Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η Λαϊκή Δημοκρατία των Χουλιγκάνων



Το κείμενο που ακολουθεί εστάλη προς δημοσίευση από τον μόνιμο εξωτερικό συνεργάτη του blog: τον φίλτατο Skiouro.


----------------------------------------------------------

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα επεισόδια ή τις εξάρσεις βίας, (όπως αλλιώς λέγονται), οι οποίες κατά τακτά χρονικά διαστήματα «διαταράσσουν» την καθ’ όλα ήρεμη ζωή μας.


Παρ’ ότι ο μέσος Έλληνας ως γνωστόν αντιπαθεί τα κυβερνώντα «στοιχεία» είναι ταυτόχρονα το ίδιο άβουλος όπως και μια πέτρα, όσον αφορά την απαλλαγή του από αυτά. Οι περισσότερες εξάρσεις βίας αντιμετωπίζονται με αρκετό σκεπτικισμό και δυσπιστία ως μια ανάρμοστη λύση για την επίτευξη του αυτονόητου.


Στο παρόν κείμενο θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο είδος βίας το οποίο θεωρώ και το πιο αδικημένο, συγκεκριμένα στο χουλιγκανισμό στον αθλητισμό.


Ο χουλιγκανισμός είναι το μόνο είδος βίας το οποίο κερδίζει την απέχθεια τεράστιας μερίδας του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των φιλάθλων των ομάδων. Χαρακτηρίζεται ως μάστιγα η οποία αποτελείται από ανεγκέφαλους που παίζουν ξύλο για λογαριασμό μεγαλο-εταιριών. Δεν υπάρχει προφανής σκοπός, ούτε διαφαίνεται ένα τέλος στη μάχη αυτή. Αυτή είναι η πάσα αλήθεια!


Όμως, αυτά που έχει πετύχει ο χουλιγκανισμός δεν έχει κατορθώσει να τα πετύχει η υπόλοιπη «υγιής» ελληνική κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια. Ακούμε συνέχεια από τα ΜΜΕ για πολιτικά σκάνδαλα, διεφθαρμένους πολιτικούς και κάθε λογής λαμογιές. Όπως καλά γνωρίζουμε αυτά όχι μόνο δεν εξαλείφονται, αλλά επικροτούνται κιόλας με την πρώτη ευκαιρία (βλ. εκλογές).


Αντίστοιχες όμως ατασθαλίες των αρχόντων του αθλητικού χώρου τιμωρούνται όχι μόνο στο άψε-σβήσε αλλά και με τον πλέον σκληρό τρόπο. Πρόεδροι ομάδων έχουν απομακρυνθεί κατόπιν λαϊκής απαίτησης λόγω χρησιμοποίησης της ομάδας για δικό τους όφελος, διαιτητές, για ένα και μόνο ηθελημένο λάθος, έχουν νοιώσει στο πετσί τους το 1/1000 από αυτό που θα έπρεπε να είχαν νοιώσει οι πολιτικοί του τόπου μας. Λάθος αποφάσεις των αθλητικών ομοσπονδιών έχουν αρθεί λόγω σθεναρής αντίστασης των υποστηρικτών των αδικημένων ομάδων. Όλα αυτά αποτελούν αδιαμφισβήτητα ιστορικά παραδείγματα, τα οποία συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό κάθε χρόνο ανελλιπώς.


Αυτός που σφάλλει τιμωρείται άμεσα με ακραίες μορφές βίας, επεισόδια στα γήπεδα, πορείες διαμαρτυρίας φιλάθλων, μποϊκοτάζ, ακόμα-ακόμα και απεργίες αθλητών. Οι αντιδράσεις αυτές είναι ήδη γνωστές στην πολιτική σκηνή, όπως με πορείες για διαφόρων ειδών διεκδικήσεις. Σίγουρα όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικές συγκρινόμενες με τις αντιδράσεις στον χώρο του αθλητισμού και μάλιστα του ποδοσφαίρου.


Πείτε μου, πού ακούστηκε στην πολιτική να γίνει αποπομπή βουλευτή, υπουργού ή οποιαδήποτε άλλου αξιωματούχου που αποδεδειγμένα να έχει εμπλακεί σε άνομες πράξεις; Δεν τίθεται καν θέμα λαϊκής απαίτησης για αποπομπή.


Η πίεση που ασκούνε οι ψηφοφόροι, γνωστοί και ως ελληνικός λαός, στους άρχοντες του τόπου δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή στον αθλητικό χώρο γιατί απλούστατα οι οπαδοί είναι περισσότερο απαιτητικοί και λιγότερο συγκαταβατικοί. Η χρήση βίας και οι απειλές στον οπαδικό κόσμο δεν αφήνουν περιθώριο σε κανένα να αμφισβητήσει το ποιος κάνει κουμάντο στο τέλος. Η εξαγριωμένη μάζα αποτελεί πονοκέφαλο για τη διοίκηση, καθώς ένα στραβοπάτημα αρκεί για μια βίαιη αντίδραση.


Ο χουλιγκανισμός, όπως φαίνεται τελικά αν και αποτελείται από ανεγκέφαλους έχει πετύχει μια πρόοδο σε συλλογικό επίπεδο με τις αποπομπές ζημιογόνων προέδρων, κάτι που ο ελληνικός λαός δεν φαίνεται καν να τολμάει να σκεφτεί. Και όχι επειδή η πολιτική ηγεσία είναι παντοδύναμη, αλλά απλούστατα γιατί ανήκει σε κατηγορία υποδεέστερη του ανεγκέφαλου οπαδού. Στην κατηγορία, που δεν μπορεί να διεκδικήσει το λογικό, το κεκτημένο, αυτό που ολοκληρωτικά τής ανήκει.



17 σχόλια:

de profundis είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα οπτική γωνιά ,και πάρα πολύ καλή γραφή.

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μόνο βίαια μπορεί να αλλάξει όχι όμως με την τυφλή βία του χουλιγκανισμού αλλά με μία βία που φέρει και την αλλαγή θα έχει μαζί της και την πρόταση του νέου.

Πάντως πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον θέμα.

Aris Gem είπε...

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω.

Το πρόβλημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι οι Έλληνες δεν έχουνε βγει στους δρόμους με σιδηρολοστούς, αλλά στο ότι αγωνιούν περισσότερο για το ματς της Κυριακής απ' ότι για την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κάνουμε τους πολιτικούς να νιώσουν την ευθύνη τους "στο πετσί τους" χωρίς να τους σπάσουμε τα κεφάλια ή άλλα σωματικά μέλη.

Είναι γενικότερα αποδεκτό ότι μια χώρα δεν γίνεται να λειτουργήσει κοινωνικά, πολιτικά αλλά ούτε και οικονομικά, με οδηγό την ωμή βία της μάζας. Ούτε είναι δυνατόν ο όχλος να αποτελέσει όργανο διακυβέρνησης.
Πολύ απλά γιατί τα πολιτικά παιχνίδια δεν είναι τόσο ευδιάκριτα όσο τα αντίστοιχα ποδοσφαιρικά. Η μάζα είναι ανικανή να τα διακρίνει, και συνεπώς συχνά δεν μπορεί να αναγνωρίσει το πραγματικό της συμφέρον.

Και μια τελευταία παρατήρηση για τον χουλιγκανισμό. Όσοι αρέσκονται σε αντίστοιχες πράξεις, δεν εκδηλώνουν την δυσφορία τους μόνο απέναντι σε διαιτητές που τους έχουν αδικήσει, αλλά και σε ανύποπτους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Οποιοσδήποτε ανήκει σε διαφορετική αθλητική ένωση ή όμιλο αποτελεί ταυτόχρονα πιθανό στόχο. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς άλλος τις φασιστικές τάσεις μιας ανάλογης συμπεριφοράς;

Το κείμενο απαγοητεύει με την ισχόνητα των επιχειρημάτων του.

Δεν κατάφερα να αποφύγω ένα μακροσκελές σχόλιο.

katerina είπε...

Απο ποδοσφαιρο δεν ξέρω τίποτα.
Με πάρα πολύ κόπο αναγνωρίζω το γκολ -βασικά απο τις ιαχές των φιλαθλων συγκατοικων μου στο σπιτι, και το οφσαιντ, ειναι μια πολύ πονεμένη ιστορία για μένα (καθώς και για όσους πολλους επιχειρησαν να μου το εξηγήσουν).

Γιατί τα γραφω όλα αυτά;
Κατ’ αρχάς γιατί ειμαι ...φλυαρη και κατα δευτερον, αλλά ουσιαστικότερο, γιατί ειναι το πρωτο post που ασχολειται με το ποδοσφαιρο, έστω και όχι κατ’ ουσία, και που εγώ νοιώθω την αναγκη να σχολιάσω. Και μάλιστα πολύ εντονη αναγκη.

Διαβάζω πολλά και διαφορα κάθε μέρα. Και επιτέλους ειναι απο τις λίγες, μπορεί και τις ελάχιστες φορές που διαβαζω , την ΑΛΛΗ άποψη!!!!

Όχι την πολιτικά ορθή. Όχι την κατσιασμένη και κλισεδιαρικη.
Όχι τα αναμασηματα, που όλοι συνηθιζουμε να λέμε και να γραφουμε, αλλά αυτή που διεγειρει πραγματικά το μυαλό και τα αντανακλαστικά μου.

Τωρα εγώ, πολιτικά ορθώς πρέπει να πω για τα κακα του χουλιγκανισμού, ότι η βία δεν ειναι η λύση, να αναμασήσω αυτά που ακουω απο εδώ και απο εκει, για χειραγωγηση των φανατικών φιλάθλων απο διαφορα, αφανή ή και λιγοτερο αφανή συμφεροντα.

Καλά ειπα το ποιημα μου. Και τώρα με το χέρι στην καρδια, να αγιασει το πληκτρολόγιο σου.

Για να γίνω χουλιγκαν, πρέπει να καταλάβω και το οφ σαιντ...ή δεν ειναι προαπαιτουμενο;

Aris Gem είπε...

@katerina

Λυπάμαι που οι απόψεις μου δεν στοχεύουνε στα επαναστατικά -ή μη- συναισθήματα του κάθε απαγοητευμένου 'Ελληνα πολίτη. Στηρίζονται όμως στην λογική, και υποστηρίζονται παράλληλα με επιχειρήματα. Δεν λέω όχι στο να ακούει κανείς την “άλλη” άποψη, όποια κι αν είναι αυτή. Όμως θέλησα να υποδείξω την συλλογιστική αδυναμία του κειμένου. Ότι αυτό που προτείνει πρακτικά ειναι ανεφάρμοστο, και επιζήμιο.

Και επαναλαμβάνω. Δεν είμαι εναντίον της πολιτικής δράσης ή της διαμαρτυρίας. Κατακρίνω όμως οποιασδήποτε μορφής βία, κυρίως γιατί έχει την κακή συνήθεια να επιστρέφει προς τον χρήστη της.

cynical είπε...

Τι να πω κι εγω η ερμη η μάνα! Ο,τι απαντησει ο Skiouros, όταν δεήσει...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ο χουλιγκανισμός αποτελεί ένα πλήγμα όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά για την κοινωνία γνεικότερα. Είναι η εύκολη διέξοδος για τα προβλήματα (άρτος και θεάματα) του κόσμου, μια ευκαιρία να καταδέιξουν το μίσος τους σε ό,τι δεν τους αρέσει και προς ό,τι δεν απέκτησαν οι χουλιγκάνοι σαν καταναλωτικά όντα. Είναι η σίγουρη συνέπεια της επένδυσης στο φανατισμό (που φέρνει και εισητήρια και άλλα έσοδα) και της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

Μόνη λύση η τιμωρία των ομάδων, με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, αποκλεισμούς κλπ για το παραμικρό επεισόδιο μέσα ή έξω από το γήπεδο.

ELvA είπε...

Kαλημερα @cynical

Και εγω στην ιδια ..league με τη φιλη @katerina, ανηκω, οποτε δεν ειμαι ειδικη σε τετοια θεματα, αλλα βρισκω τις συγκρισεις του συγκεκριμενου κειμενου με τη πολιτικη πολυ ενδιαφερουσες!
Σαν αρνητικο φαινομενο o χουλιγκανισμός εχει να κανει με τη ψυχολογια της μαζας, τον ρολο των ΜΜΕ στο πως παρουσιαζουν τις ποδοσφαιρικες ειδησεις και επισης με τον καλλιεργουμενο τοπικο και διακρατικο ρατσισμο που υποδαυλιζεται απο τη τη βια και την ανεργια. Σαν ενα 'θετικο' στοιχειο ομως στο προβλημα βρισκω οτι οι θερμοαιμοι αυτοι οπαδοι πιεζουν για αποπομπές ζημιογόνων παραγοντων, και αυτο οπως λεει το αρθρο ειναι 'κάτι που ο ελληνικός λαός δεν φαίνεται καν να τολμάει να σκεφτεί!',οποτε ας μη βιαστουμε να κατηγορησουμε καποιους αλλους ως...'ανεγκεφαλους' οταν εμεις και οι πραξεις μας δειχνουν οτι ανήκουμε σε υποδεέστερη κατηγορία, αφου δεν ενδιαφερομαστε καν να διεκδικησουμε ''το λογικό, το κεκτημένο, αυτό που ολοκληρωτικά (μας)ανήκει'' και συνεχιζουμε να παιζουμε το παιχνιδι που καποιοι αλλοι εχουν προαποφασισει για εμας....

Στέργιος είπε...

Καλή αναφορά αλλά ο τίτλος και το περιεχόμενο μάλλον δαφέρουν.

Λίγο πολύ όλοι κάποια στιγμή γοητευθήκαμε από τον «χουλιγκανισμό» σαν μέσο εκδίκησης σε κακώς κείμενα. Πόσο χουλιγκανισμός όμως ήταν πάντα;

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει τη βίαια συμπεριφορά των φιλάθλων από τον τυφλό χουλιγκανισμό που έγκειται στο ότι οι πρώτοι στοχεύουν σε κάποιο ευγενή σκοπό ενώ ο χουλιγκανισμός στη σκέτη καταστροφή.

Αν τον ερμηνεύσουμε ως τυφλή βία χωρίς σκοπό, πέρα από αυτό της καταστροφής, η ανάρτηση δεν αφορά το χουλιγκανισμό αλλά τη βία σαν μαμή γεγονότων (της ιστορίας). Συνεπώς δε μιλά στη πραγματικότητα για χουλιγκανισμό αλλά για δυναμική παραγωγή γεγονότων.

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι τίποτα εδώ δεν χαρίζεται άρα με βάση τη δύναμη πραγματοποιείται. Το ίδιο και στο ποδόσφαιρο μόνο που εκεί πολλές φορές έχει άμεσες επιφανειακές επιπτώσεις ενώ στη πολιτική μακροπρόθεσμες . Τώρα κατά πόσο το ποδόσφαιρο διορθώθηκε και δεν είναι σήμερα 100 φορές πιο διεφθαρμένο από ότι πριν 40 χρόνια, μάλλον είναι αμφισβητούμενο παρά τις δυναμικές παρεμβάσεις των «χούλιγκαν» των γηπέδων.

Οι αντιφάσεις της κοινωνίας μας μεταφέρονται ατόφιες και εκεί, δεν είναι αποσπασμένες. Και εκεί μας δουλεύουν κανονικά οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ πέρα από τις τεράστιες κομπίνες που κάνουν σε βάρος της κοινωνίας και ας λέμε εμείς ότι διώξαμε τον Τεν Κάτε ή τον Ζίκο (προσεχώς).

Όμως χωρίς τη βάιαια - όχι τυφλή χουλιγκανική - αντίδρασή μας ούτε αυτά θα γίνονταν και μάλλον βασιλιάδες θα ένοιωθαν όλοι αυτοί και θα μας δουλεύουν κανονικά.

Swell είπε...

Καλημέρα Cynical, σε επίρρωση όλων όσων ισχυρίζεται ο Skiouros, δεν είναι τυχαίο ότι η πιο γνωστή παγκοσμίως ελληνική λέξη, είναι ο μαλάκας.

Ανώνυμος είπε...

An kai to keimeno grafthke gia ta andragathimata twn hooligan den exei skopo na tous exumnisei alla na perigrapsei to antiktupo twn praxewn tous pou autes phgazoun apo thn vlakeia tous kata kurio logo. Den protrepw kanenan na ginei hooligan oute to keimeno eixe ws skopo auto, apla anaferw pws h omh via apo anr8wpous omologoumenos vlakes borei na prokalesei mia allagh opws se mia apofash (larissa 1987, to prwta8lhma to phre epeita apo kleisimo ths e8nikhs odou apo opadous ths otan arnh8hkan na ths dwsoun to prwta8lhma , oi opadoi tou pao kataferan na apomakrunoun ton vardinogiannh apo thn pae {den exetazw an einai swsto h la8os omws h apomakrunsh tou einai gegonos eite isxuei to ena eite to allo})enw oi autoparousiazwmenoi ws pio exupnoi anr8wpoi pou apexoun apo auta ta fainomena kathontai kai anexontai ton ka8e karagiozh pou pia exei dikaiwma na tous klevei kai na tous epirreazei thn zwh me mono antiktupo sto prwsopo tou thn xudaiologia kai apotropiasmo olwn mas. Otan den leitourgoun ta logia 8esh exoun oi praxeis, den xerw poios to eipe alla olo kai kapoios sofos 8a to exei anaferei. y.g o titlos den einai proion ths grafhs mou kai den sumfwnw me auton alla oute ekfrazei to ti 8elw na perasw me auto to keimeno oti kai an einai auto.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να μιλήσω για τον χουλιγκανισμό χωρίς να σκεφτώ την πατρίδα του , την Αγγλία .

http://www.imdb.com/title/tt0113375/

LeftG700 είπε...

Φίλε Σκίουρε (υποθέτουμε),


Ο τίτλος είναι το μισό κείμενο (υπερβάλλουμε, αλλά καταλαβαίνεις το πόιντ, έτσι;). Άρα κακώς έδωσες κείμενο χωρίς τίτλο. Πάει αυτό.

Αυτό που μένει: Να μας δώσεις, έστω και εκ των υστέρων, τον τίτλο που είναι "προϊόν της δικής σου γραφής".


Τα λέμε.

cynical είπε...

@LeftG700,

Ελπίζω ο Skiouros να σας διαβάσει και να σας ακούσει. Υπάρχουν και παιδιά που δεν ακούνε...

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Έτσι όπως έχεις διατυπώσει το σχόλιό σου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, χωρίς φυσικά να είμαστε βέβαιοι, ότι εκφράζει μια κάποια ενόχληση. Αν ισχύει, θα ήθελες να γίνει πιό συγκεκριμένη για να δούμε αν και τι έχουμε γράψει λάθος; Αν όχι, θεώρησε αυτό το σχόλιο ως το άχρηστο σχόλιο της ημέρας.


Τα λέμε.

cynical είπε...

Αγαπητο @leftG700

σας εστειλα διευκρινιστικο σχολιο, στο blog σας. δεν υπάρχει κανενα, μα κανενα προβλημα

Ανώνυμος είπε...

Boreite na me apokaleite kai profhth.

/filtatos kai oxi mono Skiouros

cynical είπε...

Καλως τον φιλτατο Σκίουρο,

μιας και γνωριζετε καλα τα περι ποδοσφαιρου, γιατι δεν στελνετε κανενα report για το μελλον του ελλ. ποδοσφαιρου; Θα χρεοκοπησει ο ΠΑΟ, η ΑΕΚ? Ο Ολυμπιακος θα επιβιώσει;

αναμενω...