπαρκτο, ο τροπος που προτεινεται για να αντιμετωπιστει, δες για παραδειγμα το Optimum Population Trust http://www.optimumpopulation.org/ παραπέμπει σε ακροδεξιες πρακτικες.

Και μονο η οριοθετηση ενος optimum πληθυσμου μας βαζει σε σκεψεις για το πώς θα επιτευχθει αυτο, στο βαθμο μαλιστα που ο σημερινος πληθυσμος καθε αλλο παρα optimum είναι.

Μετα, εφ' όσον το προβλημα εντοπιζεται στην Αφρικη και τις ασιατικες χωρες, και όχι στο δυτικο κοσμο, η λύση θα ηταν να επιβληθουν στις χωρες αυτες πολιτικες μειωσης των γεννησεων, δλδ πολιτικές με επίκεντρο το σωμα των γυναικών. Απαράδεκτο απο καθε άποψη.

Αυτό ακριβώς ομως ευαγγελίζονται τα κινηματα μειωσης του πληθυσμου, που δεν ειναι παρά ενας αλλος τροπος να σταματησουν την εξαπλωση των πληθυσμων "κατωτερης" ταξης.


Διαβαζοντας το κειμενο που επισυναπτεις, στην τελευταια παραγραφο αναφερετα,ι με καποιες υποθεσεις, η αυξηση του κατα κεφαλην εισοδηματος και εξ αυτου συναγεται οτι με τις ταυτοχρονα αυξανομενες αναγκες διατροφης, η ποροι της Γης δεν θα φτανουν.

Και εδω ομως γινεται το ιδιο λαθος. Το προβλημα αντιμετωπιζεται απο την σκοπια της μιας μονο παραμετρου (κατα κεφαλην εισοδημα), χωρις να λαμβανεται υπ όψιν το στοιχειωδες, οτι δηλαδη οσο αυξανειι το κατα κεφαλην εισοδημα, τοσο μειωνεται ο αριθμος των γεννησεων.

Δεν εχω υπ' όψιν μου καποιο μοντελο που να κανει προβλεψεις παιρνοντας υπ' οψιν του ολες τις σημαντικες παραμετρους, κι οχι μονο μιά καθε φορα. Αλλιως τα συμπερασματα ειναι biased. Δεν εψαξα τα διαφορα σεναρια του ΟΗΕ και πως παρηχθη το γραφημα (με ολα τα σεναρια) που εδωσα σε λινκ παραπανω.

Δεν νομιζω οτι παιζουν τα μαλθουσιανα στους οικολογους.

Το βρισκω παντως πολυ αγριο πριν κανεις οτιδηποτε ουσιαστικο για το κλιμα εκπαιδευοντας τους ανθρωπους, λαμβανοντας μετρα, αλλαζοντας το παραγωγικο μοντελο κλπ, να στοχευσεις απ' ευθειας στον ανθρωπο και μαλιστα στο ΣΩΜΑ του!

Με την ιδια λογικοι και οι πολεμοι και οι γενεοκτονιες θα μπορουσαν καποια στιγμη να βαφτιστουν πρασινοι.

cynical είπε...

Κωστα Κ.

επειδη δεν φαινεται καλα το πρωτο πρωτο λινκ το ξαναδινω

http://en.wikipedia.org/
wiki/File:World_population
_increase_history.svg

cynical είπε...

Γεια σου Αθηνοβιο,

Οι χοντροι ρουφανε περισσοτερο οξυγονο και εκπεμπουν περισσοτερο CO2! Δεν ειναι το ιδιο με τους λιγνους...

Η δυση υποφερει απο το αντιθετο προβλημα: την υπογεννητικοτητα. Επομενως η ελαττωση πληθυσμου θα προελθει απο τους έτσι κι αλλιως ανεπιθυμητους σκουροχρωμους κυριως.
Με τον τροπο αυτο η ισορροπια με τη λευκη φυλη θα αποκατασταθει.

Θανασης Ξ. είπε...

Cynical καλησπέρα..

Προσπάθειες 'ελέγχου' του υπερπληθυσμού έχουν γίνει ήδη. Νομίζω στην Κίνα και σήμερα εκείνος που γεννά δεύτερο παιδί υποχρεώνεται να καταβάλλει κάποιον αλμυρό φόρο. Ξέρω, πως στο παρελθόν οι Ινδίες επιδότησαν την στείρωση των ανδρών, ή των γυναικών, εφόσον το επιθυμούσαν, είχαν κάνει εν τω μεταξύ παιδιά κλπ. Δεν ξέρω, πάντως αν γίνεται και σήμερα.

Γενικά κυκλοφορούν αυτές οι Οργουελικές 'θεωρίες', ντύνονται και με 'πράσινο' μανδύα, παίζουν και σε επίπεδο Ισλαμ-Χριστιανισμός (πόλεμος πολιτισμών κλπ), και είναι βέβαια επικίνδυνες. Ο Μάλθους αν δεν κάνω λαθος έφτασε να εκθειάζει τον πόλεμο ώς μέτρο μείωσης του πληθυσμού..
Σαφώς ο κανιβαλισμός ήταν απείρως πιο αθώος...

ellinaki είπε...

Καλησπέρα cynical,

Η τηλεόραση τελικά, όντως βοηθάει στην υπογεννητικότητα :)

cynical είπε...

Ελληνακι,

μη μου λες τετοια πραγματα βραδυατικα!
Αν η τηλεοραση σκοτωνει με 2-3 ωρες ημερησιως, τοτε, παιδι μου τι κανει το ΙΝΤΕΡΝΕΤ; Ποσο θανατηφόρο ειναι τοτε το blogging;;;

Αρχιζω ν' αμφιβαλω αν ειμαι ζωντανη!

cynical είπε...

Γεια σου Θαναση,

στην Κινα ισχυει ακομα ο περιορισμος του ενος παιδιου, αλλα τα μετρα εχουν χαλαρωσει σε καποιες περιοχες, φανταζομαι στα παραλια που ειναι πιο ευπορα.

Στην Ινδια παλι, προωθουν τη νυχτερινη τηλεοραση σαν μεσο αντισυλληψης.

Σκεφτομαι να γραψω κατι για το κυμα μισανθρωπιας που εχει ενσκυψει σε διαφορες εκφανσεις της ζωης. Και τον κυνισμο

VAD είπε...

Ο,τι φάτε κι ό,τι πιείτε κι ό,τι κτλ,κτλ....,μέχρι το 2012,έτσι δε λένε οι...Νοστραδαμολόγοι;Να δεις πώς λύνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού!Μπαμ και κάτω:))

ΥΓ άσχετο:Ελα και σούχω αφιέρωση,έτσι για να ξεδώσεις λίγο απ'τα...υπερπληθυσμιακά:)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ήθελα να γράψω κι εγώ ένα σχετικό άρθρο, αλλά με πρόλαβες (θα το αναβάλω για το μέλλον). Έχει πλάκα ο σύγχρονος επιστημονικός και τηλεοπτιός μισανθρπωισμός. Δεν κατηγορέιται μόνο ο υπερπληθυσμός (που τέτοια έχουμε πριν ακόμα τον Τερτυλιανό. Θυμίζω ότι σύμφωνα με τον Όμηρο η τρωικός έγινε και για να τιμηθεί ο Αχιλλέας και για να μειωθεί ο υπερπληθυσμος της γης, οτι ο κατακλυσμός του Νώε ή του Δευκαλίωνα κατά Ησίοδο έγινε για τον ίδιο λόγο) από τον επιστημονικό κόσμο από την εποχή του laissez faire που είχε πια αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά και συντηρητικά (ας αφήσουμε τους φτωχούς υπερπληθείς να πεθαίνουν).

Σήμερα κατηγορείται γενικά ο άνρθωπος. Δεκάδες ντοκυμαντέρ του "έγκυρου" και "ντοκυμαντερίστικου" (μη χέσω τα μισά που είναι σκυλάδικα σε επίπεδο) ΣΚΑΪ λένε ότι για τα μαμούθ, τους βίσωνες, τους μαχαιρόδοντες κλπ ζωά προ 10.000-7.000 ετών ευθύνονται οι άνρθωποι (δη οι ιθαγενείς πρωτοάποικοι Ινδιάνοι της Αμερικής).

Ωστόσο, ακόμα μία φορά όλες αυτές οι σκέψεις αποδεικνύουν ότι παρά την οικολογική και φιλοπεριβαλλοντική οπτική δεν έχουμε καταλάβει ότι και ο άνθρωπος είναι μέρος του οικοσυστήματος. Η εμμονή με τις ανθρώπινες ευθύνες ουσιαστικά δέιχνει τον ανθρωποκεντρισμό της επιστημονικής σκέψης και την αδυναμία της να ξεφύγει από τούτο. Κάποτε ήμασταν το κέντρο ως τέλειοι τώρα είμαστε το κέντρο ως δολοφόνοι.

Στέργιος είπε...

Πως το λένε: «έπιασες το νόημα»! όλα τα λεφτά είναι στη τελευταία παράγραφο. Οι προηγούμενες φανερώνουν απλά και δυστυχώς τις διεργασίες διολίσθησης σε ακραίες ως φασιστικές θεωρίες με ευγενή σκοπό τη σωτηρία της φυλής, της θρησκείας, του… Δυτικού πολιτισμού… Ειδικά για τον Λιανό λυπάμαι ιδιαίτερα…

Κάπου έχω ακούσει και για τον κίνδυνο αφανισμού του Ελληνισμού από γυφτομετανάστες, τουρκόγυφτους και γυφτοσκοπιανούς πασών των θρησκειών που γεννοβολούν… Όλα στον ίδιο μύλο. Μετά κάθε λύση ενόψει του «κινδύνου» θα είναι αποδεκτή! Οι γερμανοί κάτι δίδαξαν επ΄ αυτών! (Αλλά και οι Τούρκοι… για της σωτηρία της φυλής και του… πολιτισμού τους (!!!) τους δεν έκαναν τις γενοκτονίες;)

Unknown είπε...

Κάτσε ρε ‘συ, πότε κατηγορήθηκε ο υπερπληθυσμός για την κλιματική αλλαγή; Μόνο ο τρόπος ζωής κατηγορείται, δεν ξέρω αν υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων ή κάποια μέσα που δημαγωγούν ασύστολα, πάντως τον Λιανό δεν τον έχω ξανακούσει, ούτε θα τον είχα ακούσει αν δεν το έλεγες εσύ… (Τρέφω μια απέχθεια προς τις μπούρδες που δημοσιεύονται κάθε τρείς και λίγο στα ΜΜΕ)
Ναι, για τον τρόπο ζωής του, κατηγορώ αφάνταστα τον δυτικό κόσμο, αλλά και τον μοντέρνο ανατολικό, όπως πάει να αναπτυχθεί ως αντίγραφο του δυτικού…
Ο άνθρωπος λοιπόν που απερίσκεπτα ρυπαίνει, οφείλει να εξαλείφει, δεν είναι θέμα κοστολόγησης ή ο,τιδήποτε άλλο… Είναι θέμα σύνεσης θες, «ηθικής» θες; Πάρ’ το όπως θες.
Το δημογραφικό, εν γένει, έχει μπει πολλές φορές σε διερεύνηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κατηγορείται αυτό καθ’ εαυτό για την κλιματική αλλαγή. Δεδομένο είναι πως οι πόροι έχουν ένα τέλος, άρα είναι λογικό να απασχολεί τον κόσμο αν και κατά πόσο οι πόροι επαρκούν, αν αποδειχθεί πως δεν επαρκούν, θα πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο μας (ε ναι, με τη μέση ζωή του -χοντρού- δυτικού ανθρώπου, δεν επαρκούν σήμερα, το ξέρεις υποθέτω αυτό…). Αν τώρα φτάσουμε σε επίπεδο να μην επαρκούν με τη μέγιστα δυνατή λιτή ζωή… αυτό δεν πιστεύω ότι ισχύει, μάλλον τότε δεν θα χωράμε στη γη! Οι χοντροί τώρα είναι άλλου είδους κατηγορία, σταυροφορία εναντίων τους δεν θα ανοίξω, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα τους κατακρίνω για τη νοοτροπία τους…
Οι δυτικοί λοιπόν, καλό θα ήταν να κόψουν την καριερίστικη και δαπανηρή ζωή και ν’ αρχίσουν να γεννοβολούν, λύνοντας όλα τους τα προβλήματα :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Darthiir the Abban, όντως ακούγονται θέσεις που κατηγορούν τον υπερπληθυσμό για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει. Είτε το ονομάσουμε δυτικό πρότυπο, είτε περισσότερο σκουπίδια και περισσότερα εκτρεφόμενα ζώα (=μεθάνιο κλπ), ακόμα και η κεατοφαγία του υπερπληθυσμού κατηγορήθηκε.

Unknown είπε...

Αυτό ακριβώς, ο τρόπος ζωής κατηγορείται, για την ακρίβεια ο ασύδοτος. Όχι ο υπερπληθυσμός, αυτός καθαυτός, το θέμα υπερπληθυσμος είναι ακραία θέση και ως γνωστών, υπάρχουν και ακραίοι άνθρωποι, όπως και άνθρωποι που τους αρέσει να δημιουργούν τζέρτζελο... Θα μου πεις, αυτοί δημιουργούν και τις φοβίες, και θα έχεις δίκιο…

cynical είπε...

Γεια σου VaD,

την ειδα, την ειδα. Ακομα και χωρις να ξερω γαλλικα, την καταλαβα!

cynical είπε...

Γεια σου Δημο,

πάλι καλά που τα ντοκυμαντερ δεν λενε ότι οι ανθρωποι ευθυνονται και για την εξαφανιση των δεινοσαύρων. Μη σου φαινεται περιεργο. Εδω λενε ότι γα το καπνισμα λ.χ., ευθυνεται γονιδιο, χωρις να πολυσκεφτουν οτι τα γονιδια θελουν καποιες χιλιετηριδες να εξελιχτουν και οτι οι νεαντερνταλ δεν καπνιζαν στη σαβανα...


Πολυ καλη η τελευταια σου φραση
"Κάποτε ήμασταν το κέντρο ως τέλειοι τώρα είμαστε το κέντρο ως δολοφόνοι."

Τα λεει ολα.

cynical είπε...

Καλημερα Στέργιο,

Γιατι λυπασαι για τον Λιανο; Τι θα επρεπε να γνωριζα που δεν γνωριζω;

Αν στην Ελλαδα, μπει οριο (λεμε τωρα) στον αριθμο τεκνων ανα οικογενεια, αυτο θα αφορα μονον αλλοθρησκες. Διοτι οι ελληνιδες, άστα να πανε. Ακαμάτρες! Οποτε φαινεται καθαρα ποιους αφορα η μειωση πληθυσμου.

cynical είπε...

Γεια σουν Darthiir,

Δεν εχεις ακουσει για την περιφημη "πληθυσμιακη βομβα;". Ολο και το γυροφερνουν το θεμα. Στην ελλαδα οχι τοσο πολυ, γιατι δεν μας συμφερει. Αλλα στη Βρεττανια το θεμα παιζει πολύ στην κοινη γνωμη. Πολλοι οι μεταναστες γαρ...


Ο Λιανος αρθρογραφει συστηματικα στο ΒΗΜΑ, και ειναι καθηγ. οικονομικων. Ο ιδιος δεν πιστευω οτι εκπροσωπεί κανενα λομπι. Απλως μεταφερει αποψεις, τις οποιες αμφιβαλω αν εξεταζει απο πού εκπορευονται και ποιες συνεπειες εχουν.

Τομ να στοχευεις απο τωρα σε πολιτικες μειωσης πληθυσμων, μαλλον αλλα κινητρα πρεπει να εχεις. Πριν καλα καλα αρχισουμε να εφαρμοζουμε μετρα περιορισμου των ρυπων...

cynical είπε...

Δημο, Darthiir

στα κειμενα τα δικα μου που επισυναπτω θα δειτε πώς οι χοντροι (ουσιαστικα η κρεατοφαγια) και τα προβατα-αγελαδες (μεθανιο) μπαινουν στο στοχαστρο
Δεν ειναι πλακα...

Unknown είπε...

Εμ πες πουλάκι μου ότι είναι των "οικονομικών"!
Τώρα δε μου φαίνεται καθόλου παράξενο!

Unknown είπε...

Το ότι οι κρεατοφάγοι είναι στο στόχαστρο, των χορτοφάγων κυρίως, και κατ' επέκταση όσων θέλουν να "απενοχοποιήσουν" τα ορυκτά καύσιμα, ή να τους δώσουν "παράταση" υποστηρίζοντας ότι κόβουν την κτηνοτροφία, για να δώσουν αέρα στην παραγωγή CΟ2 από ορυκτά, όχι της διεθνούς κοινότητας, το ξέρω. Δίνουν μια μη-ολοκληρωμένη ανάλυση και αποδεικνύουν, εντελώς λανθασμένα, αυτό που θέλουν.

Έτσι χαίρω πολύ, κάνω κι εγώ ότι είδους πολιτική με συμφέρει.

grsail είπε...

Φαίνεται ότι ο πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί στα 10 δις μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι το περίπλοκο και συχνά απάνθρωπο παιχνίδι της Κίνας με τον αυστηρότατο έλεγχο των γεννήσεων δεν απέδωσε εν τέλει απολύτως τίποτα. Αυτό που διαφαίνεται από τα στοιχεία είναι ότι οι πληθυσμοί των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακά χωρών Ινδία – Κίνα, θα ταλαντώνονται γύρω από το 1,3 δις για τις επόμενες δεκαετίες.

Πολλά στοιχεία και διαγράμματα υπάρχουν σε μια ανάρτησή μου του Απρίλη ’09. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι δείκτες γεννητικότητας φαίνεται να ελαχιστοποιούνται δραματικά σε όλο το εύρος των πληθυσμών του πλανήτη και να εμφανίζουν ομοιομορφία ακόμη και σε απόλυτες τιμές σε όλα τα μήκη και α πλάτη μετά το 2100 !

http://grsail.blogspot.com/2009/04/blog-post_12.html

http://www.unpopulation.org/

Greek Rider είπε...

cynical λες και το είχες κάνει παραγγελία το ποστ...

Χτύπησε χτες ο σεισμός και πέθαναν από έναν και μόνο σεισμό σε μια μόνο μικρή χώρα ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Χειρότερη καταστροφή ίσως και από το τσουνάμι στον Ινδικό...

grsail είπε...

Το ζήτημα του πληθυσμού εγείρει άμεσα ζητήματα κατανομής πόρων, το γεγονός αυτό αλλά και ένα σχόλιο του GR σε ανάρτησή μου, με οδήγησαν στην παρακάτω σκέψη :

Η ορθολογικότερη κατανομή των πόρων (δηλ. των αγαθών αλλά και των μέσων παραγωγής) συντελείται στις μέρες μας κυρίως λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών της Ρωσίας και της Κίνας καθώς και την ανάδυσης των οικονομιών της Περσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.

Το πρόβλημα είναι ότι (α) η διαδικασία είναι αργή και _επισφαλής_ και (β) από το ‘παιχνίδι’ έχει αποκλειστεί εκ’ των πραγμάτων –τουλάχιστον σε αυτή την φάση- η Αφρική !

Οι διαθέσιμοι πόροι επαρκούν – κατά την άποψή μου- ώστε να εξασφαλιστεί για _κάθε_ άνθρωπο ένα επίπεδο ζωής κοντά σε αυτό του μέσου Ευρωπαίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση / αντικατάσταση του παγκόσμιου συστήματος με κάτι ‘άλλο’.

Η ασύλληπτη ενεργειακή επανάσταση που μας περιμένει μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις το πολύ δεκαετίες που θα προκύψει (α) από την τεχνολογική ωρίμαση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών (κυρίως φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά) και (β) από την ραγδαία διάδοση των τεχνικών λύσεων σύντηξης (ITER, JET κλπ) , θα αλλάξει οριστικά την κατανομή των πόρων, τους τρόπους παραγωγής και συνολικά την μορφή του κόσμου !

Στλεργιος είπε...

Cynical,
Ο Λιανός κάποτε αυτοαποκαλούνταν μαρξιστής και δίδασκε μαρξισμό έστω και ιδιότυπο στους φοιτητές της ΑΣΟΕ. Διαφωνούσα με τις οικονομικές αναλύσεις του αλλά δεν ήταν μεγάλο το πρόβλημα. Είχα κάνει κριτικές σε οικονομικές αναλύσεις του στη δεκαετία του ΄80 στο ίδιο μήκος κύματος που έκανα τότε στον Μητρόπουλο, τον Νικολινάκο κ.α. για ζητήματα πολιτικής οικονομίας, κοινωνικοποίησης και εργασίας.

Βρεθήκαμε τελευταία φορά πριν μερικά χρόνια σε ένα συνέδριο και μου έλεγε για τις απόψεις της «Αριστερής» Αμερικής. Δεν φανταζόμουν διολίσθηση σε τέτοιες αντιδραστικές θέσεις.

Θα μου πεις ο πρώτος είναι;….